Johnson vai Corbyn?

Anonyymi

PÄÄMINISTERI Boris Johnsonin ja oppositiojohtaja Jeremy Corbynin vaaliväittely BBC:n televisiokanavalla perjantai-iltana ei tuonut uusia ratkaisevia eroja tai yllätyksiä. Kumpikaan ei pystynyt loistamaan, eikä kumpikaan epäonnistunut.

Epätietoinen brittiäänestäjä voikin olla nyt pulassa, jos hän on toivonut vaaliväittelyn auttavan äänestyspäätöksen tekemisessä.

Britannian parlamenttivaalit järjestetään ensi viikon torstaina.

JOHNSON otti perjantaisen väittelyn korostetun varovaisesti ja toisteli kerta toisensa jälkeen tuttua iskulausettaan, että ”hoidetaan brexit valmiiksi”. Konservatiivipääministerin mukaan Britanniassa alkaa uusi energinen vaihe, kunhan EU-ero vain toteutuu.

Corbyn puolestaan esiintyi tuttuun asialliseen tyyliinsä. Hän lupasi, että työväenpuoluelainen hallitus loisi Britanniaan uutta toivoa, eikä ketään jätettäisi kelkasta.

YOU GOV -mielipidemittausyhtiön tekemän pikakyselyn mukaan 52 prosenttia katsojista piti Johnsonia vaaliväittelyn voittajana, kun taas 48 prosenttia katsoi Corbynin selviytyneen paremmin.

Tulokseen tiivistyy vinhalla tavalla koko brittipolitiikan kaaos ja maan brexitistä johtuva kahtiajako: Prosenttiluvut 52–48 ovat juuri samat, joilla Britannian EU-kansanäänestys päätyi kesäkuussa 2016 brexitin kannalle.

BREXIT oli odotetusti yksi väittelyn ydinteemoista. Studioyleisö sai tehdä kysymyksiä, ja yleisöön oli jyvitetty niin brexitin vastustajia kuin kannattajiakin.

Jos Johnsonin konservatiivipuolue voittaa alahuoneeseen selvän enemmistön, toteutunee brexit suunnitellun mukaisesti tammikuun lopussa.

Corbyn puolestaa lupaa neuvotella uuden erosopimuksen, joka turvaisi muun muassa kaupan jatkuvuuden nykyistä paremmin. Sen jälkeen uusi erosopimus ja EU:hun jääminen pantaisiin uuteen kansanäänestykseen.

PUOLUEJOHTAJILTA kysyttiin myös muun muassa antisemitismista, islamofobiasta sekä naiskansanedustajiin kohdistuvasta vihapuheesta.

Sekä konservatiivipuolueen että työväenpuolueen vaalilupaukset ovat joutuneet luupin alle. Myös turvallisuustilanne herättää kysymyksiä Lontoossa viikko sitten perjantaina tapahtuneen terrori-iskun takia.

Johnsonin konservatiivipuolue johtaa mielipidemittauksia noin kymmenen prosentin marginaalilla. Johnson vältti ottamasta vaaliväittelyssä riskejä, jotka voisivat vaarantaa johtoaseman.

Hän pääsi vitsiä lähelle vain kerran sanoessaan, että katteettomia lupauksia antavien poliitikkojen pitäisi ryömiä polvillaan alahuoneessa.

SEKÄ Johnsonin että Corbynin uskottavuus maan johdossa on kyseenalaistettu entisten – ja juuri omien – pääministerien toimesta.

Entinen työväenpuoluelainen pääministeri Tony Blair on kehottanut brittejä äänestämään taktisesti niin, että kumpikaan iso puolue ei saisi enemmistöä alahuoneeseen. Näin myös uusi EU-kansanäänestys kävisi entistä todennäköisemmäksi.

Myös entinen konservatiivipääministeri John Major kehotti perjantaina taktiseen äänestämiseen. Hän asettui samalla Johnsonin konservatiivipuolueesta alkusyksyllä erottamien kapinallisten kansanedustajien puolelle.

1

<50

Vastaukset

 • Johnson valehtelee ja äärivasemmistolaista Corbynia ei usko kukaan.
  Briteillä on mielenkiintoinen tilanne ensi torstaina.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. En ymmärrä holokaustin kieltäjiä?

  Aivan sama kuin kieltäisi ettei 2 maailmansotaa ole ollutkaan. Onko heillä pimeä alue tuolta osin vai onko se tahallista kieltämistä. Jos myöntäisi se
  Maailman menoa
  331
  2996