VBScript, ja miksi Microsoft vain tappoi sen?

Anonyymi

Näkemiin, VBScript!
13. elokuuta 2019 Microsoft poisti VBScriptin oletuksena Internet Explorerissa Windows 7, 8 ja 8.1 -järjestelmissä Patch Tuesday -päivityksen avulla. Microsoft julkaisi samanlaisen päivityksen Windows 10: lle 9. heinäkuuta 2019. Nyt kaikissa tuetuissa Windows-järjestelmissä, joissa on asennettuna uusimmat päivitykset, VBScript poistetaan oletuksena.

VBScript oli jo pääosin poissa. Microsoft ei koskaan tukenut VBScriptiä Microsoft Edgessä, mikä tarkoitti sen rajoittumista Internet Explorer 11: ään. Muut selaimet, kuten Mozilla Firefox, Google Chrome ja Apple Safari, eivät myöskään koskaan toteuttaneet VBScriptiä.

VBScript kilpaili JavaScriptin kanssa
VBScript oli skriptikieli, jonka malli oli Microsoftin Visual Basic. Sen täydellinen nimi on ”Microsoft Visual Basic Scripting Edition.”

Tämä kieli ilmestyi kuluttajatuotteeseen ensimmäisen kerran vuonna 1996, kun se lisättiin Internet Explorer -sovellukseen. Verkkosivustot voivat käyttää VBScriptiä samoin kuin JavaScriptiä, ja Internet Explorer tuki molempia. VBScript toimi kuitenkin vain Internet Explorerissa, kun taas JavaScript oli selainten välinen ratkaisu, joka toimi myös muissa selaimissa. Se on suuri syy siihen, miksi JavaScript voitti, ja useimmat verkkosivut eivät koskaan ottaneet käyttöön VBScriptiä asiakaspuolen skripteille.

Microsoft poisti käytöstä VBScriptin selaimessa. Internet Explorer 11 ei oletuksena enää enää suorita verkkosivuilta löytyvää VBScriptiä. Sitä käytettiin harvoin, mutta voi silti olla joitain vanhoja sisäisiä yrityssivustoja, jotka luottavat VBScriptiin JavaScriptin sijasta.

Microsoftin Edge-selaintiimi kirjoitti ” hyvästit ” VBScriptille ja muille vanhoille tekniikoille, kuten ActiveX, jo vuonna 2015, ja huomautti, että “JavaScript on tullut verkkosivun tosiasialliseksi kieleksi.” Edge ei ole koskaan tukenut VBScriptiä.

3

52

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Microsoftilla on ärsyttävä tapa toteuttaa asioita toisin. Ei siis välttämättä paremmin, mutta toisin kuin muut ja toisin kuin Microsoft itse aikaisemmin. VBScript on vain esimerkki tästä ärsyttävästä toimintatavasta. Ja vain koska JavaScript oli NIH, siihen ei voitu tukeutua.

      Ilmeisesti muut selainvalmistajat ja sovelluskehittäjät näkivät tilanteen eivätkä lähteneet tukemaan VBScriptiä. Näin ollen se saakin mennä, tuskin kukaan jää kaipaamaan.

    • Anonyymi

      vbscriptiä voi suorittaa windowsissa.
      javasriptiä ei .

      Nykyisin taidetaan windowsissa suositella kaikkeen powershelliä.

    • "VBScript, ja miksi Microsoft vain tappoi sen? "

      Vaikka siksi että saisi turhaa koodia pois mitä pitää ylläpitää, missä on omat turvareikänsä ja mikä vie muistia miljoonien ihmisten tietokoneista.

      VBScript tosin oli muuallekin kuin selaimeen, että sillä skriptattiin myös Windowsia itseään. Tämä korvaantui toki ajat sitten Powershellissä 12 vuotta sitten, että se on ollut 12 vuotta lähinnä turhaa roinaa mitä pidetty Windowsissa yhteensopivuussyistä.

      Toisin sanoen, on paska puhetta että Microsoft rikkoo kaiken päivityksissä. Ei se niin tee, vaan kaikkia vanhoja sotkuja raahataan todella pitkään mukana että on aikaa siirtyä niistä pois.

      Se on vain tietty porukka mikä ei päivitä ikinä mitään ja itse aiheuttavat harminsa tällä tavalla, vaikka pitäisi kaikkia viritelmiä aina uusia vähitellen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4673
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2269
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1794
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1461
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1024
    Aihe