Yksi keino rehtorien työtaakan helpottamiseksi?

Anonyymi

Onko tässä yksi kätevä keino rehtorien ja päiväkodin johtajien työtaakan helpottamiseen?

Voisivatko Suomen rehtorit paremmin, jos he eivät enää liittäisi oppilaitoksen toimintaan uskonnollisia tilaisuuksia, kuten jumalanpalveluksia tai hartaustilaisuuksia kirkossa eikä omissa tiloissa sekä samaan aikaan Opetushallituksen ohjeiden mukaisia rinnakkaisia ei-uskonnollisia tilaisuuksia tai muuta ohjelmaa, esimerkiksi retkiä, jotka on valmisteltu hyvin ja joista on tiedotettu hyvin, ajoissa ja syrjimättömällä tavalla niin, että huoltajat voivat tehdä aidon valinnan ei-uskonnollisen ja uskonnollisen ohjelman välillä? Pahoittelemme, että kysymys oli uuvuttavan pitkä.

Opetussuunnitelman ja varhaiskasvatuksen perusteiden mukaan toiminnan tulee olla "uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta". Uskonnollisten tilaisuuksien järjestäminen ei kuulu laissa mainittuihin oppilaitoksen ja päiväkodin tehtäviin, joita rehtoreilla ja päiväkodin johtajilla on hoidettavana kyllin ilman niitä.

Edellä sanottu tarkoittaa, että rehtorien ja johtajien ei tarvitse liittää oppilaitoksen ja päiväkodin toimintaan uskonnollisia tilaisuuksia. Opetushallituksen ohjeissakin mainitaan, että oppilaitos ja päiväkoti voivan päätyä siihen, että lukuvuoden ja toimikauden suunnitelmaan ei liitetä uskonnollisia tilaisuuksia ja toimituksia.

Kuitenkin evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien kohdalla tämä linjaus ei kouluissa ja päiväkodeissa toimi käytännössä. Uskonnollisia tilaisuuksia yhä pidetään useimmissa kouluissa ja päiväkodeissa, kun niin on ennenkin tehty. Puolueiden osalta sen sijaan on luonnollista, että edes kylän suurimmalla puolueella ei ole oikeutta pitää tilaisuuksiaan oppilaille koulupäivän aikana.
Mitä jos rehtorit, päiväkorin johtajat ja kunnat linjaisivat, että aletaan noudattaa lain sekä opetussuunnitelman ja varhaiskasvatuksen perusteiden viitoittamana uskonnollista ja katsomuksellista sitouttamattomuutta sekä Opetushallituksen ohjeissa nostettua mahdollisuutta luopua uskonnollisista tilaisuuksista?!

Se olisi myös Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja sitä koskevien Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätösten mukaista, koska se kunnioittaisi uskontoa tai uskonnottomuutta koskevan arkaluontoisen tiedon yksityisyyden suojaa (ks. liite kääntöpuolella).
Muutos olisi tervetullut myös opettajien, oppilaiden ja vanhempien kannalta!

235

1212

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linkaukset yksityisyyden suojasta tukevat yllä esitettyä:

      Eduskunnan apulaisoikeusasiamies kuvaa marraskuun 2019 päätöksessään Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjauksia näin:
      ”Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on EIS 9 artiklaa koskevassa oikeuskäytännössään katsonut artiklaan sisältyvän myös periaatteen julkiselle vallankäyttäjälle asetetusta neutraalisuuden ja puolueettomuuden vaatimuksesta.

      Tuomioistuin on torjunut ajatuksen, että pelkästään perinteeseen vetoamalla voitaisiin vetäytyä ihmisoikeussopimuksen asettamista velvoitteista. EIT:n tulkintakäytännössä negatiiviseen uskonnonvapauteen on katsottu kuuluvan myös yksilön oikeus olla tuomatta esiin omaa vakaumustaan (esim. Papageorgiou ym. v.Kreikka, 31.10.2019, kohta 89).

      EIS:n 9 artiklan vapaus tunnustaa tai olla tunnustamatta uskoa perustaa yksilölle oikeuden siihen, ettei hänen tarvitse paljastaa uskoaan tai uskonnollisia vakaumuksiaan eikä käyttäytyä sellaisella tavalla, että siitä voidaan päätellä, onko hänellä sellaisia vakaumuksia. Siten artikla koskee myös henkilöä, joka ei ole uskossa ja tähän vapauteen merkitsee puuttumista, jos valtio saa aikaan tilanteen, jossa henkilö joutuu suoraan tai välillisesti paljastamaan sen, että hän ei ole uskossa (Grzelak v. Puola-tuomio 15.6.2010, kohta 87).

      Perustuslakivaliokunta on mietinnössään (PeVM 2/2014 vp) pitänyt tärkeänä, että koulujen toiminnassa ja niitä koskevassa ohjauksessa otetaan huomioon keskeiset Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käytännöstä ilmenevät periaatteet, kuten indoktrinaation kielto, julkisen vallan neutraalisuuden vaatimus sekä uskonnollinen suvaitsevaisuus ja moniarvoisuus.”

      • Anonyymi

        Tärkeitä linjauksia, joita laiminlyöty Suomessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tärkeitä linjauksia, joita laiminlyöty Suomessa.

        Mutta antivapari ei tykkää. Että se on otettava huomioon.


      • Anonyymi

        Sama koskee päiväkoteja ja niiden johtajia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sama koskee päiväkoteja ja niiden johtajia.

        Ehdottomasti, ei ole helppoa heilläkään.


      • Anonyymi

        Tärkeä asia koka aliarvostettu Suomessa.


      • Anonyymi

        Tältä pohjalta helpotus onnistuu huoletta


    • Anonyymi

      On se nyt sanomattakin selvää, että kahden rinnakkaisen tilaisuuden pyörittäminen,, osallistujien kyselyt jne. teettävät ylimääräistä työtä. Jolta voi välttyä.

