Terve vaan kaikille. En nyt muista onko täällä tätä ennen keskusteltu Lieksan seudun menyystä mutta nyt laitan joka tapauksessa jotakin. Mitään kovin ihmeellisiä sörsseleitähän täällä ei valmistettu johtuen kai raaka-ainevalikoiman suppeudesta mutta todellisia herkkuja osattiin silti loihtia.
Laitan tähän yhden joka tuli tutuksi lapsena, uunipuuro sianlihamaulla. Sianlihan palasia käristettiin eli surruutettiin pannulla. Pataan ohraryynejä, vettä, suolaa ja sianlihat. Pata yöksi uuniin ja oli aamulla hyvää ja ravitsevaa puuroa.
Lieksalaisista perinneruoista
87
1994
Vastaukset
- Anonyymi
Jos musitatte aikoinaan kun sikoja ei kasvatettu teollisesti,miten hyvä silava niissä oli jos paistoi vaikka keittetyjä perunoita valusrautapannussa? Nykyisin liha on melkoista kitjaketta ja silava ei sula kunnolla pannulle! Nykyisin on perunatkin voissa paisettava jos meinaa saada niihin jotain kullankeltaista väriä, mutta maku ei ole sama kuin silavassa paistetuissa perunoissa.
- Anonyymi
Noista "mukamasihanista" rasvajauhosörsseleistä minulla on vain ällöttävä muisto. Olin poikasena perunannostossa apuna muutamassa naapurissa ja siellä sitä olis pitänyt syödä. Sellasta epämääräisen näköistä talijauhoiljetystä. Lisänä vissiin kylmässä uunissa paistettua leipää ja tönkkösuolattua lahnaa. Voi jessen pyssyt ja puukuulat niitä "eväitä".
Syömättä jäi ja nirsoilijan maineen sain.
Täkäläisen ruokakulttuurin valossa ei liene ihmekään jos Pohjois-Karjala-projekti vähensi sydänkuolemia. Johan tuollainen talipuuro tappaa kertasyönnillä.
- Anonyymi
Teillä on se köyhän liha. Meillä teurastettiin mulli ja sitä syötiin.
- Anonyymi
Niin meilläkin tehtiin ja syötiin kunnon karjalanpaistia ja palvattualihaa. Mutta kyllä jouluna kinkkua aina.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Niin meilläkin tehtiin ja syötiin kunnon karjalanpaistia ja palvattualihaa. Mutta kyllä jouluna kinkkua aina.
Niin ei tämä ollut Lieksassa. Lisäksi yleensä lattukukko, kalakukko, kalakeitto, teurastettiin lampaiya ja kaalikeittoa, kaikki omastatakaa,porkkonoita myöten.
- Anonyymi
Juu, oli muuten erinomaisen tehokas sepelvaltimontuke. Ei paljon liikakansoitus ennättäny haitata kun infarkti vei ennen kuuttakymmentä.
Kunnon aloitus, kiitos Tanhio!
Minä muistan kun tehtiin "harmoota puuroo".
Olikohan se rukiista tehty, on jonkinlainen mielikuva, en muista varma.- Anonyymi
Tuttu nimi, mutta en muista mistä aineista ja miten tehtiin, oliko ruista vaiko ohraa. Saattoi olla joukossa perunaakin. Vanha lieksalaisohje kertoo peruna-ruispuurosta, olen sellaisen käsinkirjoitetun resetin jopa nähnyt. Ehkä käytettiin ruista tai ohraa potakan kanssa, mitä milloinkin sattui olemaan. Tai vaikka pettujauhoja.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tuttu nimi, mutta en muista mistä aineista ja miten tehtiin, oliko ruista vaiko ohraa. Saattoi olla joukossa perunaakin. Vanha lieksalaisohje kertoo peruna-ruispuurosta, olen sellaisen käsinkirjoitetun resetin jopa nähnyt. Ehkä käytettiin ruista tai ohraa potakan kanssa, mitä milloinkin sattui olemaan. Tai vaikka pettujauhoja.
Perunapuuro, jossa ohraa. Syödään voisilmällä suolamuikkujen ja sipulin kera. Nam nam!
- Anonyymi
Sipulisuolamaito uusista perunoista ja uusia sipulin varsia, nami nami. Voittaa maussa kirkkaasti kaikki ihmeelliset gourmee-ruoat.
- Anonyymi
Kurantti ikuisesti arvoitus teille sellainen elämys että muiden yhteistyön mahdollisuuksia tutuiksi rajan juuri 6mg lääkäriltä hieman vaatia Komu tai pienille lapsille ja ollenkaan hissanmaikk
- Anonyymi
Karjalan piiraat ja sultsinat. Nekin ihan maailman huippua. Osaisikohan joku vielä tehdä ?
- Anonyymi
Kyllä oikeiden "karjalanpiiroiden" tekijöitä vielä paikkakunnalta löytyy. Tieto ja taito ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle. Sultsinat ja vatruskat ovat olleet suosittuja etelämpänä itärajaa, mutta myös Lieksassa tunnettuja. Viimeksi mainittuja herkkuja löytyy vielä jo Ilomatsista.
- Anonyymi
Lieksan kansallisruoka sotien jälkeen oli voita makkaran päälle ja perään pontikkaryyppy.
Sirvelisoppa oli yksi hyvä perinneruoka.
Kun en olut mitenkään kokin ainesta silloinkaan, niin en pistänyt mieleen miten se tehtiin.
Muistelen kuitenkin, että siinnä oli sianläski mukana.- Anonyymi
Samuli Korhosen mielestä Itälä on hyvin tyypillistä kun ajetut vihdoin sain tietää että jää piiloon erityisen loukkausta keleistä ja Helsingin välissä oli jossain missä näitä Komu tai pienille lapsille ikkuna on hissanmaikk
- Anonyymi
Sehän tehtiin ainakin meillä näin että ensin suolamuikut kiehautettiin vedessä non 2-3 minuuttia että liika suola lähtee pois, kaadetaan suolavesi kattiasta ja laitetaan uutta vettä tilalle. Sitten sianlihapalat ruskistetaan pannulla sipulin kanssa hyvän ruskeiksi ja laitetaan kalojen joukkoon kattilaan, annetaan kiehua hyvin hiljaa ettei kalat hajoa kunnes lihat ovat kypsiä. Keitineperunoiden ja ruisleivän kanssa on erittäin hyvää syötävää.
- Anonyymi
Sirvelipaisti : Sianliha käristettiin pannulla ,siihen lisättiin aikapaljon vettä ja sitten muikut päälle kiehumaan . Se oli hyvvee muistan sen . Näin tehtiin Nurmeksessa .Pirskatti kun sitä ei oo näkynnä minkään ruokapaikan listoilla . Ite oon joskus tehnyt .
- Anonyymi
Sabaayad on nykyään lieksalainen perinneruoka. Ollut jo toistakymmentä vuotta-
- Anonyymi
Myös sambuusi on ollut perinteenä parikymmentä vuotta. En ole maistellut, enkä aiokaan.
Avotulella poriseva juuri jauhetuista vehnänjyvistä tehty veteen keitetty huttu on näitä uusia perinteitä. Tämäkin maistamaton. Anonyymi kirjoitti:
Myös sambuusi on ollut perinteenä parikymmentä vuotta. En ole maistellut, enkä aiokaan.
Avotulella poriseva juuri jauhetuista vehnänjyvistä tehty veteen keitetty huttu on näitä uusia perinteitä. Tämäkin maistamaton.Vanhat perinteet elävät ja rinnalle syntyy uusi perinteitä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Myös sambuusi on ollut perinteenä parikymmentä vuotta. En ole maistellut, enkä aiokaan.
