Mitähän muuta erikoista Rovaniemellä tapahtui tämän Mannerheimin vierailun aikana? Olihan Mannerheim (s. 311 20.11.1941) esitellyt Erfurthille puhuessaan "pohjoisen kaksi kirkkainta komentajaansa", Raappanan ja Viiklan, vain noin kuukausi ennen Viiklan itsemurhaa.
Eversti Viikla kuitenkin ampui itsensä 18.12.1941. (s. 343 kerrotaan eversti Viiklan äkillisestä kuolemasta) vain kolme päivää Mannerheimin Rovaniemen vierailun jälkeen.
Aiheesta enemmän Erfurthin päiväkirjassa:
Saksan kenraali Suomen päämajassa 1941 — Suomalais-saksalainen yhteistyö Waldemar Erfurthin päiväkirjan valossa
Visuri Pekka: Docendo, 2017
https://docendo.fi/sivu/tuote/saksan-kenraali-suomen-paamajassa-1941/1960750
Viiklasta enemmän täällä:
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Verner_Viikla
Eversti Viiklan äkillinen kuolema ja Marskin vierailu Rovaniemellä
11
111
Vastaukset
- Anonyymi
Marski ei saanunna seisokkia aikaseksi. Siinä syy itemurhaan.
- Anonyymi
Meinaatko sinä vajakki-tollisko, että väärä mies meni?
- Anonyymi
Ilman minkäänlaista näennäistäkään indisiota tämnä kuuluisi salaliittoteoria-palstalle tai Maailman menoa-palstalle
- Anonyymi
Jossain kirjoissa on kerrottu Viiklan ottaneen liian raskaasti joukkojensa kovat tappiot mm. Kelsinkäisessä, ja siksi ampui itsensä. Tämä voisi ehkä pitää jossain määrin paikkaansa ja kun nyt näytti olevan tiedossa uusi, Mannerheimin ajama talvihyökkäys Sorokkaan, hän päätti päivänsä.
https://www.kaleva.fi/uutiset/kulttuuri/jankajaakareilla-yha-kerrottavaa/543484/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Verner_Viikla
Wikipedian juttu viittaa Viiklan henkilökohtaisiin murheisiin Tuompon kirja viitteenä. Kuitenkaan Tuompo ei kirjansa sivulla 99 kerro mitään muuta kuin "että Viikla oli samana päivänä palannut matkaltaan Rovaniemelle, jossa hänellä oli ehkä ollut hieman kuumetta. Viikla oli maininnut eräälle hänen luonaan käyneelle sukulaiselle, että hänellä on ollut vastoikäymisiä ja murhetta. Hän ei kuitenkaan ollut halunnut kertoa tarkemmin huolistaan."
Viiklalle myönnettiin ylennys kenraalimajuriksi ja Mannerheim -risti päivämäärällä 15.12.1941, siis ylennettiin käytännössä postuumisti kuten kuolleille oli tapana.
Tuompo, W. E., Päiväkirjani päämajasta 1941–1944, WSOY: Porvoo 1968.
-
Mannerheim näyttää olleen innokkain Sorokkaan hyökkäystä kannattanut suomalaisjohtaja. Tosin keväällä 1942 hän myöskin hautasi Airon ja Raappanan suunnitelman Sorokkaan menosta suomalaisvoimin.
Sivulla 311 (20.11.1941) "Kuten yleensäkin keskustellessani Mannerheimin kanssa, hän otti taas puheeksi Vologdan merkityksen. Hän haluaisi kovasti, että saksalaiset saisivat sen haltuunsa. "Tuo alue on ratkaisevan tärkeä sodankäynnille Pohjois-Venäjällä. Jos meillä on hallussamme Vologda, Sorokka, Kantalahti ja Murmansk, silloin englantilaiset ja amerikkalaiset eivät voi enää tehdä meille mitään."
Hän oli menossa Rovaniemelle vastavierailulle Falkenhorstia hyvästelemään ja Stumpffia tapaamaan Kemiin 24.11.1941, mutta sairastui kuumeeseen.
