karies ulottuu ienrajan alle ja lähelle pulpaa

Anonyymi

Ienrajan alle ja syvälle lähelle hammasydintä ulottuva karies, jonka alue on ilmeisesti kohtalaisen iso. Eikö kariesta voida paikata tässä tapauksessa ja selvitä jollakin tavalla myös siitäkin ongelmasta että ollaan jo lähellä hammasydintä?

Tai hammasta hoidettua edes siten että edes sen juuri saataisiin pelastettua kiinnitysalustaksi esim. nastahampaalle?

Mielelläni kuulisin täällä näkemyksen tähän joltakulta ammattilaiselta , jos sellaisia on tälläkin palstalla. Olen jo aiemmin oppinut sen että hammaslääketiedekin voi välillä olla vähän "arvauskeskustoimintaa" siinä missä muukin lääketiede. Eli näkemyksiä ja tulkintoja riittää ja tilanteet eivät aina välttämättä olekaan niin yksiselitteisesti vain juuri niin tai näin.

Lisäksi myös sillä että jos ollaan juklkisen sektorin puolella sen pahan resurssipulan vaivaamassa hammashoidossa, on varmaankin myös vaikutusta siihen että mihin kaikkiin hoitoyrityksiin ryhdytään ja toisaalta mihin taas ei ryhdytä.

16

2720

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hampaan kandi täällä :)
      Pitäisi nähdä röntgen-kuva, jotta pystyisi sanomaan tarkemmin, mutta yleisesti ottaen lähelle hammasydintä ulottuva reikä ei ole mikään este. Röntgen-kuva aina aliarvioi syvyyttä eli kariesta poistettaessa on riski, että yhteys hammasytimeen on jo valmiiksi syntynytkin. Näissä yleensä tarvitaan paikkauksen lisäksi juurihoito, mutta hammas saadaan kyllä säilytettyä. Jos yhteyttä ei ole, tehdään monesti 2-vaiheinen karieksen poisto, että säästytään juurihoidolta.

      Syvälle ienrajan alle ulottuva reikä on hieman ongelmallisempi. Tässä voidaan käyttää rajana hammasta tukevaa alveoliluuta. Jos reiän syvin kohta on ikenen ja luun välissä (eli luun yläpuolella), saadaan hammas paikattua, vaikkakin se on teknisesti hieman haastavempi tehdä. Jos reikä ulottuu luun reunan alapuolelle, ei hammasta kannata enää paikata, vaan hoitona on poisto. Syynä on se, ettei matriisia ("muottia", joka laitetaan ennen muovin asettelua) saada laitettua näin syvälle, jolloin paikan sauma vuotaa samantien, eikä pohjastakaan saada tiivistä.

    • Anonyymi

      Kiitos asiantuntevasta vastauksesta! En itsekään tiedä tarkempia yksityiskohtia kyseessä olevan poskihampaan (alaseiska) tilanteesta, muuta kuin että siinä karies ulottuu liian lähelle hammasydintä sekä ulottuu lisäksi ienrajan alapuolelle. Näiden seikkojen sanottiin olevan esteenä sen paikkaukselle. Ehkä joku spesialisti pystyisi vielä pelastamaan tämän hampaan? Yhteensä kaksi tavallista kohdennettua rtg-kuvaa siitä kohdasta on jo otettu, toinen alakuutosesta ja toinen alaseiskasta. Molemmissa kuvissa näkyy nämä molemmat poskihampaat.

      Olin myös PKS Sehykissä viereisen poskihampaan (alakuutonen) tilanteen takia, josta sanottiin että sitä ei voida paikata hampaan halkeaman takia. Halkeama todettiin ientaskumittareilla. Kyseisestä poskihampaasta otettiin siellä tavallinen rtg-kuva, josta kuvasta tosin ei nähty halkeamaa, vaan se löytyi siis kliinisesti em. keinolla. Tämä Sehyk:ssä otettu rtg-kuva kertoi myös tämän nyt puheena olevan viereisen alaseiskan tilanteesta, koska sekin näkyi siinä rtg-kuvassa. Tutkimuksen tehnyt endodontti sanoi että kyseinen alakuutonen pitää poistaa, muuta hoitoa sille ei ole. Lisäksi hän sanoi että myös sen viereinen nyt puheena oleva alaseiska pitää sekin poistaa ja siinä hänen näkemyksensä perustui yksin rtg-kuvaan, jossa näkyi myös tämä alaseiska ja sen karieksen sijainti ja ulottuvuudet.

