Lehmätkin piti palauttaa Suomelta rosvottuun Karjalaan

Anonyymi

Näissä kevään 1945 uutisjutuissa EI ole kyse sotakorvaustavaroista vaan pääasiassa yksityisen ja julkisen omaisuuden palauttamisesta kiristyksen ja uhkailujen avulla Suomelta rosvottuun Karjalaan. Aiheesta voit lukea lisää Suomen Sinivalkoinen kirja II -teoksesta. Siinä kerrotaan vastaavasta omaisuuden palauttamisesta Talvisodan jälkeen Suomesta rosvotuille alueille.

Suomen sinivalkoinen kirja, osa II

Siinä on raju kirja sarjassamme Näin naapurissa, eli tapahtumat Talvisodan jälkeen keväästä 1940 alkukesään 1941 asiakirjoin selvitettynä.

Näillä tapahtumilla sitä luotiin pohjaa YYA:lle ja hyville naapuruussuhteille. Ei siis ole ihme että 1944 kiellettiin suomalaisia jyrkästi hävittämästä tehtaita tai polttamasta rakennuksia. Sillat kyllä tuhottiin sodan käynnin vaatimuksesta. Talvisodan jälkeiset opit oli vielä tuoreessa muistissa. Silloinhan Suomi jopa osti ulkomailta koneita ja laitteistoja niihin tehtaisiin, jotka oli evakuoitu ennen alueiden luovutusta. Laitteistoja, jotka oli evakuoitu ja siirrossa tuhoutuneet tai menneet kadoksiin, koetettiin korvata ostamalla niitä ulkomailtakin. Kaikkein suurin vitsi oli "naapurin miesten" vaatimus heidän omien pommitustuhojen korvaamisesta Suomen toimesta! Näin siis Talvisodan jälkeen 1940-1941. Sama peli käynnistyi Jatkosodan jälkeen 1944 syksyllä ja se vaan kiihtyi 1945 keväällä.

Ulkoasiainministeriön julkaisuja:

Suomen Sinivalkoinen kirja I : Suomen ja Neuvostoliiton välisten suhteiden kehitys syksyllä 1939 virallisten asiakirjain valossa, Oy Suomen kirja, 1941, 112 sivua

Suomen sinivalkoinen kirja II : Neuvostoliiton suhtautuminen Suomeen Moskovan rauhan jälkeen, Sininen kirja, Oy Suomen kirja, 1941, 138 sivua


LEHDISTÖKATSAUKSET: TAMMIKUU 1945

http://agricolaverkko.fi/vintti/julkaisut/julkaisusarja/lehtikatsaukset/lehtikats.php?ty=2&txt=194501

18.1. 110 veturia ja 3700 tavaravaunua luovutettu Neuvostoliitolle.

20.1. Neuvostoliittoon Suomesta välirauhansopimuksen mukaisesti palautettavaa omaisuutta on tammik. 8. päivään mennessä lähetetty 3175 vaunulastillista erilaisia koneita sekä muuta omaisuutta, kuten karjaa, puhelinkeskuksia, museoitten, koulujen ja arkistojen omaisuutta ym. Samaan aikaan toimitetaan myös Neuvostoliittoon Suomen alueelle kuljetettua saksalaista sotasaalista.

http://agricolaverkko.fi/vintti/julkaisut/julkaisusarja/lehtikatsaukset/lehtikats.php?ty=2&txt=194502

18.2. 700 vaunulastia tehtaiden koneita lähetetty Suomesta Karjalais-suomalaiseen Neuvostotasavaltaan.

22

112

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kaek o mänt. Miksi pitää itkeä maahan kaatunutta maitoa?

    • Anonyymi

      Ei niitä Suomen valtion junia ja vaunuja tyhjinä itään lähetetty vaan täynnä kiristämällä saatua ryöstösaalista!

      18.1. 110 veturia ja 3700 tavaravaunua luovutettu Neuvostoliitolle.

      20.1. Neuvostoliittoon Suomesta välirauhansopimuksen mukaisesti palautettavaa omaisuutta on tammik. 8. päivään mennessä lähetetty 3175 vaunulastillista

      • Anonyymi

        Suomen piti maksaa sotakorvauksia vaikka NL. hyökkäsi Suomeen törkeää NL. sai valtavan omaisuuden kun joutui luovuttamaan karjalan.


