* Fennovoiman ydinvoimalahankkeen kytkökset ydinaseisiin

stuxnet
25.10..2019 17:22

stuxnet
07.10.2019 12:35

Ydinvoiman rauhanomainen ja sotilaallinen käyttö ovat aina lukuisilla tavoilla yhteydessä toisiinsa. Fennovoiman kohdalla yhteydet ovat erityisen tiiviit, koska ydinvoimala aiotaan hankkia Rosatomilta, jonka keskeinen tehtävä on Venäjän ydinaseiden ylläpito ja kehittäminen.

https://www.rauhanpuolustajat.org/rapu-artikkeli/fennovoiman_ydinvoimalahankkeen_kytkokset_ydinaseisiin/

Kaikissa Suomenkin ydinvoimaloissa tuotetaan myös ydinasekelpoista "reaktoriplutoniumia". Kyllä siltä melkoisen tussauksen saa aikaan.

Aiheen kuuluisasta artikkelista lainaus:

"Ydinvoima ydinaseiden levittäjänä

Loviisan ydinvoimalan kokoisessa laitoksessa syntyy noin 150 kg plutoniumia vuodessa. Tekniikasta riippuen 2-9 kg plutoniumia riittää pommin valmistamiseen.

On usein väitetty, ettei tavallisessa ydinvoimalassa syntyvä ns. reaktoriplutonium kelpaa pommin valmistukseen. Tämä on monessa suhteessa harhaanjohtava väite. Ensinnäkin millä tahansa nykyisin käytössä olevalla ydinvoimalalla voidaan valmistaa pommiplutoniumia ottamalla poittoainesauvat ulos reaktorista normaalia aikaisemmin.

Toiseksi, vaikka reaktoriplutoniumin isotooppikoostumus (erilaisten plutoniumatomien lukumäärien suhde) onkin erilainen kuin pommiplutoniumissa ja ketjureaktio sen vuoksi pyrkii alkamaan liian aikaisin, siitä voidaan valmistaa useimmille militaristeille täysin riittävän voimakkaita pommeja (Lovins 1977, 179). Suurkaupungin yllä räjähtävä 2-20 kt reaktioplutoniumpommi voisi surmata välittömästi 100 000 ihmistä (Jungk 1977, 137).
http://www.tammilehto.info/ydinvoiaseet.php

1

92

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mikään maa ei ole valmistanut ainakaan ensimmäisiä ydinaseitaan ydinvoimalaitosta hyväksi käyttäen. Ydinaseiden valmistuksessa avainasemassa ovat isotooppirikastukseen ja ydinpolttoaineen kemialliseen jälleenkäsittelyyn tarkoitetut laitokset. Kansainvälisen valvonnan ulkopuolella olevaa ydinvoimalaitosta voitaisiin käyttää tukena mutta yksinään se on aika hyödytön ydinaseohjelman kannalta.
      Kun polttoainetta käytetään normaalisti ydinvoimalaitoksessa, muodostuu plutoniumien isotooppisuhde siinä huonosti ydinaseisiin soveltuvaksi. Kevytvesireaktorit soveltuvat erityisen huonosti ydinasemateriaalin valmistuksen sillä niissä polttoaineen sijoittaminen reaktoriin ja poistaminen sieltä on suuritöistä. Siksi USAlla ja Venäjällä on ollut erityisesti rakennetut reaktorit ydinasemateriaalin tuottamiseen.
      Ydinvoimalaitoksissa on käytetty polttoaineena ydinaseohjelmia purettaessa tarpeettomaksi käynyttä korkearikasteista uraania, joka on laimennettu ydinvoimalaitoksille sopivaksi ja ydinaseisiin kelpaamattomaksi. Tätä "megatons to megawatts" -ohjelmaa voidaan pitää modernina versiona ikiaikaisesta "miekoista auroiksi" -tavoitteesta. Myös ylijäämäistä ydinaseplutoniumia on suunniteltu hävitettävän ydinvoimaloissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      60
      4305
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      175
      2669
    3. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      159
      2468
    4. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      218
      2421
    5. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      434
      1656
    6. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      163
      1517
    7. Selänteiden kommentit

      Se on kesä taas. On alkanut Selänteen rouvakin antamaan lausuntoja ja ohjeita meille. Ei voi olla totta. Yksi Selännekki
      Kotimaiset julkkisjuorut
      176
      1514
    8. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      98
      1318
    9. 79
      1281
    10. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      59
      1239
    Aihe