Avotulella poriseva juuri jauhetuista vehnänjyvistä tehty veteen keitetty huttu on näitä uusia perinteitä. Tämäkin maistamaton.Eikös khat ole myös uusi perinneruoka Lieksassa? Taisi tulla Uimaharjun kautta ensimmäiset 4-5 kiloa jokunen vuosi sitten? Syödäänkö khat raakana vai tehdänkö siitä puuroa?
Luulen että se on vegaaniruokaa. - Anonyymi
JokaAlanAsiantuntija kirjoitti:
Vanhat perinteet elävät ja rinnalle syntyy uusi perinteitä.
Nämä eivät kylläkään ole lieksalaisten vaan täällä loisivien ulkomaan elävien eväitä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Nämä eivät kylläkään ole lieksalaisten vaan täällä loisivien ulkomaan elävien eväitä.
Eikös se jo lasketa perinneruuaksi kun on ollut jo vuosia käytössä eikä sen käyttö lopu.
- Anonyymi
Khattia on myös mukava pureskella ja siitä saa lieksasta joka koneinnssiltä edullisesti. Khattia voi hyvinkin sanoa myös nykyään paikkakunnan perinneruuaksi, kuten sabaayadia.
- Anonyymi
Ei lieksalaisia perinneruokia ole olemassakaan, turha jurina edes pohtia olisiko.
- Anonyymi
Kyllä löytyy. Monia erilaisia
- Anonyymi
Jos lieksan perukoille eksyy ,on pakko haukata lieksalaista.
Aloitus on hyvä ja sopiva Lieksan palstalle. Minäkin laitan pitkästä aikaa lusikkani soppaan ja lisään yhden vanhan kastikkeen ohjeen testattavaksi. Kastikkeen nimi on sipatti.
Pieniksi paloiksi leikattu silava, eli sian läski ruskistetaan paistinpannulla. Sekaan lisätään hienonnettu sipuli, vehnäjauhoa ja vettä. Seosta keitetään varttitunnin verran ja siihen lisätään tarvittaessa hieman maitoa ja jatketaan keittämistä kiehumispisteeseen saakka sekä lisätään maun mukaan suolaa. Kastike on tietenkin rasvainen ja nykysuositusten vastainen, mutta silti perunoiden kanssa erittäin hyvää ja ravitsevaa. Sanoisinpa, että tämä oli savottalaisten lempisapuskaa viime vuosisadan alkuvuosikymmeninä.- Anonyymi
Perunalaatikko on paras. Perunasiivuja, sianlihaa ja sipulia uuniin.
Sitten tulee lanttukukko (vaikka Porokylän) ja perunakukko. - Anonyymi
Porokylän Leipomon lihakukko on kaikkein paras minun mielestäni. Se on tehty lihaa säästämättä.
- Anonyymi
Kaikista paras on itsetehty kukko, mutte tehän ette osaa sitä. Pornokylän kukoissa ei kuoritaikinaa säästellä.
Sopivasti alkaa nälkä tulla, kun lukee tämän ketjun herkuista. Tämä on vähän niin kuin ruokahalua kiihottavaa lääkettä, mitä Uuno Turhapurollakin oli siinä yhdessä elokuvassa. 🍽️
- Anonyymi
Perunalaatikko rosamunda perunoista parasta, siihen sipulia, suolaa, pippuria, lihalientä ja sianlihaa, hätätilassa käy naudanlihakin mutta sianlihalla tulee parasta,,,siitä ne matutkin tykkää.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Perunalaatikko rosamunda perunoista parasta, siihen sipulia, suolaa, pippuria, lihalientä ja sianlihaa, hätätilassa käy naudanlihakin mutta sianlihalla tulee parasta,,,siitä ne matutkin tykkää.
Perrunamaito, sipulimaito ja suutarinpaisti.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Perrunamaito, sipulimaito ja suutarinpaisti.
Jopas harvianisen ruuan mainitsit. Perruna on espanjaa ja se on suomeksi koira. Harvoin Suomessa koiran lihaa syödään ja vielä harvemmin maidon kanssa. Ei jatkoon!
