Helsingin juutalaisen seurakunnan ulkopuolelle liimattiin judetarroja

Helsingin juutalaisen seurakunnan ulkopuolelle liimattiin ”jude”-tarroja – Poliisi harkitsee esitutkinnan aloittamista uusnatsien mielenosoituksesta
JUUTALAISEN SEURAKUNNAN MUKAAN UHKAILEVIA VIESTEJÄ TULEE JATKUVASTI.
HELSINGIN kaduilla näkyi viikonloppuna hakaristilippuja ja juutalaisvihamielisiä tarroja.

Sunnuntain vastaisena yönä juutalaisen seurakunnan synagogan ulkopuolelle liimattiin useita tarroja antisemitistisessä tarkoituksessa. Tarroissa oli juutalaisten symboli Daavidin tähti ja sen sisään kirjoitettu sana ”Jude”.

Asian on vahvistanut juutalaisen seurakunnan turvallisuusosasto. Samanlaisia tarroja liimattiin muissakin Pohjoismaissa samaan ajankohtaan, kertoo turvallisuuspäällikkö.

Seurakunnan tulkinta on, että tarrojen liimaaminen samana yönä eri maissa liittyy kristalliyöhön eli vuoden 1938 marraskuun 9. ja 10. päivän väliseen yöhön, jolloin natsit hyökkäsivät Saksassa juutalaisia vastaan muun muassa rikkomalla kauppojen ikkunoita.

Myös Israelin suurlähetystön ulkopuolelta löytyi sunnuntai-iltana tähtitarra. Helsinkiläinen Dmitry Gurbanov otti siitä kuvan ja poisti tarran.

TARROJEN liimaaminen ei kuitenkaan ole harvinaista eikä asia liity vain kristalliyöhön, kertoo juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik. Hänen mukaansa tarroja ilmaantuu ”vähän väliä”.

”Jos ei nyt viikoittain, niin hyvin tasaisesti kuitenkin. Me otamme ne pois, ja sitten niitä tulee lisää.”

Nadbornikin mukaan tarroja saattaa ilmestyä myös yksityisihmisten koteihin tai hautausmaalle. Seurakunta ilmoittaa poliisille synagogan ulkopuolelle tulleista tarroista ja muusta uhkaavasta toiminnasta. Yksityishenkilöille tulleet uhkaukset on ilmoitettava itse.

Seurakunnan tietoon ei ole tullut, että yhtäkään tekijää olisi koskaan saatu kiinni.

”Viranomaiset eivät ole yhtään kartalla, miten iso ongelma katurasismi on ja miten iso ongelma siitä voi vielä tulla.”

SEURAKUNNAN turvallisuusosaston mukaan tarrat ja muu uhkaava toiminta juutalaisia kohtaan ovat lisääntyneet 3–4 viime vuoden aikana. Yksityishenkilöiden koteihin on seurakunnan mukaan tullut vihakirjeitä ja jopa hakaristilippu.

Seurakunta on kehottanut kaikkia uhkauksia saaneita ihmisiä tekemään rikosilmoituksen mutta ei osaa sanoa, onko näin toimittu.

Juutalainen seurakunta on kerännyt rahaa turvallisuutensa vahvistamiseen. Nadbornikin mukaan turvatoimet ovat nyt pysyvästi korkealla tasolla. Seurakunta on kertonut käyttävänsä nykyisin turvallisuusjärjestelyihinsä vuosittain yli 200 000 euroa. Kymmenen vuotta sitten turvallisuusbudjetti oli puolet pienempi.

Helsingin juutalaisessa seurakunnassa on noin 1 100 jäsentä. Seurakunta ylläpitää Kampissa sijaitsevissa tiloissaan päiväkotia, peruskoulua, kulttuurikeskusta sekä synagogaa.

VIIKONLOPPUNA Helsingin keskustassa Narinkkatorilla ja Stockmannin edessä järjestettiin uusnatsien mielenosoitus, jossa oli mukana hakaristilippuja. Poliisi harkitsee esitutkinnan aloittamista mielenosoituksesta.

HS:n tiedossa ei ole, onko tarrojen liimaajilla ja mielenosoittajilla yhteyttä toisiinsa.

Uusnatsien kokoontumisesta kertoi tuoreeltaan lauantaina Iltalehti. Kyse oli lehden tietojen mukaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) päälle rakennetun organisaation kokoontumisesta.

PVL on tuomittu Suomessa laittomaksi järjestöksi ensin käräjäoikeuden ja sen jälkeen hovioikeuden päätöksellä.

Iltalehden tietojen mukaan paikalla oli lauantaina 5–10 ihmistä.

5

<50

  Vastaukset

  • Mistä tuollaisia tarroja saa? Oliko ne omatekoisen näköisiä vai valmistaako niitä joku jossain? Ei luulisi olevan vaikea selvittää, siis poliisin, että mistä hankittu ja sen jälkeen kuka/ketkä hankkineet.

   • Laadukkaita tarroja voi nykyään kuka tahansa tulostaa kotiprintterillään.


  • Kameravalvonta on keksitty!
   Ei ole kovin vaikeaa laittaa valvontakameraa paikalle johon tarroja ilmestyy säännöllisesti.
   Tarroista saa myös sormenjäljet talteen.

   • Hansikkaat eivät jätä sormenjälkiä ja laskettelupipon läpi on hankala tunnistaa.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Hansikkaat eivät jätä sormenjälkiä ja laskettelupipon läpi on hankala tunnistaa.

    No jopas lyödään lyttyyn avuliaita ehdotuksia. Melkein voisi luulla, ettei tekijöitä edes haluta selvittää.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Uusimaa eristykseen - mentiinkö liian pitkälle?

   Muut Pohjoismaat eivät ole tällaista tehneet, vaikka niisstä tilanne on vakavampi. Tutkija ihmettelee THL:n uusia lukuja: ”Miten Uudenmaan sulkeminen
   Maailman menoa
   618
   4155
  2. Sanna Marin kovassa paikassa. Sääliksi käy.

   Ei tainnut Sanna tietää millaiseen myrskyyn joutuu. Hän on joutunut tilanteeseen jossa kansalaisten henki ja talous on vaarassa. Aivan kammottava til
   Maailman menoa
   341
   1144