Kalvinismi vs luterilaisuus

Voiko joku lyhyesti kertoa mitä eroa?

11

193

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Suomi24 ei ehkä ole kovin hyvä paikka kysellä jos haluaa ihan oikeaa objektiivista tietoa. Löytyyhän tuosta koosteita googlettamallakin joissa lähdekritiikin käyttö ei johda välittömästi tiedon hylkäämiseen.

      En ole kovin hyvin perehtynyt kalvinismiin mutta kerron mitä itse tiedän eli Jean Calvin oli muistaakseni Sveitsissä uskonpuhdistuksen aikaan vaikuttanut saarnaaja joka puolusti Lutherin jälkimainingeissa roomalaiskatolisuutta vastaan oikeaa vanhurskauttamisoppia eli ihminen pelastuu yksin armosta, yksin Kristuksen tähden ja uskon kautta ilman omia tekoja ja pyhitystöitä.

      Kalvinismin ja luterilaisuuden erot olivat käsittääkseni siinä ettei Calvin omaksunut vanhurskauttamisoppia täysin varauksettomasti vaan sekoitti jossain määrin lakia ja evankeliumia keskenään siten että pyhitysteoilla saattoi olla jotain vaikutusta siunauksiin ja/tai pelastumisen asiaan. Em. en ole aivan täysin varma, minulla vain on tällainen mielikuva sillä kalvinistit tulivat tunnetuiksi erittäin ankarasta pyhityselämän ja ankaran askeettisuuden vaatimuksesta. Sveitsissä asiaa vietiin yhteiskunnallisen lainsäädännön avulla jopa niin pitkälle että sielläsäädettiin lakeja joissa oli ankaria rangaistuksia sääntöjen rikkomuksista.

      Varsinainen Lutheria ja Calvinia erottanut kiista kuitenkin lienee kiista armonvälineistä ja etenkin ehtoollisen raalipreesensistä: tarkoittaa että konsekroituvatko ehtoollisaineet todelllisesti Kristuksen ruumiiksi ja vereksi, eli voiko ehtoollisessa todella saada synnit anteeksi, vai onko ehtoollinen vain leivän ja viinin maistelemista, ja Kristuksen maanpäällisn vaelluksen muistelemista, vailla sen kummempaa hengellistä antia ja merkitystä. Luther oli sakramenttien vaikuttavuuden kannalla, Calvin tyhjentämässä niitä niiden merkityksestä. Kalvinismissa kaikki riippui ihmisen omasta ponnistelusta ja onnistumisesta pyhityksessä. Armo oli vain lähinnä sitä että Jumala saapuu paikkaileman niitä mitkä ihmiseltä vielä epätäydellisyydessään jäi tekemättä ja täyttämättä.

      Joku asioista tietävä voi täydentää tai korjata jos tietää paremmin.

      • Kiitos!


      • Anonyymi

        "Kalvinismin ja luterilaisuuden erot olivat käsittääkseni siinä ettei Calvin omaksunut vanhurskauttamisoppia täysin varauksettomasti vaan sekoitti jossain määrin lakia ja evankeliumia keskenään "

        Minun tietääkseni aivan pötypuhetta tuollainen väite. Kalvinismissa on ollut omanlaisensa ennaltamääräämisoppi, jota Luther ei hyväksynyt. Ainakaan sitä kaksinkertaista. Lisäksi on eroja siinä, että luterilainen kirkko tuntuu hyväksyvän kuvia. Tavalla, joka muistuttaa katolilaista.


      • Anonyymi

        "Kalvinismissa kaikki riippui ihmisen omasta ponnistelusta ja onnistumisesta pyhityksessä. Armo oli vain lähinnä sitä että Jumala saapuu paikkaileman niitä mitkä ihmiseltä vielä epätäydellisyydessään jäi tekemättä ja täyttämättä."

        Mistä sinä olet näitä pötypuheita ammentanut? Kalvinismiin kuului käsitys, että Jumala on ennen maailman luomista valinnut, ketkä pelastuvat, ja ihminen on kyvytön pelastamaan itsensä.


    • Anonyymi

      Wikipediasta kalvinismin TULIP-periaate:

      T = Total depravity (täydellinen turmelus). Ihminen on niin synnin turmelema, ettei hän tahdo eikä edes kykene aitoon parannukseen tai pelastavaan uskoon ilman Jumalan uudestisynnyttävää voimaa. Ihminen ei voi mitenkään parantaa hengellistä tilaansa tai valmistaa itseänsä armon vastaanottamiseen. Syntiinlankeemuksen tuoma turmelus ulottuu koko ihmiseen, hänen ajatteluunsa, tunteisiinsa ja tahtoonsa niin, että hän on, mitä hengellisyyteen tulee, kuollut.

      U = Unconditional election (ehdoton armonvalinta). Ennen maailman luomista, Jumala armossansa valitsi oman tahtonsa ja päätöksensä mukaisesti jotkut ihmiset pelastukseen. Tämä valinta ei perustu mihinkään tekijään ihmisessä itsessään, ei mihinkään minkä Jumala olisi heissä ennalta nähnyt kuten uskoon, parannukseen, hyviin tekoihin, uskonratkaisuun tai yhteistyöhaluihinsa. Yksittäisen ihmisen pelastuksen syy on täysin Jumalassa eikä ihmisessä ollenkaan.

      L = Limited atonement (rajallinen sovitus). Rajallinen tai erityinen sovitus tarkoittaa sitä, että Kristus kärsi synnin täyden rangaistuksen kaikkien Jumalan valittujen puolesta. Hänen ristikuolemansa on tehokas sovitus, joka todella pelastaa kaikki ne, joiden puolesta Hän antoi itsensä alttiiksi. Näin Kristuksen sovitus ”rajoittuu” seurakuntaan: vain seurakunta (aidot uskovat) on sovitettu Jumalan kanssa.

      I = Irresistible grace (vastustamaton armo). Evankeliumia julistettaessa valitut kääntyvät Pyhän Hengen vastustamattoman sisäisen kutsun ansiosta, kun muut kovettavat sydämensä ja paatuvat edelleen. Kukaan ei pelastuisi, jos armo olisi vastustettavissa.

      P = Perseverance of the saints (ehdoton pelastusvarmuus). Isän valitsemat, Pojan sovittamat ja Pyhän Hengen uudestisynnyttämät ovat kolmiyhteisen Jumalan ikuisen rakkauden ja huolenpidon kohteita. Aidot uskovat ovat siirtyneet kuolemasta elämään, he kuuluvat Jumalan perheväkeen, heidän ikuinen kohtalonsa on Jumalan varmoissa käsissä ja he voivat asettaa luottamuksensa siihen, ettei Hän jätä työtänsä kesken.

      • Anonyymi

        Tärkein ero luterilaisuuden ja kalvinismin välillä on suhtautuminen predestinaatio-oppiin, jonka mukaan Jumala on edeltä käsin määrännyt osan ihmisistä pelastukseen ja osan kadotukseen. Calvin omaksui opin, Luther ei.


      • Hyvät periaatteet. Aamen!


      • Anonyymi
        Musti.Hintikka kirjoitti:

        Hyvät periaatteet. Aamen!

        Eivät ole. Kalvinismin Jumala ei ole mitään muuta kuin kreikkalaisen filosofian tyranni.


      • Anonyymi

        "P = Perseverance of the saints (ehdoton pelastusvarmuus)."

        Miten ihmeessä tuo on käännetty ehdottomaksi pelastusvarmuudeksi?

        Perseverance = sinnikkyys, kestävyys, periksi antamattomuus. Perseverance of the saints = pyhien kestävyys.

        Assurance of salvation = pelastusvarmuus. Perfect Assurance of Salvation = ehdoton pelastusvarmuus


    • Luterilaiset on yksinkertasia, kalvinistit kaksinkertasia.

      • Anonyymi

        Heh, näinkin asian voi ilmaista. Parempi yksinkertaisuus, kuin harhaoppi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      421
      4689
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      249
      2334
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      70
      1740
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      162
      1477
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      325
      1460
    6. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      140
      1161
    7. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1157
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      80
      1130
    9. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1095
    10. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      1015
    Aihe