Onko Etelä-Pohjanmaalla muuta maata enemmän autisminkirjoa tai dysfasiaa?

Anonyymi

Olen usein törmännyt näitä tukeviin oireisiin eteläpohjalaisilla -lapsilla sekä aikuisilla. Osa jo saanutkin ihan diagnoosin.

Löytyykö tutkimuksia?

24

866

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      kaikkia autoimmuuni sairauksia taitaa lakeuksilla olla suhteessa melko paljon.en lähde spekuloimaan onko kyseessä maaperä,viljely saastutus vai yksinkertaisesti geeniperimä

      • Anonyymi

        kommentoisit nyt ihmeellä...älä kainostele vai pitääkä olla ihan vieras korea?


    • Anonyymi

      Perunaan, leipään ja maitoon perustuva ruokavalio, omaa kotipihaa pidemmälle suuntautuvien matkojen kulkeminen autolla, ja SUKURUTSA!!! Tässäpä ne oleellisimmat syyt.

    • Anonyymi

      Niin, usein selitys löytyy Etelä-Pohjanmaalla, muualla Suomessa ja Telluksella edellisen kommentoijan hyvin voimakkaasti sanoman ilmaisun tiedosta.

      Vuosisatoja jatkunut lisääntyminen pienillä alueilla, pienissä ihmisporukoissa tekevät saman ikävän tilan kuin esimerkiksi koirien ja hevosten sisäsiittoisuus. Jotkut ominaisuudet paranevat, jotkut ominaisuudet huononevat. Perinnölliset sairaudet ovat huononevista ominaisuuksista ikävin tapahtuma, useinmiten henkisen puolen sairautena kuten jakomielitauti.

    • Anonyymi

      Näin kouluttajan näkökulmasta, voin sanoa että ainakin oppimisvaikeuksia tuntuu olevan eteläpohjalaisilla keskimääräistä enemmän. Kokemusta on ihmisistä eri puolilta Suomea, ja valitettavasti eteläpohjalaiset ovat usein niitä, joille uuden oppiminen ei tahdo mennä millään perille. Monesti on ollut tilanteita, että kahteen kertaan läpikäydyn asian jälkeen, eteläpohjalainen on aina vain ulalla, kun muut ovat jo kärryillä asiasta.

      Tuntuu että eteläpohjalaisella on huono työmuisti. Juuri mitä on pari minuuttia sitten sanottu, kahteen kertaan vieläpä, ei ole kuitenkaan tallentunut henkilön muistiin. Tai se on tallentunut jollain tapaa väärin. Esimerkkinä vaikkapa tämmöinen. Punaisesta napista painettaessa menee kompressori päälle, ja keltaisesta napista käynnistyy kiertovesipumppu. Kun tämän kahteen kertaan painottaen opettaa, niin vielä tämänkin jälkeen kysyttäessä, eteläpohjalainen ei ole aivan varma kummin päin se olikaan. Esim joku päijät-hämäläinen oppii yleensä kerrasta, ainakin tämmöiset yksinkertaiset asiat. Näin ollen eteläpohjalaisen oppimisvaikeudet useimmiten johtuukin siitä, että jo yksinkertaiset asiat ei tahdo tallentua työmuistiin, ja siitä eteenpäin oppiminen on tämän takia aika hataraa, arpapeliä suorastaan.

      Eteläpohjalainen on enemmänkin yksinkertainen, tekemällä oppiva työmies, joka tarvii toistoja, ja oppiminen tapahtuu kantapään kautta, useaan kertaan epäonnistumalla. Mutta sitten kun asian oppii, niin hän jaksaa sitä tehdä päivästä toiseen, sen enempiä miettimättä.

      Että mitään varsinaista diagnoosia en keksi, mutta tämmöinen ominaisuus eteläpohjalaisilla näyttää monessa tapauksessa olevan. Olkoot tämä nyt sitten jonkinlainen kokemusperäinen vastaus alkuperäiseen kysymykseen.

    • Anonyymi

      Kyllä normaali ja muutkin ihmiset oppivat, jos on hyvät esikuvat, roolimallit, seura, myönteinen ilmapiiri, hyvä esimerkillinen opettaja, jota ei tarvitse pelätä ja joka osaa motivoida oppimaan viisaita ja tarpeellista ja sitten asian opittua palkitsee siitä. Pakoon omista maista lähtevät useimmiten sellaiset jotka eivät saa puolisoa omasta maasta, ovat levottomia tai muuten pakenevat sieltä luonteensa, sairauksiensa, rikosten, sopeutumattomuuden, rahan puutteen, seikkailujen takia. Ennen karkotettiin rikollisia kaukaiisiin autiomaihin ja kaus yksinäisille saarille pois suvun ja muiden ihmisten silmistä. Tuollaista liikehditää varmaan ympäri maapallon kaiken aikaa, joiden vähemmän koulutetut kokemusgeenit puskevat ängyröiden esiin kurinalaisissa, sivistyneissä maissa.