Hän vääntäytyi Rovaniemelle puolikuumeisena toipilaana 14.12.1941 (s. 333)
Taas neuvoteltiin Sorokkaan menosta (s. 339) "Mannerheim esitti näkökantansa vielä yhteenvetona: Hänen mielestään hyökkäys Sorokkaan olisi hyödyllisin ja menestystä lupaavin." - Anonyymi
Pah. Mannerheim vain mielisteli Erfurthia ja varmasti mahdollisista hyökkäyksistä lupaavin olisi tuo. Tosiasiassa Mannerheim ei ollut innostunut hyökkäyksestä varmastikaan yhtään
- Anonyymi
Viiklasta on tehty lopultakin elämänkerta. Syitä itsemurhalle tässäkin kirjassa vaan arvuutellaan.
Uunituoreessa kirjassaan Andersson on pyrkinyt löytämään selityksen kunnioitetun sotasankarin äärimmäiselle ratkaisulle.
– Aikaisemmin on virheellisesti oletettu, että itsemurha olisi johtunut huonosta sotamenestyksestä. Todennäköisesti Viikla kuitenkin masentui kuultuaan, että hänen komentamansa 6. divisioona joutuisi uhrautumaan uudelleen Saksan armeijan takia, joka halusi jatkaa hyökkäystä Lapissa. Viikla ei halunnut enää uhrata suomalaisia sotilaita, Andersson sanoo.
Anderssonin mukaan Viiklan päätös lähteä oman käden kautta on valitettavaa senkin takia, että hänet olisi myöhemmin samana päivänä ylennetty kenraalimajuriksi. Ylennys peruttiin, mutta Viiklasta tehtiin Mannerheim-ristin ritari.
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/783042-viimein-myos-mannerheim-ristin-ritari-45-sai-tarinansa-yksiin-kansiin-sotasensuurin
Yksi aukko Suomen sotahistoriasta täyttyi, kun sipoolaisen Martin Anderssonin kirjoittama kirja jääkärieversti Verner Viiklasta näki päivänvalon.
Kirja on harvinaisuus, sillä se on ensimmäinen Viiklasta kirjoitettu teos.- Anonyymi
Olisi luullut silti tekevän itsarin vasta sitten, kun hyökkäys olisi ollut täysin varma asia. Täytyyhän kenraalitason miehen tajuta, että kaikki saattaa olla vain bluffia
- Anonyymi
Avaus on pötyä.
Marskin Rovaniemen vierailulla ja Viiklan itsemurhalla ei ole mitään yhteyttä,
Se oli yllätys kaikille. Syynä oli luultavasti masennus raskaiden henkilötappioiden johdosta. Nehän eivät johtaneet mihinkään, vaan sota tuntui jatkuvan loputtomiin. Viikla otti vastuunsa raskaasti ja teki oman ratkaisunsa..- Anonyymi
》》Marskin Rovaniemen vierailulla ja Viiklan itsemurhalla ei ole mitään yhteyttä《《
Oletko ihan hölmö? Äijä ampuu itsensä vain muutama päivä (2 pv) M:n vierailun jälkeen, eli heti kun pääsee Rovaniemeltä Karmakonloon.
Meinaatko että V masentui tuossa välissä? - Anonyymi
Emmehän me tiedä kuinka kauan hän oli tekoa suunnitellut. Liäksi on mahdoton määrä muitakin mahdollisia syitä kuten vaimo jätti tai petti, syöpä, masennus jne.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
》》Marskin Rovaniemen vierailulla ja Viiklan itsemurhalla ei ole mitään yhteyttä《《
Oletko ihan hölmö? Äijä ampuu itsensä vain muutama päivä (2 pv) M:n vierailun jälkeen, eli heti kun pääsee Rovaniemeltä Karmakonloon.
Meinaatko että V masentui tuossa välissä?Oliko Viikla mukana Rovaniemellä?
Masennus syntyi raskaista tappioista. Ei Marskin käynnistä.
Kyse on siis 80 vuotta jälkikäteen harrastetuista spekulaatioista.
Sinänsä oli Marskin virhe alistaa joukkoja Saksalle. Tiettävästi hän sitä katui ja hänhän ryhtyi jo1942 vaatimaan joukkojaan takaisin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 723053
- 552715
Kuoleman pelko katosi
Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä4322335- 792178
- 951996
- 541906
- 121576
Kuhmolainen on selvästi kepun lehti
Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan171537Ei mun tunteet
ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil301380Mitä nämä palautteet palstalla ovat?
Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?291349