    • Anonyymi

      Tämä on keino myös päiväkodin johajien työtaakan helpottamiseksi.

    • Anonyymi

      Tästä on olemassa Reykjavikin nalli kaupungin ohje kouluille. Se olkoon Haaste Helsingin kaupungille, jossa kirkon jäsenosuus alittaa 50 % tänä vuonna.

    • Anonyymi

      Joko rehtori on sopinut "pääsiäiskirkosta", vai onko asiaa vielä mahdollisuus pohtia ja päättää suuntaan tai toiseen? Entä "kevätkirkosta"?

      • Anonyymi

        Kyllä joskus kesällä sovittua voi nyt päivittää eli suoraan sanottuna perua. Peruuttihan Kalasataman koulukin "joulukirkon" Kalliion kirkosta ihan tuosta vaan. kun vanhemmat antoivat palautetaa ihan väärästä tiedottamisesta tai tiedottamartomuudesta.


    • Anonyymi

      Erityinen haaste Helsingin kaupungille, jossa mennään tänä vuonna jo allle 50 prosentin evl-jäsenyyksissä. Ja kasteprosentti alle 40.

    • Anonyymi

      Helsingin Uutisissa on juttua rehtorien uupumisesta. On siellä myös menovinkki 4.2. klo 17 kirkko ja valtio -tilaisuuteen Oodissa

    • Anonyymi

      Itse ajatussta kannattaa markkinoida kaikkialla, vaikka Helsingissä sen luulisi olevan helpointa. Parhaimmillakin vaihtoehtoisilla tilaisuuksilla varustettuna asetelma on ongelmallinen yksityisyyden suojan näkökulmasta. Kansanedustajien kohdalla asia on hieman eri, kun ovat julkisuuden henkilöitä.

      • Anonyymi

        Koululautakunnalla on mahdollisuus antaa ohje. Siis kasvatuksen ja koulutuksen lautakunta.


    • Anonyymi

      Tästä on hyvä puhua nyt lukukauden alussa eikä vasta toukokuussa aloittaen. Toki toukokuussa voi tulla esiin epäkohtia, jkoihin pitää puuttua, edes sillloin.

      • Anonyymi

        Nyt keväällä 22 tähtäin on lukuvuodessa 2022-23.


    • Anonyymi

      Keino helpottaa päiväkodin työtaakkaa

      Päiväkodin johtajat ja työntekijät samoin kuin perheet voisivat paremmin, jos päiväkodin toiminnasta jätetään uskonnolliset tilaisuudet ja retket perheille. Pois jäävät tällöin myös niille rinnakkaiset ei-uskonnolliset tilaisuudet tai retket!

      Eikä kahdesta hyvin valmistellusta vaihtoehdosta tarvitse tiedottaa ajoissa, hyvin ja syrjimättömällä tavalla niin, että huoltajat voivat tehdä aidon valinnan ei-uskonnollisen ja uskonnollisen ohjelman välillä!

      Tätä tukee se, että varhaiskasvatuksen perusteiden mukaan toiminnan tulee olla "uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta". Uskonnollisten tilaisuuksien järjestämistä ei mainita varhaiskasvatuslaissa kuten ei perusopetuslaissakaan.

      Opetushallituksen ohjeissa mainitaan, että päiväkoti voi päätyä siihen, että toimikauden suunnitelmaan ja päiväohjelmiin ei liitetä uskonnollisia tilaisuuksia ja toimituksia.

      Tämä istuu myös arkaluontoisen tiedon yksityisyyden suojan vahvistamiseen niin, että vanhempien tarvitse vasten tahtoaan julkisesti tehdä valintaa uskonnollisen/ei-uskonnollisen ohjelman välillä.

      Luulisi tämän kelpaavan! Kuitenkin uskonnollisia tilaisuuksia käytännössä yhä pidetään useimmissa päiväkodeissa, kun niin on ennenkin tehty. Puolueiden osalta sen sijaan edes kylän suurimmalla puolueella ei ole etuoikeutta pitää tilaisuuksiaan pikkulapsille.

      Tässä ei pitäisi odottaa, että ev.-lut kirkon jäsenosuus laskee alle 50 prosentin, vaikka se Helsingissä tapahtuukin jo tämän vuoden aikana.


      Uskonnollisia tilaisuuksia tarjolla niitä haluaville perheille iltaisin ja viikonloppuisin, joten evl kirkon jäsenten uskonnonvapaus ei vaarannu.

      • Anonyymi

        Tämä on ihan parasta lääkettä!


    • Anonyymi

      On. Lyhyesti sanoen: on.

    • Mitä ihmeen tilaisuuksia koulussa edes tarvitaan.

      Onhan siellä pakkoruotsi ja uskonnon opetus.

      Loppu menee ilman tilaisuksia joissa tarvitsee laulaa.

      • Anonyymi

        Uskonnollisia tilaisuuksia ei tosiaan tarvita eikä pidä ympätä päiväkotien ja koulujen toimintaan.


      • Anonyymi

        ET on ainoa joiltakin oppilailta kielletty oppiaine. Vaarallinen?


      • Anonyymi kirjoitti:

        ET on ainoa joiltakin oppilailta kielletty oppiaine. Vaarallinen?

        "Vaarallinen?"

        Kyllä se saattaa olla saatanan esiinmarssin ensitavu :-)


      • Anonyymi

        Koulun yhteiset tapahtumat ovat paikallaan.


      • Anonyymi

        Koulun yhteiset tapahtumat ovat paikallaan.


    • Anonyymi

      Tämä on kolahtanut. Myös printtimediaan. Toive.

    • Anonyymi

      Koulu ja koutyö eivät ole mitään "julkista tilaa"!

      • Olen asiasta eri mieltä.

        Koulu on julkishallinnon ylläpitämä tila.