    • Anonyymi

      Osa syy on varmaan siinäkin että lakeuksilla on sukupolvien ajan ollut tapana laittaa lapset töihin jo heti 12v lähtien..pojat pellolle ja mettään likat koto hommiin ja vanhusten hoitoon..vähä myöhemmin sai jo peruskoulun käydä mutta pahuus oli jos yritti jotakin kauppaopistoa ym...Osa tästä pyörii suvuissa vieläkin eikä lähde...

    • Anonyymi

      Etelä-Pohjanmaalle ja muualle Pohjanmaalle väestöä tullut jokia pitkin ja meritse Skandinaviasta, Euroopasta rannikoille ja kärryteitä metsien halki. Ihmisiä tullut Savosta, Karjalasta, Venäjältä mm. metsätöiden, uittojen, metsästyksen, kaupankäynnin, tervanpolton, merirosvousten, merenkäynnin, sotien, kristinuskon, sivistyksen, kaskeamisen, maanviljelyn, karjanhoidon, metsä- ja kaivostalouden myötä. Lappiin poroväkeä tullut Norjasta, Ruotsista, Venäjältä. Nykyään etelämpää maailmalta, maahamme tullaan sosiaaliturvaa etsimään ja hakemaan tavalla tai toisella ja monet myös hämäräbisneksiä tekemään ja erilaista väkivaltaa käytämään.

    • Anonyymi

      Etelästä ennen tultu hämäläisten härkäteitä ja vesiä pitkin pohjoisemmaksi metsästämään ja kalastamaan Ruovedeltä, Virroilta, jne..

    • Anonyymi

      Oon kyllä samaa mieltä tuosta työmuistiin liittyvästä kommentista. Kyse ei ole oppimisen hitaudesta vaan siitä että se oppi ei jää päähän ja kertaluontoiset asiat jää kokonaan hoitamatta jos et sano viidesti perään.

    • Anonyymi

      Onhan noita autismeja keskimääräistä enemmän. Myös ms-tautia esiintyy huomattavasti muuta maata enemmän. En tiedä kulkeeko niiden yleisyys käsi kädessä, vai onko vain sattumaa. Aivoihin molemmat kuitenkin liittyy. Eli hienommin sanottuna, neurologiset sairaudet ovat eepeellä muuta maata yleisempiä.

    • Anonyymi

      Pohjanmaan maakuntien maaperässä joistain ihmisille tärkeistä aineista puutosta. Vitamiineja, hivenaineita, yms. pitäisi syödä riittävästi, mutta ei liikaa, varsinkin D-vitam, omegoja. Perimät tuovat otollisissa olosuhteissa omat taipumuksensa, ominaisuutensa esiin.

    • Anonyymi

      Aatelisia, siniverisiä, kuninkaallisia, keisareita, viikinkejä purjehti, ratsasasteli, matkusteli laajalti muissa maissa tutkimus- ja sotaretkillä, niin Suomenkin alueella. Kuningas Kustaa Vaasa perusti mm. Helsingin v. 1550 ja kuningas Kaarle IX perusti Vaasan v. 1606. Etelä-Pohjanmaankin väestössä on eurooppalaisten hallitsijoiden perimää.

      • Anonyymi

        Taitaa enemmän ollut keskiaikaisten, Etelä-Pohjanmaan alueelle Turun oikeuden karkottamien vaarallisten rikollisten geenejä! Esim. häjyt. Hitaus, sääntövastaisuus, ulkonäkö, oppimattomuuden ihannointi (kielitaidottomuus), asennevikaisuus jne.


    • Anonyymi

      Ensin kehittyi satamat, jokien varret, kauppapaikat, linnoitusalueet, linnat. Tuli emämaasta hallintoa, päällysmiehet, opinahjot, yliopistot, kirjastot, kirkko palveluineen, maanviljelystä, karjat, hevoset, pajat, yms., kartanot. Ihmisiä tuli hallitsijoiden lähipiiristä, hovista vaimoineen, palvelusväkineen. Ja paikallisia työllistyi näihin paikkoihin.

    • Anonyymi

      Taitaa olla alkoholin käytön perinteillä omat vaikutuksensa. Vaikka ei joka päivä niin rajusti kerta pari viikossa alkaa näkyä jo tuossa viidenkympin päällä. Keskivyötärölihavuus, korkea kolesteroli, viskeraalirasvan korkea osuus, nämä yleisiä eepeellä. Ei oo kumma että suonet ja harmaa massa paukkuu.

