Kysy mitä vain hypnoosista: asiantuntijat vastaavat ke 23.10. klo 15-16

Suomen Hypnoosiliitto ry:n hypnoosin ammattilaiset vastaavat kysymyksiin hypnoosista. Kysymyksiä voi esittää heti, ja Hypnoosiliiton asiantuntijat vastaavat niihin keskiviikkona 23.10 klo 15-16. Tämän jälkeen keskusteluketju suljetaan. Asiantuntijoina paikalla ovat Suomen Hypnoosiliiton hallituksen jäseniä sekä kokeneita hypnoosin konkareita.

Saat asiantuntijoilta tietoa hypnoosin ja rentoutuksen käyttömahdollisuuksista suorituskyvyn parantamiseen, jaksamiseen, palautumiseen, henkisten voimavarojen kasvattamiseen sekä mm. fobioiden poistoon. Voit tutustua etukäteen Suomen Hypnoosiliiton nettisivuihin https://www.suomenhypnoosiliitto.fi .

Asiantuntijoina ovat mm.:

Jouko Mikkola, mentaalivalmentaja ja hypnologi, työyhteisön ja urheilun mentaalivalmentaja

Teija Barr, kliinisen hypnoterapian maisteri

Sinikka Mäkelä, suggestoterapeutti, psykologian lis., erityistason perheterapeutti

Atte Alhainen, hypnologi

Tervetuloa kyselemään!

89

9128

    Vastaukset

    • Anonyymi

      Voiko kenet vain hypnotisoida, ja jos vastaus on ei, niin miksi toiset voi hypnotisoida ja toisia ei?

      • Kyllä ja ei. Jokaisen voi hypnotisoida, mutta ainostaan mikäli henkilö on halukas, ja ei voi, mikäli hypnotisoitava henkilö vastustaa ja pelkää hypnoosia. Itseasiassa hypnoosin pelko, johtuen esim. pelkoon johtavista uskomuksista, tai epäluulo hypnotisoijaa kohtaan, ovat useimmiten syynä siihen, ettei asiakas mene sessiossa hypnoosiin.

        - Teija


      • Kaikilla ihmisillä on kyky saavuttaa sellainen aivotaajustila, jota kutsutaan hypnoosiksi. Hypnoosityöskentelyn taajuustilat ovat alfa ja theta. Luonnollisesti olemme päivittäin jonkin aikaa näillä taajuuksilla unen ja valveen rajalla eli joka aamu ja ilta. Samoin, kun keskitymme johonkin tai rentoudumme. Delta on unitila.

        Hypnoositilan luominen ja hypnoosin tietoinen käyttäminen työskentelytila esim. meditointiin, luovaan työhön tai terapian työkaluna on opeteltava taito.
        On ihmisiä, jotka eivät ole hypnoosiherkkiä, mutta he voivat harjoitella ja oppia. On myös ihmisiä, jotka eivät ole kovin hyviä vaikkapa laulamaan, mutta voivat harjoitella. Kaikessa mitä harjoittelee, tulee yleensä paremmaksi harjoittelun myötä.

        - Minna


    • Anonyymi

      Onko mainonnalla ja hypnoosilla joitain yhtäläisyyksiä, ja jos on, niin millaisia?

      • Mainonnassa pyritään käyttämään suggestioita toistamalla ja luomalla mielikuvia ja saavuttamaan sekä luomaan tila, jossa hän on vastaanottavainen suggestioille.

        - Jouko


      • Kyllä, siinä mielessä, että mainonnassa käytetään suggestioita, jotka vaikuttavat henkilön ostospäätöksiin ja -käyttäytymiseen. Ykkösmainostusaika on todella suositun ohjelman mainostauolla. Koska hypnoosi on normaali jokapäiväinen tila, johon menemme ja josta poistumme päivän aikana, esim. kun katsomme keskittyneinä todella kiinnostavaa ohjelmaa, emmekä sen aikana huomioi ympäristön tapahtumia, yhtäkkiä ohjelman väliin pistetty mainos ja sen viesti menevät ’suoraan perille’, ilman että henkilö vastustaa. Ja tarpeeksi useasti mainos toistettuna vaikuttaa ostopäätöksiin.

        - Teija


    • Anonyymi

      Voiko kuka vain oppia hypnotisoimaan, ja jos ei voi, niin miksi jotkut ihmiset ovat soveliaampia kuin toiset. Eli mitä luontaisia ominaisuuksia ihmiseltä vaaditaan, jotta voi tulla hypnotisoijaksi?

      • Miksipä ei? Hypnoosin oppiminen on taito siinä kuin pianon soiton oppiminen. Mutta, on huomattava ero hypnotisoijan ja hypnoterapeutin välillä. Hypnotisoija käyttää hypnoosia esim. esiintymiseen yms, mutta ei terapiatyöhön. Hypnoterapeutti sen sijaan on koulutettu eri terapiametodeihin, joita käytetään hypnoositilassa asiakkaan auttamiseksi. Tämä vaatii asiakastyökykyisyyttä siinä missä mikä muu tahansa terapiamuoto.

        - Teija


    • Anonyymi

      Onko tiedossa tapauksia, joissa hypnotisoija on saanut hypnoosissa olevan tekemään rikoksen, johon hänen ei olettaisi syyllistyvän muutoin?

      Onko asianmukaisesti toteutettu hypnoosi aina turvallista hypnotisoidulle, ja jos ei ole, niin mitkä ovat ne riskitekijät, jotka tulee ottaa huomioon ennen hypnoosin aloittamista?

      • Pasi Koivusen tiedossa ei ole vaikka teki Rikospoliisin kanssa useita vuosia
        ns. oikeushypnoosia esim. rikosten todistajien muistin parantamiseksi.

        Asianmukaiseen hypnoosiin kuuluu aina riittävä tieto asiakkaasta.
        Mahd. sairaudet, aina hiukankin epäilyttävissä tapauksissa lääkärin
        tarkastus, joko hyväksyvä tai kieltävä tulos.

        Myös ennen hypnotisointia syytä tehdä tietyt testit henkilön
        suggestiokäyttäytymisen toteamiseksi. Valtaosalle ihmisistä on
        hypnoosi täysin turvallista ja testien tulos täysin myönteinen.

        Tanskan 1951 "hypnoosimurha". Oikeus katsoi että tapaus oli tapahtunut hypnoosin alaisuudessa. Tämä on ainutkertainen tapaus. Kyseessä on ollut enemmänkin aivopesua. Pahoilla aikeilla oleva ihminen voi aina teoillaan aiheuttaa vahinkoa. Valitettavasti kaikkia asioita kuten lääkärin veistäkin voi käyttää väärin.