        Koulutyö on taas vahvasti moraalikäsitystä muovaava toimi, jota ei pidä antaa ainakaan uskovaisten temmellyskentäksi.


    • Anonyymi

      Ennen muuta kysymys on perheiden stressitaakan helpottamisesta. Mutta retorinen kikka rehtoreista ok.

      • Anonyymi

        Samoin päiväkodin johtajien kohdalla erittäin ok.


    • Anonyymi

      Kyllä tämä on ihan asillinen peruste, eikä mitään retoriikkaa.

      • Anonyymi

        Opettajien sympatiat ovat tietyssti rehtorien puolella... Kyllä mekin voidaan luopua..


      • Anonyymi

        Asiallista asiaa voi edistää retoriikalla. Eetos, paatos ja logos!


    • Anonyymi

      Herättääkö tämä avaus pelkoa ja kylmnää raivoa kirkon lapsityön aseman puolulstajissa?

    • Anonyymi

      kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan päätös olisi poliittinen..

      • Anonyymi

        Täysin turhaa politikointia vapaa-ajattelijoilta!


    • Anonyymi

      Vaatiiko rohkeutta rehtorilta sanoa seurakunnalle ei kiitos?

    • Anonyymi

      Viikonloppuna aika pysähtyä ja hoksata mahdollisuus.

    • Anonyymi

      Toisten painosaminen uskonnollisen hegemonia nojalla ei ole kilttiä eikä reilua.

    • Anonyymi

      Mietin että jos kouluista ja päiväkodeista täytyy saada pois kaikki kristillinenperinne ja kouluista täytyisi saada kuten aloittaja ilmaisi uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta niin mielestäni eikös silloin myös evoluutioteorian opettaminen pitäisi poistaa koska eikös sekin ole katsomuksellinen aine?

    • Anonyymi

      Jos rehtori vielä häärää ja ährää pääsiäisjumalanpalvelusten ja sille vaihtoehtoisen ohjelman kanssa, ensi lukuvuotena kaikki on toisin. Ainakin jos on älliä ja fiksuutta.

    • Anonyymi

      Jos pääsiäisen aluspäivät ovat pulkassa, vielä ehtii harkita kevätjuhlan seutua. Mitään kevätkirkkoa ei tarvita.

    • Anonyymi

      Onhan näin mainio vinkki mennyt myös päiväkodin johtajille.

    • Anonyymi

      Hyvä tilanne alkaa harjoitella sitä, että koulupäivään ei ympätä mitään "pääsiäiskirkkoa" tai "kevätkirkkoa".

      • Anonyymi

        Mainiota. Kun jää nyt väliin, niin huomataan, että menihän se. Ei kai kukaan nyt päästä pappia pitämään videolla aamuhartauksia etäopiskelijoille?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mainiota. Kun jää nyt väliin, niin huomataan, että menihän se. Ei kai kukaan nyt päästä pappia pitämään videolla aamuhartauksia etäopiskelijoille?

        Helpottunut tunne leviää koko kehoon. On vain hjuva olla, on vain hjuva olla.


    • Anonyymi

      Erään kirjoittajan miellestä tästä asiasta, rehtorien tapakasvatuksesta, ei pitäisi puhua pihaustakaan, vaan sen sijaan kaikki huomio pitäisi kohdistaa vuonna 2015 maahan tulleisiin turvapaikanhakijoihin ja pakolaisiin. Öyhöttää siitä oikein pahjoin puhein. Hän taitaa olla kuin entinen yhdysvaltalainen presidentti, joka pystynyt kavelemään ja syömään purukumia saamaan aikaan niin etta aina välillä täytyi pysähtyä m,äyssäämään.

      Vapaa-ajatteelijat voivat hjoitaa ja edistää montaa asiaa samaan aikaan. Kyllä maanamuuttajiin ja islamiin kytkeytyviin ihmisoikeusongelmiin pitää kiinnittää huomiota, vaikka se ei ole ainoa ongelma Suomessa. Tässä aiheesta http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2020/03/20/maahanmuuttajat-maallistuminen/

    • Anonyymi

      Piiloon tämmöiset.

    • Anonyymi

      Nyt mahtava tilaisuus henkäistä ja todeta, että jumalanpalveluksia ei tarvita koulupäivään.

    • Anonyymi

      Juurikin näin, juurkin näin. Eikä uskonnonharjoitusjutut sovi etäopetukseen.

    • Anonyymi

      Nyt on opetusministerikin kehottanut opettajia - rehtoreita - hieman hölläämään digiloikkansa kanssa.

      • Anonyymi

        Olkoon tämän luova vaihe rehtoreille höllätä kirkollista kaulapantaa! Kyllä sosieteetissä pysyy muutenkin.


    • Anonyymi

      Kaiva reksi itsestäsi uskonnollisen ja katsomuksellisen sitouttamattomuuden esitaistelija ja sano kirkkoherra-rotaryveljelle,. että sori vaan, mutta säännöt kieltävät. Korona osoitti, että sääntöjä pitäänoudattaa.

      • Anonyymi

        Ajatus sääntöjen noudattimisen ajatuksen tarjoamisesta on jättehyvä! Loistoidea.


    • Anonyymi

      Hyvä porkkana. Silti ops-säädösten noudatta jättämiseen tarvitaan myös keppiä.

    • Anonyymi

      Yksi iso päätös. ensi lukuvuosi ilman uskonnonharjoitustilaisuuksia koulupäivissä. Silloin ei myöskään ns. vaihtoehtotilaisuuksia.

    • Anonyymi

      RAkentavat ehdotukset ovat tervetulleita. Realistista.

    • Anonyymi

      NYT on oikea aika muistaa reehtoria, jotka ovat monella tavalla kuormitettuja.

    • Anonyymi

      Kyllä on, NYT, ja toivottavasti koko ensi lukuvuoden.