- Anonyymi
Yleisestikin maatiloilla oli kanojakin ja kaakut kuuluivat herkkuihin.
Tuli tuossa mieleen "Mururessi".
Pataan laitettiin pieneksi murennettua leipää.
Voita lisättiin joukkoon.
Sitä keitettiin usein maidossa ja laitettiin voita joukkoon, ja kyllä oli hyvvee.Usein mururessin aineksina olivat koviksi käyneet leivät ja leivänkannat. Näin hampaatonkin talonväki pääsi leivänmakuun. Mururessin teko oli vielä yleistä 1950-luvulla meillä hampaallistenkin keskuudessa.
- Anonyymi
Maitolämmitys se vasta jotakin oli. Maitoa lämmitettiin kattilassa, ei keitetty. Sekaan suolaa. Sitä sitten lautaselle, siihen voita ja leivänmuruja. Hyvää oli varsinkin nälässä ja kun ei aina muuta ollut.
- Anonyymi
Minä muistan huippuna läskisoussin.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Minä muistan huippuna läskisoussin.
Mitähän lie ollut sellainen kuin Huttupuuro? Äiti sanoi usein että tehdään huttupuuroa.
- Anonyymi
Olipa hyvä aloitus ! Näitä entisakojen ruokia syöneitä ihmisiä todella kiinostaa ne ruuat , joita he ovat lapsuudessaan kauan sitten syöneet . Lieksalaiset ! Järjestäkääpä muutaman illan kurssi näistä asioista . Se olisi ainakin meitä ikäihmisiä kiinnostavaa . Minäkin pyrkisin sivullisena (joensuulainen ent. nurnekselainen ) mukaan , jos ottaisitte . Valitkaa joku , joka puhaltaa homman käyntiin ja nautiskellaan porukassa tietysti yekisimme ruuan porukalla ,tätä toivoo Joensuun poika jo 90 täyttänyt asiasta kovasti kiinostunut .
- Anonyymi
Meillä maalaistalossa 60-luvulla oli velliruuat yleisiä, mm. manna-, riisi-, peruna-ja makoronivelli. Johtui tietenkin siitä, kun oli karjatalous, niin maitoa oli velleihin aina reilusti saatavilla. - Siihen aikaan oli yleensäkin hyvin vähän ihmisillä ylipaino-ongelmia. - Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi, välillä kevyttäkin. Mutta näillä pärjättiin..
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Meillä maalaistalossa 60-luvulla oli velliruuat yleisiä, mm. manna-, riisi-, peruna-ja makoronivelli. Johtui tietenkin siitä, kun oli karjatalous, niin maitoa oli velleihin aina reilusti saatavilla. - Siihen aikaan oli yleensäkin hyvin vähän ihmisillä ylipaino-ongelmia. - Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi, välillä kevyttäkin. Mutta näillä pärjättiin..
Maalaistalossa aikoinaan sai liikuntaa eri malliin kuin nykyisin! Työt oli aika pitkälti pienemmillä tiloilla ruumiillista hommaa. Muistan kun yksisiipisellä kyntöauralla ja yhdellä hevosella yksi meidän kyläläinen kynti, ja oli vielä sotainvalidi mies! Toinen jalka oli vioittunut sodassa ja ontui pahasti, se oli minusta aikamoista katseltavaa, mutta hommansa teki. Nykyisin potuttaa katsella kun terveet ihmiset vetelehtii mitään tekemättä ja vielä valittavat kun ei kaikkea saa valmiiksi ja paljon rahaa. Omavaraisia oltiin hyvin pitkälti, oli lehmänkanttura ja mullikka sekä sianpotsi joka syksyllä lahdattiin. Mutta oli se lihakin erlaista kuin nyt mitä on myynnissä, se on semmoista teollista höttöä josta ei saa edes kunnon läskissosia.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Maalaistalossa aikoinaan sai liikuntaa eri malliin kuin nykyisin! Työt oli aika pitkälti pienemmillä tiloilla ruumiillista hommaa. Muistan kun yksisiipisellä kyntöauralla ja yhdellä hevosella yksi meidän kyläläinen kynti, ja oli vielä sotainvalidi mies! Toinen jalka oli vioittunut sodassa ja ontui pahasti, se oli minusta aikamoista katseltavaa, mutta hommansa teki. Nykyisin potuttaa katsella kun terveet ihmiset vetelehtii mitään tekemättä ja vielä valittavat kun ei kaikkea saa valmiiksi ja paljon rahaa. Omavaraisia oltiin hyvin pitkälti, oli lehmänkanttura ja mullikka sekä sianpotsi joka syksyllä lahdattiin. Mutta oli se lihakin erlaista kuin nyt mitä on myynnissä, se on semmoista teollista höttöä josta ei saa edes kunnon läskissosia.
Voevoe. Oli se kauheeta kun sato vettä, räntää ja lunta yhtaikaa ja oli neljäkytäkaheksan astetta pakkasta. Ei meillä ollu kun yks vasemman käjen rukkanen. Meillä oli kakstoista lasta ja sillä sitä lämmiteltiin vuorotellen. Isä kynti vaikka oli puolmetrinen routa, välttinä vanha vene ja hevonenki puusta. Mökki oli kylymä kun hollitalli ja uuni oli ulukopuolella. Se ei sopinu sisälle kun meitä oli niin paljon.
Keksikää ite lisää.
- Anonyymi
Lapsena kuulin nimen rontturokka. Sitä en tiedä mistä se tehtiin enkä muista mille maistui mutta nälässä KAIKKI ruoka maistuu tosi hyvälle.
Ei ollut vara nirsoilla "hyi, en minä tuota syö". Jos niin olisi sanonut niin heti olisi tullut takaisin "no ole sitten syömättä jos ei kelpaa".Olisiko rontturokka ollut samaa kuin tappaiskeitto, eli mykykeitto ja mykyrokka? Sitä valmistettiin teurastetun naudan tai sian sisäelimistä ja verestä. Maksa ja munuaiset keitettiin ensin pariinkin kertaan. Ohrajauhoista ja verestä tehtiin mykytaikina, josta pyöriteltiin mykyjä. Ne kiehutettiin pilkottujen sisäelinten kanssa lisäten suolaa tarpeellinen määrä. Keittoa tuli yleensä hyvin suuri määrä, mutta se vain parani vanhetessaan ja sitä syötiin keitettyjen perunoiden kanssa useampaankin kertaan. Meillä tappaiskeittoa tehtiin vielä 1950-luvulla, jolloin kotona oli karjaa.
- Anonyymi
wanha_lieksalainen kirjoitti:
Olisiko rontturokka ollut samaa kuin tappaiskeitto, eli mykykeitto ja mykyrokka? Sitä valmistettiin teurastetun naudan tai sian sisäelimistä ja verestä. Maksa ja munuaiset keitettiin ensin pariinkin kertaan. Ohrajauhoista ja verestä tehtiin mykytaikina, josta pyöriteltiin mykyjä. Ne kiehutettiin pilkottujen sisäelinten kanssa lisäten suolaa tarpeellinen määrä. Keittoa tuli yleensä hyvin suuri määrä, mutta se vain parani vanhetessaan ja sitä syötiin keitettyjen perunoiden kanssa useampaankin kertaan. Meillä tappaiskeittoa tehtiin vielä 1950-luvulla, jolloin kotona oli karjaa.
Pelkkiä mykyjä voi tehdä ohrajauhosta (?) ja keittää suolavedessä. Syödään voin kera.
