Työtön ja asunnoton filosofian tohtori

Anonyymi

Suojanen oli parikymppinen ja asui Lahdessa. Nuorimies valmistui ammattikoulusta rakennusalalle 1990-luvun laman alkuaikoina. Nuori mies alkoi haaveilla urasta ammattisotilaana. Puolustusvoimista Suojanen ei kuitenkaan pystynyt armeijan jälkeen työpaikkaa saamaan.Suojanen harjoitteli ja kävi Ranskassa ensimmäisen kerran vuonna 1995. Tuolloin muukalaislegioonan portit eivät auenneet.
Suojanen päätti muuttaa elämänsä suunnan ja meni aikuislukioon . Säästin ja kävin korjaamassa näköni laserilla. Pääsin ylioppilaaksi. Vuonna 1999 lähdin jälleen Ranskaan.
Suojanen kertoo päässeensä testeihin Aubagnen kaupungissa sijaitsevaan muukalaislegioonan päämajaan. Hän kertoo läpäisseensä kaikki testit ja haastattelut hyväksytysti, mutta silti häntä ei valittu. Edessä oli paluu Suomeen.
Suojanen päätti ja pääsi ensiyrittämällä opiskelemaan poliittista historiaa Turun yliopistoon 2000-luvun alussa. Hän oli tuolloin kolmekymppinen. Ensimmäisen opintovuoden jälkeen hän vaihtoi lukemaan filosofiaa.
Hän väitteli tohtoriksi toukokuussa 2017.
Suojanen ei juurikaan saanut apurahoja tutkimukseensa. teki osa-aikaisia siivoushommia.– Rahoitin väitöskirjan tekemisen omalla työlläni.
Hän olisi halunnut luoda uran tutkijana, mutta se ei ollut taloudellisesti mahdollista. Viimeinen niitti oli se, kun hän olisi päässyt tekemään tutkimusta Kanadaan Toronton yliopistoon, muttei saanut Suomesta apurahaa. Suojasen piti luopua edullisesta opiskelija-asunnostaan vuosi tohtoriksi valmistumisen jälkeen.
– Yritin etsiä uutta asuntoa, mutten löytänyt.Hän pakkasi yksiössä olleet vähät tavaransa, lähinnä vaatteet ja kirjat, ja vei ne vuokravarastoon.
Suojanen nukkui metsässä ensimmäisen kerran, Suojasella ei ole metsissä leirejä. Hänen nukkumapaikkojaan on mahdoton erottaa.Suojanen on kaupungin ja seurakunnan asuntojonoissa, mutta toistaiseksi onni ei ole ollut myötä.Asunnon saamista vaikeuttaa myös se, että Suojasen luottotiedot ovat menneet.Välillä Suojanen käy uimassa ja peseytymässä uimahalleissa, mutta nyt rahatilanne on tiukka. Käytössä on alle 500 euroa kuukaudessa. Me asunnottomat emme päätä siitä, luovutetaanko meille asuntoa. Me emme päätä siitä, palkataanko meitä. Sen päätöksen tekee aina joku muu. Sen takia on tyhmää sanoa, että ”mene töihin” tai ”onhan maakunnissa asuntoja”. Ei sinne niin vain mennä . Esimerkiksi viranomaisista Suojasen mukaan viranomaiset ja poliitikot lähinnä vaan juttelevat mukavia.
Turkulainen tohtori Mika Suojanen, 47, Iltalehti 22.12.2019

12

726

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Moni ei kestäisi metsässä ja valmiimpi varastamaan, pettämään, elämään vanhempien luona.

      Suojanen voisi aloittaa kouluttajana. Kai hän voi aloittaa jonkun osuuskunnan kautta? Selviytymistaitoja, vetäisi pikkuryhmiä metsässä teltassa talvisin... Julkaista oma kirja verkkokauppaan? Auts.. Voiko yrittäjä saada ttt? Jääkö mitään käteen?

