Amazonia palaa!

Maapallo on tunnetusti kaltaisellemme elämälle (biovesihiilielämä pikkiriikkinen määrä erilaisia alkuaineita) ainutlaatuinen paikka. Bioelämä on systemaattinen ja synkroninen biomassojen liitto, johon kytkeytyy kierrot ja elämän monimuotoisuus.

Elämme siis yhteisellä pallolla, jossa lopullista hallintoa ylläpitää - evoluutio. Btw. Onko evoluutio ohjelma?

Amazon on merkittävä hiili-happikierron kohde ja lähde - kuten myös Siperia. Amazonilla ja Siperiassa palaa - metsää palaa. Siperiassa luonnostaan ja Amazonilla ihmisen toimesta - tavoitteena laajempi peltoala, jotta valtio saa vientituloja maataloustuotteista - soijaa Kiinaan ja pihvilihaa Mäkkäreille.

Brasilian pr. Jail Bolsonaro voisi toki kysyä ranskalaisilta, ehkä kaikilta kehittyneiltä valtioilta - "Mikä on teidän ympäristöjalanjälkenne per capita?" Kysymys olisi kiusallinen, ja vieläkin enemmän, jos Bolsonaro edelleen kysyisi: "Entä teidän kumulatiivinen jalanjälkenne - vaikkapa viimeiseltä 150 vuodelta?".

Mutta! Amazon on todellakin osa sellaista biosfääriä ja biomassakeskittymää, jonka vaikute on suuri, niin suuri, että ympäristöajattelu ei tunne valtiorajoja. Tähän voisimme esittää yhteisen kysymyksen meille ihmisille: "Mikä on meidän kokonaisbiomassa koko elollisesta luonnosta, joka synkronoi ja keskinäisvaikuttaa lajeista toiseen?"

Ihmiskunnan yhteisbiomassa on noin muurahaispopulaatioiden kokoinen. On helppo arvata, että murkkujen ympäristöjalanjälki on huomattavasti pienempi kuin meidän ihmisten. Lisäksi muurahaiset synkronoituvat ja keskinäisvaikuttavat kestävällä tavalla - tavalla, jossa evoluution ohjelmatahti pysyy kellotaajuudellaan systeemitason johtajana.

Amazon on ehkä monimuotoisin biosfäärikeskittymä maapallollamme. Sen keskinäisyys - varsinkin ilman ihmistä - on ilmiömäinen; olihan sillä aikaa kehittyä evoluution ohjelmatahdissa tuhansia vuosia - ilman häiritseviä tekijöitä, vain tekijöitä, joiden vaikute oli evoluutiolle ehkä ennakoitavissa - hitaan kehityskellotaajuutensa myötä.

...
5644

20

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Niinpä niin. Kannattaisi kuitenkin katsella omalle pihalle. Yksityiselle tulee monellaisia kulutusveroja päästövähennyksien takia . Valtio itse lisää kulutusta ja samalla päästöjä. Suomessa!!! Lopetetaan ensin kaikki turha kulutus, moottoriurheilu, lennot Brysseliin, matkailu Tallinnaan viinanhakuun. Tallinna tunneli, Päämäärätön moottoripyörällä ajo, samoin autolla. Turha rekkaralli, eli edestakaisin viedään ruokatarvikkeita tai muuta roinaa. Roinakaupat, jotka myyvät tarpeetomia tuotteita 40% - 70% alennuksella ja myyvät näitä prosentteja ovat kaikkein turhinta kulutusta. Kun ilmastonmuutos uhkaa täällä, kannattaa muutos aloittaa täällä.

    • Anonyymi

      Kun ihminen laskeutui puusta ja alkoi liikkua kahdella raajalla, häneltä katosi puolet yhteydestä "äitimaahan". Tänä päivänä ihmisen ahneudella ei näytä olevan mitään rajaa. Luonto uhrataan, jotta saataisiin Rolexia ranteeseen!
      On todellakin järjetöntä tämä nykyinen kerskakulutus. Tuotetaan sellaista, mitä kukaan ei oikeasti tarvi, mutta kuluttajat aivopestään siihen uskomukseen, että se ja tuo krääsä on ehdottoman tarpeellinen juuri sinulle.

      Ja kun vielä Bolsonaron ja Trumpin kaltaiset IDIOOTIT pääsevät valtaan, tulee meidän maapallostamme vain kauppatavaraa. Sademetsät hävitetään kaivosten, laidunten ja soijaviljelmien tieltä välittämättä yhtään alkuperäisistä ihmis-, tai eläinpopulaatioista. Ja Suomi metsänkäsittelyn "mallimaana" näyttää StoraEnson asiantuntemusta maailmalle! Kyllä lähtee!!!

      This is about the final count-down!

      • Anonyymi

        Todellakin, Trump ja Bolsonaro ovat idiootteja, mutta heillä on valtava suosio silti, joten myös osa amerikkalaisista on idiootteja.


      • Anonyymi

        Kaksi idiootia on tässä, puuttuuko joku joukosta?


    • Anonyymi

      Nyt viimeistään on suomalaisten luovuttava lihan syönnistä, autoilusta, työeläkkeistä ja matkustamisesta...

