Miksi juoksutapahtumat hiipuvat, mutta suunnistus kasvaa?

Anonyymi

YLE uutisoi kuinka esim. maratonien suosio Suomessa on laskenut kuin lehmän häntä viimeisen 10 vuoden ajan. Ihmiset ovat kyllästyneet tossun paukuttamiseen asvalttia vasten ja sykemittarin tuijottamiseen.

Samalla suunnistus on lisännyt suosiotaan ja osoituksena siitä tämän vuoden Jukolassa rikottiin jo 20 000 suunnistajan raja.

Mistähän ilmiö johtuu?

7

67

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Luitko uutisen kokonaan? Osallistujamäärät eivät ole suinkaan kokonaisuudessaan "romahtaneet", vaan juoksijat ovat siirtyneet mm. polkujuoksun puolelle ja thriatloniin. Uutisessahan sanottiin että päinvastoin juoksijoiden määrä on lisääntynyt. "Tavallisten" tasaisen maratonin sijaan väki hakee nyt enemmän elämyksiä, siihen polkujuoksu ja ultramatkat ovat iskeneet kiinni. Ihan ymmärrettävä kehityskulku, lisäksi tapahtumia on jo niin paljon, ettei kaikkiin riitä osallistujia entiseen malliin, vaan juoksijoita jakaantuu useampiin tapahtumiin => kävijämäärä per kisa pienenee, kokonaismäärä valtakunnallisesti ei, vaan on kasvanut. Näin sanoo artikkelin lopussa Timo Vuorimaa. Miksi maratonien suosio on laskenut oli kyllä artikkelissakin käsitelty.

      • Anonyymi

        Yksi tekijä on varmaan se, että maratonilla ei enää riitä juosta läpi kun sen on kerran tehnyt, vaan nyt vaaditaan myös aikaa. Sellainen 3.30-5.00 menijä jää silloin helposti pois kun kokee suorituksensa somessa epäkelvoksi. Puolimaraton on useimmille lenkkeilijä mieluisampi koitos ja kahdessa tunnissa on maraton juoksua riittämiin. Vauhdin kokeiluun ja kuntotestailuun sopii paremmin 3-10km matkat kuin maratonit. Pitkät elämysjuoksut erikseen. Kylähölkkämaratonit ei kiinnosta enää ja uusi pehmeissä kengissä kasvanut keski-ikäistyvä sukupolvi ei ehkä ole riittävän hyvässä kunnossakaan.


    • Anonyymi

      Suunnistuksessa on enemmän haastetta kuin juosta valmiiden siimojen välissä lähdöstä maaliin. Matkalla on paljon onnistumisen elämyksiä, kun rasti löytyy ja myös pettymyksiä, kun ei löydy. Hermot pitää hallita.

      Ja pitkää matkaa halajaville on erikoispitkiä kisoja ja osuuksia. Voin luvata, että 16 km umpimetsässä tuntuu...

      Ja pimeässä homma vasta onkin haastavaa.

      En kuitenkaan usko, että maratonit ihan kokonaan kuolevat Suomessa. Poikkeuksellinen maratonmania on vain jäänyt taakse.

    • Anonyymi

      Jos mietitään suurta harrastajamassaa, niin on silti huomattavasti helpompaa aloittaa hölkkäharrastus vaikka yksin, kuin alkaa suunnistamaan. En millään jaksa uskoa että homma kääntyisi niin päin, että Suomessa olisi enemmän suunnistajia kuin juoksuharrastajia. Se on sitten eri juttu, jos haasteet alkavat olla juoksun puolella vähissä, niin osa varmaan siirtyy mm. suunnistukseen, mutta aivan yhtä hyvin ja vielä helpomminkin polkujuoksun, triathlonin ja ultramatkojen pariin. Suunnistus vaatii sen perusteiden opettelun, radan ja välineet. Omana mielipiteenä se, että suunnistaminen on ihan hauskaa ja vaativaakin hommaa niin halutessaan.

    • Anonyymi

      Kenties nykyihmiset eivät jaksa panostaa yhteen lajiin niin paljoa. Maratoonin juokseminen vaatii paljon treeniä ja kurinalaista syömistä ja juomista. Ja silti voi itse juoksu mennä penkin alle eikä someen kannata julkaista kuvia suorituksesta.

    • Anonyymi

      Tapahtumien hinnat nousivat pilviin kun maratonbuumi alkoin noin 20 vuotta sitten. Suoranaista törkyhintaa kynivät kuntoilijoilta mutta pää siinä pelissä jäi vetävän käteen.
      Hinnat alas niin sanompa vaan, että ei vähene sen jälkeenjuoksijamäärät. Itte maksoin yli 20 maratoonista ja aina vähintään sen 40-120 euroa. No nykyään käyn lenkillä 5-6 kertaa viikossa ja osallistun pieniin paikallisiin 10-21 kilometrin tapahtumiin, missä maksut on 7-20 euroa.

    • Anonyymi

      tarvitteeeko sitä tossua paukuttaa lappu rinnassa ennää kun garmin näyttää matkan tarkasti?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2122
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1674
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1501
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      32
      1486
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1425
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1407
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1341
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1260
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe