Epätodellinen olo

Ensimmäistä kertaa tänne kirjoittelen, mutta kaipailisin kovasti kokemuksia, vertaistukea ja keskustelua aiheesta.

Sairastuin lokakuussa 2018 keskivaikeaan masennukseen sekä ahdistuneisuushäiriöön. Elämässäni tapahtui kaikenlaista, mutta suurin syy oli ehdottomasti työ ja siihen liittyvä uupumus. En saanut nukuttua, kuin lääkkeillä ja edelleen melkein vuoden jälkeen nukun vain lääkkeillä.

Muutaman kuukauden olen kärsinyt hyvin pahasta epätodellisesta tunteesta, jota lietson päässäni kuvitellessani sairastuvani psykoosiin. Tällä hetkellä syön escitalopramia 10 mg ja iltaisin otan joko stellaa 5-10 mg tai oxaminia (harvemmin tosin). Otan myös joka ilta melatoonia 3-5 mg. Taukoja en oikeastaan ole pitänyt, koska ahdistus käy sietämättömäksi jos en nuku. Päivittäin panikoin unettomuutta ja tuntuu, että elämäni pyörii sen ympärillä. Olen perunut paljon menoja aikataulutan kaiken niin, että varmasti saan tarpeeksi unta.

Pahinta on kuitenkin tämä epätodellinen olo. Olen kyllä koko ajan kartalla, että missä olen ja mitä tapahtuu, mutta silti tuntuu, että katsoisin elämääni lasien läpi enkä tunne itseäni enää omaksi itsekseni. Elämäni on kuitenkin mallillaan muuten. Olen saanut opiskelupaikan, josta olen haaveillut, minulla on ihana poika ja mies. Suoriudun arjesta hyvin, mutta yllämainitut asiat ahdistavat minua jatkuvasti.

Toivottavasti joku jaksoi lukea tänne asti. Pelkästään kirjoittaminenkin tänne tuntuu auttavan. Onko kellään samanlaisia kokemuksia? Mikä on auttanut? Voiko syömilläni lääkkeillä olla jotain tekemistä asian kanssa?

7

405

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ensin mietin vastaamista mutta sitten sun viimeinen kysymys sai mut toimimaan. Itselläni on takana monien vuosien lääkitykset ja huomasin jo aika alkuaikoina että ainakin minulle monet lääkkeet aiheuttivat sellaista epätodellista oloa. Tavallaan tuntui kuin olisin ollut jonkinlaisessa usvassa ja jotenkin olisin seurannut kaikkea vähän niinkuin vierestä. Järki kyllä jotenkuten toimi mutta se outo olotila ei ollut kivaa. Joitain vuosia sitten pääsin kaikista lääkkeistä viimein eroon eikä mulla ole sen jälkeen ollut sellaista epätodellista oloa. Se on just hölmöä kun lääkkeet määrätään suunnilleen oudon olotilan takia ja sitten ne kuitenkin pitävät sitä oloa koko ajan yllä, mikä ei kait olisi tarkoitus. Toi melatoniini ei sitä kuitenkaan aiheuta. Noista muista en osaa tarkkaan sanoa.

    • Anonyymi

      Kohtalo kaverina kirjoitan mutta lääkkeitä en käytä. Mä en ole enään koko aikaa usein mitä tapahtuu tai missä olen kun herään ja usein illalla myös. Mulla on myös joku.. verho? Tai joku mun ja todellisuuden välissä. Jotenkin muutkin huomaa sen. Ja lisäksi olen kans nähnyt päälle päin ihmisiä joilla samaa. Huh. Kokeile hunajaa. Kokeile hunajaa ja jos voit niin illalla maitoa. Mulla melatoniini aiheutti ennen painajaisia

    • Anonyymi

      Kärsin epätodellisesta olosta itse muutama vuosi sitten, kokonaisuudessaan olo kesti puolitoista vuotta. Yhtenä päivänä se olo alkoi kuin salama kirkkaalta taivaalta eikä lähtenyt pois. Lietsoin oloani pahemmaksi kokoajan kun yritin löytää ensin jotain fyysistä syytä, ramppasin lääkärissä kaikki mahdolliset kokeet. Kun olin kaikki kokeet läpi käynyt olin varma että nyt olen tulossa hulluksi. Mikään ei tuntunut miltään, elin sumussa josta en voinut herätä, mietin että näinkö minä elän loppuelämäni. Lopulta löysin tytön youtubesta joka koki samanlaisia tunteita kun minä hänellä oli paniikki/ahdistuneisuushäiriö ja hänellä oli todetti depersonalisaatiphäiriö. Lopulta uskaltauduin psykiatrille kertomaan tuntemuksistani ja hän todensi että se on vain ahdistusta, ylikuormitan aivoni ja elän liikaa pääni sisällä omissa ajatuksissa oloa vahtien että aivot sulkevat ulkomaailman pois ja kaikki on ikäänkuin sumua, sitä kutsutaan depersonalisaatioksi tai dissosiaatioksi. Mitä enemmän mietit sitä ja annat sille valtaa sitä enemmän sinulla on sellainen olo. Yritä keskittyä johonkin muuhun ja pidä itsesi kiireisenä niin että et kerkeä miettiä epätodellista oloa, se on ainot hyvä neuvo minkä voin antaa. Kyllä se menee ohi, niin hitsin pelottavalta ja oudolta kun se nyt tuntuukin.