        - Jouko


    • Anonyymi

      TV:stä tuli joskus erikoinen sarja, jossa osallistujia hypnotisoitiin muistelemaan entisiä elämiään viemällä heidät hypnoosiin ja kyselemällä yksityiskohtaisesti, missä ja keitä he sillä hetkellä olivat. Sitten heidät vietiin noihin hypnoosin aikaisiin paikkoihin ja etsittiin kyseisiä henkilöitä vanhoista kirkonkirkoista. Yllättävän moni henkilö ja paikka löytyi, mutta tietysti todenperäisyydestä voi olla montaa mieltä. Mitä olette tästä mieltä tai onko kokemuksia ihmisistä, jotka pyytävät tällaista hypnoosia?

      • Anonyymi

        Tää on hyvä kysymys. Näistä oli paljon juttuja 1970 luvulla.


      • Menneiden elämien hypnoosiprosessi on tavallisempaa Suomen ulkopuolella, varsinkin siihen liittyvien uskomusten vuoksi. Ei ole mitään todistusaineistoa sille, ovatko menneet elämät totta vai eivät. Tämä riippuu täysin asiakkaan uskomussysteemistä. Menneitä elämiä voidaan käyttää hypnoterapiassa eräänlaisena metafora prosessina, tarinana, jonka kautta asiakkaan on helpompi saada yhteys ongelmansa ja mahdollisuuksiin sen ratkaisuun, esimerkiksi silloin kun ei pysty ilmaisemaan asiaa suoraan tai ei halua. Terapiatyössä tämä saattaa olla hyvinkin toimiva prosessi. On tietysti ihmisiä, jotka uskovat menneitten elämien olevan totta. Tällöin prosessia usein pyydetään ihan huvimielessä, eikä sillä ratkaista ongelmia.

        - Teija


    • Anonyymi

      Mitkä ovat yleisimpiä ongelmia, joihin ihmiset kokemuksenne mukaan hakevat hypnoosista apua? Kuinka usein hypnoosi auttaa heitä?

      • Monet ovat hakeneet apua tupakoinnin lopettamiseen ja erilaisista peloista eroon pääsemiseen: lentopelkoon, esiintymisjännitykseen, ajopelkoon jne. Unettomuutta ja jopa mustasukkaisuutta on hypnoosilla hoidettu. Lisäksi on haettu lisäbuustia urheilusuorituksiin. Sanoisin, että omista asiakkaistani (joita minulla on tosin ollut suhteellisen vähän kun teen hypnoosivalmennusta itse sivutoimisesti) useimmat ovat saaneet apua, mutta on myös niitä, joiden kohdalla tulokset ovat jääneet ainakin omasta mielestäni liian heikoiksi.

        -Atte


      • Yleisimpiä ongelmia joiden kanssa itse työskentelen ovat ahdistus ja erilaiset pelot. Sessioiden määrä riippuu ongelman laadusta, mutta olen henkilökohtaisesti aina voinut auttaa asiakasta.

        - Teija


    • Anonyymi

      Onko alalla paljon vääriä toimijoita, joilla ei ole oikeaa koulutusta tai osaamista?

      • Jokaiselta alalta löytyy näitä enemmän ja vähemmän kun katsotaan tarkasti. Hypnoterapeuttia valitessa on tärkeää tarkastaa heidän koulutustaustasta. Usemmiten asiakkaat ohjautuvat hypnoterapeutille suosituksesta. Mikäli suosittelijaa ei ole, tarkista hypnoosiliiton jäsenyys ja juttele eri hypnoterapeuttien kanssa ennenkuin valitset. Keskustelun aikana voi saada hyvän tuntemuksen siitä onko henkilö oikea auttamaan sinua vaikka koulutustaustakin on kunnossa.

        - Teija


      • Suomen Hypnoosiiliiton sivuilla asiakstyötä tekevillä on useimmilla esittely, mikä on heidän erikoisosaamisala. Kun haluaa löytää itselleen sopivan hypnoterapeutin, niin hypnoosiliiton sivuilla on yhteydenottopyyntö, johon voi ongelman selittää. Ohjaamme sopivalle ammattitaitoiselle hypnoosin taitajalle.

        - Jouko


    • Anonyymi

      Voiko hypnoosi toimia videon kautta, esim youtube video?

      • Kuuntelin joskus jeesus kanavaa eli radio dei. Niin sain hyvä olon tunteen ja menin johonkin "muuhun maailmaan, pyhä henki tai vastaavaa" tuli kyllä hyvän olon tunne sen jälkeen.


      • Miksipä ei, jos kysymyksessä on esimerkiksi rentoutus. Tässä toimivat äänitteetkin. Mutta en itse koskaan suosittelisi tätä terapistyöhön, jossa on tärkeää henkilökohtainen vuorovaikutus ja luottamus.

        - Teija


    • Anonyymi

      Onko jotain hypnotisoinnin menetelmiä joita voisi käyttää lapsien rauhoittamiseen/nukuttamiseen?

      • Tähän ei tarvita varsinaisesti hypnoosia. Rauhallinen ilmapiiri,oma rauhallinen hengitys ja rauhallinen ääni toimivat, samoin kuin otsan sively silmien välistä nenään, nämä auttavat lasta rauhoittumaan.

        - Teija


    • Anonyymi

      Voinko hypnotisoida itseni vähentääkseni stressiä, jos kyllä niin miten?

      • Kyllä voit hypnotisoida itsesi vähentääksesi stressiä. Itsehypnoosi on taito, menetelmän voit oppia esimerkiksi hypnoterapeutin tai rentoutusvalmentajan ohjauksella. Itseasiassa kaikki hypnoosi on loppujen lopuksi itsehypnoosia, sessioissa ohjaajan kanssa, ohjaaja tässä tilanteessa vaan ohjaa sinut tähän tilaan, hän ei ’laita’ sinua hypnoosiin.

        - Teija


    • Anonyymi

      Miten ja miksi hypnoosi toimii?

      • Hypnoositila itsessään on yleensä miellyttävä, mutta se ei vielä välttämättä tuota muutosta, johon pyritään. Terapiassa muutoksen aikaansaamiseksi voidaan ajatella tarvittavan aie, vuorovaikutus ja prosessi. Hypnoosityöskentelyssä käytetään keskustelun ohella myös hengitys- ja rentoutusmenetelmiä sekä mielikuva- ja suggestiotyöskentelyä.

