Syyrian sota on paljastanut pehmeän diplomatian heikkouden

Anonyymi

Obama heikkona johtaja sai paljon pahaa aikaan, sutkit käytti tilaisuutta hyväkseen.

Pakolaispelossa vapisevan EU:n on noustava vastustamaan kyynistä julmuutta.
Syyrian sodan surullisuus kiteytyy siihen, että yksin jätettyjen kurdien on pyydettävä apua sotarikolliselta.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005048017.html

Siviilien murhaamisesta on sukeutunut Syyrian sodissa Bashar al-Assadin, Recep Tayyip Erdoğanin ja Vladimir Putinin kaltaisten hallitsijoiden kyynistä valtapeliä.
Harvat eurooppalaiset suostuivat näkemään sitä, että maailmassa elettiin julkean röyhkeyden aikakauden alkua.
Al-Assad komensi armeijansa ampumaan mielenosoittajia ja leimasi demokratiaa vaatineet opiskelijat terroristeiksi. Syyriassa puhkesi avoin kapina diktatuuria vastaan.

Keväällä 2011 Syyria oli verrattain vauras ja moderni arabimaa. Sen asukkaista varsinkin opiskelijat janosivat demokratiaa ja ilmaisunvapautta eli ihmisten perusoikeuksia. Arabikevään huumassa sadattuhannet syyrialaiset vaativat vapaita vaaleja.

Saman vuoden joulukuussa Venäjällä järjestettiin duuman vaalit, joissa viranomaiset väärensivät tulosta eli kansan tahtoa räikeästi Putinin tukipuolueen Yhtenäisen Venäjän eduksi.

Maailmalle levisi kuvia ja videoita, joissa venäläiset vaalivirkailijat häpeilemättä kaatoivat vilppiääniä vaaliuurniin. Pietarin ja Moskovan pääkaduilla kymmenet tuhannet mielenosoittajat vaativat Venäjälle demokratiaa.

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Elokuussa 2013 al-Assad iski myrkkykaasulla Damaskoksen esikaupunkialueelle. Arviolta 1 400 siviiliä kuoli. Henkensä menetti yli neljäsataa lasta. Maailma odotti Obaman lunastavan sanansa.

      Lontoossa parlamentti ei antanut pääministeri David Cameronille lupaa viedä Britanniaa al-Assadin vastaiseen liittoumaan. Tiukka äänestys päättyi hallituksen tappioon luvuin 272-285.

      Oireellisesti brittiparlamentissa kuultiin puheenvuoroja, joissa myötäiltiin autoritäärisiä Venäjää ja Kiinaa.

      Obama perääntyi, sillä hän ei halunnut viedä Yhdysvaltoja uuteen täysimittaiseen sotaan Lähi-idässä. Elokuun viimeisinä päivinä vuonna 2013 Valkoisessa talossa tehtiin ratkaisu, joka on määrittänyt sen jälkeistä maailmanhistoriaa kenties enemmän kuin mikään toinen päätös.

      Pettynyt Ranskan presidentti François Hollande arvioi, että länsimaat menettivät mahdollisuuden kääntää sodan kulku mieleisekseen ja maltillisille voimille suotuisaksi.

      Pitkittyessään ja raa’istuessaan sisällissota synnytti valtatyhjiön, jossa islamistiset ääriliikkeet pystyivät perustamaan osaan Syyriaa paikallisia siviilejä murhanneen ja terrorismia ruokkineen hirmuhallinnon, Daeshin johtaman kalifaatin.

      Al-Assadin ja Putinin maailmankatsomuksessa Obamasta oli tullut yhdessä yössä heikko johtaja. Maailma alkoi siirtyä aikaan, jossa sotilaallisen voiman käytölle ja avoimelle valehtelulle oli aiempaa vähemmän pidäkkeitä.

      Portit avautuivat kyyniselle julmuudelle.

      Venäjä miehitti Krimin Sotshin talviolympialaisten jälkeen ja on siitä lähtien pitänyt yllä aseellista konfliktia Itä-Ukrainassa. Kun al-Assadin hallintoa uhkasi syksyllä 2015 häviö, Venäjä liittyi avoimesti Syyrian sisällissotaan.

      Putin väitti Venäjän pommittavan äärijärjestö Daeshia, vaikka todellisuudessa Venäjä pommitti eniten länsimaiden tukemia oppositiovoimia. Toisin sanoen Venäjä oli valmis siihen, mihin Yhdysvaltojen ja Britannian rohkeus ei riittänyt: kääntämään Syyrian sodan lopputuloksen mieleisekseen.

      Siviiliväestön terroripommitukset ja Daeshin hirmuhallinto itäisessä Syyriassa ja Pohjois-Irakissa kiihdyttivät pakolaisuutta Turkkiin ja sen kautta Eurooppaan. Sotien runtelemista maista pyrki Eurooppaan paljon fyysisesti vahvoja nuoria miehiä, jotka etsivät itselleen parempaa elämää.

      Seuraukset järisyttivät suomalaista yhteiskuntaa, varsinkin politiikkaa.

      Suurin turvapaikanhakija-aalto koettiin syyskuun 2015 lopulla viikolla 39, jolloin tulijoita oli 3 939. Yhdessä viikossa Suomeen saapui enemmän turvapaikanhakijoita kuin edellisenä vuonna yhteensä (2014: 3 651). Syyrialaisten kohdalla turvapaikan edellytykset useimmiten täyttyivät. Jotkut irakilaiset sen sijaan kohosivat otsikoihin syyllistyttyään vakaviin seksuaalirikoksiin.

      Euroopan unioni taipui tekemään Turkin presidentin Erdoğanin kanssa pakolaissopimuksen keväällä 2016. EU sai oikeuden palauttaa turvapaikanhakijoita Turkkiin ja maksoi Erdoğanin hallinnolle miljardeja euroja pakolaisleirien perustamisesta.

      Moraalisesti arveluttava sopimus teki Erdoğanista mafiapäällikön, joka saattoi halutessaan ryhtyä kiristäjäksi ja kohottaa pakolaispistoolin EU:n ohimolle. Kolkkoa symboliikkaa sisältyy siihen, että kurdien kimppuun hyökännyt Erdoğan osoittaa nyt pistoolillaan Kreikan saaristoa, länsimaisen sivistyksen kehtoa.

      USAn heikon presidentin Obaman silmien edessä mafiapäälliköt teki haluamansa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1632
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1369
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1212
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1194
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1076
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      67
      828
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      815
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      184
      713
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      92
      707
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      644
    Aihe