Mitä on valehtelu?

Mitä on sinun mielestäsi valehtelu?

Valehteleeko jokainen sellainen ihminen, joka levittää totuuden vastaista tietoa?

Valehtelu ei ole sitä, että sanoo totuudeksi jotakin sellaista, mikä ei ole totta ja levittää sitä edelleen, koska luulee sen olevan totta. Niinpä evankeliumin levittäjät eivät valehtele, vaikka evankeliumi ei olisikaan totta sen missään muodossa: he pitävät totena saarnaamansa Jumalan sanan ja todistuksensa sanan, joten he eivät valehtele, vaikka levittäisivät totuuden vastaisia väitteitä ja kertomuksia.

Jos ateisti erehtyy väitteissään, mutta uskoo niiden olevan totta, niin valehteleeko hän? Jos ei, niin miksi sellainen ateisti väittää uskovien kristittyjen valehtelevan, kun he julistavat evankeliumia ja todistavat uskostaan? Miksi ateistit väittävät kreationistien valehtelevan, kun he kertovat siitä, mihin lujasti uskovat ja pitävät sitä totena?

On tietysti melko selvää, että jos jollekin ihmiselle on toistuvasti osoitettu hänen olevan väärässä ja että hän on erehtynyt, mutta hän jatkaa silti epätoden tiedon levittämistä totuutena, niin sellainen ihminen valehtelee: hänen täytyisi tiedostaa se, että hänen sanomansa ei ole totuudellista, vaikka hän sellaista väittää.

Mitä mieltä olet? Syytämmekö eri tavalla ajattelevia ja uskovia liian herkästi valehtelusta, vaikka se toinen olisi vilpitön uskova ja luulisi levittävänsä totuutta? Eikö olisi jo paremman keskustelukulttuurin aikaansaamisen vuoksi syytä harkita tarkoin sitä, ketä sanoo valehtelijaksi ja mikä kaikki on valehtelua sen sijaan, että olisi vilpitöntä erehdystä ja uskosta johtuvaa tietämättömyyttä? Sellaisen voi vielä parantaa, mutta kuka tai mikä parantaisi paatuneen valehtelijan?

13

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jumalan valtakunta blogi kaivoi taas yhden nimimerkin esille, tällä kertaa esiinnyt ateistina?

    • Anonyymi

      Valehtelijat ovat paskasakkia. Vaikka heitä on eniten kreationisteissa, on samanlaisia paskoja ateisteissakin.

    • Anonyymi

      Valehtelu on sitä kun henkilö sanoo tahallaan jotakin, jonka tämä tietää olevan epätotta.

      • Anonyymi

        Tämä on ainakin G4G/atheist/Jumalan valtakunta blogin tapa. Hän kirjoittaa tarkoituksella vääräksi tietämiään väitteitä, koska nauttii valehtelusta ja haluaa hyökätä ateisteja vastaan.


    • Anonyymi

      Monet eivät usko että mitään totuuksia on edes olemassa - paitsi joku tieteen löydös - joka toimii esim. lääketieteessä. Siksi "totuudenpuhumisella" ei ole heidän mielestään mitään väliä. Kaikki on vain sattuman seurauksena syntynyttä ja alisteista taloudelliselle, poliittiselle ja seksuaaliselle kilpailulle. Ovelin voittaa.

      Se jolla on Monopoli-pelissä hotelli Erottajalla ja Mannerheimintiellä voi esittää rauhallista, tasapuolista ja reilua. Ne joilla ei ole, kipuilevat ja vain lisäävät syyllisyyttään tuskaillessaan.

      • Anonyymi

        Outoja näkemyksiä, G4G.


    • Anonyymi

      <<<Eikö olisi jo paremman keskustelukulttuurin aikaansaamisen vuoksi syytä harkita tarkoin sitä, ketä sanoo valehtelijaksi>>>

      Koska uskovien olemassaolo on ateistin mielestä niin täydellisen hyödytöntä ja turhaa niin vakava keskustelu heidän kanssaan on tarpeetonta.

      Siksi ainoa ilo mikä uskovista on otettavissa on syyttää heitä kaikesta siitä millä he rikkovat Jeesuksen sanoja vastaan (epärehellisiä, teeskenteleviä, ahneita, pahoja, moraalittomia jne)

      Juuri samanlaisia kuin evankeliumin fariseukset! Näin ateisti voi asettaa itsensä Jeesukseksi Jeesuksen paikalle.

      • Anonyymi

        Ei kyllä pidä paikkaansa, mutta sinähän vain provosit vai?


    • Ongelma on siinä, ettei voi tietää toisen ihmisen tarkoitusperiä. Jos joku sanoo jotain epätotta, onko hän vilpitön epätotuudessaan vai tahallaan valehtelee. Tai jotain siltä väliltä, esim. aavistelee olevansa väärässä mutta silti jostain syystä jatkaa valitsemallaan tiellä. Ei voi tietää, siksi valehtelu on hyvä sana.

      • Jos osoitat toiselle sen, että hän levittää epätosia väitteitä, ja pystyt todistamaan sen aukottomasti, mutta tämä toinen jatkaa epätosien väitteiden esittämistä, niin hän valehtelee. Sitä ennen hän ei valehdellut.


    • Anonyymi

      Eiköhän jokainen ihminen itse sisimmässään tiedä milloin hän ihan tarkoituksella valehtelee. Enkä ole koskaan havainnut, että uskovilla olisi mitään erityisempää yritystä pysyä totuudessa, mutta tämä johtuu siitä että heillä on sanalle Totuus ihan eri määritelmä kuin minulla. Onko vakiintuneen termin väittäminen joksikin muuksi sitten valehtelua vaiko vain "totuuden kaunistelua", päättäköön jokainen itse. Minulla taas on aika selvä näkemys siitä mitä tarkoittaa "vaihtoehtoinen totuus".

    • Anonyymi

      "Miksi ateistit väittävät kreationistien valehtelevan, kun he kertovat siitä, mihin lujasti uskovat ja pitävät sitä totena?"

      Useimmat kreationisti saarnaajat ovat valehtelijoita. He levittävät itse tekemiään olkiukkoja tietäen varsin hyvin, että heidän levittämä versio ei vastaa tiedettä. Tässä yksi valehteleva kreationisti, joka on tehnyt elannon levittämällä olkiukkoja evoluutiosta ja silppuamalla näitä yleisön edessä:

      https://www.youtube.com/watch?v=JAgQO0BgdS4

    • En tunne kreationisteja, mutta tiedän sen, että osa kristityistä saarnaajista ei usko itsekään, mutta he kertovat valheita saadakseen rahaa ja kunniaa itselleen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1555
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1331
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1267
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1265
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1243
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1238
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1224
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe