Oppivelvollisuus vasta 1921

Anonyymi

Oppivelvolllisuuslaki säädettiin vuonna 1921, jonka pohjalta joka kuntaan ja kulmakuntiinklin rakennettiin kansakouluja. Kansakouluasetus säädettiin jo 1866, mutta sen käytäntöön saattaminen kesti vuosikymmeniä. Kristillis-konservatiiviset piirit jarruttivat kansakoulujen perustamista. Näin monien lasten ja nuorten koulunkäynniksi jäi 1900-luvun alussakin vielä pelkästään kiertokoulu, joka oli seurakuntien pyörittämää.
Kansakoulujen rinnalla oli oppikoulusysteemi, jossa koulutie alkoi valmistavassa koulussa ja ala-alkeiskouluissa. Pääosa oppikouluista oli poika- ja tyttölyseoita, kunnes myös yhfteislyseoita alettiin perustaa. Kansakoulusta tuli oppikoulun pohjakoulu oppivelvollisuuslain myötä.

45

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Rinnakkaiskoulujärjestelmä, jossa oli yhtäältä kansakoulu kansalaiskoulu ( mahd. ammattikoulu) ja toisaalta oppikoulu (keskikoulu lukio) säilyi peruskoulun toteutumiseen asti. Koulujärjestelmä on kehittynyt sekulaarin lainsäädäntötyön kautta, Toisaalta kirkolla ja uskonnolla on ollut vahva asema koulujen toiminnassa sekä uskonnon oppiaineen kautta että myös uskonnonharjoituksen (hartaudet, jumalanpalvleukset, ruokarukoiluttamiset) kautta.

    • Anonyymi

      Ståhlbergin johdolla Suomessa aloitettiin tärkeitä uudistuksia 1920-luvun alussa, kun kuningasseikkailu ja Mannerheimin presidenttihaaveet oli tuossa vaiheessa torpattu.

    • Anonyymi

      Parempi kuin ei mitään oll tietenkin kiertokoulu, Mutta kansakoulujen perustamisen jarruttaminen ei ollut kunniaksi kristillis-konservatiivisille piireille.

    • Anonyymi

      Krististityt uskonnolliset piirit ovat aina olleet koulutusta ja oppimista vastaan mutta niin ovat muutkin uskonnot

      oppiminen ja tiedon lisääntymisellä on uskonnoille tuhoisa vaikutus

      • Anonyymi

        Älä viitsi valehdella. Jesuiitat olivat aikansa oppineiston eliittiä, luostarit siirsivät erilaisia filosofisia ja esitieteellisiä kirjoituksia eteenpäin kopioimalla niitä ja kirkko aloitti kansanopetustyön monissa paikoin, kuten Suomessakin.

        Vai onko sinulla se taistolaisvika, että nimettömänä kirjoittaessasi pyrit mielipidevaikuttamaan ja kuten kokemuksesta tiedämme, se onnistuu parhaiten puolitotuuksin. Silloinkin tietenkin vain, jos lukijasi on riittävän tyhmä tai oppimaton.


      • Kollimaattori
        Anonyymi kirjoitti:

        Älä viitsi valehdella. Jesuiitat olivat aikansa oppineiston eliittiä, luostarit siirsivät erilaisia filosofisia ja esitieteellisiä kirjoituksia eteenpäin kopioimalla niitä ja kirkko aloitti kansanopetustyön monissa paikoin, kuten Suomessakin.

        Vai onko sinulla se taistolaisvika, että nimettömänä kirjoittaessasi pyrit mielipidevaikuttamaan ja kuten kokemuksesta tiedämme, se onnistuu parhaiten puolitotuuksin. Silloinkin tietenkin vain, jos lukijasi on riittävän tyhmä tai oppimaton.

        Kaikki uskontokunnat ovat halunneet opista ja sivistyksestä monopolin itselleen. Kirkkojen johtohenkilöitä ja asiatuntijoita koulutettiin pitkään ja hartaasti, mutta rahvas haluttiin tarkoituksella pitää tietämättömänä massana.

        Oppi ja sivistys on uskontojen surma. Paradoksaalista, että kautta aikain on moni kirkonmies ollut oppinut, sivistynyt ja ... sydämessään ateisti.


    • Anonyymi

      Tätä 20-lukuteema (100 vuotta 1920-luvusta) tarjoaa momenlaisia mahdollisuuksia.

    • Anonyymi

      Konservatiivit ajattelivat että kyllä renkien ja piikojen ja torpparien lapsille kirkon kiertokoulu riittää.

      • Anonyymi

        Kyllä, kristillliskonservatiiviset jarruttivat kansakoulujen perustamista, koska se antoi enemmän tilaa pyörittää edelleen kiertokouluja, joita siis pidettiin vielä 1920-luvulla ja itsenäisyyden alussakin paikoin.


    • Anonyymi

      Tuo on tyypillistä edelleen uskovaisissa yhteiskunnissa koska lukutaito on pahasta .

