Yksin ja asunnoton

Anonyymi

Mies on 60-vuotias, pitkäaikaistyötön ja eronnut.
Tällä hetkellä elää pienimmällä mahdollisella tuella äitinsä taloudessa, eikä omaan asuntoon ole mahdollisuuksia. Äiti on jo yli 80 v.
Vuosien kuluessa mies on muuttunut aloitekyyttömäksi ja ahdistuneeksi. Suhteet ystäviin katkenneet.
Miten hänen käy, kun äidistä aika jättää, sillä miehen työttömyyskorvaus ei kata asumiskustannuksia äidin asunnossa.
Perillisiä on useita, ja kun asunto myydään, jää miehelle liian vähän asunnon ostoa ajatellen.
Millaiset mahdollisuudet hänellä on kaupungin asuntoon, kun hänellä on pikavippejä ja ulosmittauksia historiassaan.
Hän ei suostu keskustelemaan asiasta läheistensä kanssa, suuttuu ja ahdistuu. Luultavasti syystä, ettei tiedä miten menetellään.
Asia on vieras myös omaisille. Miten päästään eteenpäin tässä asuntoasiassa?

12

129

  Vastaukset

  • Älä huoli kyllä valtio maksaa arkun ja hautajaiset yhteisöverotuksesta..

  • Sosiaalitoimisto varmasti ensimmäinen osoite. Tiedän yhden hieman vastaavan tapauksen missä mies pääsi palvelutaloon. Tämä Tampereella muutama vuosi sitten.
   Aloittakaa siis sosiaalista, saatte neuvoja eteenpäin.

   • Voiko 60-vuotias päästä jo palvelutaloon, jos muuta asuntoa ei ole? Siis tarkoitan jos henkilö on täysin terve, niin henkisesti kuin fyysisesti, pelkkä työttömyys ei riittäne syyksi? Kuitenkaan kun ei ole vanhuksesta kysymys.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Voiko 60-vuotias päästä jo palvelutaloon, jos muuta asuntoa ei ole? Siis tarkoitan jos henkilö on täysin terve, niin henkisesti kuin fyysisesti, pelkkä työttömyys ei riittäne syyksi? Kuitenkaan kun ei ole vanhuksesta kysymys.

    Joo turhaan huolehditte mies tekee varmaankin oman ratkaisunsa,joka ratkaisee teidän ongelmanne.


  • Ei tartte ottaa yhteyttä sosiaalitoimistoon heti ensimmäiseksi. Näin osoitatte oma-aloitteellisuutta ja kansalaiskykyjä. Holhokit menevät sossun luukulle heti kun pieni vaikeus koittaa.

   Sovitte että mies muuttaa omilleen. Jos suostuu, voi hän hakea asuntoa kaupungilta tai muista vuokrataloyhtiöistä. Turhat sepostelut pois. Selkeä viesti.

   Jos sanoo että sitten hän ei siivoa huonettaan, sanotte että ei tarvitse. Siivoatte itse. Näin osoitatte ottavanne osaa toisen uhraukseen, eli uuden asunnon henkiseen kuormaan.

   Jos hän esittää että ei voi kun pitää vaihtaa äidin vaipat, sanotte että ei tarvitse. Vaihdatte itse. Jos sanotte että ei tarvitse, äiti lähtee nyt hoitokotiin, kuulostaa siltä että olette ainoastaan kiinnostunut äitinne omaisuudesta. Tietenkin oma poika puolustaa äitiä vaikka omaksi haitaksi asti.

   Vuokra-asuntohakemukseen voitte laittaa lisätiedoksi asunnon tarpeen eli hänen täytyy päästää omilleen ennenkuin äiti kuolee että poika ehtisi vielä itsenäistyä.

   Jos hänellä ei ole rahaa takuuvuokraan, ettekä voi lainata, silloin voitte ottaa yhteyttä varovaisesti sosiaalitoimistoon. Kaikkein paras olisi jos poika itse ottaa yhteyttä sossuun ja haluaa itse järjestää asiat. Se on yhteiskunnalle halvin ratkaisu.

   Poika saa asunnon, eikä sossutätien tarvitse tuhlata aikaa menemällä pojan uuteen asuntoon poliisien kanssa tarkistamaan onko tiskit tiskattu - ensin päivittäin sitten viikottain ja kuukausittain tai satunnaisesti. Kun se likainen kahvikuppi löytyy tiskialtaasta aamulla klo 9 katsoo sossu ettei poika voi huolehtia itsestään ja kunta hakee holhoukseen.

   Se maksaakin enemmän, ja kun ihmisiä sijoitetaan hoitolaitoksiin ja itsenäistä asumista tukeviin asuntoihin (joskus ihan ok) mitäpä sitä kyseenalaistamaan kun oma puoliso on raksalla ja saa siitä palkkaa kun rakentaa hoitokoteja.

   Oma etu aina ensin, eikö?

  • En ole asiantuntija, mutta uskoisin pienituloisen saavan max. asumistuen, 90 % vuokrasta. Köyhyys palstalla oli joskus keskustelua, miten saa rahan riittämään ruokaan. Vähän omatoimisuutta niin pienilläkin tuloilla pärjää.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kukaan ei saa yli 80 %:a asumistukea:

    "Yleinen asumistuki on 80 % hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Kaikkein pienituloisimmilla ei ole ollenkaan perusomavastuuta."
    https://www.kela.fi/asumisen-tuet-maara-ja-maksaminen

    Pitkäaikatyötön

    Täällä se lorvakorva taas kestitsee kansantaloutta :DDDD


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kukaan ei saa yli 80 %:a asumistukea:

    "Yleinen asumistuki on 80 % hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Kaikkein pienituloisimmilla ei ole ollenkaan perusomavastuuta."
    https://www.kela.fi/asumisen-tuet-maara-ja-maksaminen

    Pitkäaikatyötön

    Näin on. Yhteiskunta on muuttunut. Vuokralla asumista suositaan ja tosiaan voi saada tukea 80 % vuokraan ja tällöin 1000 euron vuokrasta maksaa 200 euroa mutta kuitenkin niin että käyttörahaa jää sen 495 euroa kuukaudessa. Mutta luoja varjele jos omistat itse asunnon. Ensinnäkin yhtiövastike on helposti jo isohkosta yksiöstä 200 euroa , johon voit saada sitä asumistukea jotain 60 euroa kuukaudessa. Mutta entäs sitten kun tulee putkirenontti. Rahoitusosuus nouseekin 150 euroon kuukaudessa. Ja mitään toimeentulotukiahan ei siihen saa. Siinä tapauksessa saa olla onnellinen jos rahaa jää asumiskustannusten jälkeen 100 euroa kuussa.


  • Ei kai tuossa ole muuta edessä kuin itsemurha. Kun ei halua elää normaalia elämää ei vaihtoehtoja paljon ole.

   • Hyvä, vihdoin jotain tapahtuu!! Laita viimeinen viesti tänne :DDD


  • Jos mies ei ole määrätty holhouksen alle, ei hänen valintansa eikä tulevaisuus muutenkaan ole muiden murhe. Eikö nuo peräkamarin tytöt ja pojat yleensä seuraa oma-aloitteisesti perässä kun vanhemmista aika jättää.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   294
   12034
  2. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   227
   7617