Pystyykkö komentoriviltä jotenkin tekemään uuden hakemiston ja sen alle tulevat alihakemistot yhdellä komennolla? Eli siis haluan tehdäuuden hakemiston, jonka alle tulee kolme eri alihakemistoa. Voisin tietenkin tehdä ensin hakemiston yhdellä komennolla ja sitten alihakemistot seuraavilla komennoilla, mutta olisi paljon kätevämpää, jos homma onnistuisi yhdellä komennolla. Graafisilla työkaluilla hakemistoa ja alihakemistoja ei taida saada luotua yhdellä kertaa.
Miten tehdä hakemistot ja alihakemistot yhdellä komennolla?
17
256
Vastaukset
- Anonyymi
Haluamasi onnistuu komentoriviltä. Jos esimerkiksi haluat tehdä uuden hakemiston foo ja sen alle alihakemistot bar1, bar2 ja bar3 niin se onnistuu tällä komennolla:
mkdir -p foo/{bar1,bar2,bar3}
Graafisilla työkaluilla sama ei tosiaan taida olla mahdollista. En ainakaan ole tietoinen graafisesta työkalusta, joka osaisi yhdellä kertaa luoda uuden hakemiston ja sen alle joukon alihakemistoja. Jos sen osaavagraafinen työkalu on olemassa niin en ainakaan ole siitä kuullut, en tosin ole tullut sellaista edes etsineeksi. Olen aina tehnyt tuon komentoriviltä.
T. miksuh - Anonyymi
Myös tämä toimii:
mkdir -p foo/{bar1/{a,b,c},bar2,bar3}
Tuo tekee muuten saman kuin edellinen antamani komento, mutta sen lisäksi tuo komento tekee alihakemiston bar1 alle alihakemistot a, b ja c.
T. miksuh - Anonyymi
Niin ja vastaava toimii muutenkin kuin hakemistoja luodessa. Esimerkiksi jos haluat luoda yhdellä kertaa kolme tyhjää tekstitiedostoa myöhempää käyttöä varten, voit tehdä sen näin:
touch {tiedosto1,tiedosto2,tiedosto3}
T. miksuh - Anonyymi
mkdir -p ~/Työpöytä/kiss/my/ass/gay/my_own_folder
Työpöytä naputa omalle kielellesi, Desktop tjs.
Jotenki noin AINAKIN UBUNTUSSA :-) Debianissa joudut TAAS kokeilemaan ;-) - Anonyymi
Tuo sanomasi ei kyllä ollut se mitä ketjun alottaja kysyi.
T. miksuh- Anonyymi
Hän kysyi: Pystyykö komentoriviltä jotenkin tekemään uuden hakemiston ja sen alle tulevat alihakemistot yhdellä komennolla?
juttunsa jatkuu:
Eli siis haluan tehdä uuden hakemiston, jonka alle tulee kolme eri alihakemistoa.
Meikäläinen sinulle:
Hakemistohan on kansio, eli mkdir -p luo hakemiston tai hakemistopolun.
- Anonyymi
Ilmaisin itseni ehkä hiukan epäselvästi ketjuna loittaneessa kysymyksessäni. Se mitä miksuh ehdotti oli se mitä tarkoitin. Eli tarkoitukseni oli sanoa, että halusin luoda uuden hakemiston ja sen alle kolme erillistä toisistaan riippumatonta alihakemistoa. En siis tarkoittanut, että halusin luoda uuden hakemiston ja sen alle kolme sisäkkäistä alihakemistoa. Tiesin tuon mkdri -komennolle annettavan option -p kyllä, mutta tuo aaltosulkukikka oli minulle uutta. Kiitos miksuhille tuosta.
- Anonyymi
Tarkoitin sanoa, että tiesin tuon komennolle mkdir annettavan option -p
- Anonyymi
Noo meikä luo 3 . 7 sekunnissa kansion ja siihen 3 alikansiota graaffisela työkalulla?
Tietysti jos pitäs luoda kymmeniä vastaavia kansio järjestelmiä niin pitäs keksiä tehokkaampi keino? Joten MIKSI sulla pitäs olla tehokkaampi keino?
"mutta olisi paljon kätevämpää," täh luoda kansio jonka sisällä kansioita?