    • Anonyymi

      Kasakka vie kaiken, mikä ei ole sidottu kiinni.

      Kommunisti vie kiinni sidotunkin.

      • Anonyymi

        Suomi on joutunut ryöstön kohteeksi , tuntuu uskomattomata että Suomi joutui maksamaan sotakorvauksia kun Venäjä sai valtavan omaisuuden kun Suomi joutui luovuttamaan Karjalan metsät ja talot ym.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomi on joutunut ryöstön kohteeksi , tuntuu uskomattomata että Suomi joutui maksamaan sotakorvauksia kun Venäjä sai valtavan omaisuuden kun Suomi joutui luovuttamaan Karjalan metsät ja talot ym.

        Sodassa aina häviäjä häviää ja voittaja voittaa eli korjaa koko podin. Häviäjä saa olla onnellinen että saa pitää henkensä. Voittaja päättää senkin,mutta yleensä voittajan kannattaa tehdä häviäjästä orja ja palvelija että ei itse tarvitse tehdä mitään töitä milloinkaan.

        Se on luonnon laki,oikeus seuraa aina voittajan miekkaa, mutta tosin koko maailman tasavallassa saisimme elää kaikki rauhassa ilman suurimpia pelkoja yltäkylläisyydessä ilman jatkuvaa taistelua ja verenvuodatusta olemassaolosta.


    • Anonyymi

      Lehmät tuotiin rajan yli tänne eikä ainuttakaan kantturaa tarvinnut palauttaa. Valehtelet taas !

      • Anonyymi

        Sinä höperö olet vielä lukutaidotonkin...

        》》3175 vaunulastillista erilaisia koneita sekä muuta omaisuutta, kuten karjaa, puhelinkeskuksia, museoitten, koulujen ja arkistojen omaisuutta ym《《


      • Anonyymi

        Sinut pitäisi laittaa holhoukseen ja lähettää poikakotiin.


    • Anonyymi

      Tämä kirja aiheutti suomalaisille paljon päänvaivaa kun se kertoi liian tarkasti mitä matkustajakone Kalevan alasampumisesta tiedettiin Suomessa. Sukellusveneen tyyppimerkintä Štš-301 paljasti NL:lle Suomen kykenevän seuraamaan heidän radioliikennettään.

      " Štš-301-sukellusvene"

      https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/04/24/matkustajakone-kalevan-tuhosta-1940-vaiettiin-vuosikymmeniksi

      Kirjassa kerrotaan myöskin millaista peliä NL harjoitti Talvisodan jälkeen Moskovan pakkorauhassa Suomelta ryöstetyn alueen omaisuuden palautusvaatimuksissa. Huvittavinta oli vaatimukset mm. Viipurin pommitustuhojen korvaamisesta!

      Suomen sinivalkoinen kirja II : Neuvostoliiton suhtautuminen Suomeen Moskovan rauhan jälkeen, Sininen kirja, Oy Suomen kirja, 1941, 138 sivua

      Sama peli jatkui kahta kovempana 1944 Suomen valtion, ja jopa yksityisen omaisuuden, palauttamisesta / vaatimuksista palauttaa. Semmoinen ystävyysnaapuri meillä on idässä, josta ei tule mitään muuta hyvää kuin aurinko!

      Suomi sai sotasaaliina esim. sadoittain NL:n "Moloja" eli Ford-lisenssillä tehtyjä kuorma-autoja. Paljonko olette nähneet sellaisia Suomessa? No eipä niitä ole edes museoissakaan!

      Ne näet piti palauttaa "tehdaskunnostettuina" sodan jälkeen. Tarvittavat varaosatkin jouduttiin tekemään uustuotantona Suomessa.

      • Anonyymi

        Sotasaaliskalustoa ei vaadittu luovutettavaksi kummankaan sodan jälkeen. Talvisodan sotasaalismoloista melkoinen osa ajettiin loppuun välirauhan aikana Rovaniemen ja Petsamon välisessä liikenteessä, joka toimi Suomen ulkomaankaupan "henkireikänä".


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sotasaaliskalustoa ei vaadittu luovutettavaksi kummankaan sodan jälkeen. Talvisodan sotasaalismoloista melkoinen osa ajettiin loppuun välirauhan aikana Rovaniemen ja Petsamon välisessä liikenteessä, joka toimi Suomen ulkomaankaupan "henkireikänä".

