Loviisan ydinvoimalan purkutyö on kohta edessä.

Kuinka se aiotaan toteuttaa? En ole uskottavia purkusuunnitelmia nähnyt missään vaikka voimala toimii jo nyt yliajalla.
Vanhan Neuvostoliiton pojat tekivät siis hyvää työtä aikanaan.

Pistetäänkö pressut päälle ja palkataan virolaiset piikkaamaan?
Vai säilytetäänkö kolossit ja vuosikorjauksin pidetään kriittiset rakennukset säteilynpitävinä seuraavat 100 000 vuotta?

Tämän sinänsä hauskan videon kohdasta alkaen 4.50 suoritetaan nähdäkseni atomisiilon mikä lie purkutyötä.
Olenko väärässä?

30

80

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Olenko väärässä?"
      Olet.

    • Anonyymi

      www.tekniikkatalous.fi/uutiset/ydinvoimalan-purku-kestaa-jopa-30-v-hinta-jalkihoitoineen-miljardi-euroa/b32d7a61-b717-3c6c-a69b-acb2332901ad

      Tuossa on esitetty vuonna 2015 arvio, jonka mukaan varsinainen purkutyö maksaisi Loviisan voimaloiden osalta luokkaa 360 miljoonaa euroa. Se ei ole tulossa ajankohtaiseksi vielä pitkään aikaan.

      www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/454059-fortumin-nykyvoimala-voi-jauhaa-ydinsahkoa-viela-2040-luvulla-teknisia-esteita-ei

      Tuon mukaan käyttöluvat päättyvät 2027 ja 2030 mutta tekniikasta aiheutuvaa estettä voimalan käytön jatkamiselle korjauksien jälkeen ei ole.

    • Jahas.

      Loviisan voimalan purkutyön kustannusarvio on tehty mutta ei ole tietoa kuinka se tehdään? Naurettavaa.
      Olen itse tehnyt tuhansia kustannuslaskelmia erilaisista rakennuskorjauksista. Ne olisivat ollet mahdottomia suorittaa ilman tarkkoja työselosteita.

      Epäilen suuresti että voimalan käyttöä voidaan siirtää hamaan tulevaisuuteen ylläpitokorjauksilla.

      • Anonyymi

        Kyllähän jo ydinenergialaki ja alemmat säännökset edellyttävät niin yksityiskohtaista purkamissuunnitelmaa, että kustannukset voidaan luotettavasti arvioida. Ja se on päivitettävä kuuden vuoden välein. Mutta on ymmärrettävää, että kaupallisista syistä sitä ei voi noin vaan netistä ladata (maailmassa on yli 20 vastaavaa voimalaitosyksikköä, jotka tullaan purkamaan).


    • Ydinergialaki ja alemmat säädökset......, :-)
      Yksityiskohtainen purkusuunnitelma, huutonaurua. Sellaista ei ole.
      Päivitys kuuden vuoden välein...., tikahdun ja makkaraperunat purskahtivat näytölle....

      • Anonyymi

        Ydinvoimalan purkusuunnitelman hyväksyy STUK. Samainen taho on jo vuosien ajan osoittanut olevansa varsin tarkka lain noudattamisen suhteen, mistä siis aiheutunut OL3 viivästymisiä. Jos purkusuunnitelmat eivät valmistuisi ajallaan niin se tulisi varsin nopeasti julkisuuteen ja Vihreät sekä GP käyttäisivät sitä heti keppihevosena vaatiessaan ydinvoiman kieltämistä.

        Tuo sinun purkauksesi kuuluu perusteiden puuttuessa salaliittoteoriat - palstalle.


    • Anonyymi

      Olen nähnyt suunnitelman, joka oli alustava ja yleisluontoinen. Siinä ei kuitenkaan virolaiset piikanneet pressun alla, vaan radioaktiiviset betonirakenteet murskaa robotti, jota ei tietenkään vielä ole olemassa.

      Saksassa on purkuvaiheessa neljä Loviisa-tyyppistä reaktoria. Suomen kustannusarvio on noin 200 miljoonaa/reaktori, kun taas Saksassa ollaan päätymässä viisinkertaiseen summaan. Kyllähän tuo Saksan purku on pilotti ja tulee olemaan sitä perusdataa, jota muutkin tulevat hyödyntämään.