Ja ilmeisesti "vakio" tiedosto oikeuksilla? kyseesä joko nero taikka kuten veikkaan "hihuli" ja siis IDIOOTTI? (komentoriviä ei avata turhaan) - Anonyymi
Olen tämän ketjun aloittaja ja sanon ihan suoraan, että pidä huoli omista aioistasi. Se ei kuulu sinulle haluanko tehdä asiat komentoriviltä vai en. Mitäs helvettiä se asia ylipäätänsä sinulle muka kuuluu? Äläkä valehtele. Et taatusti tee 3-7 sekunnissa millään graafisella työkalulla hakemistoa ja sen alle kolmea alihakemistoa haluamillasi nimillä, puhumattakaan siitä että tekisit ne siihenhakemistoon mihin haluat. Ja vaikka jollain ihmeellä tekisitkin, niin joutuisit silti toistamaan hakemiston tekemisen toistuvasti, jota nimenomaan halusin välttää. Ja mistäs muka ylipäätänsä tiedät mitä kaikkea olin tekemässä komentoriviltä?
Monilla, kuten itsellänikin, on käytössä ns. pop-up terminaali-ikkuna. Eli komentoikkuna on jatkuvasti ajossa. Suurimman osan ajasta komentoikkuna on piilotettuna ja sen saa esiin yhdellä näppispikakomennolla. Ikkunan piilottaminen tapahtuu samalla lailla. Eli komentorivin saa esiunan saa esiin silmänräpäyksessä. Se, jos haluat tehdä väkisin saman asian graafisilla työkaluilla tarkottaa sitä, että sun pitää ensin käynnistää se työkalu ja siihenkin menee jo aikaa ja ihan turhia klikkauksia. Sinnä sanot, että komentoriviä i avata turhan takia, minä taas sanon että graafista työkalua ei avata turhan takia, kun komentoikkuna on kokoajan yhden näppispikakomennon päässä.
Sitäpaitsi tietokoneen käyttö on ylipäätänsä kätevämpää kun hyödyntää näppäimistökomentoja sen sijaan, että sohisi hiirellä jatkuvasti. Käsien ei sillon tarvitse poistua näppikseltä ollenkaan niin usein. Ja kun kerran jokatapauksessa käyttää tietokonetta näppikseltä, niin sillon on luontevaa myös käyttää komentoriviä.
Ilmeisesti et todellakaan ole kokenut linuxin käyttäjä ainakaan, vaan joku alotteleva nyyppä. Lisäksi hihhuli ja idiootti taidat olla itse. Ihan jo sen takia, että sekaannut muiden tietokoneenkäyttötapaan vaikkei se sinulle mitenkään kuulu. Ja myös sen takia, että et ilmeisesti tajua kuinka kätevä linuxin komentorivi on. Komento kätevä kun pitää luoda paljon samantyyppisiä hakemistoja. Itse teen kuvat kansion alle aina kansiot jpg,raw,nettiin, editoidut,parhaat. Nettiin julkaistavista kuvista poistetaan metatiedot. Sekin komentorivillä. Jokaisesta tapahtumasta oma kansionsa.. Säästyy aikaa jos pitää luoda useita tapahtumia.
- Anonyymi
Tää on just kun näissä linukseissa kaikki on niin hemmetin vaikeaa. Ihan turhaa säätämistä.
- Anonyymi
Nörtit on laiskoja. Etsivät usein tunnin jotta jonkun jutun voi tehdä hieman nopeammin.. Hiiren oikea nappi riittää useimmille.
- Anonyymi
Tuo miksuhin neuvoma komento on kyllä kätevä. Helpottaa merkittävästi tilanteita, joissa tarvitsee luoda useita hakemistoja.
- Anonyymi
Tässä on vielä yksi variaatio antamastani komennosta:
mkdir -p foo/{bar1,bar2,bar3}/{aa,bb,cc}
Tuo komento luo kaikki nämä hakemistot:
foo/bar1/aa
foo/bar1/bb
foo/bar1/cc
foo/bar2/aa
foo/bar2/bb
foo/bar2/cc
foo/bar3/aa
foo/bar3/bb
foo/bar3/cc
T. miksuh - Anonyymi
Mä itse käytän noita aaltosulkuja jatkuvasti mkdir -komennon ja muidenkin komentojen kanssa. Tässä on käytännön esimerkki. Mulla on jokunen Debiania ajava tietokone: läppäreitä, pöytäkone jalisäksi Raspberry Pi -tietokoneita. Mä en halua tehdä asetuksia kullekin tietokoneelle erikseen, sen takia käytän Debianista löytyvää keskitettyä konfiguraationhallintaohjelmistoa nimeltä Puppet, jonka avulla määrittelen tietokoneille tekemäni asetukset kerran ja jakelen ne sitten Puppet-palvelimelta koneille lähiverkon yli. Tolla tavalla mun ei tarvitse tehdä samoja asetuksia moneen kertaan eri koneille. Puppetin avulla voin myös tarvittaessa palauttaa helposti tehdyt asetukset koneille mikäli tarvetta. Lisäksi Puppetin ansiosta mun ei tarvitse muistaa mitä asetuksia olen tehnyt millekin koneelle, koska asetukset on määritelty keskitetysti Puppet -palvelimella.