- Anonyymi
wanha_lieksalainen kirjoitti:
Olisiko rontturokka ollut samaa kuin tappaiskeitto, eli mykykeitto ja mykyrokka? Sitä valmistettiin teurastetun naudan tai sian sisäelimistä ja verestä. Maksa ja munuaiset keitettiin ensin pariinkin kertaan. Ohrajauhoista ja verestä tehtiin mykytaikina, josta pyöriteltiin mykyjä. Ne kiehutettiin pilkottujen sisäelinten kanssa lisäten suolaa tarpeellinen määrä. Keittoa tuli yleensä hyvin suuri määrä, mutta se vain parani vanhetessaan ja sitä syötiin keitettyjen perunoiden kanssa useampaankin kertaan. Meillä tappaiskeittoa tehtiin vielä 1950-luvulla, jolloin kotona oli karjaa.
Mykyrokka on vanha savolainen perinneruoka.
- Anonyymi
Lieksalainen viilipiimä on myös tosi hyvää. Se lohkeaa klimppeinä eikä valu räkämäisenä kuten länsi-suomalainen piimä.
- Anonyymi
kamuttaja kirjoitti:
Tarkoititko kokkelipiimä?
Sitä ei täällä etelässä, eikä lännessä voi tehdä, ei kokkeloidu.Ei kun ihan viilipiimä, eri kuin kokkelipiimä. Kokkelipiimä onkin enemmän savolaisten herkkua vaikka savolaisiahan myö oomma.
- Anonyymi
kamuttaja kirjoitti:
Tarkoititko kokkelipiimä?
Sitä ei täällä etelässä, eikä lännessä voi tehdä, ei kokkeloidu.Höpöhöpö. Kyllä voi, mutta sinä et sitä ossaa.
Huippuna muistan erään omalaatuisen patakukon, jossa ei ollut kalaa, vaan hieman erikoisempia aineksia.
Sitä sai vain teurastusaikana.
Pataan laitettiin muuta kuin tavallista lihaa, mutta kaikki oli lehmästä.
Siinä oli, kieltä, utaretta, keuhkoa, maksaa, munuaisia, sydäntä, ja jotain lehmän neljästä mahasta, mutta en muista mitä niistä, ehkä satakertaa.
Sitä haudutettiin monta tuntia, ja se on parasta ruokaa mitä siellä koskaan sain.
Siasta tehtiin samaa, mutta sen munuaisia keitettiin ensin, että saatiin haju pois.
Maku ei ollut yhtä hyvää kuin lehmästä tehdyssä.- Anonyymi
Ei lieksalaiset ole ikänä päivänä tuommosta syöneet, koirille ne annettiin tai sota-aikana sotavangeille.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei lieksalaiset ole ikänä päivänä tuommosta syöneet, koirille ne annettiin tai sota-aikana sotavangeille.
Kyllä tuo ruoka tunnettiin meilläkin päin Korisevan seudulla.
- Anonyymi
Tuo taitaa olla sitä surullisen kuuluisaa sotavankimakkaraa. Ei sitä ihmisille syötetty, sotavangeille vain.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tuo taitaa olla sitä surullisen kuuluisaa sotavankimakkaraa. Ei sitä ihmisille syötetty, sotavangeille vain.
Liekkö Koriseva saanut nimensä siitä kun sotavangit syötyään tuota makkaraa alkoivat pitää kuolonkorinaa?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Liekkö Koriseva saanut nimensä siitä kun sotavangit syötyään tuota makkaraa alkoivat pitää kuolonkorinaa?
Venäläisvangeille syötetyn sotavankimakkaran resepti:
Luurouhe, keskoset, emättimet, mädäntynyt liha, likaiset suolet, silakanpäät, multaiset lantunkuoret, pilaantuneet kaalinlehdet, perunankuoret.
Että ei tainnut ihan lieksalaismakuun olla mutta lähellä Kamuttajan herkkua. Luurouhe repi vangin suolet ja alkoi kivulias kuolo. Suomalaista humanismia parhaimmillaan. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Venäläisvangeille syötetyn sotavankimakkaran resepti:
Luurouhe, keskoset, emättimet, mädäntynyt liha, likaiset suolet, silakanpäät, multaiset lantunkuoret, pilaantuneet kaalinlehdet, perunankuoret.
Että ei tainnut ihan lieksalaismakuun olla mutta lähellä Kamuttajan herkkua. Luurouhe repi vangin suolet ja alkoi kivulias kuolo. Suomalaista humanismia parhaimmillaan.Ei naudanluut vahingoita sulia, mutta sian luut vahingoittaa.
- Anonyymi
""" se on parasta ruokaa mitä siellä koskaan sain.""
No eipä sinunkaan ruokalistasi kovin kaksinen ole ollut. Syötiinkö teillä kotona laisinkaan koskaan oikeata ihmisten ruokaa ? Anonyymi kirjoitti:
Venäläisvangeille syötetyn sotavankimakkaran resepti:
Luurouhe, keskoset, emättimet, mädäntynyt liha, likaiset suolet, silakanpäät, multaiset lantunkuoret, pilaantuneet kaalinlehdet, perunankuoret.
Että ei tainnut ihan lieksalaismakuun olla mutta lähellä Kamuttajan herkkua. Luurouhe repi vangin suolet ja alkoi kivulias kuolo. Suomalaista humanismia parhaimmillaan.Mistä lähteestä sait tämän sotavankimakkaran reseptin?
- Anonyymi
JokaAlanAsiantuntija kirjoitti:
Mistä lähteestä sait tämän sotavankimakkaran reseptin?
Kuullostaa vähän mustin murkinan reseptiltä. Mutta ei kait ne sentään sitä reseptiä syöttäneet venäläiselle sotavangille? Sitten reseptiä ei enää ole.
Anonyymi kirjoitti:
""" se on parasta ruokaa mitä siellä koskaan sain.""
No eipä sinunkaan ruokalistasi kovin kaksinen ole ollut. Syötiinkö teillä kotona laisinkaan koskaan oikeata ihmisten ruokaa ?Olisikohan siinnä erikoisessa ruuassa selitys miksi minusta kasvoi niin potra poika ;-))
Anonyymi kirjoitti:
""" se on parasta ruokaa mitä siellä koskaan sain.""
No eipä sinunkaan ruokalistasi kovin kaksinen ole ollut. Syötiinkö teillä kotona laisinkaan koskaan oikeata ihmisten ruokaa ?Vielä jäi vastaamatta sulle joka epäilit sainko muuta ruokaa.
Kerroinhan siitä saadun vain teurastusaikana.
Eihän joka päivä teurastettu vain syksyisin, eikä sitä oltu syömättä koko muuta vuotta.
Se oli erikoiherkkua nami nami!- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kyllä tuo ruoka tunnettiin meilläkin päin Korisevan seudulla.
Sen syömisestähän se Korisevan nimikin tuli. Sakki oksenteli ja korisi.
Siian mäti syksyllä rauhoitusaikana oli varsinaista superherkkua. Suolaa ja sipulia joukkoon niin nam nam. Ehkä ne siian salapyynnit ovat jo rikoksina vanhentuneet, toivotaan niin.
- Anonyymi
Se siian mäti oli huippua silloin harvoin kun sitä sai. Isä kävi joskus ostamassa Saavaniemeltä jostain mökistä mäen päältä. Sain olla kerran mukana.
- Anonyymi
Vironpottu on parasta!
- Anonyymi
Solokkumuussi ja virmehuttu ne vasta herkkua on.
- Anonyymi
Sultsinat, se herkku tunnetaan varmaan Lieksassakin?
- Anonyymi
Kyllä tunnetaan. Pikkuköösinä kävin kuorassa siellä isätä paistoi hellanpäällä. Vuosia sitten Olin ajamassa Joensuusta kohti oli tienvarsilla täynnä autoja isäntärengin? Kohdalla. Siellä oli sultsinoita myynnissä. Ostin.
- Anonyymi
Erilaiset kukot ne vasta poikaa olivat. Lanttukukko, perunakukko, patakukko, aaaaah ! Kalakukkoja tietääkseni vähemmän.
- Anonyymi
Pöytään tuli mieleen että mistähän Jyväskylä lehden aikataulut viestinnän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Jutta Urpilainen hakee sen minkä pystyit muuta selaimen päivittämistä uudempaan ja aiheena sekä koirien turvakoti on Komu ja pienet lapset vauvasta on paha hissanmaikk anteeksi kun et näytä ymmärtävän mennä hoitoon hissanmaikk
- Anonyymi
Keväällä kauhottiin kuoreita kosken alapuolella, kuivattiin uunissa ja sitte syötiin. Joskus kuoreita tuli ihan hirveitä määriä, syötettiin sioillekin.
- Anonyymi
Syksyllä marjat ja sienet. Niitä kerättiin ja niistä naatittiin ja säilöttiin.
- Anonyymi
Uunijuustoa tehtiin vasta poikineen lehmän ternimaidosta..Ei tämä varmaankaan ole ainoastaan Lieksalaisten perinneruoka...
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Uunijuustoa tehtiin vasta poikineen lehmän ternimaidosta..Ei tämä varmaankaan ole ainoastaan Lieksalaisten perinneruoka...
Samaten Arlan Edam on paljon parempaa kuin Valion Edam, vaikka Valion juustoa oli jo -30 luvulla.
- Anonyymi
Vaen oottako maistanu tiällä tehtyy pontikkoo, se vasta oikee liekslalainen perinneherkku on.
- Anonyymi
Kyllä on maistettu. Sitä myytiin ammoisina aikoina esim purokadulla.
Kuoreita kuivattiin paljon ja laitettiin kangas säkkeihin.
Talvella niistä tehtiin vaikka mitä ja sekoitettiin moniin keittoihin.
Joku oli sellainen ruoka, jossa oli sianläskiä ja kuoreita myllätty sekaisin, sitten seos kypsytettiin rautapadassa uunissa.
Jäi mieleen, että oli mahdottoman hyvää.- Anonyymi
Mykyjä. Ohra- ja vehnäjauhoista tehdään n. 5 cm pituisia puikuloita ja keitetään vedessä. Syödään voin kanssa.
- Anonyymi
Kuoreita muistelen Viekijärvellä Kylänlahden puolella Halinjoen suulta pyytäneet nuottaajat
saaneen hyvin aikoinaan. Meilläkin niitä joskus syötiin. Olivat pieniä, raikkaita, lähinnä tuore-kurkun tuoksuisia. Tosi hyviä nopeasti paistinpannulla käytettynä, mausteena pelkkä mieto suola ja paistoon voita, tottakai. Harmitus vaan, kun kuore liikkuu kudulle/kutee vain yhden vuorokauden, joten niitä ei ole tarjolla jatkuvasti.. - Anonyymi
Eikö noita mykyjä syöty Pohjanmaalla eikä Lieksassa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Eikö noita mykyjä syöty Pohjanmaalla eikä Lieksassa.
Viikonlopulla on tehtävä uunijuustoa kun on 1,5 litraa ternimaitoa.👍
Ketjusta on poistettu 10 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 173796
Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin1722315Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja731557Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o641157Onko muita oman polkunsa kulkijoita
Jotka ei oikein pärjää kenenkään kanssa eli on niin omat ajatukset ja omat mielenkiinnon kohteet yms. On tavallaan sella231017- 171894
Toivoisin etten jännittäisi
niin kauheasti. Hassua tässä on se, että en varmaan olisi niin ihastunut sinuun, jos et olisi niin älykäs, ja henkisesti42862Junan kylkeen autolla
Miten helevetissä voi ajaa auton junan kylkeen?? Puhelinta hivelöity kenties!!? Koirat vielä kyydissä on käsittämätöntä73831Oletko päättänyt
Jo varmasti että ensi vuonna keräät rohkeutesi ja sanot tunteesi vai et? Sitä odottaessa ja toivoessa72790- 100789