        Hypnoosityöskentelyllä päästään nopeammin käsiksi ihmisen alitajuisiin prosesseihin, niin ongelmiin kuin voimavaroihin, jopa ns. supervoimiin. Sillä voidaan mennä kohti ongelmia, mutta samalla löytää vakauttavia elementtejä. Hypnoosityöskentelyä voidaan käyttää psyykkisessä valmennuksessa tai psykoterapiassa. Terapeuttinen viitekehys voi sisältää erilaisia malleja, kuten esim. kognitiivisia, psykodynaamisia, hahmoterapeuttisia tai ratkaisukeskeisiä lähestymistapoja ja sitä voidaan räätälöidä asiakkaan ja tilanteen mukaan.

        Hypnoosin alueella on tapahtunut kulttuurista muutosta siinä mielessä, että perinteisesti on ajateltu hypnotisoijan olevan jonkinlainen taikuri, joka aikaansaa muutoksen asiakkaassa. Nyt ajatellaan, että terapeutti on asiakkaan rinnalla kulkija tai opas, joka voi avata työtään läpinäkyväksi ja asiakas on avainasemassa oman hyvinvointinsa parantamisessa. Toivottavaa on, että asiakas löytää keinot käyttää hengitystä, rentoutumista ja mielikuvatyöskentelyä omassa elämässään jatkossakin mielekkäällä tavalla erilaisiin tarpeisiin.

        - Sinikka


    • Anonyymi

      Voiko eläimiä hypnotisoida?

      Onko karismalla ja hypnoosilla jotain yhtäläisyyksiä?

      Jos nainen on raskaana kun hänet hypnotisoidaan, toimiiko hypnoosi myös sikiöön?

      Voiko sokean kuuromykän hypnotisoida, ja onko näin tehty?

      Onko hypnoosilla ja indoktrinaatiolla mitään yhtäläisyyksiä?

      Miksei Alkon sijaan tarjota Hypnoosivesiviinakauppaa, jossa asiakas korvausta vastaan hypnotisoidaan vesipullon ostaessaan tilaan, jossa tämä putelin siemaistuaan tulee emäkänniin, mutta seuraava aamu olisi yhtä vähän tai paljon auvoinen kuin mikä tahansa muukin kukon kiekaisun hetki?
      Melkoisen hyvä kansantaloudellinen ja-terveydellinen ratkaisu vakavaan pulmaan, vai kuinka?

      • Ihminen voi luoda eläimeen vuorovaikutus- ja kommunikaatiosuhteen. Miksi eläin olisi tarpeen hypnotisoida? Ihminen pystyy viestimään eläimen kanssa mielikuvien avulla.

        - Minna

        Karismaattisella ihmisellä on taito ja kyky puheellaan ja eleillään saada ihmiset tilaan jossa he kokevat luottamuksen tunnetta. Karisma on kyky yhdistyä kuulijakuntaan. Kun he ovat vastaanottavaisessa tilassa niin heihin on helpompi vaikuttaa omilla haluamillaan suggestioilla.

        - Jouko

        Ei ole meidän tietoomme tullut sokean kuuromykän hypnotisointia.

        - Jouko

        Indoktrinaatio on uskomusten luomista ilman kriittistä vastinetta. Mitä tarkoitetaan tässä yhteydessä indoktrinaatiolla? Jotkut sanovat, että opettaminen on eräänlaista indoktrinaatiota, kuten myös mediaan broadcasting massoille. Hypnoosilla itsessään ei ole mitään tekemistä indoktrinaation kanssa. Hypnoosi on keskittyneen huomion tila, jossa on helpompi hyväksyä suggestioita, jotka vastaavat henkilön arvomaailmaa.

        - Teija

        Hypnoosivesiviinakauppa: Hauska idea! Perustapa moinen kauppa niin SHL ryhtyy varmaan yhteistyökumppaniksi! :) -Atte


      • Hypnoosi on ihan normaali transsi-ilmiö, johon meistä jokainen menee päivän aikana useasti, myös aina sen läpi ennen nukahtamista ja herättyä. Sikiö jakaa odottavan äidin verenkierron. Täten sikiö jakaa kaikki hormonit, joita erittyy äidin kehoon. Rentoutuessaan hypnoosin avulla äidin vereen erittyy hyvänolon hormoneita, jotka hän jakaa sikiön kanssa. Hypnoosin ei voi sanoa suoraan toimivan sikiöön, vaan äidin tuntemusten ja hormonituotannon välityksellä kuten jokapäiväisessä elämässäkin kaikkine niine tunteineen, joita odottava äiti kokee.

        - Teija


    • Anonyymi

      Millä tavalla hypnoosi muuttaa, mikäli muuttaa lainkaan, asiakkaan aivosähkö- ja sydänkäyrää, verenpainetta, hengitystiheyttä jne.?

      Voiko ihmisvartalon saada hypnoosissa niin jäykkään tilaan, että asikkaan voi asettaa vaikkapa kahden tuolin väliin makaamaan, ja jos tuo on totta, niin mihin tälläinen jäykkyys perustuu?

      Minkä vuoksi evoluutio on "tehnyt" hypnoosin ihmiselle tarpeelliseksi, vai onko se pelkästään jonkin toisen ihmisen kehityksessä tapahtuneen sivujuonne?

      • Hypnoosin tila on toisenlainen kuin normaali päivävireys- tai unen tila. Hypnoosiohjauksella tai itsehypnoosilla pyritään saavuttamaan tietty aivosähkökäytän taajuustila, jolla yleensä tarkoitetaan alfa-theta -taajuuksia.

        Sydänkäyrää ei hypnoosilla voi muuttaa, mutta sydämen sykkeeseen voi vaikuttaa. Ihminen voi itse vaikuttaa terveyteensä omien ajatustensa ja harjoitusten kautta. Keho on itseään korjaava systeemi.

        Yleensä hypnoosin tilassa verenpaine laskee ja hengitys syvenee. Usein hypnoosin tilaan liittyy myös rentoutumisen tila, joskaan ei välttämättä. Rentoutunut keho korjaa itseään ja sen vuoksi rentoutuminen päivittäin on erittäin hyödyllistä ja yksi tärkeimmistä itseä kohtaan osoitettavista hyvinvointiteoista.

        - Minna

        Kyllä voi. Pasi Koivunen on tehnyt esim. TV 2:n Särkänniemi show:ssa. Se perustuu suggestioon, jolla muodostetaan jännitystila lihaksiin. Se on täysin kivuton koehenkilölle myös jälkeen.

        - Jouko

        Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että katsottuna evoluution kannalta, hypnoosin voidaan kokea olevan toimintamalli joka edustaa itsenäisiä käyttäytymiseen johtavia malleja. Ihmisissä nämä mallit tai ns. ohjelmat kehittyvät pitkän ajan kuluessa auttaen sisäisten ja ulkoisten prosessien sääntelyssä. Samojen tutkijoiden mukaan hypnoosin liittyy osaa limbisen systeemin toiminnasta, silloin kun hypnoosikokemukseen liittyy autonomisten toimintojen tai esimerkiksi analgeesisten tuntemusten prosesseja. Hypnoosi on myös liitetty mahdollisuuteen vähentää kiputuntemusta ja moduloida immuunisysteemiä. Esim shokissa ihminen on transsitilassa, tämän tarkoituksena on suojella ihmistä esim onnettomuuden aiheuttamasta kokemuksesta ja kivusta.

        - Teija


    • Anonyymi

      Voiko uskonnollista menoa, esimerkiksi sunnuntain kirkkotoimitusta, kutsua jonkin sortin joukkohypnoosiksi, ja voiko tuo sama toimia radion/television välityksellä?

      Onko kirkkotoimitusten kaava vastaava verrattaessa sitä hypnoosisessioon?

      • Kyllä voi kutsua ja voi toimia myös viestimien välityksellä. Samaa voi tapahtua rock-konsertissa tai poliittisessa "saarnaamisessa". Tarkoitusperät ovat tietysti erilaiset kuin terapeuttisessa hypnoosissa, jossa asiakasta tuetaan hyväksymään itsensä ja säätelemään tunteitaan tai käyttäytymistään sosiaaliseksi. Kuuntelin kerran radiosta maallikkosaarnaajaa. Se tuntui melkoiselta aivopesulta - aivopesun tyyliin ensin kehotettiin luopumaan kaikesta, mitä ihmisellä oli, oli se sitten koulutusta, mainetta, kunniaa, taloudellista omaisuutta tai mitä tahansa - ja sitten ottamaan vastaan armo, jonka saarnaaja pystyi "lahjoittamaan"..

        Kirkon opit eivät kuitenkaan aina toimi odotetusti - esim. seksin kieltämisestä ollaan nähty seurauksena pedofiliaa ja uskonnot ovat aiheuttaneet monia sotia.

        - Sinikka


      • Kirkkotoimitusten kaava -kysymykseen: Ei missään nimessä. Tämä olisi kuin vertaisi hedelmiä ja vihanneksia ja väittäisi niitä samanlaisiksi. Kirkonmenot ovat kirkonmenoja ja hypnoosisessio hypnoosisessio. Molemmissa voi toki olla tilassa, jossa on helpompi ottaa vastaan suggestioita, jotka ovat hyväksyttävissä, mikäli ne ovat henkilön arvojen mukaisia.

        - Teija


    • Anonyymi

      Kuinka ihminen voi itsepuolustaa mainosten, poliittisten ja uskonnollisten liikkeiden yms. suggestiivisten keinojen tunkeutumista omaan elämäänsä?

      • Hyvä kysymys. Ainakin lähtökohtaisesti säätelemällä mitä lukee, seuraa ja kuuntelee ja mitä päättää pitää totena. Kehittämällä kriittistä medialukutaitoa, lähdekritiikkiä ja hankkimalla tietoa avoimesti ja analysoimalla sitä harkiten.

        Tärkeää on myös kehittää itsetuntemustaan, työstää itseään. Itsetuntemus ja sisäinen referenssi sekä kriittinen tiedonhallinta ovat mielestäni tärkeimät elementit, lisäksi keskustelu muiden kanssa avartaa näkökulmia.

        - Minna


    • Anonyymi

      Voiko hypnoosin suorittaa ilman puhetta/ääntä?

      Osaavatko eläimet hypnotisoida?

      • Kyllä voi. Koska hypnoosi on itseasiassa itsehypnoosia, asiakkaan kanssa voidaan sopia äänettömiä signaaleja, jotka ohjaavat hänet transsiin. Menetelmää voi käyttää kenen kanssa vain, mutta tietenkin mainiosti esim kuurojen kanssa toimiessa.

        - Teija

        Mietipä koiraa, joka tuijottaa sinua makupalan toivossa hellyyttävällä katseellaan - ja saa sinussa aikaan tunnetilan, jonka perusteella annat sille sitten herkkupalan. Mitäpä muuta tämä on kuin hypnoosia!?

        -Atte

        Hyvin suurella todennäköisyydellä ainakin toisiaan. Jos mietitään eläinvanhempien kykyä rauhoittaa jälkikasvuaan tai tilannetta, jossa on saalistaja ja saaliseläin. Tästä meillä ei ole sen tarkemmin tietoa tai materiaalia. Eläimellä ei liene tarvetta ihmisen hypnotisointiin.

        - Minna


    • Anonyymi

      Onko hypnoosista apua alkoholismiin? Mistä pääkaupunkiseudulla tai uudellamaalla löytyisi hypnoosin hypnoligi, jolla olisi kokemusta alkoholistin hoidosta?

      • Kyllä voi kokeilla. Hypnotisoijan pitää olla perehtynyt alkoholismiin,

        - Jouko


    • Anonyymi

      Voiko ihmisen hypnotisoida pelkäämään/ei pelkäämään asioita

      • Kyllä voi. Pelkojen poistaminen hypnoosin avulla on hyvin yleistä. Toisaalta jossain lavahypnoosi-näytöksissä on joskus voitu myös luoda pelkotiloja, mutta tällaisia show-numeroita pidetään hieman epäeettisinä.

        - Atte


    • Anonyymi

      Voiko hypnoosin avulla saada pelkoja tai stressiä pois?

      • Kyllä, hypnoosi/suggestoterapia sopii erityisen hyvin tähän tarkoitukseen. Stressiä voidaan säädellä hengityksen, mielikuvatyöskentelyn ja rentoutustekniikoiden avulla. Asiakasta opetetaan pysähtymään, kuulemaan kehonsa ja mielensä viestejä ja toimimaan sopivilla tavoilla asian korjaamiseksi. Hypnoosityöskentelyn avulla voidaan selvitellä pelkojen syntymekanismeja ja autetaan kohtaamaan ja siedättämään pelkoja. Mielikuvatyöskentelyn avulla voidaan luoda monia säätelyn keinoja ja tapoja ymmärtää itseään paremmin.

        - Sinikka


    • Mikä on teidän mielenpainuvin muisto/kokemus hypnoosiin liittyen? Löytyykö jotain isoja onnistumistarinoita, tai onko sattunut jotain kommelluksia?

      • Tietysti mieleenpainavimmat kokemukset liittyvät omiin henkilökohtaisiin kokemuksiin hypnoosista. Hypnoosin ammattilaisena olen koulutettu eri tekniikoihin ja työskentelytapoihin, niinkuin myös eri hypnoosityyleihin, ja uusia tekniikoita ja toimintamenetelmiä kehitellessänikin käyn nämä aina läpi monesti henkilökohtaisesti. Näihin liittyy paljon erilaisia kokemuksia. Mutta muistan vieläkin kun opiskeluaikoinani menin ensimmäisen kerran hypnoottiseen transsiin. Koin sen niin hauskana, että nauroin katketakseni koko ajan. Tiedän nyt, että se oli tapani päästää irti stressiä, mutta kyllä nauratti.

