Venäjän uhmakas toiminta Itämerellä on osa laajempaa valtapeliä

Sitähän voisi kokeilla vaikka heti: Suomi ja Ruotsi NATOon ja katsotaan miten käy ;)

Tuore raportti: Venäjän uhmakas toiminta Itämerellä on osa laajempaa valtapeliä – Helsingin ja Tukholman päättäjillä edessä merkittävä haaste

Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon johtaisi uuteen myllerrykseen Itämeren alueella, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu.

ITÄMEREN kova sotilaallinen turvallisuus on kolmen muuttujan yhtälö, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu maanantaina julkaistussa tutkimusartikkelissa.

Ensimmäinen muuttuja on Pesun mukaan Venäjän entistä uhmakkaampi toiminta Itämeren alueella vuoden 2014 jälkeen. Toinen on läntisen puolustusliiton Naton valmiuden tehostuminen ja sotilaallisen pelotteen vahvistuminen Baltian maissa ja Puolassa. Kolmas muuttuja on Suomen ja Ruotsin syvenevä integraatio läntisiin puolustusjärjestelyihin.

Pesun johtopäätös on, että yhtälön muuttujat ovat Krimin haltuunoton jälkeisen ”myllerryksen” jälkeen asettuneet jännittyneeseen tasapainoon. Alueellisten jännitteiden lähteet ovat muualla kuin Itämerellä – ne liittyvät Venäjän ja lännen suhteiden laajempiin kuvioihin.

”Nykyinen kovan turvallisuuden dynamiikka pysyy niin kauan kuin länsi ja Venäjä ovat napit vastakkain”, Pesu kirjoittaa.

KIVEEN HAKATTU tämä nykyinen tasapaino ei kuitenkaan ole. Dramaattisen muutoksen Itämeren asetelmaan toisi Naton halvaantuminen tai Yhdysvaltain vetäytyminen Euroopan puolustuksesta. Äkillistä riskipotentiaaliakin on: välikohtaukset ja onnettomuudet Venäjän ja länsimaiden asevoimien välillä ovat mahdollisia. Näitä riskejä voi vähentää muun muassa lisäämällä sotilaallisen toiminnan läpinäkyvyyttä ja parantamalla osapuolten välistä viestintää.

Mitä Venäjä on sitten tehnyt Itämerellä sen jälkeen kun se loukkasi Ukrainan valtiollista koskemattomuutta ja liitti Krimin niemimaan itseensä kevättalvella 2014? Toimet ovat olleet sekä hyökkäyksellisiä että puolustuksellisia, Pesu luetteloi.

”Sotilaallisiin toimiin ovat kuuluneet simuloidut hyökkäykset, uhkailu ydinasein, kehittyneiden kaksikäyttöisten ohjusjärjestelmien sijoittaminen alueelle, ilmatilan loukkaukset ja muut alueellisen koskemattomuuden loukkaukset sekä suuret, Zapad-17:n tapaisten sotaharjoitukset”, artikkelissa listataan.

Kaksikäyttöiset aseet tarkoittavat ohjuksia, jotka kykenevät kuljettamaan maaliin tavanomaisen tai ydinräjähteen. Tällaisia järjestelmiä Venäjän arsenaalissa ovat esimerkiksi ballistiset Iskander-ohjukset ja Kalibr-risteilyohjukset.

Sotilaallisten toimien lisäksi Venäjä on muun muassa käyttänyt aseena pakolaisvirtoja sekä tehnyt tiedustelu- ja disinformaatio-operaatioita Itämeren alueen valtioita vastaan.

”Erityisesti Baltian maat ovat haavoittuvia tämän tyyppiselle hybridivaikuttamiselle. Tosiasia on, että Venäjä on selkeästi osoittanut valmiutensa röyhkeään ja hyökkäykselliseen toimintaan”, Pesu arvioi.

Nato on vastannut näihin toimiin tehostamalla Baltian ja Puolan puolustusta ja sijoittamalla näihin maihin ilmavoimien päivystysosastoja ja kiertäviä joukkoja. Pysyviin joukkojen sijoituksiin Nato ei ole halunnut mennä, sillä ne rikkoisivat Naton ja Venäjän sopimusta vuodelta 1997.


Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys aiheuttaisi varmasti reaktion Moskovasta, ja se johtaisi uuteen myllerrykseen alueella. Avainkysymys on se, lisäisikö myllerrys vakautta, sillä Suomen ja Ruotsin jäsenyys saattaisi vähentää epävarmuutta ja siten lisätä lännen pelotteen tehoa alueella.

Jatkuu

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006379181.html

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Natoon välittömästi loppuu se r...än uhoaminen

    • Anonyymi

      mitä se r...än mielinen itkee täällä. Se että kerrotaan r...än aggressiosta saa jo itä vinkujat valtavaan paniikkiin. Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö Naton/EU kanssa ja kahdenväliset sopimukset useiden Länsimaiden kanssa on erinomainen juttu mikä vahvistaa meidän puolustusta r...än aggressiota vastaan

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      239
      2095
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      153
      1355
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      52
      1246
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1025
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      989
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      930
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      923
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      825
    9. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      640
    10. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      639
    Aihe