Koulujen kysely uskonnollisista tilaisuuksistaan

Anonyymi

Lähipäivinä voi koulusta tulla peruskoululaisen kotiin uskonnollisia tilaisuuksia koskeva kysely. (Osa kouluista on tosin jo luopunut noista tilaisuuksista, mutta suurin osa ei.)

Kannattaa valita uskonnollisesti sitouttamaton vaihtoehto. Sellainen on myös opetussuunnitelman mukaista toimintaa.

Mitä useammat valitsevat ei-uskonnollisen vaihtoehdon tyrkytettävän uskonnollisen tilaisuuden sijaan, sitä nopeammin loppuu jumalanpalvelusten ja srk aamuhartauksien ymppääminen lukuvuoden ja koulupäivien ohjelmaan.

Kannattaa myös jutskata lapsen koulukaverien huoltajien kanssa, josko he päätyisivät samaan. Kimpassa kivempaa.

Toki myös isovanhemmat voivat varovasti kysellä koululaisten vanhemmilta, vaikka ei olisi omia lapsia koulussa, että mitenkäs tämän asian kanssa tätä nykyä on. Kysyähän aina saa, mutta valinta on tietysti lapsen huoltajien.

Asian on erinomaisen akuutti.

Ps. Tietenkin lapsen ehtii vielä ennen lukuvuoden alkua siirtää koulun uskonnonopetuksesta elämänkatsomustietoon. Ja ehtiipä ensin laittaa maistraattiin kirkostaerottamispaperinkinkin.

42

<50

Vastaukset

 • Jos uskonnollisia tilaisuuksia koulun työsuunnitelmassa kuitenkin on, samaan aikaan pitää olla tarjolla vastaavaa ei-uskonnollista ohjelmaa. Tämä on kai enemmäkseen selvä, mutta se, miten asiasta tiedotetaan ja kysytään huoltajilta, ei ole ollut selvä. Siitä on tehty jopa kymmeniä kanteluita viime vuosina. Sitouttamattoman, uskontoneutraalin ohjelman valmisteluun ja toteutukseen tulee resurssoida useita opettajia eikä sysätä yksin elämänkatsomustiedon opettajalle.

  Koulun pitää kertoa, millaista ei-uskonnollinen ohjelma on, ja tehdä selväksi, että myös uskonnonopetuksessa olevat voivat osallistua ei-uskonnolliseen ohjelmaan, koska uskonnolliset tilaisuudet eivät ole pakollista opetusta. Vastausilmoitus voi koskea koko lukuvuotta, ja sen lisäksi pitää voida ilmoittaa tapahtumakohtaisesti.

  Jos oppilaan pitää OSALLISTUA johonkin ohjelmaan, kysymyksen pitää olla muodoltaan neutraali: kumpaan ohjelmaan oppilas osallistuu?

  Kysymyksen ei pidä olla syrjivä, kuten ”osallistuu” tai ”ei osallistu” uskonnollisiin tilaisuuksiin. Sitouttamattomaan, ei-uskonnolliseen ohjelmaan osallistuvat eivät ole mitään ”ei-osallistujia”. Sanallinen syrjintä ei sovi yhdenvertaisuuteen.

  • Sanamuodoista kannattaneekin laittaa palautetta kouluille. Toki onnistuneista asiallisista tiedotteista ja käytännöistä voi kiitää myös


 • Tämmöinen täysin virheellinen ohjeistus Oulun kaupungilta:
  "Valtakunnallisen ohjeen mukaan oman uskonnon mukaisista uskonnollisista tilaisuuksista ei pääsääntöisesti voi vapautua, vaan niihin osallistutaan osana normaalia koulutyötä. Jos haluat perustelluista omantunnon syistä kuitenkin pyytää vapautusta oman uskontosi uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistumisesta, sinun tulee keskustella asiasta rehtorin kanssa. Rehtori voi myöntää vapautuksen keskustelun jälkeen."
  (OUKA --> Ohje osallistumisesta koulun uskonnollisiin tilaisuuksiin)

  OPH toteaa täysin päinvastoin:
  "Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon
  harjoittamiseen. Viimeksi mainitun perusteella opiskelijaa ei voida velvoittaa osallistumaan jumalanpalvelukseen, uskonnolliseen päivänavaukseen tai muuhun uskonnolliseen tilaisuuteen tai toimitukseen. Vapaus olla osallistumatta uskonnolliseen tilaisuuteen ja toimitukseen on riippumaton yhdyskunnan jäsenyydestä. Näin ollen myöskään tiettyyn uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluvia ei voida velvoittaa osallistumaan asianomaisen uskonnollisen yhdyskunnan tai koulutuksen järjestäjän itse järjestämiin uskonnollisiin tilaisuuksiin ja toimituksiin."

  • Oulun opetustoimen johto luvannut korjata tuon.


 • Myös Järvenpään kaupungin nettisivuilla on hyvin virheellistä tietoa uskonnollisista tilaisuuksista. Aikamatka... aargh, nykyisyyteen.

  • Opetustoimen johtaja on kuulemma luvannut, että virheellinen teksti korjataan. Toivottavasti pikaisesti.


 • Osa kouluista aloittaa maananataina. Kyselyjä tulee joskue ennen koulua tai vata koulun alettua.

 • Lapsen huoltajien on hyvä pitää yhteyttä myös koulukaverien huoltajiin ja keskustella positiivisessa hengessä. Kimpassa kivempaa.

 • Taitaa tänään monessa perheessä olla ohjelmasa paperin täyttäminen. Vai kuinka?

 • Kaikilta kouluilta ei ollut vielä tullut. Tällä viikolla yleensä.

 • Koulu ja armeija... Kaksi tämän viikon ajankohtaista paikkaa uskonnonvapauden edistämisen eturintamille.

 • Nyt rohkeutta ja rohkaisua valita uskonnollisesti sitouttamaton, neutraali vaihtoehto.

 • Nyt on tässsä asiassaa ns. etsikkoaika. Nooh, ehkä tämä vertaus ei sovi. Mutta perheillä on mahdolllisuus edistää maallistumiskehitystä kouluissa.

  • Etsikkoaika on kirkollinen termi uskoon tulosta... Rippiukouluikäisiin kovaa kampanjointia harjoitetaankin... Mutta kai sitä voi ainakin leikkielisesti käyttää myös maallistumisen käytännön askelten ottoon.


 • Millaisia havaintoja kysmyksen muodosta? Onko kaksi tasavertaista vaihtoehtoa, vaiko kysytäänkö syrjivästi "osallistumattomuudesta"?

  • Opetushallituksen ohjeissa sanotaan vaan että tiedotaa hyvin, mutta ei tarkemmin.


 • Palautusaika yleensä jo ensi viikolla. Ajankohtaista. Kimpassa kivempaa.

  • Niin, oppilaan koulukaverien perheen kanssa voisi olla hyvä pikkuisen kysellä, jos tuntuma on semmoinen, että se voisi sopia.


 • Millaisia havaintoja? Ovatko kyselyjen sanamuodot parantuneet? Vai tarve kysyä poistunut?

 • Lukuvuotta tai lukukautta koskevan kyselyn vastauksen voi myös muuttaa tilaisuuskohtaisesti. Ilmoitus ei sido että luvattu mikä luvattu.

 • Kirkko ei velvoita jäseniään oikeastaan mihinkään. Kummallista, että jotkut koulut edelleen pakottavat kirkkoon kuuluvia oppilaita osallistumaan uskonollisiin, tunnustuksellisiin tilaisuuksiin.

  Puhumattakaan siitä, että yhteiskunta mahtikäskyllään pakottaa kirkkoon kuuluvat uskonnonopetukseen, ilman mahdollisuutta osallistua elämänkatsomustietoon, valita se ussan tilalle

  Kummallista, kun kirkko tosiaankaan ei velvoita jäseniään osallistumaan uskonnonopetulkseen, esimerkilksi lapsijäseniä osallistumaan puyhäkouluun.

  Helsingissä pyhäkoululaisia selvästi alle 1000, muutama hassu prosentti pyhäkouluikäisistä. Kaikissa Helsingin seurakunnissa ei edes ole pyhäkoulua, kun ei ole tarpeeksi halukkaita sieluja osallistumaan.

  • "Kirkon jäsenen tulee osallistua jumalanpalvelukseen, käyttää muutenkin armonvälineitä ja edistää seurakunnan tehtävän toteuttamista.

   Kirkon jäsenen tulee noudattaa kristillistä elämäntapaa, solmia avioliittonsa säädetyllä tavalla, antaa kastaa lapsensa ja huolehtia heidän kristillisestä kasvatuksestaan."

   (Kirkkojärjestys I osa 1. luku 5 §)

   Mutta joo, ei ole säädetty rangaistuksia.


  • Koulu rikkoo uskonnovapauslakia ja perusstuslakia, jos sanoo jumalanpalvleuksen tai aamuhartauden olevan pakolinen kirkon jäsenille ja uskonnonopetuksessa oleville.


 • Voisihan sitä kai kysyä koululta, vaikka ei ole vanhempi?

 • Lomakkeen ilmoitukseen voi tehdä myös tilaisuuskohtaisia muutoksia tai poikkeuksia.

 • Antivapari suosittelee hartauksiin ja jumalanpalveluksiin osallistumista lapselle. Että J tykö.

 • Ensi viikolla pitäisi viimeistän palauttaa? Samalla terveisiä koko jakamisen lopettamiseksi jatkossa!

  • Hyvä idea. Tämmöinen ei voi enää jatkua vuodesta toiseen.


  • Niin, eiväthän lasten vanhempien työpaikoillakaan työaikaan ympätä aamuhartauksia ja jumalanpalvleuksia.


 • Tämä on vielä ajankohtainen, mutta ei enää syyskuussa!? Tieetenkin myöhemmin syksyllä voi vielä tehdä tpayuskohtaisia ilmoituksia suuntaan tai toiseen.

  • Tässä muodossa ELOKUUN ASIA. Toisaalta hyvä muistuttaa, että voi ilmoittaa erikseenkin.