      Uskonopettajat kertovat oppimattomille pyhät kirjat ja niiden tekstit mielensä mukaan se ei onnistu jos kansa oppii itse lukemaan.

      Käy niin kuin täällä suomessa että uskovaiset ovatkin äkkiä pieni marginaalinen kansanosa kun ihmiset saavat tietoa ja sivistystä se on uskonnon kuolemaksi.

    • Anonyymi

      Ylempien koulujen kohdalla kirkoilla Euroopassa ja Amerikassa on pitää omia oppilaitoksiaan ja jarruttaa yleistä kehitystä.

    • Anonyymi

      Vapaa-ajattelijain liitto ei ole ottanut kantaa oppivelvollisuusajan nostamiseen 18 vuoteen. Esitys siis on NYT lausuntokierroksella, ja se tarjoaa hyvän mahdollisuuden nostaa esille kysymys elämänkatsomustiedon avaamisesta kaikille valittavissa olevaksi katsomusaineeksi. Sen sisältöinen lausunto on valmisteilla.

    • Anonyymi

      Eikö vaparit ole perustettu Moskovassa 1918?

      "Kristillis-konservatiiviset piirit jarruttivat kansakoulujen perustamista"

      Valhe, rysät

      "Ståhlbergin johdolla Suomessa aloitettiin tärkeitä uudistuksia 1920-luvun alussa, kun kuningasseikkailu ja Mannerheimin presidenttihaaveet oli tuossa vaiheessa torpattu"

      Valhe. Rysät torpattu
      Oppivelvollisuus  hyväksyttiin 1910 eduskunnassa, venäläismielinen senaatti ei sitä hyväksynyt, eikä tsaari vahvistanut

      • Anonyymi

        Aika jännä juttu
        Tunnistan oman kirjoitukseni yllä
        Vaparien jutut ovst syvältä kun rivät kerro että komujen rotuopillisesti ihailemwt rysöt estivät koulunkäynnin Suomessa vaan slkavat lädsyttää Mannerheimista


    • Anonyymi

      Kristilliskonservatiiviset piirit ovat vastustaneet oppivelvollisuuden toteuttamista, koulujen rakentamista, peruskoulun tuloa ja nyt oppivelvollisuuden ikärajan nostamista 18 vuoteen. Perusteluissa aina samoja elementtejä,

      • Tästä ei kuitenkaan seuraa, että va-liitolla olisi kanta ikärajaan. Sen nostamista kun voidaan perustella ja perustellaan myös aivan maallisesti.

        Lisäksi tietysti aina ollut kristittyjä jotka ovat kannattaneet sivistystä, esim. Uno Cygnaeus. Toki kysymys kristitystä on monimutkaisempi aikana ennen erillistä valtionkirkkoa, jolloin kirkko ja valtio olivat kiinteästi yhtä.


      • Anonyymi

        Ilmeisesti samantapaista asennetta on myös oppivelvollisuusiän pidentämiseen. Vaikka toki siitä voi olla sekulaaristi erilaisia mielipiteitä.


    • Anonyymi

      Kyllä, kiertokouluja pyörittänyt kirkko ei suinkaan ollut voimakkaasti edistämässä kansakoulujen perustamista. Kirkon rooli oli tässäkin asiassa olla jarrumiehenä.

    • Anonyymi

      Kirkko on ollut kehityksen jarru. Ja on yhä.

    • Anonyymi

      Kristilliskonservatiiviset kunbsllizpamput jarruttivat jopa 50 vuotta kansakoulun tulos. Monessa kunnassa.

    • Anonyymi

      Komuhöpöt jauhavat komutustaan täällä omituisin on historiaa tuntematon expääsihteeri joka on ollut tukimuspäällikkönä ilman tutkimuksia ja historian opettajana ilman historiaa pitää vaieta ei pysty

      Rysätestivät koulut 1910 ja vasta 1921 ne saatiin itsenäistyttyä

      Ateistina sossuvapareille kerron vielä että Gezelius-piispat opettivat ja orgasoivat kouluja niin, että Turussa lukutaito oli parempi kuin pääkaupungissa Tukholmassa

      Fidel on käynyt jesuiittakoulun, varakkaan perheen pojalle tarjottiin parasta opetusta Kuubassa. Tyhmä taipuu tänään: t., tmempi, vapari. Ei ennen ollut näöin

    • Anonyymi

      Kirkko on halunnut rajoittaa "kansansivistyksen" vai sen haluamaan, rajoittuneeseen muotoon "kiertokouluissaan". Nyt se haluaa rajoittaa lasten pääsyä elämänkatsomustiedon opetukseen.

    • Anonyymi

      Olisi moraalitonta päästää vastuuttomien VAL työntämään postmodernia newagemaista ET-soopaa kouluihin

      Muuten, mitä muuta Vapaa-ajattelijoiden liiton VAL ajattelevassa vapaassa filosofiassa on sosiaalista konstruktiota kuin sukupuoli?

      ja jonka siis voi valita, voiko rodun valita? eli voin valita jonkun vapareista eskimonaiseksi Vapaa-ajattelijoiden filosofiassa?