    • Anonyymi

      On, ja tulee kyllä tarpeeseen. Tässä on niin kaikenlaista.

    • Anonyymi

      Moni opettajakin huokaisisi helpotuksesta, kun ei olisi sitä soovia. Rinnakkaisesta tilaisuudesta ja/tai valvontaa kirkossa.

    • Anonyymi

      Kyllä on! Tähän tarvittaisiin myös kuntatason poliittista tukea. Sekä vanhempien mielipiteitä. Kirjoituksia lehtiin maakunnista.

    • Anonyymi

      Rehtorit, opettajat, oppilaat, vanhemmat ja kuntapäättäjät - kaikki voivat paremmin, kun koulu keskittyy vain opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan.

      • Anonyymi

        Opetus-, koulutus- ja kasvatuslautakuntien jäsenet, hyt aloitteellisuutta kehiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Opetus-, koulutus- ja kasvatuslautakuntien jäsenet, hyt aloitteellisuutta kehiin.

        Tuleeko tästä angstia kuntapoliitikoille. Joutuu pohtimaan, uskaltaako... Vai kuinka?


    • Anonyymi

      Ehdottomasti. Ja välttyy virkavirheeltäkin, kun noudattaa THL:n ja OKM:n ohjetta 4.8. Ei pappisvieraita eikä kirkkokäyntejä.

      • Anonyymi

        Todella hellppo keino. NYT. terveys edellä.


    • Anonyymi

      Kyllä, ja nyt valitsemalla ei-kirkollisen vaihtoehdon mahdollisessa koulun kyselyssä edistää sitä, että tällaiset kyselyt joskus vihdoin loppuvat ja rehtorien työtaakka helpottuu.

    • Anonyymi

      Tämä tarjous ja vinkki ei ikävä kyllä ole tainnu saavuttaa kaikkia rehtoreita. Mutta jatketaan harjoituksia.

      • Anonyymi

        Eiköhän sana leviä henkilö henkilöltä. Erittäin hyödyllinen esitys. Tämä auttaa kaikkia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eiköhän sana leviä henkilö henkilöltä. Erittäin hyödyllinen esitys. Tämä auttaa kaikkia.

        Hyvä että optimismiakin vielä on ilmassa. Ei mene niin helposti, koska sosieteetit.


    • Anonyymi

      Tällaiset myönteiset aloitteet kuitenkin jossain vaiheissa saavat vastakaikua, kun rehtorin silmät avautuvat kuin kissanpoikasilla näkemään, että voi tehdä toisinkin kuin ennen muinoin.

    • Anonyymi

      Helsingissä on valtaosin kyselyt uskonnollisista tilaisuuksista unohdettu. Joten tilaisuudet myös.

    • Anonyymi

      Oppilaitostenkin osalta yhdenvertaisuuslaki lähtee siitä, että syrjimättömyys ei ole vielä toteutunut, vaan sitä pitää edistää suunnitelmallisesti. Laatimalla oppilaitoksessa suunnitelma - ja toteuttamalla sitä.

    • Anonyymi

      Rehtoreihin voi vedota, kun he päättävät, mutta kyllä kyse on myös opettajien työtaakan helpottamisesta ssekä oppilaiden vanhempien ja oppilaiden stressin vähentämisestä. Iso asia.

    • Anonyymi

      Sama helpotuksen huokaus päiväkotien johtajille.

      • Anonyymi

        Ja jos ei päiväkodin henkilöresurssia kasvateta erityisohjelmapäiville, silloin mitään erityis-extraa eli sitouttamattomasta toiminnasta poikkeavaa uskonnollista juttua ei ole syytä järjestää.


    • Anonyymi

      Hyvin perusteltu, harvinaisen hyvin valmisteltu ehdotus.

    • Anonyymi

      Kyllä, päiväkotien toiminta ja johtajat saman huomion kohteeksi! Kimppaan.

    • Anonyymi

      Kiitos kommentista. Uskon kuitenkin, että painvastoin. Jos esimerkiksi kristilliset aamunavaukset otettaisiin uudelleen kaikissa oppilaitoksissa käyttöön, hyvinvointi lisääntyisi. Evankeliumin sanoma ei nimittäin kyllä vahingoita ketään. Enemmänkin monet muut, netin sisällöt, kiusaaminen, päihteet vahingoittavat. Tsemppiä!

    • Anonyymi

      Erittäin positiivinen, myönteinen, rakentava, käytännöllinen, periaatteellinen aloite kouluille. Ja päiväkodeille.

    • Anonyymi

      Tämä on vaparien aloitteissa ihan mitalisijoilla. Auttaa myös rehtorien ja opettajien uupumisen ehkäisyyn.

      • Anonyymi

        Rehtorien ja opettajien lisöksi kyse on oppilaide ja heidän huoltajiensa henkisen rasituksen vähentymisestä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Rehtorien ja opettajien lisöksi kyse on oppilaide ja heidän huoltajiensa henkisen rasituksen vähentymisestä.

        Erittäin tärkeä näkökohta. Sitä paitsi Euroopan ihmisoikeussopimus edellyttäisi uskonnonharjoitusten siirtämistä koulupäivän ulkopuolelle.


    • Anonyymi

      Voisiko liittokokous ottaa jonkun kannanoton tästä asiasta? Vai mistä?

    • Anonyymi

      Uskonnon opetus ja tuputus poistetaan kouluista:
      Varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja II asteella kunnioitetaan nykyisiä lakeja ja opetussuunnitelmia, joiden mukaan toiminnan tulee olla ”uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta” ja tunnustuksetonta. Uskonnonharjoituksen liittäminen toiminnan osaksi ei kuulu päivähoidon ja oppilaitosten tehtäviin. Päiväkodin ja koulun vuosisuunnitelmiin ja päiväohjelmiin ei sisällytetä jumalanpalveluksia, hartaustilaisuuksia eikä uskonnollisia toimituksia.

