Muutostarve kesken vj maksuohjelman.

Anonyymi

Meneillään olevasta velkajärjestelystä. Muutostarpeesta kesken maksuohjelman.

ASIA 1.
T:mi yritystoimintani päätyttyä konkurssiin päädyin/pääsin lopulta 5-vuotiseen velkajärjestelyyn loppukesästä 2017. Maksuohjelman laati minulle osoitettu ja minulta työstä veloittanut yksityinen lakitoimisto.
Velkojia maksuohjelmassa oli kymmenkunta. Ajalle 9/2017 - 12/2022 laadittu maksuohjelma käsitti kolmattasataa erillistä maksua, jakautuen velkojien saatavien suhteessa kullekin kuukaudelle. Kuukausittain vaihtelevat velkojakohtaiset suoritukset ovat summiltaan 20..300 euron välillä.

Nyt yksi velkojista on lopettanut toimintansa tilanteessa, jossa tälle olisi vielä jäljellä olevan maksuohjelman kuluessa maksaa vielä 1100 euroa, jakautuen kolmeenkymmeneen 29 euron suuruiseen kk maksuerään.
Sain tiedon tapahtuneesta toiselta velkojalta (eräs suuri perintäyhtiö) joka vaatii tuon 1100 euron summan jakamista muiden velkojien kesken.
Toisin sanoen, nyt jäljellä olevaa maksuohjelmaa tulisi muuttaa siten, että tuo 1100 euron summa maksetaan muille velkojille, kullekin %-osuudella joka tälle on vj-maksuohjelmassa määrätty.

Teoriassa ja äkkiä katsoen maksuohjelman muutos on helppo, mutta käytännössä ei niinkään.
Kuka osaa uudistaa maksuohjelman, laskea uusiksi jokaisen jäljellä olevan ( ja jo pankin tietokantaan viedyt) maksuerän, joita vielä yli 150 kappaletta ajalla 12/2022 asti.
Alunperin maksuohjelman laatinut yksityinen lakitoimisto tämän kykenisi tekemään, mutta velvoittaisi työstä liki 1000 euroa.
Lisäksi asiasta tulisi laatia kaikille velkojille lähetettävä kirje jotta nämä tulevat muutoksesta tietoisiksi.

ASIA 2.
Vastaanotin 10 kk sitten yhdeltä perintäyhtiöltä maksuvaatimuksen velasta jonka eräpäivä ollut vuonna 2017. Totta, 12 vuotta sitten. Kyseistä, tällä hetkellä noin 1000 euron suuruista velkaa ei ole velkajärjestelyvaiheessa tiedostettu ja se on siten jäänyt "unohtunut" pois velkajärjestelystä.
Velan "unohtumista" pois järjestelystä ei olisi tapahtunut jos perintäyhtiö olisi kohtuullisessa ajassa saattanut velan ulosottoon tai muutoin huolehtinut että siitä on merkintä luottotiedoissa.( Suomen asiakastieto ). Näin ei ole tapahtunut. Velka on ollut yksin perintäyhtiön tiedossa.
Nyt heillä on maksuvaatimuksena summa jota ei ole kohtuullistettu kuten ne jotka ovat velkajärjestelyssä.
Mikäli maksaisin kyseisen laskun sellaisenaan syyllistyisin velkojien eriarvoiseen kohteluun ja rikkoisin velkajärjestelysopimusta! Aika jännä tilanne. Perintäyhtiö "maksuvaatii" minua tilanteeseen jossa rikkoisin lakia.
Velkajärjestelysopimuksen avaaminen ja sen huomattava uudistus olisi suuri ja kalliskin operaatio.

Ilmoitin, lakimiehen tarkistamalla kirjeellä tilanteestani ( velkajärjestely) ko. perintäyhtiöön jo 10 kk sitten.
Vastasivat siirtäneensä asian hoidon jollekin insolvent osastolleen. Ilmoitin odottavani heidän palautettaan, mieluimmin sähköisenä meiliin. Sittemmin ei ole kuulunut mitään!
Minulla on herännyt epäilys että perintäyhtiö aikoo taktikoida eli odottaa velkajärjestelyni päättymistä 12/2022 ja tulee sen jälkeen nostamaan asian esille, vaatien minua maksamaan summan joka tulee käsittämään siihen asti kertyneet korot.