        》》Sotasaaliskalustoa ei vaadittu luovutettavaksi kummankaan sodan jälkeen.《《

        Lueppa sitä Pariisin rauhansopimusta huolella ja jatketaan sitten. Huvittavaa lukea näitä asioita vähemmän tuntevien kommentteja.


        Jatkosodan jälkeen sotasaalisajonevot palautettiin Suometa tehdaskunnostettuina.

        Suomi kyseli toistuvasti NL:lta mitä ylijäämäaseille pitää tehdä. Lopulta tehtiin valtava asekauppa ( romukauppa ) amerikkalaisen Cummingsin kanssa 1959 ja sinne meni kymmeniä tuhansia aseita. Suomen puolustusvoimien asemäärähän rajattiin koskemaan vain rauhansopimuksessa mainittua miesmäärää vastaavaksi ja aseistusta oli paljon yli 600 000 vahvuudelle. Eli reilusti jopa 10x miesmäärälle. Varikoissa oli aseet vähintään 15 divisioonalle.

        NL ei sitten vaatinutkaan sotasaalisaseita palautettavaksi YYA-sopimuksen vuoksi, koska siinä määrättiin Suomi puolustamaan aluettaan "kaikin saatavissa olevin voimin".


      • Anonyymi

        Tämähän on juuri näin:



        https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1947/19470020/19470020_2


        Rauhansopimus Suomen kanssa.

        Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liitto, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin Yhdistynyt Kuningaskunta, Australia, Valko-Venäjän Sosialistinen Neuvostotasavalta, Kanada, Tsekkoslovakia, Intia, Uusi-Seelanti, Ukrainan Sosialistinen Neuvostotasavalta ja Etelä-Afrikan Unioni, valtioina, jotka ovat sodassa Suomen kanssa ja jotka huomattavin sotavoimin aktiivisesti osallistuivat sotaan eurooppalaisia vihollisvaltoja vastaan, ja joista jäljempänä käytetään nimitystä "Liittoutuneet ja Liittyneet Vallat", toiselta puolen,

        ja Suomi toiselta puolen;

        katsoen siihen, että Suomi, tultuaan Hitlerin Saksan liittolaiseksi ja osallistuttuaan sen rinnalla sotaan Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liittoa, Yhdistynyttä Kuningaskuntaa ja muita Yhdistyneitä Kansakuntia vastaan, on osaltaan vastuussa tästä sodasta;


        13 artikla.

        Maa-, meri- ja ilma-aseistus ja linnoitukset on tarkoin rajoitettava sisäistä luonnetta olevien tehtävien suorittamiseen ja rajojen paikalliseen puolustamiseen. Edelläolevan mukaisesti Suomi ei ole oikeutettu pitämään suurempia aseellisia voimia kuin:

        a) maavoimat, mukaanlukien rajavartiojoukot ja ilmatorjuntatykistön, kokonaisvahvuudeltaan 34,400 miestä;

        b) sotalaivaston, jonka miehistövahvuus on 4,500 ja kokonaistonnisto 10,000 tonnia;

        c) ilmavoimat, mukaanlukien laivaston ilmavoimat ja reservilentokoneet, joiden kokonaisvahvuus on 60 lentokonetta ja 3,000 miestä. Suomi älköön pitäkö tai hankkiko lentokoneita, jotka ovat suunnitellut ensisijassa pommituskoneiksi sisäpuolisin pomminkuljetuslaittein.

        Näihin vahvuuksiin sisältyvät kussakin tapauksessa taistelu-, huolto- ja johtohenkilöstö.



        19 artikla.

        1. Liittolaisilta peräisin olevan sotamateriaalin liikamäärä on asetettava asianomaisen Liittolaisvallan käyttöön sen antamien ohjeiden mukaisesti. Suomalaisen sotamateriaalin liikamäärä on asetettava Neuvostoliiton ja Yhdistyneen Kuningaskunnan hallitusten käyttöön. Suomi luopukoon kaikista oikeuksistaan tähän materiaaliin.