      Mikä on ETn mukaan Msalon rotu ja sukupuoli?

    • Anonyymi

      Oppivelvollisuus 100 vuotta, kansakouluasetus yli 50 vuotta sitä ennen. Kirkkoseurakuntaisät jarruttajina.

      • Anonyymi

        Tsaari ja duuma kumosivat 1910 lain oppivelvollisuudesta
        Yleishuijaus on vaparien leipälaji. On aivan tavallinen tilanne että vaparit selittivät täällä kirkon levittävän ko ronaa tilaisuuksissaan kun levittäjötolivat kulkumatut, yli neljännes onmatulähtöistä koronaa
        Vaparit on yhteiskunnallinen hui jariporukka


    • Anonyymi

      Kristiliskonservatiiviset isännät eivät kunnissa tykänneet,, että kansa olisi siirtynyt kirkon kiertokouluista päätoimiseen kansakouluun joka olisi kestänyt jopa 4 vuotta.

    • Anonyymi

      Tärkeää muistaa kristilliskonservatiivien jarrutus kanssnsivistykselle.

    • Anonyymi

      Jarrutusta, jarrutusta yli 50 vuotta. Pelättiin kansakouluzivistystäkin..

    • Anonyymi

      Jos kiertokouluista oli jonkin verran hyötyäkin matkan varrella, tuo kansakoulujen viivyttäminen vie aika paljon siitä "kunniasta".

      • Anonyymi

        Näin on, kirkolliskonservatiivisset piirit ovat jarruttaneeet kansansivistyksen leviämistä.


    • Anonyymi

      Kirkko on ollut tieteen ja koulutuksen kehityksen jarru. Vaikka kehuskeleekin.

    • Anonyymi

      Kirkko elvistelee kansansivistyksellä, vaikka jarrutti kansakoulujen leviämistä vuosikymmeniä.

    • Anonyymi

      Kirkolla ei ollut mitään kiirettä säätää yleistä oppivelvollisuutta eikä nopeuttaa kansakoulujen perustamista.

    • Anonyymi

      Äidinäitini, syntyi v. 1901 kävi kiertokoulua. Isänisäni syntyi v. 1888 ei osannut lukea.

      • Anonyymi

        Perit heiltä tyhmyytesi


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Perit heiltä tyhmyytesi

        Pata kattilaa soimaa. Taas typerää suomalaista yleistystä, johtopäätöksiä ilman logiikkaa.


    • Anonyymi

      Oli ollut sellaistakin vapaa-ajattelua, että kun joka kylään saadaan kansakoulu, niin vankilat voidaan lakkauttaa.

      Kävi kuitenkin toisinpäin:
      Kansakouluja lakkautettiin ja vankiloita rakennettiin lisää.

    • Anonyymi

      Vaparien tukemat venäläismiehittäjät estivät kansakoulun eli oppivelvollisuuden jota Suomen eduskunta esitti 1910

      Tsaari ja Venäjän duuma kumosivat esityksen

      Punakumoojat nousivat kapinaan palauttaakseen Venäjän vallan

      Voipio ja kansallismieliset suomalaiset pelastivat suomalaiset itsenäisiksi ja nousivat punakumoojia ja venäläisiä vastaan ja loivat koulujärjestelmän 1921 Ståhlbergin johdolla

      venäläisten vastustaessa Pietarin punakumoojien tuella

    • Anonyymi

      Kirkko jarrutti perusopetuksen käytännön toteuttamista.

    • Anonyymi

      Ylikosken puolue vasliitto on alunperin Leninin ja Stalinin Sosialistien KeppihevosPuolue SKP Moskovassa perustettu

      SKP viis veisasi oppivelvollisuudesta vaan aloitti keskinäiset kähminnät Pietarissa siitä, kuka saa käyttöönsä punaisen eliitin lähinnä Tampereen Suomen pankista varastamat rahat, jotka oli tarkoitus käyttää punapäälliköiden elintason nostamiseen

      Kamala poru mutta mitään oppivelvollisuutta ei käynyt tällä poru kalla edes kielessä mielestä puhumattakaan

    • Anonyymi

      Kansan sivistämisen kanssa ei ollut niin kiirettä..

    • Anonyymi

      Ei tässä kirkolleckunnian kukko lauma.

    • Anonyymi

      vapariliitto valehtelee
      vapariliitto on TEAM MOSKOVA

      oppivelvollisuuden eli koulun aloittamisen esti Moskovan hallinto tsaari ja duuma
      jotka kumosivat sen

      va-liitto on rysien tekojen peittelyosasto

    • Anonyymi

      Kirkko hidasteli yli 50 vuotta. Omistaan piti kiinni.

    • Anonyymi

      Kyllä kirkko oli enempi jarru kansakoulujen laajentumisessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5046
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe