Puoluekenttämme murroksessa

Suomessa koko valtiollisen olemassaolomme ajan kaksi puoluetta on pysynyt muita puolueita varmimmin poliittisessa johdossamme. Ne puolueet ovat Maalaisliitto/Keskustapuolue/Suomen Keskusta - jatkossa kepu - ja Suomen sosialidemokraattinen puolue - jatkossa demarit.

Kepu (silloinen Maalaisliitto) sai vuoden 1929 vaaleissa 26,15 % äänistä ja eduskuntaan 60 edustajaa. Varsin tasaisena puolueen kannatus jatkui vuosikymmenet ja vielä v. 2003 vaaleissa puolue sai 24,69 % kannatuksen ja 55 kansanedustajaa. Puolueen vaalihistorian v. 1907 alkaen viime vaaleihin asti näette tästä linkistä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Keskusta

Sdp:n eli demarien historia on yhtä komea. Ensimmäisissä eduskuntavaaleissa SDP nousi suureksi puolueeksi. Vuoden 1916 vaaleissa se sai haltuunsa enemmistön, 103 paikkaa ja se seurauksena meille tuli sosialistienemmistöinen senaatti eli eduskunta, joka hyväksyi Venäjän maaliskuun vallankumouksen jälkeen kesällä 1917 valtalain, jossa eduskunta julistettiin korkeimman vallan haltijaksi Suomessa. Eduskunnassa vähemmistöön jääneiden porvareiden suosituksesta Venäjän väliaikainen hallitus hajotti eduskunnan valtalain vastaisesti ja seuranneissa vaaleissa puolue koki vaalitappion, joutui oppositioon ja seuraava senaatti oli kokonaan porvarillinen. Tuo valtalain murtaminen oli ehkä suurin syy seuranneeseen julmaan kansalaissotaan.

Puolue kyllä toipui varsin nopeasti ja v.1939 vaaleissa se sai 39,77 % kannatuksen ja 85 edustajaa eduskuntaan. Vielä 1995 vaaleissakin puolue sai 28,25 % kannatuksen ja 63 edustajaa. Puolueen vaalihistorian näette tästä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Sosialidemokraattinen_Puolue

Vaikka nuo vanhat valtapuolueet ovat edelleen hallituksessa, demarit jopa sitä johtavana, tosiasi on, että niillä molemmilla menee nyt varsin kehnosti. Kepu sai nyt alhaisimman kannatuksensa v. 1917 jälkeen ja demarienkin kannatus on historiansa toiseksi alhaisin, hieman alempi se on ollut vain edellisissä v. 2015 vaaleissa.

SDP täytti eilen 120 vuotta. Hesarissa oli sen kunniaksi pitkä, runsaasti kuvitettu juttu otsikolla Mahtipuolue juhlii alamaissa. Osuva otsikko hyvälle jutulle, jonka voitte lukea tästä (vaatinee tosin rekisteröitymisen):

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006207266.html

Onko noiden kahden puolueen taru nyt lopussa mahtipuolueina? Luulenpa olevan. Maailmalla on uusia uhkia ja tarpeita - mm. ilmastonmuutos ja pakolaisvirrat - joihin ei pystytä vastaamaan voimapolitiikalla eikä muillakaan vanhojen mahtipuolueiden käyttämillä poliittisilla keinoilla. Niinpä ne vanhat mahtipuolueet ovat murroksessa muuallakin kuin vain meillä, esim. Saksassa ja Ranskassa. Vanhat puoluepoliittiset järjestelmät ovat edelleen voimissaan vain vanhoillisessa Isossa-Britanniassa ja - huvittavaa ehkä - modernismin lipunkantajana pidetyssä USA:ssa.

Miten käy meillä? Onko vihreät seuraava mahtipuolueemme? Voi hyvinkin olla, jolleivät muut puolueemme halua tai pysty tarpeeksi omimaan itselleen vihreiden aatteita. Persujen mahtiasemaan nousuun en usko. Populistipuolueiden äkkinousuja on ollut useinkin historiassa, mutta aina niille on tullut myös äkkiloppu; siitä Saksan natsit ja Italian fasistit esimerkkeinä. Nykyisistä suurista puolueistamme kokoomuksen uskon säilyvän vahvimpana, sillä kansalaisissamme on paljon - toivottavasti yhä enemmän - niitä, joilla on hyvä taloudellinen asema, jonka turvaaminen on heille tärkeintä.

Tällaisia tulin nyt pohtineeksi. Toivottavasti pohdintaani haluavat jatkaa ne, joita asia kiinnostaa ja joilla on kykyä sen pohdintaan.

