Ylikosken vinkki rehtorien uupumisen ehkäisyyn

Anonyymi

Miten rehtoribarometrissa juuri julki tullutta rehtorien yleistä uupumista voisi ehkäistä?

Voisivatko Suomen rehtorit paremmin, jos heidän ei tarvitsisi liittää oppilaitoksen toimintaan uskonnollisia tilaisuuksia,kuten jumalanpalveluksia tai hartaustilaisuuksia kirkossa eikä omissa tilassa sekä samaan aikaan Opetushallituksen ohjeiden mukaisia rinnakkaisia ei-uskonnollisia tilaisuuksia tai muuta ohjelmaa, esimerkiksi retkiä, jotka on valmisteltu hyvin ja joista on tiedotettu hyvin, ajoissa ja syrjimättömällä tavalla niin, että huoltajat voivat tehdä aidon valinnan ei-uskonnollisen ja uskonnollisen ohjelman välillä? Vähentäisikö se myös perheiden stressiä?

Opetussuunnitelman perusteiden mukaan toiminnan tulee olla "uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta". Puolueiden osalta tuo tajutaan, kylän suurimmalla puolueella ei yleensä ole lupa järjestää yksin valistustilaisuuksiaan oppilaitoksissa, mutta yhden uskonnollisen yhdyskunnan eli ev.-lut. kirkon osalta linjaus ei toimi. Uskonnollisten tilaisuuksien järjestäminen ei kuulu laissa mainittuihin oppilaitoksen tehtäviin, joita rehtoreilla on hoidettavana kyllin ilman niitä.

Edelläsanottu tarkoittaa, että rehtorien ei tarvitse liittää oppilaitoksen toimintaan uskonnollisia tilaisuuksia. Opetushallituksen ohjeissakin mainitaan,että oppilaitos voi päätyä siihen, että lukuvuoden toimintaan ei liitetä uskonnollisia tilaisuuksia ja toimituksia.

Mitä jos rehtorit tekisivät porukalla ja työnantajan eli kuntien tuella päätöksen,että aletaan noudattaa lain ja opetussuunnitelman perusteiden viitoittamaa uskonnollistaja katsomuksellista sitouttamattomuutta sekä tuota Opetushallituksenohjeidenerikseen mainitsemaa käytäntöä? Se olisi myös Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja sitä koskevien Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätösten mukaista, koska sekunnioittaisi arkaluontoisen tiedon yksityisyyden suojaa uskontoon tai uskonnottomuuteenliittyen. (ks. liite).

20

<50

  Vastaukset

  • Uskontokuntiin vanhempien f b -ryhmässä koottiin joulukuussa 2019 liki 70 tapausta koetusta syrjinnästä. Niissä oli oltu yhteyksissä rehtoriin tai päiväkodin johtajaan. Varmasti on silloin stressiä puolin ja toisin...

   Tuon lisäksi voidaan mainita Kantelupukin muutaman vuoden toiminta, jossa on myös yhteydenottoja kouluihin ensin. Silti myös kanteluita on tehty, ja monet niistä ovat päätyneet AVI:n ym. ratkaisuissa siihen, että oppilaitoksen menettely on ollut väärä. Ks. Kantelupukin päätösarkisto. Kantelun ja selvityspyyntöjen kohteeksi joutuneella rehtorilla voi olla stressioireita.

   "Syypää" ei ole uskonnottomien vanhempien toiminnan aktivoituminen lastensa yhdenvertaisemman kohtelun puolesta, vaan se, että rehtorit taipuvat seurakuntien painostuksesta toimimaan entiseen malliin, vaikka pitäisi alkaa toimia Opetushallituksen ohjeiden mukaan - taikka tarttua OPH:n tarjoukseen luopua uskonnollisten tilaisuuksien koulupäivään liittämisestä.

   • Tosiaan, uupumisen syy ei ole lasten huoltsjien aktivoituminen, vaan eräiden rehtorien haluttomuus toimia kiltisti ohjeiden mukaan. Toki myös seurakuntien ppainostus stressaa heitä.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Tosiaan, uupumisen syy ei ole lasten huoltsjien aktivoituminen, vaan eräiden rehtorien haluttomuus toimia kiltisti ohjeiden mukaan. Toki myös seurakuntien ppainostus stressaa heitä.

    No pitäisikö vaparien ottaa rehtorit puhutteluun, jotta tilanne korjaantuu. Jos ei puhuttelu riitä, sitten kantelu.


   • Anonyymi kirjoitti:

    No pitäisikö vaparien ottaa rehtorit puhutteluun, jotta tilanne korjaantuu. Jos ei puhuttelu riitä, sitten kantelu.

    Monet huoltajat ovat ottaneet yhteyttä rehtoriin, kun koulu ei ole toiminut Opetushallituksen ohjeiden mukaan. He kaikki eivät ole olleet vapaa-ajattelijoita, mutta kyllä vapaa-ajattelijatkin ovat olleet yhteysissä rehtoreihin. Samoin Kantelupukin toimihenkilöt siinä roolissa.


