Israelilaiset tutkijat ovat löytäneet Edomin valtakunnan, jonka Eesau aikoinaan perusti

https://www1.cbn.com/cbnnews/israel/2019/september/quite-amazing-nbsp-israeli-scientists-find-the-biblical-kingdom-of-edom-founded-by-esau?fbclid=IwAR2tbUNRV6rKKYBpbEdq1m2omanI8UJquKCZCN1UkrPQ9fdtA2Wdoztdt5Y

"JERUSALEM, Israel - Israelin tutkijat ovat paljastaneet todisteita, jotka tukevat Raamatun kertomusta muinaisesta Edomin valtakunnasta.

Edomin valtakunta oli olemassa 12.-11. Vuosisadalla eKr., Ja sen perusti Iisakin vanhin poika, Eesau. Se sijaitsi Transjordanissa koilliseen Moabin, länteen Arabahinista ja etelään ja itään suuntautuvan valtavan arabialaisen aavikon välillä.

1. Moos. 36:31 sanoo, että Edom oli kukoistava maa kauan ennen "minkään Israelin kuninkaan hallintaa". Mutta vuosien ajan asiantuntijat eivät löytäneet käytännöllisesti katsoen mitään arkeologista tietoa, joka vahvistaisi milloin ja missä Edom oli olemassa - mikä johti moniin epäilemään raamatullista selitystä.

Nyt israelilaisten ja amerikkalaisten tutkijoiden ryhmän PLOS One -julkaisussa julkaistu läpimurtotutkimus toteaa, että Edom todella oli olemassa tuolloin, kun Raamattu kuvaa.

"Tuloksemme osoittavat, että se tapahtui aikaisemmin kuin aiemmin ajateltiin ja Raamatun kuvauksen mukaisesti."

Ben-Yosef, professori Tom Levy Kalifornian yliopistosta, San Diegosta, ja heidän ryhmänsä kävivät Aravan autiomaassa nykypäivän Israelissa ja Jordaniassa analysoimaan valtakunnan varallisuuden lähdettä: kuparia.

Erityisesti ryhmä analysoi kuonaa, kuparin uuttamisessa syntyvää jätettä, määrittääkseen, ettei Edom ollut olemassa vain Raamatun kuvaamana ajankohtana, mutta myös että se oli voimakas ja teknologisesti edistyksellinen.

Kuparianalyysi on päivätty Edomin valtakunnalle noin 300 vuotta aikaisemmin kuin aikaisemmin ajateltiin - juuri silloin, kun Raamattu sanoo ja ennen kuin mikään kuningas hallitsi Israelin lapsia.

Ben-Yosef selitti, että hänen uudet löytönsä viittaavat voimakkaasti Raamatun oikeellisuuteen jopa silloin, kun alkuperäiset arkeologiset todisteet eivät näyttäneet tuovan lisänäyttöä.

"Uudet löytömme ovat ristiriidassa monien arkeologien näkemysten kanssa, joiden mukaan Aravaa asutti löysä heimojen liitto, ja ne ovat yhdenmukaisia ​​Raamatun kertomuksen kanssa, jonka mukaan täällä oli edomiittinen valtakunta", Ben-Yosef totesi." (Alkuperäisestä artikkelista suomennettu käyttäen Google:n suomennosta. Muutama editointi tehty.)

Oma kommenttini: Raamattu osoittautuu jälleen kerran olevansa tarkka kuvaus historiasta. Raamatun arvovaltaa Jumalan Sanana ei saa väheksyä.

7

182

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Raamatun arvovaltaa Jumalan Sanana ei saa väheksyä."

      Lakkaa siis tekemästä niin. Vääntelet Raamattua jatkuvasti mielesi mukaan ja lisäät siihen asioita, joita siinä ei ole ("lajityypit", rappeutumisfantasia). Häpäiset mm. Jumalan, Pyhän Raamatu, uskontosi ja itsesi.

    • Ovat löytäneet merkkejä jostakin kulttuurista, mutta miksi se olisi juuri tämä Edom? Se jää ainakin tästä epäselväksi - vai tapahtuuko se vain julistamalla löytyneet arkeologisen jäänteet Edomiksi?

      • Anonyymi

        Odotellaan mitä jokin ei-konservatiivis-kristillinen uutisyhtiö kertoo. CBNN perusti tele-evankelista Marion Gordon "Pat" Robertson, joka ei päässyt sinne minne halusi ja niinpä hänestä tuli uudestisyntynyt kristitty.


    • Arkeologia on löytänyt myös paljon sellaista, mikä ei lainkaan sovi Raamatun "historiaan". Ei kannata liikaa riemastua siitä, että jokin sattuu pitämään paikkansa.

      Paljonko aitoja ja alkuperäisiä Jeesuksen rististä peräisin olevia kalikoita tähän mennessä onkaan löytynyt? Joko niistä saisi kesämökin?

      • Keskiaikaisista ristin kappaleista olisi erään väitteen mukaan rakentanut vaikka kerimäen puukirkon. Tiedä häntä, mutta pyhäinjäännösten myynti oli silloin tuottoisaa toimintaa, eikä aitoustodostuksia tarvittu.


    • Anonyymi

      Christian perspective, kas vain. Luulisi että opettaja omaisi jonkinlaista lähdekritiikkiä mutta eipä tietenkään kun sattuu sopimaan omaan vahvistusharhaan.

    • Anonyymi

      Christian World News?

      Heh heh. Kas kun ei toimittajana ollut Pelle Reinikainen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1693
    2. 44
      1013
    3. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      66
      996
    4. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      939
    5. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      60
      928
    6. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      158
      889
    7. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      44
      860
    8. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      182
      795
    9. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      58
      778
    10. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      34
      752
    Aihe