      Ydinvoimalla on taipumus siirtää tuntemattomia kustannuksia kauas tulevaisuuteen. Kustannusarviot tehdään jo viisikymmentä tai kuusikymmentä vuotta ennen niiden realisoitumista, joten homma saadaan näyttämään siltä, että kaikki on hallinnassa ja kaikesta tulee helppoa ja halpaa.

      Sitten kun maksun aika tulee, päätöksiä tehneet, suunnitelmia laatineet eivät ole enää elossa. Mahdollisesti ei ole yhtiöitäkään enää olemassa. Esimerkiksi Olkiluoto3 tullaan purkamaan aikaisintaan 120 vuoden päästä.

      • Anonyymi

        Jos Saksan kustannusarvioita on netissä niin laita niihin linkkiä tai hakusanat näkyviin jotta tuossa olisi tarkistettavissa olevaa tietoa. Muuten jää ylläoleva viesti anonyymiksi kannanotoksi eli väitteen uskottavuus olisi puutteellista..


    • Kiitos herroille pohdinnoista joista mielenkiintoni kohdistui purkurobottiin.
      Sellainen oli jo nähtävissä aloitusvideossani. Voi olla että siellä oli yksi kiinalainen ohjaimissa mutta sellainen on helppoa saada ohjaimiin hetikuolemalla uhkaamalla.

      Tämä voimaloiden tuleva purkutyö on saatanan arka aihe ydinvoiman puolesta kuolaaville.

    • Anonyymi

      https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/ydinvoimalan-purku-kestaa-jopa-30-v-hinta-jalkihoitoineen-miljardi-euroa/b32d7a61-b717-3c6c-a69b-acb2332901ad

      Tuossa on ihan kotimainen linkki, josta voi aavistella vähän, mitä homma maksaa. Todellisuudessa kustannukset tuskin pysähtyvät tähän, mutta maailmalla aika referenssiä loppuun asti suoritetiusta purkuprosesseista.

      Kun suomalaisessa suunnitelmassa puhutaan 180 miljoonan (Fortum)kustannuksista/reaktori, niin on mahdollista, että sillä tarkoitetaan fyysistä purkamista ja jätetään tarkentamatta, että jälkihoitoineen kustannukset nousevat noin miljardiin/reaktori.

    • Anonyymi
    • Kommenteista päätellen purkusuunnitelmia ei ole.
      Kuinka voidaan reaktorit mitkä lie purkaa ilman hirvittäviä säteilypäästöjä? Näin ymmärtääkseni ne kuitenkin tehdään.

      Ei ole olemassa mitään menetelmää millä purku voitaisiin suorittaa ilman että säteilypäästöjä ei tulisi.

      Kustannuksista höpötteleminen on paskan jauhamista, nyt puhutaan ympäristölle hirvittävästä purkutyöstä.

    • Ryssien rakentama ensimmäinen reaktori valmistui 1977. Sille luvattiin 30:n vuoden elinkaari. Aika hyvin, häh?

      Nyt sille on annettu käyttölupa vuoteen 2027:ään saakka?!

      Hurja luotto on meillä ryssäreaktoreiden kestävyyden suhteen.
      Sitten kun se pamahtaa niin ei enää tarvitse pohtia purkutöiden suorittamista. Kansainvälinen ydinrahasto tulee ja rahoittaa teltan sen päälle kuin Tsernobylissäkin.

      • Anonyymi

        Salaliittoteoriat kuuluvat edelleenkin salaliittopalstalle...


    • Nyt saa todella halvalla ostettua asuntoja Loviisan voimalan lähistöltä.

      Valkosta saatte nyt huoneistoja ja omakotitaloja pilkkahintaan jos vertaatte näitä muun Suomen hintoihin.
      Mistä arvelette tämän johtuvan?
      https://www.etuovi.com/myytavat-asunnot/loviisa/valko

    • Fortumille sopisi Loviisan alasajo ja siitä seuraava sähkön hinnan nousu. Valtio pääomistajana voisi toki vaatia käytölle jatkoaikaa, mutta epäilen poliitikkojemme päätöksentekokykyä.

    • Anonyymi

      Saksan Greifswaldin ydinvoimalaitoksen purkuprojekti on esimerkki siitä, miten hommaa ei pidä tehdä. Saksan yhdistyessä päätettiin ydinvoimalaitoksen alasajosta ja samalla luvattiin voimalaitoksen yli 2000-päiselle henkilöstölle työpaikkojen säilyvän. Suuret kustannukset ovat paljolti aiheutuneet suojatyöpaikkojen ylläpidosta.
      Toinen suuria kustannuksia aiheuttanut tekjiä on ollut, että Saksan Vihreät ovat jo 40 vuotta onnistuneet viivyttämään Konradin loppusijoituslaitosta, johon mm ydinvoimalaitoksen purkamisessa kertyvät jätteet olisi tarkoitus viedä. Siksi alitosalueelle on rakennttu kalliita varastorakennuksia, johon viimeisen päälle pakatut radioaktiiviset jätteet viedään.
      Loviisassa sen sijaan on loppusijoitustilat jo valmiina. Niihin voidaan sijoittaa suuret komponentit paloittelemattomina, mikä alentaa kustannuksia. Muutenkin kustannuksia alentaa se, ettei jätteitä tarvitse pakata maanteiden kuljetussäännöksiä vastaaviksi.
      Loviisan ydinvoimalaitos on suunniteltu purettavan noin 10 vuoden kuluessa sen sulkemisen jälkeen. Käytöstäpoistosuunnitelmista on eri versioita. Noin 100 sivuinen yhteenveto on helpommin saatavilla. Teknisiä suunnitelmia on muistaakseni parin mapin verran.

    • Muistakaamme että ensimmäistäkään ydinvoimajätteiden loppusijoituspaikkaa ei vieläkään ole olemassa?!

      Suunnitelmia niistä toki on pilvin pimein.
      Nähdäkseni valtaosa maailman ydinjätteistä on vieläkin varastoituna maan pinnalla sijaitsevissa "säiliöissä", mitä lie.....

      Japanissa jo suunnittelevat laskevansa niitä meriin koska säiliötilat loppuvat.

      • Anonyymi

        Heh-heh, Suomessakin on niitä kaksi. Ydinvoimalaitoksia purettaessa kertyy keski- ja matala-aktiivista jätettä, jotka voidaan sijoittaa Loviisassa ja Olkiluodossa olevien loppusijoitustilojen laajennuksiin.


    • Anonyymi

      Aika halpaa touhua ydinvoimaloiden purkaminen lopputöineen on, kun muistamme, että varovainenkin alustava hinta-arvio suihkuhävittäjien hankintaan (tälle hallitukselle) on noin 10 miljardia euroa. Se on vasta varovainen hintalappuhinta, koska koneiden määrä elää vielä.
      Juuri syyskuun alussa lähes kaikessa hiljaisuudessa varmistui Rauman telakan kanssa sotalaivasopimus, jossa pelkästään neljän kipon hinta on noin 1,2 miljardia euroa, josta hinnasta noin puolet muodostuu varsinaisten laivojen rakentamisesta. Taistelujärjestelmän hinta laivoihin asennettuna on noin 400 miljoonaa euroa.

      On Suomi rikas ja siksi jää - jos niin halutaan. Sapelinkalistajlle riittää aina rahaa, vaikka attendo-keskitysleirimummon suusta.

    • Ydinvoimaloiden kotimaista purkutyösuunnitelmaa en ole nähnyt.
      Sen tietävä voi sen tähän linkata.

      Purku edellyttää tietenkin räjäytystä tai piikkausta; kolmatta vaihtoehtoa en näe.
      Kummassakin vaihtoehdossa ydinjätteet tulevat leviämään ympäristöön.

      Kertokaa nyt jumalauta minkälainen se purkyö tulee olemaan?

      • Anonyymi

        Käytettävissä on useita erilaisia tekniikoita. https://www.nuklearesicherheit.de/en/science/decommissioning-of-nuclear-facilities/decommissioning-techniques/dismantling-and-disassembly-techniques/


    • Anonyymi

      Laita Ydinenergialaki (linkki lopussa) tyynyn alle tai paperitolloina tyynysi sisälle ensi yöksi ja/tai kopauta kyynärpää kiviseinään, niin kyllä asiat kirkastuvat. Tuota (Loviisan tai minkään muunkaan) purkutyösuunnitelmaa, jonka perässä tunnut tärisevän orgastisesti, tuskin tulet tällä näkemään. Mutta uinu hyvin baby, sellaisen olemassaolosta on siis määrätty lailla.
      Osta jo nyt moska ja sopiva piikki. Saatat päästä aikanaan purkutöihin.