MITEN TOIMIA?
Onko täällä kellään kokemusta vastaavasta tilanteesta ja siten antaa neuvoa kuinka tilanteessa tulee toimia?
Yksityinen lakitoimisto velvoittaisi opastuksesta jne. Oma kotikuntani on lopettanut velkaneuvonnan toimipisteensä, ulkoistanut sen palvelut naapurikaupungissa toimivalle, vähintäänkin ruuhkaiselle /kuukausien jonon oikeusaputoimistolle.

3

71

Vastaukset

 • Asia 1. Kuka = ilmainen velkaneuvoja oikeusaputoimistossa. Velkaa ei voi varsinaisesti jakaa alkuperäisillä prosenteilla, kun yksi jakajista on poistunut. Silloinhan hänelle koituva %-osuus ei mene minnekään. Voit myös asian selkeyttämiseksi ehdottaa, ettei maksuohjelmaa avata, vaan että nämä suhteelliset %-osuudet maksetaan könttinä joka velkojalle ohjelman ohella/päätyttyä.
  Asia 2. Velkajärjestelyyn on velkojien pitänyt ilmoittaa kaikki velat. Jos ei velkaa ilmoita, ei sitä saa perittyäkään. Ulkopuolelle jääneiden tai tuntemattomien velkojien huomioimisesta löytyy säädökset velkajärjestelylaista, ja niissäkin sinua auttaa velkaneuvoja. Tämä mainitsemasi velka lienee kuitenkin vanhentunut, sinua ei ole siitä ilmiselvästi muistuteltu 3 vuoden välein, samoin perintätoimisto on tiennyt velkajärjestelysi alkamisesta eikä siitä huolimatta ole liittänyt sitä velkaluetteloon.

  • Eli tarkoitatko että tuo nyt maksusuorituksista nyt pois jäävä 29 e/kk (yht 1100 euroa) voitaisiin suorittaa yhtenä suorituksena (ikään kuin lisäosa) saajille joko vuosittain (esim 12/2020, 12/2021 ja 12/2022 tai yhdellä kertaa järjestelyn päättyessä 12/2022.
   Tuohan olisi järkevä ettei meneillään olevaa ohjelmaa tarvitse avata ja varalta että jotain muuta muutosta aiheuttavaa ilmenee jatkossa.
   Joka tapauksessa aion varata ajan (oli jono sitten kuinka pitkä tahansa) oikeusaputoimistolle jotta menee oikein.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Eli tarkoitatko että tuo nyt maksusuorituksista nyt pois jäävä 29 e/kk (yht 1100 euroa) voitaisiin suorittaa yhtenä suorituksena (ikään kuin lisäosa) saajille joko vuosittain (esim 12/2020, 12/2021 ja 12/2022 tai yhdellä kertaa järjestelyn päättyessä 12/2022.
   Tuohan olisi järkevä ettei meneillään olevaa ohjelmaa tarvitse avata ja varalta että jotain muuta muutosta aiheuttavaa ilmenee jatkossa.
   Joka tapauksessa aion varata ajan (oli jono sitten kuinka pitkä tahansa) oikeusaputoimistolle jotta menee oikein.

   Kyllä, tämä - tai pikemminkin sinulle helpompi vaihtoehto - voi olla sinun ehdotuksesi ja velkojat siihen joko suostuvat tai sitten eivät. Velkaneuvoja kertoo tarkemmin ja voit hänen kauttaan hoitaa neuvottelut.


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Iranilainen kansanedustaja lupaa 3 miljoonan dollarin palkkion

  Trumpin tappajalle. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/cfa37fd0-332c-4304-8dc6-3f7024244907
  Maailman menoa
  90
  3675
 2. Luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen

  Valmentaa nuoria kannustavasti ja tasa-arvoisesti.
  15
  1730
 3. MURHA hämeenlinnassa

  Keskustassa, maanantain ja tiistain välisenä yönä??!! Kertokaa heti lisää........
  Hämeenlinna
  61
  1391