        2. Saksalaista alkuperää tai mallia olevan sotamateriaalin liikamäärä, jota ei tarvita tässä sopimuksessa sallittuja puolustusvoimia varten, on asetettava edellämainittujen kahden hallituksen käyttöön. Suomi älköön hankkiko tai valmistako saksalaista alkuperää tahi mallia olevaa sotamateriaalia taikka ottako palvelukseensa tai kouluttako teknikoiksi, sotilas- ja siviili-ilmailuhenkilökunta mukaanlukien, henkilöitä, jotka ovat tahi ovat olleet Saksan kansalaisia.

        3. Tämän artiklan kohdissa 1 ja 2 mainitun sotamateriaalin liikamäärä on luovutettava tai tuhottava vuoden kuluessa tämän sopimuksen voimaantulosta.

        4. Tässä sopimuksessa tarkoitettu sotamateriaali on määritelty ja lueteltu liitteessä III.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämähän on juuri näin:



        https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1947/19470020/19470020_2


        Rauhansopimus Suomen kanssa.

        Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liitto, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin Yhdistynyt Kuningaskunta, Australia, Valko-Venäjän Sosialistinen Neuvostotasavalta, Kanada, Tsekkoslovakia, Intia, Uusi-Seelanti, Ukrainan Sosialistinen Neuvostotasavalta ja Etelä-Afrikan Unioni, valtioina, jotka ovat sodassa Suomen kanssa ja jotka huomattavin sotavoimin aktiivisesti osallistuivat sotaan eurooppalaisia vihollisvaltoja vastaan, ja joista jäljempänä käytetään nimitystä "Liittoutuneet ja Liittyneet Vallat", toiselta puolen,

        ja Suomi toiselta puolen;

        katsoen siihen, että Suomi, tultuaan Hitlerin Saksan liittolaiseksi ja osallistuttuaan sen rinnalla sotaan Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liittoa, Yhdistynyttä Kuningaskuntaa ja muita Yhdistyneitä Kansakuntia vastaan, on osaltaan vastuussa tästä sodasta;


        13 artikla.

        Maa-, meri- ja ilma-aseistus ja linnoitukset on tarkoin rajoitettava sisäistä luonnetta olevien tehtävien suorittamiseen ja rajojen paikalliseen puolustamiseen. Edelläolevan mukaisesti Suomi ei ole oikeutettu pitämään suurempia aseellisia voimia kuin:

        a) maavoimat, mukaanlukien rajavartiojoukot ja ilmatorjuntatykistön, kokonaisvahvuudeltaan 34,400 miestä;

        b) sotalaivaston, jonka miehistövahvuus on 4,500 ja kokonaistonnisto 10,000 tonnia;

        c) ilmavoimat, mukaanlukien laivaston ilmavoimat ja reservilentokoneet, joiden kokonaisvahvuus on 60 lentokonetta ja 3,000 miestä. Suomi älköön pitäkö tai hankkiko lentokoneita, jotka ovat suunnitellut ensisijassa pommituskoneiksi sisäpuolisin pomminkuljetuslaittein.

        Näihin vahvuuksiin sisältyvät kussakin tapauksessa taistelu-, huolto- ja johtohenkilöstö.



        19 artikla.

        1. Liittolaisilta peräisin olevan sotamateriaalin liikamäärä on asetettava asianomaisen Liittolaisvallan käyttöön sen antamien ohjeiden mukaisesti. Suomalaisen sotamateriaalin liikamäärä on asetettava Neuvostoliiton ja Yhdistyneen Kuningaskunnan hallitusten käyttöön. Suomi luopukoon kaikista oikeuksistaan tähän materiaaliin.

        2. Saksalaista alkuperää tai mallia olevan sotamateriaalin liikamäärä, jota ei tarvita tässä sopimuksessa sallittuja puolustusvoimia varten, on asetettava edellämainittujen kahden hallituksen käyttöön. Suomi älköön hankkiko tai valmistako saksalaista alkuperää tahi mallia olevaa sotamateriaalia taikka ottako palvelukseensa tai kouluttako teknikoiksi, sotilas- ja siviili-ilmailuhenkilökunta mukaanlukien, henkilöitä, jotka ovat tahi ovat olleet Saksan kansalaisia.

        3. Tämän artiklan kohdissa 1 ja 2 mainitun sotamateriaalin liikamäärä on luovutettava tai tuhottava vuoden kuluessa tämän sopimuksen voimaantulosta.

        4. Tässä sopimuksessa tarkoitettu sotamateriaali on määritelty ja lueteltu liitteessä III.

        Liite III. (19 artiklaan) Sotamateriaalin määrittely ja luettelo.