      Ydinlaitoksen suunnittelussa on varauduttava laitoksen käytöstä poistamiseen. Ydinlaitoksen käytöstä poistamisessa on ensisijaisesti huolehdittava turvallisuudesta. Laitoksen purkamista ja muita toimenpiteitä laitoksen käytöstä poistamiseksi ei saa perusteettomasti lykätä.
      2. mom.
      Luvanhakijan ja luvanhaltijan tulee laatia suunnitelma ydinlaitoksen käytöstä poistamiseksi. Jollei lupaehdoissa määrätä toisin, luvanhaltijan on luvanvaraisen toiminnan kestäessä lisäksi esitettävä säännöllisesti vähintään kuuden vuoden välein ydinlaitoksen käytöstä poistamista koskevan suunnitelman päivitys Säteilyturvakeskuksen arvioitavaksi.
      3. mom.
      Kun ydinlaitoksen käyttö on lopetettu, luvanhaltijalla on velvollisuus huolehtia siitä, että ydinlaitos poistetaan käytöstä 20 a §:n mukaisen luvan ehtojen, turvallisuusvaatimusten ja Säteilyturvakeskuksen hyväksymän suunnitelman mukaisesti.
      https://www.stuklex.fi/fi/ls/19870990

      • Kaunis kiitos vastineestasi.

        Näin maallikona ajattelen että kun Loviisaa rakennettiin niin minkäänlaista ajatustakaan ei viranomaisilla ollut siitä kuinka sen purkutyö tulisi toteuttaa.

        Nyt meillä on paperilla kauniita sanoja edessä olevasta purkutyöstä, ei mitään muuta.

        Tehdäänkö se siis räjäyttämällä vai piikkaamalla?


    • Anonyymi

      Kiinalaiset ja venäläiset ovat toteuttaneet voimaloidensa purkutyöt yhdistämällä räjäytykset ja perinteiset piikkaukset.

      Siellä ei ympäristövaikutuksilla ole paskankaan väliä.

    • Anonyymi

      Purkuteknikka riippuu luonnollisesti kohteesta. Paineastia nostetaan pois poterostaan sellaisenaan. Sen jälkeen paineastian ympärillä oleva betonisuoja voidaan paloitella esim. timanttilankasahalla. Putkien katkomiseen käytetään polttolaitteita.

    • Anonyymi

      Hakekaa sinne purkutyömaalle töihin, kun se aika koittaa. IQ:nne kehittymättömyydestä päätellen ehditte sinne vielä oikein hyvin - ainakin neuvonantajiksi - ellei muualle, niin ainakin aitausten yleisön puolelle.

    • Purkutyömaalle taitaa tulla oikein tungosta.
      Siellä maksetaan kymppi tunnilta.

    • Anonyymi

      Äiskän pikkutyöttömille eivät "paskatyöt" omassa maassa ole tähänkään asti kelvanneet.
      Sen sijaan Volvon ja Saabin hihnoilla sekä putsare-duuni kyllä kelpasi aikoinaan, - kun oli pakko. Lapissa ja Kainuussa olisi siihen aikaan tullut peräkamarin pojille pahasti nälkä ja vilu.
      Muutama vuosi vain Södertäljen hihnalla ja johan tultiin lomareisulle vanhalla volvolla kotiin käymään.
      Onko Fortum jo julkaissut ydinvoimalan purkutöiden palkkataulukot?? Äkkiä tieto tännekin. (Rahan arvo saattaa 10 vuodessa seilata ties minne, mutta so what.)
      Kun itse aloitin ekassa kesäduunissa sain tuntipalkkaa nykyrahassa 6,50 euroa. Se oli kova liksa siihen aikaan vakituisellakin duunarilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      417
      1762
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      176
      1390
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1378
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      125
      1304
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1046
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      946
    7. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      922
    8. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      92
      891
    9. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      116
      885
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      866
    Aihe