    • Anonyymi

      No todellakin on. Ainoa asiallineb lääkkeesi on kaiketi tuo oxamin jos ei muuten saa nukutuksi. Mulle yrittivät vaihtaa pamit hullun lääkkeisiin ja tuli just tommonen ihan epätodellinen ja pelottava olo. Olisin voinut tehdä ihan mitä vaan , vaikka ihan kylmästi tappaa jonkun. Lääkärit toimivat silloin tosi edesvaztuuttomasti, koska olin yksin pienen lapsen kanssa enkä saanut nukuttua ja ottivat oikeat, sopivat ja toimivat lääkkeet pois.

      • Anonyymi

        Kysyisin minkä lääkkeen lääkärit otti sulta pois vaikka ne toimivat ja miksi poistettiin?Itse ahdistus/paniikkihäiriöstä liki 30vuotta kärsineenä joskus edelleen kovia kohtauksia toisinaan menee kauan että kaikki ok Lääkkeeseen olen koukussa mutta pystyn sitä itse säätelemään olotila mukaan ja lääkärin luvalla.Minun lääke on vahva rauhoittava bentso.En haluaa näillä omilla vuosi määrilläni esim.keskustelun aloittakaa pelotella kyllä moni parantuu ihan kokonaan masennuksesta ahdistuneisuudesta ym.Tuota epätodellista oloa koita helpottaa esim.hengittämällä rauhallisesti . Voithan myös mennä juttelemaan ammattilaisten vaikka psykiatrisen hoitajan tai lääkärin kanssa.Mutta hyvä asiahan on että pärjäät kuitenkin jokapäiväisessä elämässä.Niin minäkin enkä näillä vuosillakaan vielä ole psykoosin menny.Mutta elämä vaan heittää meitä jokaista omalla tavallaan.Ja jokainen reagoi samoin omalla tavallaan.Toivon kuitenkin kaikille paranemista ja eteenpäin mennää!!!


    • Anonyymi

      Mulla tuo escitalopram aiheutti epätodellista oloa. Aluksi söin 5mg päivässä, mikä ei vielä vaikuttanut oikein suuntaan tai toiseen, mutta kun annos nostettiin 10mg päivässä, huomasin heti että n.tunti lääkkeen oton jälkeen alkoi tuo epätodellinen olo. Lisäksi sain paniikkikohtauksia joita ei ollut tullut aiemmin. Lopetin lääkkeen syömisen lääkärin kanssa yhteisymmärryksessä. Epätodellinen olo alkoi vähän helpottaa, mutta pahinta oli että se jäi päälle useaksi vuodeksi! Nyt kun lääkkeen lopettamisesta on jo viisi vuotta, ylikin, en enää koe tuota oloa mutta siitä toipumisesta meni todella kauan. Lisäksi sain pysyvän paniikkihäiriön. En usko että olisin näitä kumpaakaan saanut ilman tuota lääkettä. Ne laukaisivat nuo olot, ja sen jälkeen ne jäivät ikään kuin varjoksi taustalle.
      Toisille lääkitys sopii, mutta minä en aio sitä kokeilla enää koskaan.

      • Anonyymi

        Mihin sinulla määrättiin tuo ecitalopram? En ymmärrä oikein tuota sun juttua eikö lääkäri sitten määrännyt mitään toista lääkettä, jos sinulla noin kauhean huono olo tuli ja kesti monta vuotta!Ei tuon lääkkeen pitäisi vaikuttaa niin että loppu iäksi saa paniikkihäiriön kyllähän siitä sivuvaikutuksia toisille tulee, tuli myös minulle , mutta kun lopetin lääkkeen haitat loppuivat.Ja minä en myöskään enää ikinä syö mitään ssri-lääkettä mikään niistä ei ole minulle
        sopinut.xanoria käytän paniikkihäiriön"hoitoon"1.5-2mg päivässä ja sillä olen tätä elämää mennyt hoitanut työni lapseni ym.Joskus silti tulee noita kohtauksia ja pahoja kun sellaisia, mutta lääke annosta en nosta pysynyt samana yli 20vuotta .JOO tiedän koukussa olen , mutta ei väliä joutuu han toiset käyttämään verenpaine ja diabetes lääkkeitäkin koko ikänsä.En suosittele kenellekään, mutta näin minä pärjään!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1816
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1593
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      51
      1542
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1478
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      11
      1263
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1142
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1123
    Aihe