Tuulivoima asiaa täällä ja nyt tämä olisi hyvä lukea tiedoksi

Anonyymi

Löytyi vanhempi keskustelu aiheesta, joka ei sisällöltään ole tähän päivään mennessä vastuineen muuttunut yhtään:

Tässä vähän tietoa niille maanomistajille jotka rahankiilto silmissään ovat lupautuneet vuokraamaan maapohjiaan tuulivoimayhtiöille. Kannattaa sitten laittaa ne vuokrarahat tilille odottamaan aikoja kun myllyt puretaan, saatte niillä edes osan kustannuksista maksettua.

""

Tuulivoimayhtiöt ovat pääsääntöisesti aivan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta osakepääomaltaan 2 500 euron yhtiöitä. Tiedossani ei ole tapauksia että yhtiöt olisivat ostaneet maapohjan jolle on aikomus rakentaa voimala.

Ne rakennetaan vuokramaalle jonka omistajalle on luvattu hyvät korvaukset, joskus jopa niin hyvät että vaimollekaan ei sopimusta saa näyttää.

Selvitettyäni mahdollisia jälkiseuraamuksia ympäristöministeriöstä siltä varalta jos sattuu joku ympäristövahinko tai kun voimala tulee vanhaksi tai rikkoutuu ennen aikojaan ja joudutaan purkamaan kuka on velvollinen korjaamaan jäljet?

Vastaus oli yksiselitteinen. Maankäyttö- ja rakennuslakiin vedoten maanomistaja on aina viime kädessä vastuussa mitä hänen maallaan tapahtuu ja maksaa kustannukset, MRL. 166§ 170§ 154§ 182§.

Eduskuntaan 34/2012 jätetyn lakiesityksen mukaan muun muassa tähän liittyvät kustannukset ovat tulossa suoraan ulosottokelpoisiksi.

Suomessa sääolosuhteet näyttävät lyhentävän oleellisesti voimaloiden käyttöikää, isommat 6-vuotiaat myllyt jo vaikeuksissa ja tiedossani on, että muutamia 10 vuotta sitten rakennettuja voimaloita on jo poistettu käytöstä kalliiden korjauskustannusten vuoksi.

Reposaaren sillankupeessa kesällä hajonnut mylly aiheutti vaarallisuutensa vuoksi päivien liikennekatkoksen. Tämä vajaat 15 vuotta vanha lienee vanhimpia käytössä olleita voimaloita. Tässä on myös huomioitava että voimala oli vain 60 metriä napakorkeudeltaan (jo purettu).

Joten voi olettaa että suuret napakorkeudeltaan 130–160-metriset voimalat ovat vielä suuremman rasituksen kohteena ja näin keski-ikä jää mahdollisesti jopa alle kymmenen vuoden.

Herää kysymys kuinka moni vuokrasopimuksen allekirjoittanut maanomistaja on ottanut selvää vastuista, jotka sille voi tulla esimerkiksi jos vuokralainen menee konkurssiin tai muuten häipyy rahoineen, ja voimala jää käyttämättömänä seisomaan se on monestakin syystä purettava (huom. lakipykälät).

Laskelmiin perustuvassa arviossa on ison voimalan purkukustannuksiksi saatu runsaat 600 000 euroa, käytännön esimerkki pienistä alle megan 60/80 metriä korkeiden voimaloiden purkamisesta on tullut USA:sta.

Siellä urakkatarjoukset ovat olleet luokkaa noin 180 000 dollaria, mutta on huomioitava että kun puretaan voimala, jonka napakorkeus on 150 metrin luokkaa, tämä on muutenkin isompi 3–5 megan laitos, työhön vaadittava nosturi nousee 600–750 tonnin kokoluokkaan ja niin edelleen.

Usealle maanomistajalle summa on liian suuri käteisellä maksettavaksi. Riittääkö sittenkään vaikka ulosottomies myisi koko tilan, jääkö se sitten osaltaan kunnan maksettavaksi, tulevaisuus näyttää.

Kiinteistöverotuotto kunnalle on puhuttanut montaa valtuustoa, kuntaliitolta saa tähän selvät ohjeet joista voi ennakkoon laskea tuoton. Kiinteistöveron piiriin ei lasketa koneistoa, siipiä, sähkölinjoja, automatiikkaa, kaavoitus-, suunnittelu-, rahoitus- ja konsultointikustannuksia, sähköliittymämaksuja, teiden ja kokooma-alueiden rakentamiskustannuksia ja niin edelleen.

Jäljelle jää perustus/kivijalka, voimalan tornirakenteet ja konehuoneen seinät. Nämä edustavat noin 8–15 prosenttia kokonaiskustannuksista huomioiden verottajan kertoimet ja vähennykset vuosittaiseksi kiinteistöverotuloksi.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lukijalta/tuulivoimalat-maan-omistajan-vastuulla-1.72279

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/la_34_2012_p.shtml

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      No eihän tuo tunnu missään! Siinä vaiheessa, kun ongelmat tuulivoimaloiden kanssa alkavat yleistyä, Kepulit tekevät eduskunnassa lakialoitteen valtion täysimääräisestä korvauksesta . Ja suurella tod.näköisyydellä saavat sen läpi persujen ja kokkareiden tuella... Hyvä Suomen Kansa, Hyvä Veronmaksaja!

    • Anonyymi

      ELY keskukseen voi ottaa yhteyttä ja tarjota sekä metsä-että suo omistuksiaan ostettavaksi valtiolle, maksavat niistä markkinahinnan ja etuna on ettei tarvitse maksaa veroa lainkaan.

      Laittavat sitten ostamansa maan hiilinieluksi ja rauhoittavat, ei tule sen jälkeen myllyjä ei

    • Anonyymi

      Tuuli voima on huono

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1699
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1584
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      70
      1458
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      54
      1435
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      51
      1349
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1298
    7. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      79
      1217
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      11
      1158
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1121
    Aihe