      Eikö olisi helpompi vain myöntää asunto kaupungilta? Mistä kiikastaa? Asunnon pitäisi tulla kun luopuu vaatimuksista. Miksi minä pärjään kun ruokaan on vain 200? Loput menee vuokraan, vakuutuksiin, autoon eli pätkätyösuhteiden ylläpitoon. Jos hänelle jää 500 euroa käteen, ei vakuutuksia, ei autoa, polttoöljy ei niin kallista, kai siitä saisi kevät-syksy aikana säästöön SIIS piiloon sossulta 200 kuukaudessa. Syksyllä olisi tonni takuuvuokraan. Kai sen voi maksaa käteisellä oman pankin tiskillä ilman että laittaa tilille. Tulee palvelumaksu, mutta mitä siitä.

    • Anonyymi

      Vailla työkokemusta oleva, elämänkouluja käynyt ja keski-ikäisenä opintonsa aloittanut, 45-vuotiaana koulusta valmistunut asunnoton mies hakee työtä...

      Jotain on vialla, jos tämän ikäisiä ihmisiä valtion varoin lähdetään kouluttamaan alalle, joka ei työllistä ja, jolle koko ajan valmistuu ihmisiä, jotka ovat itsensä löytäneet huomattavasti varhaisemmassa vaiheessa, kuin tämä Suojanen.

      Asenneongelmistakaan ei ole työmarkkinoilla hyötyä. Kalliiksi tulee tämänkin taivaanrannanmaalarin haihattelujen kustantaminen yhteiskunnalle.

      • Anonyymi

        jatkoa...

        -Viimeinen niitti oli, kun tämä keski-ikäinen mies ei saanut rahoitusta elämälleen Torontossa. Ikään, kuin ei olisi jo riittävästi tähän kaivoon rahaa työnnetty. Ei elämän tarkoitus ole käydä koulua, vaan elättää itsensä koulutuksen avulla.

        Elämänhallinnassa vakavia puutteita, jos ei yhteiskunnan varoin ole onnistunut luottotietojaankaan pitämään...


    • Anonyymi

      Se on yhteiskuntakelvoton epäsosiaalinen. Duunipaikkoja ja asuntoja on vapaana menis sinne! Toi ei minään sotilaana pärjää. Miljonäärejä pitäis olla enemmän vallassa tulis järkee tähän touhuun!

    • Anonyymi

      Lusmu se on, ei tartte vuokraa maksaa kun mettäsä makaa. Ei toi missään legioonas olis pärjänny ees. Vai miljonäärit mee bingoon tai siivoo hah firma pystyy ja heti rahaa tulee ovista ja ikkunoista, ihan varmaan persaukiselle joka ei osaa mitään

    • Anonyymi

      Mikä on totuus? No kukaan ei haluu palkata tyyppiä eikä vuokrata hälle asuntoa Julkisella puolella pitkät jonot Mitä muuta olis takana? rikoksii vai

    • Anonyymi

      Joo'o työttömät ja asunnottomathan he päättävät kuka firmaan palkataan ja kenelle asuntoja vuokrataan. Ihan varmaan joo menee vaan duuniin ilman osaamista ja koulutusta. Tosta vaan pääsee rekkakuskiks ja insinööriks juu. Äänestäkää vaan miljonäärejä, ni taviksillakin menee paremmin, miljonäärithä teiän parhaita kavereita on hahah Rikkailla on niin kurjaa Suomessa ko joutuu pakkoveroiki maksamaan

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kannattaisiko filosofian tohtorin hankkiutua ihan muihin töihin, Vaikkapa sellaisiin ammatteihin, missä on pulaa työvoimasta. Se olisi todellinen pitkän tähtäimen suunnitelma kohti parempaa tulevaisuutta .

      • Anonyymi

        Hänhän ei itse voi olla päättämässä siitä pääseekö vai ei, oletus on tietysti ei.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      47
      4513
    2. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      94
      4484
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      612
      4096
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3017
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2621
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      129
      2173
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      342
      2125
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      204
      2089
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      29
      1725
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1472
    Aihe