4

74

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Entinen Kansallinen Kokoomus eli nykyinen kansainvälinen Sekoomus on siirtynyt vasemmalle rutkasti. Koska puolueen johtoon soluttautuivat "vasemmistoliberaalit" eli kulttuurimarxistit, Niin on tapahtunut useimmissa Länsi-Euroopan maiden perinteisissä oikeistopuolueissa.

      Kyse on jo yli 50 vuotta jatkuneesta kulttuurimarxistisesta taktiikasta, jonka mukaan oikeistopuolueet solutetaan vasureilla. Jotta kannatustaan menettävälle vasemmistolle ei löytyisi vastapainoa. Perinteinen oikeisto on siis jo käytännössä tuhottu Länsi-Euroopassa.

      Juuri siksi Euroopan kansat ovat alkaneet suosimaan "populistisia" eli kansanvaltaisia puolueita. Koska se on AINOA keino, jolla kanstat yrittävät puolustaa omaa olemassaoloaan, kulttuuriaan, ja uskoaan niitä tuhoaman pyrkiviä vasuritahoja vastaan.

      Suomen erikoisuus on tietysti svekokratia eli RKP-valta. Kokoomus alennettiin (myös!) RKP:n apupuolueeksi, kun RKP-säätiö maksoi Kokomuksen suuren puoluevelan pois Kataisen tultua johtoon. Ja se on myös näkynyt Sekoomuksen politiikassa! Suomalaisvastaisuus on johtava aate nykyään sen puoluejohdossa.

    • Anonyymi

      Silti kaikki perinteiset isot puolueet ku.settavat sen minkä kerkeävät, oli heidän historiansa sitten miten pitkä tahansa.


      Sulle valehdellaan!⎮Tätä puolueet ei haluu sun tietävän!
      https://youtu.be/E8Ah59SQxWo

    • Kansainvälisellä kentällä tapahtuneet muutokset ovat aiheuttaneet ja aiheuttavat epävarmuutta niin meillä Suomessa kuin muuallakin. Siis 1989 murtui Berliinin muuri ja Moskova-johtoinen sosialistinen leiri hajosi. Siihen perään hajosi itse CCCP-valtio ja sen seuraajaksi tuli Venäjä, jonka yhteiskunnallinen järjestys eroaa merkittävästi Neuvostoliiton menosta ja meiningistä. Silti itänaapurissamme vaikuttaa edelleen niitä ongelmia, joita oli enemmän tai vähemmän julkisuudelta piilossa jo aikaisemminkin eli tarkoitan järjestäytynyttä rikollisuutta, korruptiota ja vaikkapa yleistä juopottelua. Eri tienoilla maailmaa tapahtunutta muutosta on ollut ja sitä jatkuu monin paikoin edelleen. Venäjän toimet Ukrainassa ulottuvat laajalti kansainvälisiin suhteisiin. Lähi-Idän asetelmat ovat alituisessa käymistilassa. Brexit aiheuttaa sekaannusta EU-alueella. USA on osoittautunut sekin epävakaaksi poliittisen jatkuvuutensa suhteen nykyisen presidentin aikana. Alituinen suurvaltojen temmeltäminen heijastuu totta kai myös meille Suomeen.

      Meidän oma poliittinen kenttämme on käymistilassa niin kuin tämän ketjun aloittaja toteaa. Keskustan kannatus kansan keskuudessa romahti Sipilän hallituksen tekemisten myötä. Ja Perussuomalaiset palasi jo kaksista aikaisemmista vaaleista tuttuun vahvuuteensa. Kaksi vuotta sitten tapahtunut hajaannus oli ohimenevää. Perussuomalaisten äänestäjät eivät heittäneetkään pyyhettä kehään, vaikka monilla tahoilla niin toivottiin tapahtuvan. Vihreät saivat jonkinmoisen vaalivoiton, vaikka sen suuruus ei kuitenkaan ole niin huomattava kuin puolueen saamasta julkisuudesta joku äkkinäinen ulkopuolinen katsomolainen voisi erehtyä luulemaan. Epävarmuuden oloissa suomalainen poliittinen kenttä joutuu hoitelemaan asioita vielä lähitulevaisuudessakin.

    • Lyhyestä virsi kaunis eli pohjimmiltaan periaatteessa on kysymys siitä, miten äänestäjät kokevat yhteisten asioittemme hoitamisen tilan. Tyytymättömyys valtiojohdon harjoittamaa politiikkaa kohtaan näkyy vaaleissa puolueitten voimasuhteitten muutoksina. Mahtaneeko esim. Juha Sipilä jo vähitellen ymmärtää tämän perusprinsiipin?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      48
      4894
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3217
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1365
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      180
      1196
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      868
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      63
      865
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      837
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      731
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      708
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      697
    Aihe