Saunatonttu on antanut moraalin ihmisille

Moni kreationisti väittää, että Raamattu tai Jahve olisi antanut moraalin, käsityksen oikeasta ja väärästä. Tämä on täyttä harhauskoa. Vakavasti otettavien tutkijoiden mukaan Saunatonttu on antanut moraalin ihmisille ja tonttu on syrjäyttänyt Jeesuksen kaikilla muillakin elämän aloilla.

"Tonttu on syrjäyttänyt Jeesuksen joulunvietossa, sanoo tietokirjailija Heikki Saure"

"Kaupungilla, joululauluissa, tv-mainoksissa, postikonttoreiden korttitelineissä tai vaikkapa ravintoloiden sesonkisisustuksessa ei näy kristillistä kuvastoa, kuten Jeesus-lasta seimessä. Mutta sitäkin enemmän on tonttuja."

"Esi-isillemme tonttu oli jumaliin rinnastettava olento. Muun muassa saunatonttu, kotitonttu, riihitonttu ja myllytonttu valvoivat, että ihmiset toimivat normien mukaan ja pitivät huolta rakennuksista, eläimistä ja esineistä.

Lisäksi tontut ja haltiat valvoivat ihmisen suhdetta luontoon. Sauren mukaan luonnon kunnioitus alkoikin mennä pilalle samoihin aikoihin, kun usko tonttuihin alkoi hiipua.

”Ennen, jos isäntä tai emäntä käyttäytyi huonosti, saunatonttu saattoi murhata hänet. Lisäksi tunnetaan monta kertomusta, joissa uhri on löytynyt kaiken lisäksi nyljettynä. Verinen nahka on vain roikkunut orsilla”, Saure sanoo."

Raamatun Jahve on aika kesy olento tonttuihin verrattuna. Tontut tappoivat ja nylkivät metelöivät ja häiritsevät isännät ja emännät. Jahve sensijaan oli helppo harhauttaa pois tappopuuhista verisellä nahan palasella.

24 Matkan varrella Herra tuli Moosesta vastaan paikassa, johon hän oli perheineen yöpynyt, ja aikoi surmata hänet.

25 Silloin Sippora otti terävän piikiven, leikkasi pois poikansa esinahan ja kosketti sillä Moosesta jalkojen väliin sanoen: »Sinä olet minun veriylkäni.»

26 Niin Herra jätti Mooseksen rauhaan. Sippora oli ensimmäinen, joka sanoi »veriylkä» puhuessaan ympärileikkauksesta.

Tonttu on kunnioitettu ja pelätty olento. Mikael Agricola mainitsee Tontut jumalien joukossa Daavidin Psalmissa.

"Ensimmäinen Suomessa säilynyt maininta tontusta löytyy Mikael Agricolan kirjasta Dauidin Psaltari vuodelta 1551. Siinä Agricola listaa ja kuvailee vanhoja suomalaisia jumalia. Tontun paikka on muun muassa metsänjumala Tapion ja vedenjumala Ahdin joukossa."

13

115

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Saunatonttu on ainoa looginen jäljelle jäävä vaihtoehto, jos evoluutiouskomus osoittautuu virheelliseksi.

      • Anonyymi

        Ei kyllä sitten palataan takaisin ensimmäiseen uskontoon, hindulaisuuteen.


    • Anonyymi

      Minäpäs annan sinulle paatuneelle perusteellisesti petetylle evokille ohjeen jonka avulla näet sen että evomoraalin ahne oman itsekkään edun etsimisen mentaliteetti ei ole paras tapa tuottaa onnellisuutta vaikka yksinkertaiset ajattelijat niin uskovat ihan evosokeasti.

      Raamattu sanoo että on onnellisempaa antaa kuin saada, siis täysin vastoin evomoraalia.
      --Mutta panehan tämä teema testiin, eli sen sijaan että puhuttelet läheisiäsi sanomalla heille jotain ilkeästi tämän tästä.
      Teehän niin että hillitset oman todellisen luontosi ja puhut aina kaikille ystävällisesti vaikkapa kuukauden ajan, ja tämä tarkoittaa sitä että hillitset oman ilkeytesi ja halusi vastata pahoihin evokkikavereittesi typeriin puheisiin samalla mitalla, eli kostahan paha hyvällä ja kun kuukausi on mennyt tällä tavalla niin tulet satavarmasti huomaamaan että moni kiittelee sinun parantunutta käytöstäsi. Olet varmasti ilinen siitä että jos olet parisuhteessa niin kumppanisi ilmaisee rakaastavansa sinua enemmän kuin ennen.
      Kiitä tästä minua! Ei kun siis Raamattua.

      • "...eli sen sijaan että puhuttelet läheisiäsi sanomalla heille jotain ilkeästi tämän tästä.
        Teehän niin että hillitset oman todellisen luontosi ja puhut aina kaikille ystävällisesti vaikkapa kuukauden ajan, ja tämä tarkoittaa sitä että hillitset oman ilkeytesi..."

        No mutta ihan samaahan Tontutkin vaativat. En tietenkään tuputa evolutionismia vaan tarjoa Tonttuihin uskomista vakavaksi vaihtoehdoksi Jahvistiselle kreationismille.


    • Pahaa elämää viettäviä murhaava ja nylkevä Saunatonttu on mahtava olento, mutta Hänen Isäntänsä Joulupukki on aivan uskomaton. Tieteen huippua edustavan Los Alamosin kansallisen laboratorion mukaan Hänen ei tarvitse noudattaa edes luonnonlakeja ja Hän käyttää hyväkseen moderneimpia logistisia ratkaisuja. Kreationistit voisivat ottaa mallia Joulupukista kun jatkossa yrittävät selittää tulvamyytin epäloogisuuksia.

      "Laskemien on pakko todeta, että Joulupukin ei tarvitse noudattaa kiireisimpänä aikana luonnonlakeja. Valon nopeus ei ole etenemisen yläraja joulupyhinä. Niinpä pukki kiitää reellään talosta taloon valoakin nopeammin."

      "Nyt Los Alamoksen kansallinen laboratorio Yhdysvalloissa esittää tästä jo perinteisestä joululahjojen jaon ongelmasta nykyaikaisen version.

      Tänä jouluna joulupukki jakaa lahjavuortaan erityisesti Yhdysvalloissa myös dronejen eli lennokkien sekä rekkojen avulla, ovelta ovelle. Uusi tekniikka tulee näin avuksi."

      https://www.hs.fi/tiede/art-2000006354238.html

      • Anonyymi

        Sukulaispoika 8v aprikoi, että Joulupukki saattaa käyttää hyväkseen madonreikää, jota pitkin Pukki palaa aina lahjat jaettuaan menneisyyteen ja aloittaa näin lahjojen jakamisen seuraavassa kodissa samaan aikaan kuin aloitti edellisessäkin. Näin teoriassa mahdoton lahjojenjakourakka onnistuu muutamassa päivässä.

        Sitä se tekee kun viattomat lapsi oppii lukemaan Hesarin tiedepalstaa ja Tiede-lehteä, mutta halu uskoa Joulupukkiin on edelleen kova.


    • Anonyymi

      Shamanius eli luonnonuskonto oli ennen kristinuskoa.
      Minäkin lisään aina kiukaaseen löylyn jälkeen yhden puun saunatontulle kylpemiseen.

    • SKS:n klassikkokirjoissa "Myytillisiä tarinoita" ja "Kotiseudun tarinoita" on runsaasti noita tonttu- ja muita kauhujuttuja. Saatavana uusina painoksina SKS:n kirjakaupasta edulliseen hintaan.

    • Anonyymi

      Meidän saunan tonttu ei varmaan ollut tyytyväinen uuteen kiukaaseen, kun oli sauna kovin haalea. Uskaltaako toista kertaa mennäkään. Vai nyljetäänkö oitis.

      • Kannattaa lepytellä jättämällä puuroa voisilmällä, olutta juotavaksi ja valmis vuode pedattuna. Tonttujen kanssa ei ole syytä leikkiä. Luotettavien lähteiden mukaan monta herran vuotta sitten smoolantilaisen Rydin tilan piika sai päähänsä kujeilla Tontun kustannuksella. Piika tiesi Tontun pitävän voisilmästä puurossa ja hän piilotti voin lautasen pohjalle puuron alle. Kun Tonttu huomasi, ettei puurossa ollut voisilmää, ryntäsi Tonttu suorin tein navettaan ja pieksi talon parhaan lehmän hengiltä. Tonttu ei kuitenkaan hylännyt pihapiiriä vaan palasi taloon ja söi puuron loppuun. Tontu huomasi puuron alla olevan voisilmän ja tuli katumapäälle. Jouluyönä Tonttu meni naapuritalon navettaan ja toi sieltä parhaan lehmän tapetun lehmän tilalle.


    • Linkin takana on YLE:n hyvä artikkeli Saunatontuista. Artikkelissa on paljon ihmisten autenttisia silminnäkijähavaintoja, joista viimeiset on kerätty talteen alle sata vuotta sitten. Nämä ovat paljon luotettavampia havaintoja kuin ikivanhat uskonnolliset myyttikokoelmat, joissa tapauksia liioitellaan eikä alkuperäisestä silminnäkijästä ole mitään varmaa tietoa.

      Hyvä esimerkki Saunatontun moraalinvartijan roolista on mikkeliläismiehen kalun tartuttaminen salarakkaaseen niin, että salarakkaus tuli kaikkien tietoon.

      "Joskus saunanhaltija suojeli myös synnyttäviä äitejä ja piti heistä huolen. Mikkelissä kerrottiin miehestä, joka oli vienyt "leipäsutensa" (vihkimätön kumppani, salarakas) saunaan sillä välin, kun oma vaimo nukkui raskaana pirtissä. Saunanhaltija suuttui ja tartutti miehen kalun kiinni naiseen niin, että vain tietäjä saattoi erottaa häpeällisen pariskunnan toisistaan."

      https://yle.fi/uutiset/3-10258480

    • Ei paljoa kiinnosta saunatontut, kun hän joka loi saunatontut on vieläkin suurempi.

      • Anonyymi

        Ei, Mark5 ei luonut saunatonttuja. Mark5 on Jumala muuten vain.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      327
      2762
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      93
      2069
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1610
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1144
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1022
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      983
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      940
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      143
      883
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      832
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      744
    Aihe