        Jokainen muutos, jonka asiakkaani tekee on onnistumistarina itsessään. Toimin hyvin paljon vakavasti ahdistuneiden ja traumataustaisten asiakkaiden kanssa, ja se kun asiakas pääsee eteenpäin elämässään ilman, että ahdistus tai pelko ohjaa hänen toimintojaan, on aina iso asia, samoin kuin asiakas, joka pääsee irti elinikäisestä fobiastaan, tai opiskelija, joka saa koepelkonsa pois ja menestyy kokeissaan.

        Muistan yhden kommelluksen, joka liittyy tilanteeseen harjoitteluaikanani, jolloin en tajunnut tarkastaa oliko asiakkaalla mitään ongelmia kuulon kanssa. Tehtiin rentoutushypnoosia, ja kun tarkistin harjoitusasiakkaalta, että miten meni, hän vastasi, että varmaan ihan hyvin jos olisi kuullut sanaakaan. Satuin olemaan hänen oikealla puolellaan puhuen hiljaa, enkä tiennyt,että hänen oikealta korvaltaan kuuro!

        - Teija


    • Anonyymi

      Hei. Onko hypnoosi rentouttavaa.?

      • Hypnoosi voi olla rentouttavaa mikäli sitä käytetään siihen tarkoitukseen. Se ei välttämättä ole kuitenkaan aina rentouttavaa, tämä riippuu induktiosta.

        - Teija


    • Anonyymi

      Miten voi oppia hypnotisoimaan.

      • Hypnoosin tekniikan voi oppia nopeasti. Suosittelen kuitenkin parin vuoden perehtymistä aiheeseen, jotta voisi ymmärtää ihmismielen mekanismeja ja osaa huomioida myös eettisiä näkökohtia. Hypnoosin käyttö viihdetarkoituksessa esim. luomalla toisille epämiellyttäviä tilanteita huvin vuoksi, niin kuin lavahypnoosissa tehdään, on eettisesti arveluttavaa ja sillä voidaan aikaansaada traumoja. Hypnoosilla on myös joitakin kontraindikaatioita, vaikkakin haittavaikutukset ovat onneksi harvinaisia.

        Parhaiten hypnoosin opiskelu toimii siihen vihkiytyneissä koulutusyhteisöissä, joissa myös arvioidaan, onko hypnoosin opiskelijalla sopiva motivaatio ja oikea asennoituminen. Jos ilmenee, että opiskelija ei luonnehäiriönsä vuoksi sovellu hypnoositerapeutiksi tai valmentajaksi, hänen opinto-oikeuttaan voidaan rajoittaa. Hypnoosia voi nykyään opiskella myös netissä ja verkkokursseilla, mutta tällaista opiskelua pitäisi ehdottomasti täydentää henkilökohtaisella kontaktilla opettajan ja opiskelijan välillä.

        Suomen Hypnoosiliiton mentaalivalmentajakoulutuksen kursseilla on pienet ryhmät, paljon harjoittelua ja mahdollisuuksia keskusteluun ja yhteiseen prosessointiin mukavassa ilmapiirissä. Koulutuksessa on kolme tasoa: rentoutusjakso, hypnoosijakso ja sovellusjakso. Koulutus kestää noin puolitoista vuotta ja sen jälkeen on vielä mahdollisuus sertifioitua. Lisäksi liitolla on tarjolla suunnilleen saman pituinen kliinisen hypnoterapian koulutus.

        - Sinikka


    • Anonyymi

      Millaisten psyykkisten ominaisuuksien kanssa herkkyys hypnoosille korreloi vahvimmin- joko positiivisesti tai negatiivisesti?

      • Suggestioherkkyys vaihtelee. Sen on huomattu korreloivan älykkyyden, eläytymiskyvyn ja luovuuden kanssa positiivisesti. Hypnoositilan syvyys on eri asia kuin suggestioherkkyys ja siinä on myös oma variaationsa. Ehkä noin viidesosa ihmisistä voi päästä syviin tiloihin helposti. Myös kyky mielikuvien näkemiseen vaihtelee, mutta mielikuvat voivat olla myös kuulo-, kosketus- haju- tai tunnemielikuvia. Hypnoositerapeutti voi arvioida ja soveltaa työskentelyään erilaisten asiakkaiden mukaan sopivaksi, joten useimmat ihmiset voivat hyötyä hypnoosityöskentelystä. Ihmisen suggestioherkkyyden pysyvyydestä on eriäviä mielipiteitä, itse olen sitä mieltä, että ktietyissä rajoissa sitä ja kykyä hyötyä hypnoosista voidaan auttaa tai parantaa.

        Ihminen, joka on äärimmäisen pelokas tai joka on luonut itselleen ylivahvat esim. kompulsiiviset suojamekanismit, tai jolla on psykopaattinen luonteen rakenne, voi olla vaikeasti hypnotisoitavissa - silloin voi olla kyse siitä, että työskentelylle tarvittavaa luottamussuhdetta ei synny eikä todellista herkkyyttä voida helposti edes arvioida.

        - Sinikka


      • Sinikan vastaus on mainio, lisäisin siihen sen verran, että omasta mielestäni ja kokemuksestani voisin sanoa, että hypnoosi on taito, jonka syvyyttä ja kokemuksellista tasoa voidaan kehittää sitä harjoittelemalla. Vanhoissa tutkimuksissa, joihin vieläkin usein viitataan, puhutaan prosentuaalisesti ihmisistä, jotka eivät mene hypnoosiin. Uskoisin, kyllä kuitenkin, että jokainen menee hypnoosiin jos pelkoa tai epäluuloa aiheuttavat tekijät on käsitelty ja jokainen menee sinne omalla ajallaan, toiset nopeaan, toiset hitaasti. Asiaa auttaa, kun on tietoinen ja on ymmärrystä omasta sisäisestä kokemusmaailmastaan, tätä voi opetella ymmärtämään ilman hypnoosia. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että henkilö, jolla hyvä keskittymiskyky, on helpompi ohjata transsiin.

        On kuitenkin huomattava, että hypnoosi terapiamuotona ei sovellu kaikille, kuten skitsofreniasta tai muusta psykiatrisesta sairaudesta kärsiville.

        - Teija


    • Kuinka kauan hypnotisointi kestää et alkaa vaikuttaa. ja saako sillä paranoidiset olot pois?