 • Tässä asiassaa ei voi huutaa, Voitto, kotiin. Eli säädetty on, että joku tilaisuus pitää olla ohjelmassa.

  • Voitto ei taida enää olla kovin yleinen etunimi. Monet muut "suomenkieliset" etunimet sen sijaan ovat. Alakoulussa "valvonta" on perusteltu, mutta yläkoulussa sen voitaisiin lopettaa. Toisin sanoen, vaihtoehtona vapaus.


 • Helsinkiläinen koulu tiedottaa seuraavasti:

  "Uskonnolliset tilaisuudet ja vaihtoehtoinen ohjelma ...koulussa 2019-2020

  Lähtökohtaisesti evankelisluterilaisen ja ortodoksisen uskonnon opiskelijat osallistuvat hartauksiin, ja muut oppilaat vaihtoehtoiseen ohjelmaan.

  Huoltajalla on mahdollisuus siirtää uskonnon opetuksessa oleva lapsensa vaihtoehtoiseen ohjelmaan tai toisinpäin. Tässä tapauksessa huoltajan pitää tiedottaa luokanopettajaa tai –valvojaa asiasta vastaamalla tähän viestiin. Päätös tehdään lukuvuoden alussa. Hartaustilaisuudet kuuluvat uskonnon oppisisältöihin, joten on tietysti toivottavaa, että uskonnon opiskelijat osallistuisivat niihin."
  Lisäksi luettelu uskonnollisista tilaisuuksista ja luokka-asteet jotka niissä esiintyvät + "Oppilaille, jotka eivät osallistu seurakunnan kanssa järjestettäviin uskonnollisiin tilaisuuksiin järjestetään niiden aikana vaihtoehtoista ohjelmaa" ja luettelo näiden tilaisuuksia nimistä.

  Syvä huokaus...

  • Ei ole kohdallaan, varsinkaan kirkkoon kuuluvien osalta. Toisaalta, tuossa ei kirkkoon kuulumattomia painosteta uskonnollisiin tilaisuuksiin.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Ei ole kohdallaan, varsinkaan kirkkoon kuuluvien osalta. Toisaalta, tuossa ei kirkkoon kuulumattomia painosteta uskonnollisiin tilaisuuksiin.

   Onhan noita huonompiakin nähty, mutta vielä olisi parannettavaakin että menisi oikein.


 • Saman tein voi vaihtaa uskonnosta ET-opetukseen, jos ei lapsi ei ole (enää) kirkon jäsen. Ehtiipä erottaakin kirkosta molempien huoltrajien alllekirjoituksella.

  Huom, peruskoulun ja lukion päästötodistuksesta ei käy ilmi, missä aineessa on opiskellut kohdassa uskonto/elämänkatsomustieto. Todistukseen ei vedetä enää yli elämänkatsomustietoa tai uskontoa, vaan kumpikin "vaihtoehto" jää todistuksessa koskemattomaksi ja on vain numero . Ja alaluokilla vuositodistuksissa on samallinen arviointi.

  • Jos lapsi ei ole enää kirkon jäsen, myös toinen huoltaja riittää ilmoittaman siirrosta ET-opetukseen.


 • Joulukuun tilaisuuksista voi tulla erillinen kysely. Ja pitäisikin tulla, jos "joulukirkon" kanssa rinnnakkaisesta tilaisuudesta ei ole ollut aiemmin tarkempaa tietoa.

 • YLeisvaltuutuksen voi muutta ja ilmoittaa. että lapsi menee ei-uskonnoliseen ohjelmaan. Kskee myös uskonnollisia advettijuttuja.

 • Kalasataman koulu unohti kysyä. Vanhemmat reagoivat. Tässä seuraus:

  "Peruutamme osallistumisen Kallion seurakunnan joulukirkkoon tämän lukuvuoden osalta.

  Joulukirkko katsotaan uskonnonharjoittamiseksi, jota ei suositella harjoitettavaksi koulupäivän aikana. Mikäli kuitenkin oppilaille päätetään järjestää mahdollisuus osallistua esim. joulu- tai pääsiäiskirkkoon, tulee tilaisuuteen osallistumiseen kysyä erikseen lupa jokaiselta eikä ketään voida pakottaa kirkkokäyntiin. Vastaavasti samaan aikaan tulee järjestää toinen rinnakkainen tilaisuus, joka on tyyliltään samankaltainen kuin kirkkokäynti, eli retki johonkin paikkaan ja tapahtumaan.

  Olemme saaneet palautetta asiasta viime viikon torstaina lähetetyn huoltajakirjeen jälkeen. Olemme harkinneet mahdollisuuksiamme vastaavan rinnakkaisen tapahtuman järjestämiseksi tällä aikataululla ja todenneet että emme tällä kertaa pysty toteuttamaan tällaista tilaisuutta."

  • Vanhempien reagointi sai rehtorin ymmärtämään, mikä pääsi unohtumaan. Parempi luopua koko kaksijakoisesta ohjelmasta. Evl on jo vähemmistö tällä alueella.


Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.