      Uskonnonopetus lopetetaan varhaiskasvatuksessa, peruskoulussa ja lukiossa. Uskonnoista ja katsomuksista opettamiseen ei tarvita omaa oppiainetta. Kyseiset teemat voidaan käsitellä osana historian, yhteiskuntaopin, filosofian ja etiikan sekä äidinkielen opetusta. Filosofian ja siihen liittyvän etiikan opetus on perusteltua aloittaa jo peruskoulussa.

      Nykyisen oppiainejaon vallitessa Vapaa-ajattelijat pyrkivät uskonnonopetukselle vaihtoehtoisen elämänkatsomustiedon aseman vahvistamiseen ja sen avaamiseen kaikille valittavissa olevaksi katsomusaineeksi. Se tarkoittaa uskonnonopetuksen pakollisuuden loppumista. Elämänkatsomustiedossa kehitetty tapa käsitellä asioita ilman sidonnaisuutta uskontoihin ja katsomuksiin tulee saada laajempaan käyttöön.

      • Anonyymi

        Hyvä noin, vaikka opiainekeskustelu on tosiaan eri asia. Sen sijaan ops:n linjauksen noudattamatta jättäminen on huolestuttavaa myös opppiaineita ajatellen.


    • Anonyymi

      Mikä on tilanne nyt Helsingin päiväkodeissa ja kouluissa?

      • Anonyymi

        Monissa päiväkodeissa ja kouluissa ei ole tullut aiempien vuosien tapaa kyselyä "uskonnollisista tilaisuuksista". Johtunee koronasta, muta voisi ja saisi jäädä pysyväksi.


    • Anonyymi

      Entä Vantaa, Espoo, Tampere? Havainnot kehiin tännekin.

    • Anonyymi

      Erittäin katastrofaalista kirkon asemlle ja työlle kouluissa.

    • Anonyymi

      ilmentää hyvin VA-liiton positiivista ilmettä. Myönteisyyden kautta, terveys edellä.

    • Anonyymi

      Uskonnon tuputtaminen lapsille saa luvan loppus. Pikkuisen rohkeutta kehiin.

      • Anonyymi

        Lupa loppua taitaa tulla helposti, kun koronatilanne näyttää kiristyvän. Samalla muistetaan, että lasten vieminen kirkkoon saa jäädä perheiden ikiomalle vastuulle, mieluummin ei.


    • Anonyymi

      Stressi ppois. TAi ainaklin helpottumaan. Askel askeleelta. Tässä yksi askel.

    • Anonyymi

      Todellakin, päiväkodin johtajat huokaisisivaT HELPOTUKSESTA, KUN ÄKKÄISIVÄT ETTÄ NÄIN VOI TOSIAAN TEHDÄ.

    • Anonyymi

      Tämä on niiin järkeen ja tunteeseen käyvä esitys, että ammattimainen ANTIVAPARIKIN KOITTAA VAAN TYÖNTÄÄ SITÄ SIVUUUUN.

    • Anonyymi

      Rehtorien, opettajien, oppilaiden, heiden vanhempien lisäksi myös isovanhemmiltakin huolet vähenevät.

    • Anonyymi

      Hyvä näkökulma kun puhutaan rehtoreille. Opettajille silti varsinainen työtaakka. Ja perheille vain taakka.

    • Anonyymi

      Hyvä näkökulma kokonaisuutena, sillä opettajat ne varsinaiset työt tekevät ja ovat yhteydessä koteihin.

    • Anonyymi

      On kyllä, mutta osa heistä on niin fiksoitunut, että ei ymmärrä tilaansa. Ei ole tietoisuutta taudista.

      • Anonyymi

        Kaikkea mitä ei ole erikseen kielletty, ei tietenkään pidä tehdä. Hyvä rehtori, eihän kiroiluakaan ole lailla kieletty?


    • Anonyymi

      Aika paljon yksinkertaisemmaksi tulisi koulujen elämä, jos koulutkin keskittyisivät vain lain ja opetussuunnitelman mukaisiin toimiin.

    • Anonyymi

      Selkeä win-win-win-win -tilanne. Vain kirkon sisälähetystyö pikkuisen kärsii, mutta voivat paikata sitä omaehtoisella toiminnallaan.

    • Anonyymi

      Soitin eräälle rehtorille ja tuli puhetta asiasta. Hän puuskahti, että "se olisi suuri helpotus", jos ei tarvitsisi järkätä kahta rinnakkaista ohjelmaa.

      • Anonyymi

        Se vain kertoo, että kirkon paine on kova tehdä vastoin omaa aitoa halua. Paine on siis ulkopuolisen tahto eikä opetussuunnitelman tahto!?


    • Anonyymi

      Suuri helpotus on oikea ilmaisu tuolle kahdesta rinnskkaisests tilaisuudesta luopumiselle.

    • Anonyymi

      Vanhempien kannattaa myötätuntoisesti kysyä, eikä olisi kaikille helpompaa, jos koulu keskittyisi vaan opetussuunnitelman mukaiseen kaikille yhteiseen, sitouttamattomaan toimintaan.

    • Anonyymi

      Eräs rehtori, jonka koulu on panostanut hyviin vaihtoehtotilaisuukziin, sanoi, että se olisi suuri helpotus..

    • Anonyymi

      Suuri helpotus. Sama päiväkodin johtajalle. eihän ole edes työntekijöitä kahteen.

    • Anonyymi

      Rehtorien ja päiväkodin johtajien, opettajien, varhaiskasvattajien, lasten, ja oppilaiden ja heidän vanhempiensa kannalta olisi suuri helpotus, jos koulu saisi keskittyä vain lain ja opetussuunnitelman mukaiseen, kaikille sopivaan uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttamattomaan toimintaan.

    • Anonyymi

      Tämä asia on nyt tapetilla. Eikä syyttä.

    • Anonyymi

      Rehtorin lisäksi johtajat, opettajat, huoltajat ja oppilaatkin. Keskitytään kaikille yhteiseen toimintaan.

      • Anonyymi

        Tämä olisi todellakin suuri helpotus. Kaikille.


    • Anonyymi

      Kyllä onkin duuri helpotus, jos tästä doovista päästään.

    • Anonyymi

      Kylä myös opettajien, varhaiskazvattajien, huoltajien ja lasten kannalta helpotus.

    • Anonyymi

      Ehkä olisi paras, jos peruskoulussa opetettaisiin vain lukemaan ja laskemaan. Sen jälkeen jokainen voi sitten käyttää noita mihin haluaa, eikä rehtoreilla ja opettajilla ole sitten valittamista liiasta työstä, eikä vanhempien tarvitse olla huolissa, että koulussa opetettaisiin jotain heidän ideologian vastaista.

    • Anonyymi

      Tää pitäisi nyt saada puolkkaan. OPH:n pitää ottaa onkeensa OKM:n linjaukset.

      • Anonyymi

        Ai pulkkaan? Kelkkaan? Föliin?


    • Anonyymi

      Tämä olisi ihanaa. Suuri helpotus. Huh huh

    • Anonyymi

      Pragmaattisen näkökohdan lisäksi on perusoikeudellinen, yhdenvertaisuus.

    • Anonyymi

      "Se olisi suuri helpotus". Seurakunnat voisivat yrittää uutta yhteyttä lapsiperheisiin.

    • Anonyymi

      Positiivisuuden kautta. Sekulaari tie palkitsee.

    • Anonyymi

      Kyllä. Samalla tämä on win win kaikille.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Myös opettajien väsyminen tuli esiin OAJ:n kyselyssä. Turhaa työtä, ahdistusta.

    • Anonyymi

      Koskahan se OAJ:n synkkä kysely myös rehtoreita? Ovat jäseniä..

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Sekä vähentäisi oppilaan vanhempien stressiä, ja oppialaan. lapsen stressiä.


    • Anonyymi

      Sekä' rehtorien että koko opetushenkilöstön homma helpottuu, jos ja kun ei tarvi tahia uskonnollisten ja niille vaihtoehtoisten tilaisuuksien kanssa.

    • Anonyymi

      Innovatiivinen ja oikeudenmukainen aloite. Kiitos.

    • Anonyymi

      Viikonloppu alkanut vaisusti. Voitko lähettää linkkiä vielä jollekin? Sinä.

    • Anonyymi

      Tärkeä keino. Kyse ei poli vai parin päivän riesasta, vaan viikkojen prosessista.

    • Anonyymi

      Suurihan sen helpotus olisi, huokailevat rehtorit. Milk ihme estää toimimasta järkevästi ja kohtuullisesti.

    • Anonyymi

      Tämä on tarjous johon fiksun kannattaa tarttua.

    • Anonyymi

      Todella humanistista ja vapaamielistä. Kiva.

    • Anonyymi

      Juuri näin. Rehtorit ja opettajat o at tutkitusti stressaantuneita.

    • Anonyymi

      Kevätlukukausi lähestyy "uhkaavasti". Vinkki käyttöön.

    • Anonyymi

      Vinks, vinks. Pistä tämä tuntemallesi rehtorille. Tai tietämällesi.

    • Anonyymi

      Viksut vaparit vapauttavat aikaa valistukseen.

    • Anonyymi

      Kauniisti ajateltu raskasta puurtamista jaksavien rehtorien voinnista.

    • Anonyymi

      Kyllä, ehdottomasti. Todella positiivinen askel. Normaaliin, uuteen.

    • Anonyymi

      Rehtorien pitäisi päästä keskittymään olennaiseen. Autetaan. Kunnissa.

    • Anonyymi

      Koulun pitää keskittyä opetukseen ja kasvatukseen.

    • Anonyymi

      Juurikin noin ikäisten. Rehtoreita pitää tukea ja kannustaa.

    • Anonyymi

      Kyllä monivrwhtori js päiväkodin johtaja huokaisi helpotuksesta.

    • Anonyymi

      Koulun kevätjuhla riittää. Kevätkirkkoilut voi perheissä hoitaa itse.

    • Anonyymi

      Tutkimusten mukaan rehtorit ovat hyvin stressaantuneita, joten tämä o todella hyvä apu tilanteeseen.

    • Anonyymi

      Juurikin näin. Todella rakentava ja hyödyllinen ehdotus vapareilta. Yleishyödyllinen.

    • Anonyymi

      .ikäs siellä on kansliassa istuskella!? Muutama oppitunti..

    • Anonyymi

      Todella rakentava ja hyödyllinen aloite, esitys. Siis oikeesti!

    • Anonyymi

      Kysymysmerkki on tarpeeton. Keino on tärkeä.

      • Anonyymi

        Aivan, tämä keino on täysin ilmeinen, eli selvä. Kuten eräs rehtori sanoi: "Se olisi suuri helpotus."


    • Anonyymi

      Sama etu myös päiväkodin johtajille.

    • Anonyymi

      Yhdenvertaisuuslain tultua voimaan ainakin oppilaitoksissa mutta myös muissa instituutioissa yhdenvertaisuussuunnitelmien teko jäi "viime tinkaan" ja yleisten havaintojen mukaan ne tehtiin usein asiaan tarkemmin paneutumatta. Monesti yv-suunnitelma myös lisättiin aiemmin tehdyn tasa-arvosuunnitelman jatkeeksi varsin lyhyenä. Tämä näkyy myös suunnitelmien nimissä, sillä ne ovat hyvin usein tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmia vaikka voisivat olla lakien kattavuutta vertailtaessa myös toisin päin, kuten onkin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan kohdalla perustellusti valittu poiketen aakkojärjestyksestä.



      Kun olen toista kautta yhdenvertaisuusasioiden neuvottelukunnan jäsenenä, tämä yv-suunnitelmien pintapuolisuus on tullut esille neuvottelukunnan keskusteluissa ja myös yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston jonkinlaisissa kartoituksissakin.



      Itse törmäsin konkreettisuuden puutteeseen jo vuonna 2017, kun selvitin Helsingin kaupungin peruskoulujen yv-suunnitelmia. Tässä siitä kertova, tekemäni lehtiartikkeli (Uskomaton-lehti 2017, netissä: https://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2017/04/06/onko-uskonnottomuus-tabu-kouluissa/ ). Uskontoa ja vakaumusta koskevan osan lisäksi tuo konkreettisuuden puute, ohittaminen koski monia muitakin kiellettyjä syrjintäperusteita.

      Uskonnon ja vakaumuksen osalta valitettavaa on, että uskonnottomaan vakaumukseen perustuvaa syrjintää ei yv-suunnitelmissa ole juurikaan todettu, tunnistettu eikä sen ehkäisemiseksi tai poistamiseksi ole esitetty suuntaviivoja. Kuitenkin varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja lukioissakin ilmenee uskonnottomiin ja ei-uskonnollisiin perheisiin, lapsiin, nuoriin ja heidän huoltajiinsa kohdistuvaa syrjintää.

    • Anonyymi

      Olisihan se zuuri helpotus, tuumaa moni rehtori. Mikä tekee vaikesksi?

    • Anonyymi

      Suurin hyödynsaaja silti perheet, lapset ja huoltajat.

    • Anonyymi

      Ilman muuta tällä o käytäntöön iso helpottava merkitys.

    • Anonyymi

      Olisi se suuri helpotus. T. Rexi

    • Anonyymi

      ..yös riviopettajan, päiväkodin henkiĺöstön js johtajan.

      • Anonyymi

        Ja myös oppilaiden huoltajaien ja oppilaiden lasten kannalta. Syrjintäriski vähenee.


    • Anonyymi

      On oikein nostaa esiin valtion ja kirkon eroa, mutta yksi kohta mistä voi aloittaa, on koulujen ja kirkon ero.

    • Anonyymi

      Viikonlopun vi kki rehtoreille mietittäväksi. Lähetä.

      • Anonyymi

        Jallukola ilman kolaa. Talonmiehen vapaapäivä. Paitsi jos takatalvi.


    • Anonyymi

      Koululautakunnan senet -auttakaa.

    • Anonyymi

      Tässä hyvät neuvog ovatkin halpoja.

    • Anonyymi

      Kaksi viikkoa, vielä jaksaa, vielä jaksaa.

    • Anonyymi

      Kyllä. Se olisi suuri helpotus
      Ys. Uskaltaako päättää.

    • Anonyymi

      Matt.6:24 antaa liitoksista selkeän ilmoituksen.

    • Anonyymi

      Nyt on aika ajatella ensi lukuvuotta.

    • Anonyymi

      Proaktiivista. Todella Tsemppiä.

    • Anonyymi

      Nyt kyllä pitää ajatella ensi lukuvuotta. Huh hellettä.

    • Anonyymi

      Kyllä tämä käytännössä koskee luokanvalvojiskin.
      Ja opettajia, jotka suunnittelevat ja toteuttavat...

    • Anonyymi

      Kaikkien stressi ja taakka vähenee. Selkeästi.

    • Anonyymi

      Tunnen asiaa ja tiedän että voi.

    • Anonyymi

      Uusi lukuvuosi, uudet kujeet.

    • Anonyymi

      Seurakunnan painostavat rehtoreita ottamaan jumalanpalveluksia ohjelmaansa. Jos jossain on vain yksi, inisevät, että naapurikoulussakin on neljä..

    • Anonyymi

      Seurakunnat ja kunnat painostavat rehtoreita.
      Miksi teillä on vain yksi jumalanpalvelus, kun naapurikouluissa on neljä?!

    • Anonyymi

      Juuri näin. Seurakunnat painostavat rehtoreita. Ikävää.

    • Anonyymi

      Ikävä kyllä kirkko painostaa rehtoreita. Miksei teillä kun naapurikoulussakin?

    • Anonyymi

      Opettajille ylimääräinen työ ja vaiva nakitetaan.

    • Anonyymi

      Myös perheiden stressi vähenisi, kun voisi luottaa, että lasta ei syrjitä.

    • Anonyymi

      Kesäloman jälkeen tämä ehdottomasti.

    • Anonyymi

      Siellä ne rehtorit kesälläkin pähkää.. seurakunta painaa.

    • Anonyymi

      Tämä tulee varmasti monelle tosi tarpeeseen.

    • Anonyymi

      Kyllä helpotuksista tulisi enemmän koteihin. Hassua.

      • Anonyymi

        Juu, mutta kirkon apulaiseksi jumiutuneille rehtoreille kannattaa väläyttää tätä palkintoa.


    • Anonyymi

      Ilman muuta tämä, eivätkä muut ilman, koska kaikki hyötyy.

    • Anonyymi

      Voiko koulu yksin päättää ilman kunnan päätöstä?

    • Anonyymi

      Pilke silmäkulmassa tsi vakavasti vinkkaa fehtorillenne.

    • Anonyymi

      Ehdottomasti. Se olisi suuri helpotus!

    • Anonyymi

      Olisi helpotus sekä rehtoreille että leväperäiselle opetussuunnitelmalle, jos siirrettäisi priorisointi yksityisiin tilaisuuksiin vain heille, jotka ovat asiasta kiinnostuneet.
      En näe mieltä siinä että pidetään seminaari seitsemällekymmenelle haukottelijalle, jotka olisivat mieluummin vaikka rehtorin kanssa lakanoissa, kuin puisi uskonnollisia epäkohtia kuivilla luennoilla.

    • Anonyymi

      Nimenomaan. Nämä naru vetää.