      • Vastaanotolla tavallisesti puolesta tunnista tuntiin ja keskusteluun ehkä saman verran. Periaatteessa hypnotisointi voi tapahtua nopeastikin tai kestää kauemminkin. Terapeuttina itselläni on kokemusta psykiatriassa potilaiden paranoidisten olojen helpottumisesta hypnoosityöskentelyn avulla. Huomasin, että nämä potilaani olivat kasvaneet ympäristössä, jossa ei koskaan kiitetty tai kannustettu, usein sen sijaan moitittiin tai halveerattiin. He hyötyivät siitä, että joku näki heissä hyvää. Paranoija viittaa kuitenkin mielenterveyden ongelmaan, johon suosittelisin etsimään siihen erikoistunutta psykoterapeuttia, ehkä myös hoitoyhteisöä.

        - Sinikka


    • Anonyymi

      Hypnoosimurha Tanskassa 29. maaliskuuta 1951- onko voinut olla mahdollista hypnotisoida noin toimimaan toinen ihminen?

      • Oikeus katsoi että tapaus oli tapahtunut hypnoosin alaisuudessa. Tämä on ainutkertainen tapaus. Kyseessä on ollut enemmänkin aivopesua. Pahoilla aikeilla oleva ihminen voi aina teoillaan aiheuttaa vahinkoa. Valitettavasti kaikkia asioita kuten lääkärin veistäkin voi käyttää väärin.

        - Jouko


    • Anonyymi

      Onko hypnoosi samanlaista huijausta kuin esim. ennustaja-tv? Veikkaan, että on. Kaikki mahdollinen ja mahdoton "yliluonnollinen" tai muu hömppä on aina ollut täysin toimimatonta minuun. Kerran kävin hengellisessä tilaisuudessakin kokeilemassa kun porukkaa kaatelivat, että miltä se tuntuu mennä nurin. No enhän minä meinannut mennä nurin ensinkään ja henkilön X piti kovalla voimalla otsasta työntää nurin. *huutonaurua* Loppupeleissä hypnoosissakin taitaa olla kyse siitä että yksilö uskoo/luulee menneensä johonkin erikoiseen tilaan... ?

      • Se, että sinä et (ehkä) mene hypnoosiin, ei tietenkään tarkoita, että hypnoosi olisi huijausta. :) Hypnoositila on kuitenkin ihan tieteellisesti tutkittu ja todistettu ilmiö, vaikka jotkut toiset ovatkin alttiimpia menemään hypnoositilaan kuin jotkut toiset. Hypnoosissa ei myöskään ole mitään yliluonnollista, vaan kyse on ihmismielen luonnollisesta kyvystä saada oikein ohjattuna ihmeelliseltäkin vaikuttavia asioita tapahtumaan.

        - Atte


    • Anonyymi

      Mikä sai teidän kiinnostumaan hypnoosista?

      • Itse kiinnostuin hypnoosista suorituskyvyn lisäämisen apuvälineenä. Urheilu ja mentaalivalmennuksen ammattilaisena koin että se on minulle yksi hyvä työkalu muiden lisänä. Oleellista valmentajana on olla oikea työkalu oikeaan tilanteeseen.

        - Jouko

        Hypnoosi kiinnosti minua psykologina heti. Pian huomasinkin, että terapiavälineenä se on kuningastie alitajuntaan. Ongelmiin ja ratkaisuihin on mahdollista päästä oikotietä - nopeammin kuin vain puheen kautta. Hypnoosissa voidaan ohittaa henkilön defenssit ja löytää alitajunnan usein kuvallinen "kieli". Siinä täytyy olla sensitiivinen ja terapeutin ja asiakkaan välinen hyvä yhteistyösuhde on avaintekijä. Toisaalta hypnoosin ja rentoutuksen avulla voidaan luoda vakauttava, rauhallinen olo ja kehittää monenlaisia säätelykeinoja ahdistuksiin, pelkoihin tai muihin voimakkaisiin tunteisiin, esim. kiukkuun. Hypnoosityöskentelyssä asiakas löytää itse ratkaisut ja keinot säädellä esim. traumaattisten kokemusten aiheuttamia tunne-elämän vaikeuksia. Työssä käytetään aina asiakkaan omia ilmaisuja ja niistä rakentuvia suggestioita. Hänelle myös avataan hypnoosin mekanismeja ja opetetaan häntä käyttämään. itsehypnoosia tai -rentoutusta parantamaan elämänsä laatua mitä moninaisimmissa kysymyksissä.

        - Sinikka

        Itse kiinnostuin hypnoosista kouluttautuessani ensin monenlaisiin eri terapia- ja valmennustekniikoihin. Kun tapasin erään kuuluisan hypnotistin, mielenkiintoni heräsi, sillä halusin olla entistä tehokkaampi työssäni. Hypnoosi yhdistettynä esimerkiksi kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan on saanut aikaan loistavia tuloksia. Tämä lisäsi kiinnostusta entistä enemmän ja niinpä kouluttauduin ensin kliiniseksi hypnoterapeutiksi ja sitten kliinisen hypnoterapian maisteriksi. En ole katunut kertaakaan ja nyt on tohtorin tutkinto alla aiheesta!

        - Teija


    • Anonyymi

      Miten hypnologiksi voi tulla?

      • Hypnoosin käytön taitoja voi opetella ja opiskella sekä itseään varten että työvälineeksi esim. terapiatyöhön. Esim. Suomen hypnoosiliitto ry:n sivuilta löytyy sopivia koulutuksia.

        Oikeastaan useissa ammateissa taidosta on hyötyä. Esim. hammaslääkäri, joka osaa hypnoosin taitoja, osaa hälventää pelkoasiakkaan pelkoa ja vähentää kivun tunnetta ja stressiä. Myös esim. opetuksessa ja lasten kasvatusalalla taidosta on varmasti muiden taitojen ohella lisähyötyä.


    • Anonyymi

      Onko syvä meditatiivinen tila ja hypnoosi yhtään sama asia: voiko paljon meditaatiota harjoittava henkilö ikään kuin hypnotisoida itsensä?

      • Meditatiivisen tilan ja hypnoositilan aivotaajuudet ovat usein samalla alueella. Tästä näkökulmasta puhutaan samasta asiasta. Tilan tarkoitus ja aie voi olla eri. Myös sanoitus, eli meditatiivisella tilalla tarkoitetaan asiayhteydessä. Hypnoosin käytöllä pyritään saavuttamaan tila, jossa henkilö on normaalia päivätietoisuuden tilaa herkempi vastaanottamaan suggestioita, palauttamaan mieleen muistikuvia, muokkaamaan mielikuviaan tai luomaan mielikuvia asioista, vaikkapa jostain tapahtuneesta tai tulevasta tapahtumasta. Hypnoosityoskentelyä käytetään esim. fobioiden poistamiseksi tai esiintymisjännityksen lieventämiseen hyödyntämällä hypnoositilassa sekä mielikuvia että ehdotelauseita eli suggestioita.