      • Anonyymi

        Nykyään se tahtoo vaan yllättävän monella olla jokapäiväistä tissuttelu. Arkena juodaan se 6-7 olutta illassa, ja aamulla fressinä töihin. Pe-la sitten kaadetaan kunnolla, 12 kumpankin iltana. Sunnuntaina sitten irvistellään, ja sihautetaan loivennukseksi muutama. Ja maanantaina taas fressinä töihin.

        Kyllä se vaan yllättävän monella, 2x 24-laatikkoa ei tahdo viikkoa kestää. Silti töis käydään, eikä kukaan huomaa mitään. Arkena sen 6-7 kaljaa pystyy juoda iltasella, eikä aamulla töihin mennessä ole enää promilleista tietoakaan.

        Sitä vaan, että jos joku pitää ongelmana viikonloppu kännäämistä, niin on kyllä aika ulalla todellisuudesta. Todellisuus on sitä, että moni työssäkäyvä juo alkoholia lähes päivittäin. Se on ongelma.

        Noh, eteläpohjalaiset voi hieman huokaista helpotuksesta, täällä alkoholin keskikulutus on huomattavasti maan keskiarvoa pienempi. Mutta siltikin ne ketkä lipittää, niin kyllä ne lipittää.


      • Anonyymi

        Joo näin se nykyään varmaan on. Yksi tuttu pariskunta juo pullon viiniä joka päivä ja viikonloput menee umpitunnelissa. Lähinnä meinasin sitä miten asiat on ollut menneiden vuosien aikana, kun tuo paljon kerralla tapa vaikuttaa omalla tavallaan aivoihin.


    • Anonyymi

      Kyllä ne ylpeitä ja mahtavia luonteita ovat siellä. Kerrotaan eräästäkin kylän kaunottaresta , joka Venäjän vallan aikaan mahtaili , että hän on ollut 30- vuotta keisarin pojan kanssa kirjeenvaidossa, mutta ei se ole vielä vastannut.

    • Anonyymi

      Matkailua kautta aikain.

      • Anonyymi

        etelä-pohjalaiset on olleet aina niiden ruhtinaitten renkiä siitä johtuu vieläkin vuosisatojen jälkeen kunnioitus ja viha rannikon ihmisiä kohtaan. ja ehkä yksipuolinen ruokavalio on johtanut autoimmuuniin osittain en tiedä? samoin pitkälle koko maakunnan matala älykkyysosamäärä koska kaikki ovat sukupolvesta toiseen opetettu vain työn tärkeyteen ja jumalan pelkoon...oppiminen on ollut turhaa ja rikkaat pirusta kotoisin


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        etelä-pohjalaiset on olleet aina niiden ruhtinaitten renkiä siitä johtuu vieläkin vuosisatojen jälkeen kunnioitus ja viha rannikon ihmisiä kohtaan. ja ehkä yksipuolinen ruokavalio on johtanut autoimmuuniin osittain en tiedä? samoin pitkälle koko maakunnan matala älykkyysosamäärä koska kaikki ovat sukupolvesta toiseen opetettu vain työn tärkeyteen ja jumalan pelkoon...oppiminen on ollut turhaa ja rikkaat pirusta kotoisin

        Naulan kantaan hiljaa työt tehty ja kirkossa käyty,jumalaa peljätty ja kaikkea uutta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Naulan kantaan hiljaa työt tehty ja kirkossa käyty,jumalaa peljätty ja kaikkea uutta.

        Autismin laajuudesta en ole lukenut. Dysfasiasta kyllä,sydänsairaudet,ms,reuma,syovät mm:suolistossa ja mahassa ovat alueen vitsaus. tietenkin mielialapuolen ongelmat mutta ne on onnistuttu pitämään piilossa kohtalaisen hyvin.


    • Anonyymi

      Ruokavalio on yleensä eteläpohjalaisilla ihan pihalla, kun esimerkiksi kalaa tai kasviksia ei syödä. Ravinteista tyhjä hampurilaistyyppinen ruoka on osasyynä oppimisvaikeuksiin ja lukihäiriöihin yms. Ongelma on helppo nähdä Seinäjoella, grilliravintoloiden mekassa. Huono ruokavalio ja kaljottelu on helposti katukuvastakin silmin todettavissa. Iso lisäongelma on autoilun yliarvostus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      417
      4667
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      249
      2324
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      70
      1740
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      162
      1477
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      325
      1450
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1157
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      140
      1151
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      80
      1120
    9. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1095
    10. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      1005
    Aihe