      Tässä ei enää mikään muu auta. Tämä kaikki on suomalaisten syytä!

      • Anonyymi

        Suomalaisten kulutustottumuksia jos kaikki kiinalaiset ja intialaiset noudattaisivat - tarvitsimme kaksi maapalloa. Edes kiinalaiset eivät tuota projektia hallitse! ;-)


    • Anonyymi

      Kuvitellaampa tilanne, jossa porot olisivat vaarassa kuolla sukupuuttoon Suomen lapissa.... Niin kyllä silloin Brasiliasta tultaisiin heti apuun ja lahjoitettaisiin valtavia summia tänne meidän maahamme.

      • Anonyymi

        Norpat meinaa lähteä. Apua tarjotaan lumien kolaamiseen, mutta kun ei ole jäätä eikä lunta menee homma tumppuun. No autetaan me muita.


    • Anonyymi

      Mielestäni persujen tulisi lahjoittaa omaisuutensa Brasiliaan.

    • Anonyymi

      Ihminen tuhoaa itse ihmiskunnan pikku hiljaa. Tämä on fakta.

      • Anonyymi

        Juuri noin kaikki tulee tapahtumaan.


    • Anonyymi

      Herättävä avaus!

    • Anonyymi

      Kyllä jaksaa aina vaan hämmästyttää tämä ihmiskunnan itsetuhoisuus.

      Brasiliassa yksi ilmastonmuutoksen kieltäjä polttaa sademetsät tahallaan, todiistaakseen ilmastonmuutoksen valheeksi. Mikään ei kyllä enään yllätä.

      Maapallo on menettetty ja ihmiskunta sen mukana. Tosin ihmiskunnan tuhoutuminen on maapallon kannalta vain hyvä asia. Mitä nopeammin se tapahtuu, sitä parempi.

    • Anonyymi

      En halua olla tuossa mukana joten jätän banaanit, tofun, ananaksen, bataatit, appelsiinit ym. tuotteet joilla on kytköksiä sademetsään kaupan hyllylle ja ostan vain kotimaisia tuotteita.

      • Anonyymi

        Ja AAMEN. Mieli on puhdas.


    • Harmittaa eliölajien ja elinympäristöjen tuho... :(

    • Anonyymi

      Nyt EU-apu kelpaakin Brasilialle - tosin haluavat itse käyttää tarjotut varat - rahana!

    • Anonyymi

      Päivän Keskisuomalaislehdissä , mm. ESS, oli tänään asiaa Brasilian sademetsien palojen TODELLISESTA tilanteesta. Koko kolumni/ Janne Yläjoki: "Tropiikin Trumpia ajetaan Putinin leiriin".

      Edellä olevissa kirjoituksissa ja keskusteluissa on ollut paljon puhdasta vihaa ja tietämättömyyttä asiasta.

      " Guardianissa 23.8.2019 ilmastotutkijoiden Mann ja Foleyn mukaan Amazon tuottaa maailman hapesta n. 6% eikä 20 %, mitä väitetään julkisuudessa.

      Amazonin metsäkadon arvioidaan tänä vuonna nousevan jopa 10 000 km2 . On unohtunut, että vuosina 1977- 2008 KAIKKINA VUOSINA metsäkato oli yli tuon 10 000 km2. Balsonaron kaudella metsäkato ei ole noussut lähellekään takavuosien lukemia.

      Amazonin yli 4 miljoonan km2 metsistä on yhä jäljellä 3,3 miljoonaa km2. 10 000 km2 tuhoaminen merkitsee 0.3 % pienenemistä vuositasolla.

      Koko maailman metsätuho oli vuonna 2017 (WWF:n mukaan) 76 000 km2 . Amazonin yhteydessä pitäisi puhua myös Kongon, Indonesian ja Venäjän metsäkadoista, jotka ovat yli 6- kertaiset Amazoniin verrattuna.

      Siperiassa on tänä vuonna palanut yli 30 000 km2. Pahin Venäjän palovuosi oli 2003 jolloin paloi lähes 200 000 km2 metsää. Miksei G7 ole reagoinut näihin tietoihin?

      Vastuu sademetsien paloista on meillä kaikilla, kun luonnonmetsät saavat väistyä etanolin, soijan ja palmuöljyn sekä lihatuotannon tieltä.

      Ei siis pitäisi osoittaa sormella vain Bolsonaroa vaan kaikkia muitakin. Tällä menolla Brasiliakin päätyy Putinin talliin ja Kiinan alihankkijaksi.

      Koko ilmastokeskustelu on mennyt sille asteelle, että syyllisiä etsitään tarkoitushakuisuuden lähtökohdasta. EU:ssa esim. pidetään esillä hiilenkäytön lopettamista. Todellisuudessa maailmassa on tehty hiilen kieltämiseksi päätöksiä 300 miljardin euron arvosta, MUTTA SAMAAN AIKAAN on tehty 2000 miljardin päätökset hiilentuotantoon perustuvista ratkaisuista. Miten typerää on toimia vain "paikallisesti", koska ilmasto koskee koko maailmaa.

      • Anonyymi

        Venäjän metsäkadot - luontaisina tulipaloina.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6353
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4086
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2506
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1990
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1478
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1326
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1097
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1070
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1016
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      991
    Aihe