Jos esimerkiksi haluan asentaa kaikille läppäreille jonkin ohjelman, joka vaatii asetusten tekemistä,, sillon teen Puppet-palvelimelle uuden ns. konfiguraatiomoduulin, joka määrittelee sen mitkä ohjelmapaketit haluan koneille asentaaDebianin paketinhallinnan kautta ja millaset asetukset koneille tehdään ohjelman asentamisen jälkeen.
Kun haluan tehdä uuden moduulin, teen sitä varten hakemiston. Moduulin hakemiston alle teen hakemistot Puppetin sanastolla manifesteiksi kutsutuille konfiguraatiotiedostoille, ns. template -malleille ja niille tiedostoille, jotka moduuli kopioi tietokoneille haluamiini paikkoihin. Lisäksi luon moduulin manifests -hakemistoon jokusen manifest -tiedoston.
Eli tällä tapaa root käyttäjänä:
cd /etc/puppet/code/modules
mkdir -p uusi_moduuli/{manifests,files,templates}
touch uusi_moduuli/manifests/{init.pp,install.pp,config.pp,service.pp}
Tehtyäni tuon voin sitten alkaa muokkaamaan moduulin manifest -tiedostoja tekstieditorilla. Olen ottanut tavaksi luoda ensin nuo tyhjät manifest -tiedostot, koska se helpottaa moduulin testausta sillonkin, kun kaikkia manifest-tiedostoja ei ole vielä muokattu. Yhden manifest -tiedoston sisältä kun voi viitata toiseen. Joten on hyvä, että manifest -tiedosto on olemasaa vaikka oliskin tyhjä. Lisäksi tuolla tavalla on helpompi muistaa mitä manifest -tiedostoja aikoo moduuliin luoda.
T. miksuh - Anonyymi
Niin ja tuon Puppetin käyttämisen etuna on myös se, että joshankin uuden läppärin jossain vaiheessa, saan tehtyä uudelle läppärille kaikki samat asetukset yksinkertasesti asentamalla koneelle Puppet clientin, yhdistämällä sen Puppet -palvelimeen ja ajamalla root-käyttäjänä komennon:
puppet agent -t
Tuolla yhdellä komennolla kaikki vanhoille läppäreille tekemäni säädöt asentuu uudelle läppärille, olettaen että en halua rajoittaa asetusten tekemistä jotenkin tietenkin.
Tää lähti nyt hiukan ketjun aiheen sivuun, mutta tuo oli käytännö esimerkki.
T. miksuh
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Pekka Aittakumpu ja Jenni Simula kiistävät väitetyn aviorikoksen
"Yleisessä tiedossa oleva asia”, sanovat Kalevan lähteet https://www.kaleva.fi/pekka-aittakumpu-ja-jenna-simula-ki2006148Miksi olet riittämätön kaivatullesi?
Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell1442857- 442317
- 932079
Aloitetaan puhtaalta pöydältä
Mukavaa iltaa mukaville. 😊 ❤️ ⚜️ Minusta ei kaikki täällä tykkää, eikä tarvitsekaan. Kun eivät ymmärrä, niin sitten ei2382021Mitkä on ne arvot?
Itselleni särähtää korvaan joka kerta kun kuulen arvoista ja arvomaailmasta. Olen miettinyt paljon, että mikä on se minu2311427- 771402
Naton korkein sotilasjohtaja: Meidän on iskettävä ensin
Olen täysin samaa mieltä ja nämä iskut pitäisi olla jo suunniteltu ja tuhota käytännössä kaikki venäjän hyökkäysmateriaa3031387Tätä et nähnyt tv:ssä: TTK-voittaja Anssi Heikkilä avautuu suhteesta Linnea Leinoon: "Sie annoit..."
Menikö voitto mielestäsi oikeaan osoitteeseen? Linnea Leino ja Anssi Heikkilä voittivat TTK:n vain 1,2 % erolla yleisöää131326Tavarakirppis lopettaa ilkivallan takia.
Tähänkö on jo Kajaanissa tultu? Onko lasten kuriomuus jo näin pitkällä, ei kait tätä aikuiset tee. Mikä on seuraava j61256