Vanha pelto uudelleen viljelyyn

Anonyymi

Olisi tuollainen perikunnan vanha pelto, josta nyt on poistettu jo yli 10 v sitten pajukko ja yli 5 v sitten myrkytetty juuret. Peltoa on viimeksi viljely 30-40 vuotta sitten, sen jälkeen se on kasvanut jotain rikkaruohoa. Peltoa olisi 4 hehtaaria, joista 2 hehtaaria on multaista, kosteaa ja toiset 2 hehtaaria kuivempaa savimaata.

Jos nyt ensin alkuun kyntäisi tämän multapellon, ja sitten äestäisi, millä saataisiin tehokkaammin pellon pinta jauhettua mullaksi? Ruohojen juurakkokerros on aika vahvaa, eikä tuollaisen kolmen aarin kyntämisen jälkeen tehty neljään kertaan tehty äestys toiminut joustopiikkiäkeeelläni. Traktori on vain 60-hevosvoimainen. Myös kaksisiipinen kyntöaura on.

Millainen äes tai jyrsinkone olisi tehokkain, jos sellaisen palkkaisi tekemään pellon kuntoon? Kannattaisiko ruoho niittää pois ennen muokkausta, meillä ei ole niittokonettakaan. Sellaisen voisin saada lainaksi.

Nyt koealalle, siis 2-3 aaria, on istutettu perunaa, ja homma oli tuskaisaa. Koska äestys ei kunnolla toiminut, niin kuokalla muokaten tein yli 200 istutusreikää perunoille juhannuksen tienoilla. Hiukan myöhässä olin. Maa on aika etelässä, noin 80 km etelärannikosta. Nyt pitäisi saada vielä irtomultaa perunoille. Sitä ei ole kovin paljoa saatavana, jotain kyllä. Pelto oli kesäkuussa aika kosteaa, mutta onneksi en jäänyt kiinni, nelivetotraktorilla pääsin pois. Traktorikin on jo melkein 40 vuotta vanha. Tuskinpa viljaa tuolla viljelisin, ehkä jotain erikoisempia kasveja, nyt perunaa.

Tämä on tällaista harrastustouhua, ja siihen joutuu käyttämään rahaa, siitä ei mitenkään pääse.

3

270

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Miksi kyntää, kun se on luonnon vastaista, ja pakottaa viljelijän luonnonvastaisesti toimiessaan turvautumaan jätti-korporaatioiden hintaville ratkaisuille korjata luonnottoman viljelemisen ongelmat? Myrkyillä, lannoitteilla ja niin edelleen.

      Youtubesta löytyy täsmällistä tietoa miten luonnollinen koneellistettu viljely toimii. Naapurit itkevät kun aurinko polttaa heidän maissinsa, mutta tämä luonnonmukaisesti viljelevä nauttii kun hänen multansa on paljon viileämpi, ja maissi kukoistaa. Vain yksi esimerkki kertoakseni.

      "Naapureilla on iso kalenteri että milloin se Brandt menee konkkaan, ja he joutuvat aina uusimaan vuosiluvun siihen.." (Naurua)

      Y-outubetili: Brandt Farm

      Video: "Brandt Field Day 2018 - David Brandt"

    • Anonyymi

      Raamattukin puhuu pahasta, työn tuskaisesta ajasta, joka "alkaa kun ihmien alkaa kyntämään maata".

      Englanniksi on termi no-till, eli maata EI SAA KYNTÄÄ. Metsätkin kuolisivat pois pelkästään jos sienirihmasto tuhottaisiin. Sienirihmastot voivat tuoda ravinteita ja vettä satojen metrien päästä kasveille. Siksi puut voivat voida hyvin kalliollakin.

      Tsekatkaa kaveri Paul Stamets, joka on kehittänyt myös menetelmän käyttää sienirihmastoa vedenpuhdistamossa, ja paljon muuta.

      Jos viljelisit luonnonmukaisesti, olisi maassa peitekasvusto joka rullataan maan tasalle lepäämään, joko ennen kylvöä tai sen jälkeen, kuten videolla "Brandt.." kerrotaan. Siitä valuu "kompostiteetä" maahan ravintona tuotantokasveille antamaan.

      Peitekasvusto estää traktorin uppoamisen maahan, ja säästyy 20% polttoainekustannuksista, plus miinus.

      • Anonyymi

        Toimiiko tuo Suomessa? En ole lukenut tätä keskustelualuetta, eli nyt vasta 5/2020 huomasin vastauksesi. Täytyy katsoa ehdottamasi filmit myöhemmin.

        Nyt laitoin perunat uuteen paikkaan, 200 m päähän rinnemaahan pellolla ja varmasti ajoissa, eli eilen 30.5.2020. Kyntö on tehty tammikuussa, ja äestys 29.5, tuttava auttoi. Tätä peltopalstaa vaivaa myös juolavehnä, vaikka se on savi/multapelto. Vaarana tulevat olemaan peurat, jotka syövät perunanvarret. Rikkaruohon kitkeminen on myös ongelma. Juolavehnä on vaikea hävitettävä.

        Vanhalla epäonnistuneella yrityksellä oli siis kesällä 2019 syynsä. Istutus venyi melkein juhannukseen, maa oli liian märkää. Aluetta vaivaa myös vahva juolavehnän kasvu.
        Se on tunnettu heinän näköinen rikkaruoho.
        Kirjoitin äsken kyselyn tämän 2 aarin palstan suojaamiselta peuroilta. Alue on vanhan kotitaloni peltoa, ja siellä ei asu kukaan. Siellä on vaikeaa vahtia peuroja, talolta on kyllä näköala paikalle, mutta matkaa on tietä pitkin sinne ainakin 300 m.

        Se tiller on muuten vähäisempi maanmuokkauskone kuin kyntöaura, vai olisiko se jossain päin maailmaa sama nimitys. Tiller tarkoittaa ainakin äestä, joka ei tongi maata syvältä. Se yrittää hienontaa maan ihan pieniksi paloiksi, lähes jauhoksi. Äestys tehdään yleensä kynnön jälkeen. Kyntö esim. syksyllä ja sitten äestys keväällä. Riippuu kai vähän viljoista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6143
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3906
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      253
      2274
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1890
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1343
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1286
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1067
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1020
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      976
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      37
      915
    Aihe