        Tässä sopimuksessa käytetty nimitys "sotamateriaali" tarkoittaa kaikkia aseita, ammuksia ja laitteita, jotka ovat erityisesti suunnitellut tai sovelletut sodankäyntiin, jäljempänä olevan luettelon mukaan.

        Liittoutuneet ja Liittyneet Vallat varaavat itselleen oikeuden tehdä ajoittain muutoksia tai lisäyksiä luetteloon ottaen huomioon vastaisen tieteellisen kehityksen.

        Ryhmä I.

        1. Sotilaskiväärit, karbiinit, revolverit ja pistoolit; näiden aseiden piiput ja muut varaosat, jotka eivät helposti sovellu siviilikäyttöön.

        2. Konekiväärit, automaattiset tai itselataavat sotilaskiväärit ja konepistoolit; näiden piiput ja muut varaosat, jotka eivät helposti sovellu siviilikäyttöön; konekiväärin jalustat.

        3. Tykit, haupitsit, mörssärit, erikoiset lentokonetykit; lukkolaitetta tai jarrulaitetta vailla olevat tykit ja liekinheittimet; putket ja muut varaosat, jotka eivät helposti sovellu siviilikäyttöön sekä edellämainittujen aseiden lavetit ja jalustat.

        4. Raketinheittimet; omalla voimallaan liikkuvien ja ohjattavien ammusten lähetys- ja kontrollilaitteet; niiden jalustat.

        5. Ladatut tai lataamattomat, omalla voimallaan kulkevat ja ohjattavat ammukset, projektiilit, raketit, hylsyammukset ja panokset, edellä luettelon kohdissa 1-4 mainittuihin aseisiin, sekä sytyttimet, putket tai laitteet niiden räjähdyttämistä tai käyttämistä varten. Siviilikäyttöön tarpeelliset sytyttimet eivät sisälly tähän.

        6. Ladatut tai lataamattomat kranaatit, pommit, torpeedot, miinat ja syvyyspommit sekä sytytysaineet tai -panokset; kaikki niiden räjähdyttämis- tai käyttämisvälineet. Siviilikäyttöön tarpeelliset sytyttimet eivät sisälly tähän.

        7. Pistimet.

        Ryhmä II.

        1. Panssarivaunut, panssarijunat, joita ei voida teknillisesti muuttaa siviilikäyttöön.

        2. Edellä ryhmässä I mainittuja aseita varten tarkoitetut mekaaniset ja moottorilavetit; muut kuin edellä kohdassa 1. mainitut erikoisrakenteiset sotilasautojen alustat tai korit.

        3. Kolmea tuumaa paksummat panssarilevyt, joita käytetään suojautumistarkoituksiin sodassa.

        Ryhmä III.

        1. Tähtäys- ja laskukojeet tulenjohtoa varten, mukaanlukien it.patteritasoviivottimet ja maalinmäärittelylaitteet; hakuammuntalaitteet; tykkien tähtäimet, pomminpudotustähtäimet; sytyttimen säätimet; tarkkailukojeet tykkikaluston toimintaa ja ammunnan tarkkuutta varten sekä tulenjohtolaitteet.

        2. Syöksysillat ja -veneet.

        3. Vihollisen harhauttamis-, häikäisemis- ja houkutusvälineet.

        4. Erikoislaatuiset henkilökohtaiset varusesineet, joita on vaikea soveltaa siviilikäyttöön.

        Ryhmä IV.

        1. Kaikenlaatuiset sota-alukset, niihin luettuina sotatarkoituksiin muunnetut laivat ja uivat laitteet, jotka on suunniteltu tai tarkoitettu niiden huoltamiseen tai avustamiseen ja joita ei voida teknillisesti muuttaa siviilikäyttöön, sekä aseet, panssarit, ampumatarvikkeet, lentokoneet ja kaikki muut varusteet, materiaali, koneet ja laitteet, joita ei rauhan aikana käytetä muissa kuin sota-aluksissa.

        2. Maihinnousualukset ja kaikenlaatuiset amfibiokuljetusvälineet tai -laitteet; kaikenlaatuiset syöksyveneet tai -laitteet kuin myös katapultit tai lentokoneiden, rakettien, omalla voimallaan kulkevien taisteluvälineiden tai kaikkien muiden joko miehitettyjen tai miehittämättömien, ohjattavien tai ohjaamattomien ammusten, kojeiden tai laitteiden muut lähettämisvälineet.