      Nyt tulee liikaa poistettavia purennan kannalta tärkeitä hampaita jos ensinnäkin tämä alakuutonen joudutaan poistamaan ja sen lisäksi myös tämä alaseiska, jossa karies siis esiintyy ja sijaitsee hankalalla tavalla. En ihan heti anna tätä alaseiskaa poistaa, kuten en myöskään haljenneeksi todettua/väitettyä alakuutostakaan, vaikka sen kohtalo vaikuttaisi jo sinetöidymmältä.

      Aion käydä vielä spesialistilla yksityisellä puolella molempiin hampaisiin liittyen, sillä olen oppinut että nämä tilanteet eivät aina välttämättä ole niin yksiselitteisiä, joskus tietysti ovat.

      • Anonyymi

        Tarkennus/korjaus: viereistä hammasta eli alakuutosta ei endodontin mukaan edes kannata yrittää ryhtyä juurihoitamaan (kanavat jo luutuneet), koska hammas ientaskumittareilla.. ym. kliinisesti todeten on halki > hampaassa oleva muhkura kertoo sen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tarkennus/korjaus: viereistä hammasta eli alakuutosta ei endodontin mukaan edes kannata yrittää ryhtyä juurihoitamaan (kanavat jo luutuneet), koska hammas ientaskumittareilla.. ym. kliinisesti todeten on halki > hampaassa oleva muhkura kertoo sen.

        Hampaan kandi jatkaa :)

        Tämän on nyt enemmän tai vähemmän arvailua, kun en suuhun näe, mutta kommentoimpa silti. Ensin ala-6. Hampaan vertikaalinen (pitkittäinen) halkeama ei yleensä näy röntgen-kuvassa, jos kuvia ei oteta useampaa eri suunnista. Toisaalta kuvat eivät anna mitään lisäarvoa (pl. alla olevat erikoistapaukset), jos halkeama näkyy jo kliinisesti, sillä näitä ei ainakaan vielä pystytä korjaamaan, vaan hoitona on hampaan poisto. Joskus harvoissa tilanteissa voi poskihampaissa yrittää poistaa vain osan. Hampaan tulee olla muutoin kunnossa ja murtumalinjan sopivassa kohdassa. Radektomiassa poistetaan hampaan alta murtunut juuri, muutoin hammas jätetään paikoilleen (ja juurihoidetaan) ja hemisektiossa hammas halkaistaan kokonaan puoliksi ja murtunut puolisko poistetaan. Nämä siis vain erikoistapauksia, ja yleensä järkevämpää on poistaa koko hammas. Myös luutuneet kanavat puoltavat poistoa sekä "muhkura", joka on luultavasti tulehduskudosta hampaan ympärillä.

        Ala-7:aan ei kauheasti ole lisättävää edelliseen vastaukseen. Jos reikä on luuta syvemmällä, ei hammasta saada enää korjattua ja helpommalla selviää, kun hampaan poistaa ennen kuin hammas sekä sen ympäröivä kudos ehtii tulehtua. Kliinisesti ei reiän syvyyttä voi arvioida, vaan röntgen-kuva ratkaisee tässä asiassa.

        Jos haluat tästä toisen arvion yksityisellä, niin tokihan se on mahdollista. Ajanvaruksessa voi jo kysyä, näkevätkö he sehykissä otettuja rtg-kuvia. Jos eivät näe, niin ne voi pyytää sehykistä mukaan, niin selviää ilman tuplakuvauksia.

        Hampaan poistothan ovat ikäviä tilanteita ja varmasti mietityttävät monia, varsinkin jos kyseessä on ensimmäiset poistot. Tilannetta ehkä keventää hieman se, etteivät hampaat ole näkyvällä paikalla, jolloin ei ole yhtä kovaa kiirettä saada syntynyttä puutosaukkoa umpeen.
        Kahden poskihampaan puutokseen yleensä tottuu hyvin. Toki riippuu muusta purennasta, siitä montako purentaparia on (hampaiden virheasennot, muut poistot, yms), mutta esimerkiksi käypä hoidon mukaan 10 hammasparia ("vitosesta vitoseen") koetaan yleensä riittäväksi purennaksi. Tästäkin kannattaa toki keskutella ennen poistoa, jos asia mietityttää :) Nykyään on myös hyviä proteettisia ratkaisuja, jos tuntuu ettei tilanteeseen totu


    • Anonyymi

      Saisko asian tuntevaa vastausta tännekki että mitenhän on kun hampaseen tehtiin joku ensiapu lääkepaikka juurihoitoa varten mutta juurihoito tehdään vasta parin kuukauen päästä. Eikai juuret nyt ole luutumassa sielä muutenkin hammas ei ole kipeä mutta välissä oireilee tai tulee jänniä nykymisiä ja tuntemuksia. : D kait se menee kivuttomasti nimittäin ei päivystys käynnilläkään sen kummemmin sattunut.

      • Anonyymi

        Hammaslääkärit helposti poistavat hampaan näin se menee, saavat implantteja tilalle.


    • Anonyymi

      Yhteiskunnat ei juurikaan tue käsitystä, jos rahaa ei enää ole. Kirjoitan vain siksi. Siksi, ettei raha ratkaise.

      • Anonyymi

        Mitä nuo lauseet tarkoittavat?


    • Anonyymi

      Jos asiasta voisi tehdä rikosilmoituksen, niin tekisin niin.

      • Anonyymi

        Mistä asiasta?


    • Minulla oli tai on juuri kuvaamanlaisesi hammas. Se särki sietämättömästi kolmisen vuotta sitten, ja ensiapuna ilman mitään röntgenkuvia avattiin hammas . Tehtiin vaiheittainen ekskavointi (vaati pari käyntiä) ja lopuksi paikattiin. Oli siis syvä karies ienrajan alla ja pulpakavum kuulsi. En tiedä mitä eroa on reiällä ja karieksella, eivätkö ne ole sama asia?

      Joka tapauksessa ko. paikkaus kesti kolmisen vuotta, kunnes kyseinen hammas alkoi tänä vuonna oireilla uudestaan, tuli kylmän- ja kuumanaraksi. Entinen paikka todettiin vajaaksi ja nähtiin saumavuoto röntgenkuvasta. Aiemmin tehty paikka uusittiin tänä vuonna. Lievää oireilua on jäänyt, mutta tärkeintä on, että hammas on paikallaan. Joten tapauksesi ei välttämättä vaadi hampaan poistoa. Käy osaavalla hammaslääkärillä konsultaatiossa, toisella kuin aiemmin.

      • Anonyymi

        Kiitos hyvästä kommentista!

        t. aloittaja


      • Anonyymi

        Oireilevat juurihoidetut hampaat kuin myös tulehtuneet juuret voivat aiheuttaa sydänsairauden!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oireilevat juurihoidetut hampaat kuin myös tulehtuneet juuret voivat aiheuttaa sydänsairauden!

        Näin sanovat. Ikäväähän se on, mutta pitää kaiketi paikkansa.


    • Anonyymi

      Ikääntyminen ja reikiintyminen ei aina ole vaan mea culpaa.

      • Anonyymi

        Miten tuo liittyy tähän nimenomaiseen aiheeseen?

        "Mea culpa eli culpa mea on latinankielinen fraasi, joka tarkoittaa ”minun vikani”. Tavallisessa kielenkäytössä sillä tarkoitetaan, että sitä käyttävä ottaa vastuun tapahtuneesta. Se on lähtöisin katolisen messun johdannosta, jossa fraasilla tunnustetaan erityisesti syntien johtuvan niiden tekijän omasta syystä. Rukouksen tässä osassa on tapana kevyesti lyödä oman sydämensä kohdalle."


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      26
      4363
    2. Mitä haluaisit

      Sanoa hänelle tällä hetkellä?
      Ikävä
      214
      2352
    3. Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Aloitteen sisältö Ympäristöjärjestö Elokapina tulee määrätä välittömästi
      Maailman menoa
      40
      1852
    4. Sukset jo ristissä? Ensitreffit alttarilla Anna syyttää rajusti - Hai puolustautuu: "Mutta en mä..."

      Voi, voi... Onko Anna liian epävarma itsestään vai mikä mättää? Pari tuntenut vasta pari päivää ja kriisiä jo pukkaa.
      Ensitreffit alttarilla
      18
      1664
    5. Sofia B- miljonäärillä on vaimo ja pieni vauva .

      Voi ei taasko oli avioliitossa olevan miehen salarakas ja miksi voi noin toimia tää Sofia näin alhaisesti ?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      221
      1650
    6. Nyt on kansalaisaloite: Elokapina lakkautettava.

      Tänään tullut uusi kansalaisaloite, jossa vaaditaan Elokapinaa lakkautettavaksi, tai julistamista rikollisjärjestöksi, k
      Maailman menoa
      149
      1290
    7. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
      Joensuu
      51
      1154
    8. Hyvin sä olet

      Olet toiminut aina. Älä epäile tai häpeä omaa toimintaasi nainen. Kukaan ei vahingoittunut ja kaikki on ollutta ja menny
      Ikävä
      56
      915
    9. Ohhoh! Robert Helenius yllättää - Näin hän vastaisi Tanssii Tähtien Kanssa -kutsuun: "Ura..."

      Robert Helenius olisi kyllä komea näky TTK-parketilla vai mitä olet mieltä? Ja olikos se Viivi Pumpanenkin jo siellä...
      Suomalaiset julkkikset
      9
      911
    10. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

      Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
      Maailman menoa
      127
      851
    Aihe