    • Anonyymi

      Hyvä porkkana. Nam

    • Anonyymi

      Rehtoreilla kuitenkin aika iso palkka. Mutta myös paljon työtä, muutakin kuin tällaista turhaa, karsittavaa.

    • Anonyymi

      Kiitos. T. Rexi

    • Anonyymi

      Kysymysmerkki joutaa pois.

    • Anonyymi

      Hyvä lähestymistapa.

    • Anonyymi

      Ja opettajien...

    • Anonyymi

      Ei ei ei. T. Aasi

    • Anonyymi

      Ja opettajien ja oppilaiden

    • Anonyymi

      Kyllä on. Siihen ilmoitteluun ja ohjelman tekoon menee energiaa.

    • Anonyymi

      Hyvä näkökulma. Eikä ole pois vanhemmilta ja lapsilta ja opettajilta.

    • Anonyymi

      Eivät ne uskalla, onneksi. T. Kirkkoherra

    • Anonyymi

      Ilmennyt, että on kuntatason päätöksiä joita rehtori tottelee.

    • Anonyymi

      Onhan niissä kirkollisissa tosiaan aikamoinen vähti.

    • Anonyymi

      Innovatiivista meininkiä.

    • Anonyymi

      Hyötyjät: rehtorit, opettajat, huoltajat, oppilaat, opiskelijat.

    • Anonyymi

      Mielestämme kirkollisten tilaisuuksien aika ja paikka on koulu- ja päiväkotipäivien ulkopuolella. Tällöin
      1. rehtorien ja opettajien aikaa ja energiaa säästyy, kun ei tarvitse laatia tiedotteita koteihin kirkollisesta ja vaihtoehtoista tilaisuudesta eikä jakaa lapsia kahteen ryhmään.
      2. perheiden yksityisyyden suoja paranee, sillä huoltajien ei tarvitse lapsensa kautta paljastaa perheen mielipidettä valtakirkon uskonnollisiin tilaisuuksiin eikä kokea sosiaalista painetta, kun uskonto tai katsomus katsotaan arkaluon-toiseksi tiedoksi,
      3. oppilaiden leimautumisen ja muiden haitallisten seuraamusten riski vähentyy ja koulun huolehtimisvelvollisuus poistuu edes tältä osin.
      4. opettajien työtehtävät jakautuvat tasaisemmin, kun heitä ei tarvitse jakaa juma-lanpalvelusten valvojiin tai vaihtoehtoisen ohjelman suunnittelijoihin ja toteut-tajin. Usein ET-ope saa järjestääkseen tunnin ohjelman, kun kollegat kököttä-vät kirkossa.
      5. koulu voi keskittyä perustoimintaansa ja yhteisiin juhliin - tai käyttää vapautu-va aika jonkin uuden, kaikille sopivan ja kaikille tarkoitetun iloisen teemata-pahtuman innovointiin ja järjestämiseen.

    • Anonyymi

      Parhaimmat ratkaisut ovat yksinkertaisia. Nerokasta suorastaan.

    • Anonyymi

      Otsikon kysymysmerkki joutaa pois. Piste tai huutomerkki.

    • Anonyymi

      Tämä naula veti.

    • Anonyymi

      Yksi mutta sitäkin suurempi. Ratkaiseva puuttuva lenkki.

    • Anonyymi

      Tämä nostoon. Helppoa kuin heinänteko.

    • Anonyymi

      Vaarallisuutensa vuoksi tämä alas
      T. Av

    • Anonyymi

      Eikä maksa mitään. Päin vastoin. Säästää työtunteja.

    • Anonyymi

      Rehtorit pelkää kristilliskonservatiivien painosyätusta. Raadollista.

    • Anonyymi

      Taitaa enemmän helpottaa luokanvalvojia. Ja perheitä.

    • Anonyymi

      Ylös, ulos ja lenkille. Kaveria ei jätetä.

    • Anonyymi

      Ovatko uskonnotto.at liian kilttejä?

    • Anonyymi

      Eikä maksa mitään, vaan säästää.

    • Anonyymi

      Ensi vuodelle parempi olo kaikille. T. Keventäjä

    • Anonyymi

      Hyötyjinä oppilaat, huoltajat, opettajat, rehtorit - koko kouluyhteisö sekä kodin ja koulun yhteistyö

    • Anonyymi

      Nerokkaummat ratkaisut ovat yksinkertaisimpia.

      • Anonyymi

        Onko tämä mielestäsi nerokas?


    • Anonyymi

      Meidän Perhe suo tämän mielellään

    • Anonyymi

      Myös johtatajoen (ja johtajattarien;-).

      • Anonyymi

        Naispuolisia päiväkodin johtajia sanotaan johtajiksi.


    • Anonyymi

      Piiiiiiloooooonnnnn! T. Antivapari

    • Anonyymi

      Mikä olisi toinen keino? Piispa Laajasanon ukaasi omi: Älkää valittako

    • Anonyymi

      Kyllä me jaksetaan puurtaaAAH.

    • Anonyymi

      Kiitos aloituksesta. Luulen, että päinvastoin, jos niitä olisi enemmän, niin työntekijät kuin lapset ja nuoret voisivat entistä paremmin.

      Sanoma Jeesuksesta ei vahingoita ketään. Muita asioita paljon nykymaailmassa, jotka vahingoittavat. Toki jokaisen uskonnollista tai uskonnotonta vakaumusta täytyy kunnioittaa.

      Evankeliumi on täällä raikunut jo satoja vuosia. Koko yhteiskunta on rakentunut sen arvomaailman pohjalle.

      Kaikkea hyvää!

    • Anonyymi

      Ensi lukuvuonna kaikki on toisin.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      70
      6850
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4440
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2883
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      2121
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1673
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      99
      1475
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1161
    8. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1154
    9. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      306
      1143
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1111
    Aihe