        3. Joko kokonaan tai osittain veden alla kulkevat alukset, uivat laitteet, taisteluvälineet, kaikenlaatuiset laitteet tai kojeet, mukaanlukien erikoisrakenteiset satamasulkupuomit, paitsi niissä tapauksissa, jolloin niitä tarvitaan alusten pelastustyöhön, nostamiseen tai muuhun siviilikäyttöön, sekä kaikki laitteet, varusteet, varaosat, kokeilu- tai harjoitusvälineet, kojeet tai laitteet, jotka voivat olla erityisesti suunniteltuja yllälueteltujen rakentamista, kokeilemista, huoltoa tai varastoimista varten.

        Ryhmä V.

        1. Ne ilmaa keveämmät tai raskaammat ilma-alukset, koottuina tai osina, jotka ovat suunnitellut tai sovelletut ilmataisteluihin käyttäen konekiväärejä, rakettien laukaisulaitteita tai tykistöä tahi suunnitellut taikka sovelletut pommien kuljettamista ja pudottamista varten tai jotka ovat varustetut tahi joihin mallinsa tai rakenteensa vuoksi soveltuu jokin jäljempänä 2. kohdassa mainituista laitteista.

        2. Lentokoneen tykkien jalustat ja kehykset, pomminkiinnittimet, torpeedon kannattimet sekä pommien ja torpeedojen pudotuslaitteet; tykkitornit sekä sivutornit konekiväärejä varten.

        3. Ilmakuljetusjoukkoja varten erityisesti suunnitellut ja yksinomaan niiden käyttämät välineet.

        4. Laiva-, maa- tai vesilentokoneiden katapultit ja lähettämislaitteet; lentokonemallisten aseiden lähettämislaitteet.

        5. Sulkupallot.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämähän on juuri näin:



        https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1947/19470020/19470020_2


        Rauhansopimus Suomen kanssa.

        Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liitto, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin Yhdistynyt Kuningaskunta, Australia, Valko-Venäjän Sosialistinen Neuvostotasavalta, Kanada, Tsekkoslovakia, Intia, Uusi-Seelanti, Ukrainan Sosialistinen Neuvostotasavalta ja Etelä-Afrikan Unioni, valtioina, jotka ovat sodassa Suomen kanssa ja jotka huomattavin sotavoimin aktiivisesti osallistuivat sotaan eurooppalaisia vihollisvaltoja vastaan, ja joista jäljempänä käytetään nimitystä "Liittoutuneet ja Liittyneet Vallat", toiselta puolen,

        ja Suomi toiselta puolen;

        katsoen siihen, että Suomi, tultuaan Hitlerin Saksan liittolaiseksi ja osallistuttuaan sen rinnalla sotaan Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liittoa, Yhdistynyttä Kuningaskuntaa ja muita Yhdistyneitä Kansakuntia vastaan, on osaltaan vastuussa tästä sodasta;


        13 artikla.

        Maa-, meri- ja ilma-aseistus ja linnoitukset on tarkoin rajoitettava sisäistä luonnetta olevien tehtävien suorittamiseen ja rajojen paikalliseen puolustamiseen. Edelläolevan mukaisesti Suomi ei ole oikeutettu pitämään suurempia aseellisia voimia kuin:

        a) maavoimat, mukaanlukien rajavartiojoukot ja ilmatorjuntatykistön, kokonaisvahvuudeltaan 34,400 miestä;

        b) sotalaivaston, jonka miehistövahvuus on 4,500 ja kokonaistonnisto 10,000 tonnia;

        c) ilmavoimat, mukaanlukien laivaston ilmavoimat ja reservilentokoneet, joiden kokonaisvahvuus on 60 lentokonetta ja 3,000 miestä. Suomi älköön pitäkö tai hankkiko lentokoneita, jotka ovat suunnitellut ensisijassa pommituskoneiksi sisäpuolisin pomminkuljetuslaittein.

        Näihin vahvuuksiin sisältyvät kussakin tapauksessa taistelu-, huolto- ja johtohenkilöstö.



        19 artikla.

