Suomessa kehitetään omaa ydinreaktoria

Anonyymi

– pieni ydinvoimala voisi tulla vaikka joka kaupunkiin
Pelkästään kaukolämpöä tuottavalla pienydinvoimalalla haetaan ratkaisua lämmityksen hiilidioksidipäästöihin. Reaktori voisi tyydyttää keskisuuren suomalaiskaupungin koko kaukolämmöntarpeen.
Suomessa etsitään yhä kiivaammin ratkaisuja kasvihuonepäästöjen nopeaan vähentämiseen. Yhtenä mahdollisuutena siihen olisi teholtaan 20–30 megawatin pienydinvoimala, joka tuottaisi pelkästään kaukolämpöä.

Tällaista kehitetään parhaillaan Lappeenrannan–Lahden teknillisessä yliopistossa.
– Lämmittäminen tuottaa Suomessa paljon enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin sähköntuotanto. Tämän vuoksi kehitämme juuri lämpöä tuottavaa reaktoria. Sen avulla voidaan tehokkaasti vähentää Suomen kasvihuonepäästöjä.

Professori Juhani Hyvärisen mukaan Lappeenrannassa suunnitteilla olevassa kaukolämpöreaktorissa nämä ominaisuudet vielä korostuisivat, koska ilman sähköntuotantoa laitos voidaan tehdä yksinkertaisemmaksi.

Laitos olisi käytännössä ydinvoimalla toimiva vedenkeitin.
– Lämmöntuotannossa pärjätään paljon pienemmillä paineilla ja lämpötiloilla, kuin mitä sähköntuotannossa tarvitaan. Näin voimme suunnitella reaktorin paljon yksinkertaisemmaksi ja suuremmilla turvallisuusmarginaaleilla, Hyvärinen korostaa.

Meillä jäänyt tekemättä mm sellainen 0-päästöinen vesivoiman lisärakentaminen kuin esim Vuotos ja Kollajan altaaat voimaloineen, myös vesivoimala Kemijokeen joka lienee jo toteuttamista vaille.

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ajatus on erittäin kannatettava. Näin todellakin saadaan lämpöä edullisesti, turvallisesti ja lähes saasteettomasti. Vain vesivoima on ekologisempaa jos jätetään sähkön ja lämmön yhteistuotanto tarkastelun ulkopuolelle. Nyt vaan rohkeasti toteuttamaan. Innovaatiot eivät ole uusia, mutta rohkeus niiden toteuttamiseen on puuttunut. Hyvä Suomi, hyvä LTY.

      • Anonyymi

        Helsingin hiili pois ?
        Ei tule onnistumaan, he maksaa vihreille suojelurahaa.
        Katoppa vain mikä vastustus tulee vihreiltä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Helsingin hiili pois ?
        Ei tule onnistumaan, he maksaa vihreille suojelurahaa.
        Katoppa vain mikä vastustus tulee vihreiltä.

        Suomi on sitoutunut todella vaikuttaviin kasvihuonepäästöjen vähennyksiin. Ko. innovaatio on erittäin merkittävä osatekijä jos todella haluamme saavuttaa hiilineutrauliuden kaavaillussa aikataulussa eli 2035 mennessä. Osa vihreistä kannattaa jopa perinteistä ydinvoimaa, vaikka niissä noin 67% ydinpolttoaineen energiasta menee lauhdevesien mukana hukkaan, meillä mereen. Ydinvoima paikallisessa lämmöntuotannossa toimii yli 95% hyötysuhteella. Tällöin kaikki tuotettu lämpö hyödynnetään lämpönä, osa suoraan ja osa varataan massiivisiin lämpöakkuihin tasaamaan kulutusta.

        Sähkön tuotantokapasiteettia ei ole enää tarvis lisätä, pikemminkin kulutuksen tulevan vähenemisen myötä vähentää asteittain. Sähkön ja lämmön yhteistuotanto, vesivoima, tuulivoima, nykyinen ydinvoimalakapasiteetti ( tuleva Olkiluoto 3)sekä vesivoimalla länsinaapurista tuotettu tuonti ovat sähköntuotantomme ekologiset kivijalat.


    • Anonyymi

      Olen keksinyt ratkaisun sähköautolataus tolppaongelmaan Patenttihaku suunnitelmissa

      • Anonyymi

        Ei siihen ole kuin vuorettelu vain kun tehokkaasti ladataan esim. 40 kW teholla, n ½-1 tuntiin saadaan akut n 70-80 % täyteen. Näitä kun samaan aikaan vaikkapa 500 000, se on x 40 kW paljon sähköä. Se on 2 -miljoonaa kW, joka muutettuna suurempaan muotoon = 2000 MW.
        Meillä henkilö -paketiautoja n 3 -miljoonaa.
        Tämä vain esimerkki, jotain suuntaa antava, kun ei kaikki ole liikenteessä eikä lataamassa ehkä noinkaan paljoa kerralla ? Kun latureita on pienemmillä tehoilla kotioloissa.esim jos 2-3 kW ladataan siihen riittää 16 A sulake kodin pistorasiaan. 2500 W, kuin sähköuuni olisi päällä.
        Myös pienemmät tehot lataukseen riittää, jos vaikkapa on laturissa yli 24 tuntia. Vaikka auton akkukapasiteetti 60 kW, siitä voi päätellä suhteita, ja runsas häviö, kun akkuja ladataan.

        1MW = 1000kW
        1 kW = 0,001 MW

        Olkiluoto 3 = 1600 MW
        Pyhäjoelle tuleva ydinvoimala 1200 MW

        Sanoisin; täyssähköautoille tulee ongelmia, kun esim matkalla ollaan ja jonossa lataajia, joka ottaa sen vaikka 45 minuuttia, että saadaan 2/3 osaa ladattua akkuja. Joissa moottori ei niitä ongelmia sitten ole. Juuri kävin uudella BMW 3 -sarjan ajamassa, ja kyllä pelasi jouhevasti sähkö ja bensamoottori yhteen. Siinä mallissa n 150 hv bensamoottori ja 60 kW sähkömoottori. Sähköllä lähdetään ja mennään siihen asti kun jos kuski haluaa kiihtyvvyyttä tai ylämäkeä -tulee bensamoori huomaamatta mukaan, ja taas jää heti pois kun tasaantuu. Sellainen n'ätti n 70 km/h mittari näyttää sähkömoottorin tehon n 20 kW.
        Sähköllä ajelee nätisti n 60-70 km.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      326
      3878
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      275
      2224
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      114
      1554
    4. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      94
      1390
    5. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1383
    6. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1247
    7. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1218
    8. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      49
      1058
    9. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      1054
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      66
      942
    Aihe