   • Niin, muttei vaparien toimesta. Teettekö te jotain myös? Vanhemmat ja lapset ovat tulilinjalla. Te sanotte edustavanne uskonnottomia, mutta tuo näyttää siltä, että vanhemmat saavat edustaa itseään. Te sitten kuittaatte kunnian?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Niin, muttei vaparien toimesta. Teettekö te jotain myös? Vanhemmat ja lapset ovat tulilinjalla. Te sanotte edustavanne uskonnottomia, mutta tuo näyttää siltä, että vanhemmat saavat edustaa itseään. Te sitten kuittaatte kunnian?

    Siinähän juuri kerrotaan vanhempien saamasta tuesta. Et lukenut edes juttua, vaan heitit olkihatusta perättömän syytöksen.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Siinähän juuri kerrotaan vanhempien saamasta tuesta. Et lukenut edes juttua, vaan heitit olkihatusta perättömän syytöksen.

    En sitä kokonaan lukenutkaan, mutta kyllä se vanhempien hommaksi jää vaikka koulujen pitäisi noudattaa lakia ja vaparien vahtia, että näin tapahtuu. Kantelupukki on toki hyvä asia.


   • Anonyymi kirjoitti:

    En sitä kokonaan lukenutkaan, mutta kyllä se vanhempien hommaksi jää vaikka koulujen pitäisi noudattaa lakia ja vaparien vahtia, että näin tapahtuu. Kantelupukki on toki hyvä asia.

    Yllättävä tunnustus, että et lukenut, kiitos siitä. Vaparit olivat siis tässä asiassa apuna.
    Vapareita ei silti ole joka paikassa "vahtimassa," vaan vapaa-ajattelijat vain osaltaan auttavat, neuvovat ja rohkaisevat uskonnottomia pitänmään kiinni oikeuksistaan, tarvittaessa olemaan yhteyksissä mm. rehtoreihin ja tarvittaessaan käyttämään myös valitustietä.


  • Mainiota, Voidaan siis ppuhua sekä rehtorien että päiväkodin johtajien stressin vähentämisestä. Sekä uskonnottomien perheiden lasten vanhempien stressin vähentämisestä.

  • Hyvä veto koko asian nosaminen ja kääntäminen näin! Itse tutkimuksessa ei huomattu erikseen kysyä tästä. Toki rehtoreilla on monia mjuitakin "päänvaivoja", mutta silloihan yhdenkin päänvaivan poistaminen jo auttaa. Ja sama päiväkotein johtajista.

  • Pitäisikö tätä kysyä rehtoreilta Educa-messuilla? Miten?

   • Suullisesti ja kirjallisesti. Rohkeasti vaan, kysely rehtoreille.


  • Opettajilla ja lasten vanhemmilla on myös samaan aiheeseen liittyvää stressiä, joten esitetty uudistus on teevetullut laajemminkin.

  • Tuossa ei tietysti tarkoiteta, että yksi keino ratkaisisi kaikki ongelmat. Mutta yksikin selkeä apu on helpostus. Asian voi toki ilmaista vähemmän reteestikin: "Onko tässä yksi keino rehtorien ja päiväkodin johtajien työtaakan helpottamiseen?!"

   • Ihan hyvä noin, koska uupumisiin voi olla niin monia syitä. Yksilälisiäkin.


  • Tätä aloitetta onkin nyttemmin modifioitu niin, että puhutaan uupumisen sijasta stressistä, koska on selvä, että myös rentoreilla ja päiväkotien johtajilla on ollut stressia järjestää asianmukaisesti säädösten edellyttämällä tavalla uskonnollisille tilaisuuksillle vaihtoehtoisia tilaisuuksia - varsinkin kun uskontokuntiin kuulumattomat vanhemmat ovat alkaneet heittäytyä vaativaisiksi.

   • Hyvä modifiointi. Uupuminen ja sstressi ja sen sellainen on enempi lääketieteellistä.


  • Otsikko on vähän yliampuva, mutta asian voi ilmaista myös työtaakan helpottamisena. Ja sitä tosiaan koronakevään jäljilta tarvitaan.

   • Työtaakan helpottaminen on yleisluontoisempi ilmaus. Moni rehtori voi olla kevään jälkilta aika väsynyt, ja nyt hiffata tämän mahdollisuuden kaikessa rauhassa.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mies pimittää rahankäyttöään

   Sain selville, että mieheni on jo kuukausia käyttänyt isoja summia rahaa tietämättäni harrastuksiinsa. Samaan aikaan hän on kertonut, ettei hänellä ty
   Parisuhde
   141
   9333
  2. Niko Ranta-Aho kaulailee illallisella Bandidos pomon kanssa Espanjassa

   Noniiiin. Niko pääs oottaa vankilatuomiota vapaalle. Läks Espanjaan. Nyt laitto kuvaa, kaulailee bandidos rikollisjärjestön pomon kanssa ja 2 muun kar
   Kotimaiset julkkisjuorut
   131
   3743
  3. Jyväskylän senioritalon palo sai alkunsa parvekekynttilästä

   Syyte tulossa huolimattomasta tulenkäsittelystä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006569983.html
   Maailman menoa
   37
   1881