        1. Liittolaisilta peräisin olevan sotamateriaalin liikamäärä on asetettava asianomaisen Liittolaisvallan käyttöön sen antamien ohjeiden mukaisesti. Suomalaisen sotamateriaalin liikamäärä on asetettava Neuvostoliiton ja Yhdistyneen Kuningaskunnan hallitusten käyttöön. Suomi luopukoon kaikista oikeuksistaan tähän materiaaliin.

        2. Saksalaista alkuperää tai mallia olevan sotamateriaalin liikamäärä, jota ei tarvita tässä sopimuksessa sallittuja puolustusvoimia varten, on asetettava edellämainittujen kahden hallituksen käyttöön. Suomi älköön hankkiko tai valmistako saksalaista alkuperää tahi mallia olevaa sotamateriaalia taikka ottako palvelukseensa tai kouluttako teknikoiksi, sotilas- ja siviili-ilmailuhenkilökunta mukaanlukien, henkilöitä, jotka ovat tahi ovat olleet Saksan kansalaisia.

        3. Tämän artiklan kohdissa 1 ja 2 mainitun sotamateriaalin liikamäärä on luovutettava tai tuhottava vuoden kuluessa tämän sopimuksen voimaantulosta.

        4. Tässä sopimuksessa tarkoitettu sotamateriaali on määritelty ja lueteltu liitteessä III.

        jatkuu...

        Ryhmä VI.

        Tukahduttavat, kuolettavat, myrkylliset tai toimintakyvyttömäksi tekevät aineet, jotka on tarkoitettu sotilaalliseen käyttöön tai joita valmistetaan yli siviilitarpeiden.

        Ryhmä VII.

        Ne laukaisu-, räjähdys- ja pyroteknilliset aineet tai nestemäiset kaasut, jotka ovat tarkoitetut näissä ryhmissä mainitun sotamateriaalin laukaisuun, räjähdyttämiseen, panostamiseen ja lataamiseen tai muuhun käyttöön mainitun sotamateriaalin yhteydessä ja joita ei voida käyttää siviilitarkoituksiin tai joiden tuotanto ylittää siviilitarpeen.

        Ryhmä VIII.

        Tehdaskoneisto ja työkalut, jotka on erityisesti suunniteltu yllämainittujen aineiden valmistukseen ja kunnossapitoon ja joita ei voida teknillisesti muuttaa siviilikäyttöön.


      • Anonyymi

        Vieläpä "täysin hyvässä kunnossa"

        https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1947/19470020/19470020_2#idp446712080


        24 artikla.

        Suomi sitoutuu, mikäli se ei ole vielä niin tehnyt, Neuvostoliiton hallituksen osoittamissa määräajoissa palauttamaan Neuvostoliitolle täysin hyvässä kunnossa kaikki sodan aikana Neuvostoliiton alueelta viedyt valtiolle, yleisille tai osuustoiminnallisille järjestöille, yrityksille tai laitoksille taikka yksityisille kansalaisille kuuluvat arvoesineet ja tavarat, kuten tehtaiden ja teollisuuslaitosten varusteet, veturit, liikkuvan rautatiekaluston, traktorit, moottoriajoneuvot, historialliset muistomerkit, museoarvoesineet ja kaiken muun omaisuuden.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sotasaaliskalustoa ei vaadittu luovutettavaksi kummankaan sodan jälkeen. Talvisodan sotasaalismoloista melkoinen osa ajettiin loppuun välirauhan aikana Rovaniemen ja Petsamon välisessä liikenteessä, joka toimi Suomen ulkomaankaupan "henkireikänä".

        Ajoneuvojen sotasaalis taakkana sotakorvausten kokonaisuudessa

        https://www.ksrespiirit.fi/70-vuotta-puolustusvoimien-materiaalin-huutokauppaa-kalkussa/


        Suomen ja Neuvostoliiton välirauhansopimuksen 14-artikla 19 päivänä syyskuuta 1944 määritteli suomalisten haltuun päätyneen ajokaluston sotasaalismateriaalin kohtalon. Moottoriajoneuvot oli luovutettava artiklan mukaisesti vuoden 1945 aikana. Syyskuussa 1944 maahan tullut valvontakomissio valvoi myös sotasaalismateriaalin luovutuksen. Suomen 10.2.1947 allekirjoitettu rauhansopimus piti sisällään 24-artiklan, missä Suomi sitoutuu Neuvostoliiton hallituksen osoittamissa määräajoissa palauttamaan Neuvostoliitolle sodan aikana Neuvostoliiton alueelta viedyt moottoriajoneuvot. Korjaus- kelpoisia sotasaalisajoneuvoja oli varastoissa 2032 kappaletta, joista kuorma-autoja 1730. Palautettavien ajaoneuvojen korjaustoimintaan Suomen valtio myönsi varoja eri yrityksille jotka valvontakomission valvonnassa tekivät tuohon aikaan vaativan tason korjaustyötä. Korjattujen ajoneuvojen Neuvostoliittoon siirtoa varten varattiin 1350 junanvaunua.