        Meditoivan ihmisen on todella helppo saavuttaa hypnoosityöskentelyyn sopiva tila, koska se on hänelle harjaanuneisuuden myötä tuttua.

        - Minna


    • Anonyymi

      Tavatessanne uusia ihmisiä, pyytävätkö he jatkuvasti teitä hypnotisoimaan itseään kun kerrotte mitä teette? Kuinka ihmiset suhtautuvat ammatteihinne?

      • Omakohtaisesti ei kovin usein pyydetä. Täytyy olla aina joku syy miksi pitäisi hypnotisoida. Kyllä hypnoosin tekijöihin suhtaudutaan hieman epäilevästi. Mutta asiallisesti selittämällä missä ja mihin sitä käytetään he ymmärtävät, että asiaan ei liity mitään mystisyyttä tai pelottavaa. Itse käytän hypnoosia suorituskyvyn parantamiseen ja henkilön voimavarojen lisäämiseen sekä urheilussa että henkilökohtaisen elämän haasteissa.

        - Jouko


    • Orjuudesta pääseekö eroon hypnoosin avulla - siis tupakasta eroon? Monenlaista yritystä on ollut lopettaa tupakointi, jopa mentaalihypnoosia, mutta kunnon tupakoinnin lopettavaa hypnoosia en ole päässyt maistamaan eli kokemaan. Kaverini lopetti kyllä tupakoinnin hypnoosin avulla.

      • Hypnoosi toimii hyvin tupakan lopettamisessa. Oleellista on kuitenkin ihmisen oma halu lopettaa.

        - Jouko


    • Anonyymi

      Kuinka paljon fiktio on värittänyt käsitystä hypnoosista? Onko ihmisistä mahdollista ohjelmoida mantsurian kandidaatteja, jotka käynnistetään puhelinsoitolla tilaan, josta he eivät muista mitään?

      • Hyvin paljon, liikaakin. Vanha vitsi - joka ei ole edes vitsi - on se, että useimpien ihmisten käsitys hypnoosista perustuu Aku Ankkaan. Elokuvista tuttu ihmisten aivopesukin lienee toki mahdollista, joskin se on varmasti paljon mutkikkaampi ja vaikeampi prosessi kuin mitä Hollywood antaa ymmärtää.

        - Atte


    • Anonyymi

      Uskotteko itsesuggestion parantavaan voimaan, jos niin missä määrin? Onko tästä olemassa minkäänlaista evidenssiä?

      • Ehdottomasti. Sisäisellä puheella on suuri merkitys omiin voimavaroihin ja toimintaan. Itsesuggestio ja mielikuvaharjoittelu on hyviä työkaluja, joilla saadaan positiivisia asioita elämässä aikaan. Itsesuggestiosta on paljon todistusta. Eritysesti itsesuggestio ja siihen yhdistetty mielikuvaharjoittelun hyödyistä on esimerkiksi urheilussa paljon todistusta.

        - Jouko


    • Tervehdys kaikki hypnoosista kiinnostuneet! Paljon on kysymyksiä tullut ennakkoon. Asiantuntijat ovat nyt paikalla ja kysymyksiin vastaaminen alkaa pian. Peukuttamalla voit äänestää niitä kysymyksiä, joihin haluat vastauksen. Kysymyksiä voi esittää klo 16 asti, jonka jälkeen tulleisiin kysymyksiin ei voida enää vastata.

    • Mistä tietää että hypnotisoija on aito ja oikealla asialla,kuuluuko esim. Liittoon? Tai mistä tietää että hypnotisoija on koulutettu ammattiin?

      • Suomen Hypnoosiliiton nettisivuilta (www.suomenhypnoosiliitto.fi) löytyy lista liittoon kuuluvista, asiakastyötä tekevistä hypnoosin ammattilaisista. Se ei ole tietenkään 100-prosenttisesti kattava, mutta ainakin näiden henkilöiden kohdalla voit luottaa siihen, että heidän koulutustaustansa on tarkastettu ja hyväksytty ja että he ovat sitoutuneet noudattamaan hypnoosiliiton eettisiä periaatteita.

        -Atte


    • Anonyymi

      Onpa paljon kysymyksiä. On siinä asiantuntijoilla näppäinten naputtamista :)

    • Anonyymi

      Mikä on hypnoosi?

      • Tuhannen taalan kysymys. Tuntuu, että maailma ei ole siitä päässyt vieläkään 100-prosenttiseen yksimielisyyteen. Lyhyesti voisi todeta, että hypnoosi on vuorovaikutusta, jolla pyritään vaikuttamaan henkilön (joko toisen tai omaan!) mielentilaan ja sitä kautta saamaan aikaan erilaisia vaikutuksia. Voidaan siis ajatella, että hypnoosia on myös vaikkapa mainonta sekä uskonnollinen ja poliittinen "propaganda" siinä missä hypnoosiohjaajan vastaanotolla tapahtuva toiminta.

        -Atte


    • Anonyymi

      Mitä kolmea hypnoosi-aiheista kirjaa suosittelisitte?

      • Pasi Koivunen: Ylitä itsesi
        Sidney Petrie & Robert B. Stone: Hypnoosi auttaa
        Jay Haley: Lyhytterapian lähteillä


    • Anonyymi

      Kuinka voi kouluttautua hypnoosi ohjaajaksi?

      • Suomen Hypnoosiliiton mentaalivalmentajan koulutuspolku on kolmeosainen. Se toimii ammatillisena lisäkoulutuksena.

        Rentoutusvalmentajan koulutus toimii pohjana rentoututuksen tekniikan opettelussa sekä ihmisten valmentamisen perusteina. Perusymmärrys syntyy stressistä, kivun mekanismista sekä unen vaikutuksesta hyvinvointiin. Painopiste on siinä, miten rentouttamisen kautta pystytään vaikuttamaan ihmisen suorituskykyyn, voimavaroihin ja palautumiseen sekä vuorovaikutustaitojen kehittämisessä, soveltamisessa ja eettisyydessä. Koulutus kestää 10 lähipäivää. Siihen kuuluu harjoittelu ja etätehtävät. Yhteensä 9 opintopistettä.

        Hypnoosiohjaajan koulutus tarjoaa mahdollisuuden hypnoosin tekniikan perusteelliseen opiskeluun sekä ihmisten valmentamistaitojen ja vuorovaikutuksen kehittämiseen. Sovellusalueita ovat mm. fobiat, painonhallinta, stressinhallinta, unihäiriöt, kivun hallinta, luovuus ja asiakastyöskentelyn taidot. Koulutukseen sisältyy valmennusprosessin työkalujen vahvistaminen. Mielikuvaharjoittelu ja urheiluvalmennuksen mentaalivalmennuksen taitojen kehittäminen ovat myös osa koulutusta. Omien tavoitteiden saavuttaminen ja henkilökohtaisen kehittymisen sekä valmennuksen taitojen käyttäminen henkilökohtaisen kehittymisen välineenä, samoin kuin eettisyys, ovat osa koulutuksen sisältöä. Koulutus kestää 10 lähipäivää, mukana harjoittelu ja etätehtävät. Yhteensä 9 opintopistettä.

        Mentaalivalmentajan soveltava koulutus tarjoaa mahdollisuuden hypnoosin tekniikan syventävään opiskeluun sekä ihmisten valmentamistaitojen ja vuorovaikutuksen kehittämiseen. Valmennustaitojen sekä valmennusprosessien syventäminen kuuluu myös tähän koulutukseen. Riippuvuudet, karisma, esteet ja uskomukset, urheiluvalmennus, erilaiset kohderyhmät, johtaminen, tavoitetyöskentely, aikatyöskentely, luovat menetelmät, pelot, traumat ja eettisyys ovat aihealueita tässä soveltavassa koulutuksessa. Koulutus kestää 10 lähipäivää, mukana harjoittelu ja etätehtävät. Yhteensä 9 opintopistettä.

        - Jouko


      • Kliininen hypnoterapiakoulutus on erityinen Suomen Hypnoosiliiton hyväksymä koulutuspolku allaolevan, Joukon mainitseman, koulutuspolun lisäksi (liitolla on siten kaksi eri koulutuspolkua). Kliinisen hypnoterapian koulutuspolku johtaa kliinisen hypnoterapian diplomiin kahden koulutusjakson kautta seuraavasti:

        Peruskoulutus - Koulutus luo pohjan hypnoosi- ja hypnoterapiatyöskentelylle. Peruskoulutukseen kuuluvat terapiamallit sisältävät tässä vaiheessa stressin- ja painonhallinnan ja tupakoinnin lopetuksen. Koulutus on kuuden lähipäivän kestoinen, lukuunottamatta itsenäistä harjoittelua.

        Professionaalinen Diplomikoulutus - Koulutuksessa opitaan eri hypnoterapiatekniikoita, toimintatapoja, terapiamalleja, hypnoosityylejä (esim, suorat ja epäsuorat tekniikat) erilaisten ongelmien ratkaisemiseen IBS:stä ahdistuneisuuteen, fobioihin, kuin myös voimavarojen, luovuuden ja tulosten parantamisen kehittämiseen. Koulutus sisältää kuudentoista lähipäivän lisäksi, ohjatun asiakastyöharjoittelun, kirjalliset kotitehtävät, itsenäisen opiskelun, työnohjauksen yms.

        Koulutuspolun minimi tuntimäärä on 485h (min vaatimus 450h) ja molempien polkujen suorittamiseen menee noin vuosi.

        Diplomikoulutuksen päätyttyä opiskelija osallistuu noin päivän pituiseen päättökokeeseen, joka muodostuu käytännön kokeesta, kirjallisesta esseemuotoisesta kokeesta ja monivalintakysymyksistä, sekä kirjallisesta määritelmäkokeesta.

        Diplomin suoritettua jatkoon voi osallistua erilaisten syventävien lisäkoulutuspäivien kautta. Näiden aikana syvennetään jo opittuja tekniikoita, sekä opitaan uusia.

        - Teija


    • Anonyymi

      Voiko hypnotisoija "aivopestä" sukulaisen unohtamaan hyväksikäytön? Entä onko hypnotisoijan mahdollista itse hyväksikäyttää hypnoosissa olevaa?

      • Hyväksikäyttö on aina terapia-asia. Tälläisissä tapauksissa kehotamme olemaan yhteydessä asiaan vihkiytyneen terveydenhoitoalan ammattilaiseen.

        Valitettavasti hypnoosin väärinkäyttö on aina mahdollista. Taitoja voi käyttää väärin. Veistäkin voi käyttää väärin. Tästä syystä on hyvä valita sellainen hypnoterapeutti, joka on asiallisesti kouluttautunut, ammattitaitoinen ja Suomen Hypnoosiliiton tai Tieteellisen Hypnoosin asiakastyötä tekevien listalla.

        - Jouko


    • Kiitos kiinnostavista kysymyksistä! Aika kysymiselle on nyt päättynyt ja keskustelu suljetaan pian. Ennen sitä asiantuntijat vastaavat vielä loppuihin kysymyksiin.

    Ketjusta on poistettu 10 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta ikuisesti

      Olet niin mukava ja ihana ihminen rakas. ❤️
      Ikävä
      44
      9101
    2. Minä häviän tämän taistelun

      Ikä tekee tehtävänsä. En enää miellytä silmääsi.
      Ikävä
      78
      5572
    3. Jouluinen bonus VB:ltä 250 ilmaiskierrosta 0x kierrätys min 20e talletuksella

      No nyt pätkähti! Ainutlaatuinen tarjous VB:ltä. 250 ilmaiskierrosta peliin Blue Fortune, 0x kierrätys ja minimitalletus
      Kasinopelit
      1
      4790
    4. Minua nainen harmittaa, että en pääse sun rahoihin käsiksi

      En pysty myöskään pilaamaan elämääsi niin kauan kun sulla on fuck off pääomaa. Harmittaa myös etten tiedä kuinka paljon
      Ikävä
      38
      4044
    5. Jos jokin ihme

      Tapahtuisi huomenna niin mikä se olisi sinun elämässäsi?
      Ikävä
      54
      3543
    6. Onko muita oman polkunsa kulkijoita

      Jotka ei oikein pärjää kenenkään kanssa eli on niin omat ajatukset ja omat mielenkiinnon kohteet yms. On tavallaan sella
      Iisalmi
      54
      3372
    7. Sydän karrella

      Jos yritän olla niin rehellinen kuin pystyn paljastamatta mitään tärkeää. Ensiksi mä huomasin sun tuijottavan mua. Ihme
      Ihastuminen
      28
      3228
    8. Miksi halusit

      Tällaisen suhteen?
      Ikävä
      45
      2470
    9. Onko yhtään ikävä

      Vai pitäisikö sinut unohtaa
      Ikävä
      34
      2012
    10. Mikä älykkäissä naisissa pelottaa?

      Miksei heitä uskalla lähestyä?
      Ikävä
      212
      1778
    Aihe