    • Anonyymi

      Floodauksen perusteella näyttää, että olin oikeassa. Talvisodan sotasaalista ei tarvinnut palauttaa. Jatkosodassa saadut kuorma-autot palautettiin, ilmeisesti ryssällä oli pula loppuunajetuista autonraadoista, mutta aseita ei tarvinnut palauttaa, rauhansopimuksen pykälistä huolimatta. Kumma kyllä kiinnostus sekalaiseen käytettyyn aseistukseen oli liittoutuneiden keskuudessa ilmeisesti vähäinen. Esimerkiksi rynnäkkötykit ja panssari neloset palvelivat puolustusvoimia 1960-luvulle asti. Samoin venäläiset pikakiväärit olivat varastoissa vielä 1980-luvulla.

      • Anonyymi

        <<mutta aseita ei tarvinnut palauttaa, rauhansopimuksen pykälistä huolimatta>>

        Kummallista kyllä se oli Englanti, (tuo piskuinen, itsenäiselle Suomelle 1. sodan julistanut roistovaltio), joka innokkaimmin vaati ns. ylimääräisten (etenkin sotasaalis-) aseiden luovuttamista Liittoutuneille / niiden tuhoamista tai heidän hallintaan. Siis käytännössä NL:oon. YYA-liittosopimuksen myötä Nl katsoi Suomen tarvitsevan nuo aseet itse,bEIKÄ vaatinut niiden luovuttamista / tuhoamista.

        Sotasaalistykkeihin he eivät suostuneet myymään varaosia ;) Sanoivat kuulemma etteivät ole myyneet / toimittaneet Suomelle ko. aseita

        Kaikki sotasaalisautot piti sen sijaan palauttaa tehdaskunnostettuina. Hyvä niin, sillä Molot oli kamalan näköisiäkin ja millimetrimitoilla valmistettuja lisenssi-Fordeja. Kunnostamistyö oli äärimäisen kallista ja hankalaa mm. moottoreiden osalta kun niihin ei saanut edes varaosia Amerikan-Fordilta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        <<mutta aseita ei tarvinnut palauttaa, rauhansopimuksen pykälistä huolimatta>>

        Kummallista kyllä se oli Englanti, (tuo piskuinen, itsenäiselle Suomelle 1. sodan julistanut roistovaltio), joka innokkaimmin vaati ns. ylimääräisten (etenkin sotasaalis-) aseiden luovuttamista Liittoutuneille / niiden tuhoamista tai heidän hallintaan. Siis käytännössä NL:oon. YYA-liittosopimuksen myötä Nl katsoi Suomen tarvitsevan nuo aseet itse,bEIKÄ vaatinut niiden luovuttamista / tuhoamista.

        Sotasaalistykkeihin he eivät suostuneet myymään varaosia ;) Sanoivat kuulemma etteivät ole myyneet / toimittaneet Suomelle ko. aseita

        Kaikki sotasaalisautot piti sen sijaan palauttaa tehdaskunnostettuina. Hyvä niin, sillä Molot oli kamalan näköisiäkin ja millimetrimitoilla valmistettuja lisenssi-Fordeja. Kunnostamistyö oli äärimäisen kallista ja hankalaa mm. moottoreiden osalta kun niihin ei saanut edes varaosia Amerikan-Fordilta.

        Norsupyssyjä meni Usa;n, jossa tekivät pankin ryöväyksen moisella pst-pyssyllä.
        Miten onnisti , siitä ei tietoo.


    • Anonyymi

      Semmoinen se ry$$ä oli ja on vieläkin.

      • Anonyymi

        Sama rosvo on edelleen rajan takana.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      228
      3578
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2201
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2091
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1985
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      87
      1662
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1381
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1281
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe