Turun synagoga tuhrittiin Auschwitzin muistopäivää edeltävänä yönä verta muistuttavalla maalilla

Turun synagoga tuhrittiin Auschwitzin muistopäivää edeltävänä yönä verta muistuttavalla maalilla – Niinistö: Hyvin huolestuttavaa

Maanantaina tuli kuluneeksi 75 vuotta Auschwitzin keskitys- ja tuhoamisleirin vapauttamisesta. ”Ideologiat, jotka vaikuttivat yli 70 vuotta sitten julmuuden takana, elävät edelleen”, sanoo synagogan esimies.

TURUN synagogan ulkoseinässä havaittiin tänään aamulla punaisia väritahroja. Synagogan esimies Aharon Tähtinen arvelee, että ne on ammuttu väriaseella yön aikana.

Tähtisen mukaan Turun juutalaiseen seurakuntaan kohdistuva ilkivalta ei nykyisin ole harvinaista, mutta poikkeuksellisen tästä tapauksesta tekee ajankohta.

”Jonkinlainen ilkivalta- tai terrori-isku voi tapahtua joka päivä. Tänään se menee kuitenkin ihon alle vielä vähän enemmän, kun on juuri 27. tammikuuta, juhlapäivä”, Tähtinen sanoo HS:lle.

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi tapausta toimittajille Auschwitzin vapautuksen muistojuhlassa Puolassa. Niinistö sanoi STT:n mukaan synagogan sotkemisen olevan hyvin huolestuttavaa. Niinistön mukaan hän aikoo puhua asiasta vielä lisää myöhemmin.

Natsi-Saksan Puolaan perustaman Auschwitzin keskitys- ja tuhoamisleirin vapauttamisesta on tänään kulunut 75 vuotta. Natsit tappoivat Auschwitzissa yli miljoona ihmistä toisen maailmansodan aikana. Tapettujen joukkoon kuului muun muassa juutalaisia, poliittisia vankeja, seksuaalivähemmistöjen edustajia, vastarintaliikkeiden jäseniä ja sotavankeja.

HS kertoi Auschwitzin kuolemanleiristä laajassa jutussa sunnuntaina.

Lue juttu: Kuoleman­tehdas

TURUN juutalaisella seurakunnalla oli tapahtumaan liittyvä tilaisuus eilen iltapäivällä, jolloin yksityinen turva-alan yritys oli turvaamassa rakennusta.

Yön aikana synagogaan kohdistunut ilkivalta tuo Tähtisen mukaan tämän päivän muistotilaisuuksiin konkretiaa.

”Tässä ei puhuta vain historian julmuuksista. Ideologiat, jotka vaikuttivat yli 70 vuotta sitten julmuuden takana, elävät edelleen. Se on huolestuttavaa.”

Tähtisen mukaan asiasta on ilmoitettu poliisille. Lounais-Suomen poliisilaitoksesta kerrotaan, ettei rikosilmoitusta näkynyt poliisin järjestelmässä vielä maanantaina kahden aikoihin. Sähköisesti tehty rikosilmoitus saattaa näkyä järjestelmässä vasta muutaman päivän jälkeen, poliisilaitokselta kerrotaan.

Turun synagogan kohtaamasta ilkivallasta kertoi ensimmäisenä Åbo Underrättelser.SUOMEN juutalaiset seurakunnat ovat kokeneet ilkivaltaa myös muualla Suomessa viime vuosina.

HS kertoi joulukuussa, että esimerkiksi eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mielestä Helsingin juutalaisen seurakunnan sijainti kaupungin ydinkeskustassa lisää väkivallan uhkaa myös sen naapurustossa.

Juutalainen synagoga ja seurakunnan tilat sijaitsevat Helsingin Kampissa. Välittömässä läheisyydessä on esimerkiksi Radisson Blu -hotelli sekä asuinrakennuksia.

Eduskunnan arvion mukaan uhkatilanteiden mahdollisuus on lisääntynyt merkittävästi.

”Uhat eivät ole pienentyneet, vaan monissa maissa lisääntynyt juutalaisvastaisuus vaikuttaa myös suomalaiseen juutalaisyhteisöön”, valiokunta toteaa mietinnössään.

Lue lisää: Synagogaiskun uhka vaarantaa myös naapuruston Helsingin Kampissa: juutalainen seurakunta on saamassa valtiolta pysyvää rahaa turvallisuuden takaamiseen

Helsingin juutalainen seurakunta on kohdannut muun muassa vihamielisiä tarroja. Marraskuussa porttien taakse oli liimattu useita antisemitistisiä tarroja. Tarroissa oli juutalaisten symboli Daavidin tähti ja sen sisään kirjoitettu sana ”Jude”.

Helsingin juutalaisen seurakunnan tulkinta on, että tarrojen liimaaminen samana yönä eri maissa liittyy kristalliyöhön. Natsit hyökkäsivät Saksassa juutalaisia vastaan marraskuun 9. ja 10. päivän välisenä yönä vuonna 1938. Yön aikana natsit muun muassa rikkoivat kauppojen ikkunoita.

JUUTALAISVASTAISUUS näkyy myös poliisin tietoon tulleessa rikollisuudessa. Vuonna 2018 poliisille tehtiin 21 rikosilmoitusta juutalaisuuteen tai juutalaisiin kohdistuneista epäillyistä viharikoksista. Ilmoituksia tehtiin 11 enemmän kuin vuonna 2017.

Tiedot selviävät Poliisiammattikorkeakoulun Poliisin tietoon tullut viharikollisuus Suomessa 2018 -raportista.

Juutalaisiin kohdistuneista rikosilmoituksista 15 koski sanallisia loukkauksia, uhkailuja ja häirintää. Neljässä tapauksessa oli kyse omaisuusrikoksista ja kahdessa yksisuuntaisesta pahoinpitelystä.

Juutalaisseurakuntiin kuului vuoden 2018 lopussa 0,02 prosenttia Suomen väestöstä.

Poliisiammattikorkeakoulun raportin mukaan eri uskontoryhmiin ja vakaumuksiin kohdistuneet viharikosilmoitukset vähenivät hieman vuonna 2018 vuoteen 2017 verrattuna. Vuonna 2018 ilmoituksia tehtiin 155, kun vuonna 2017 ilmoituksia tehtiin 235 kappaletta.

Vuoden 2017 lukema on tämän vuosikymmenen korkein. Esimerkiksi vuonna 2012 uskontoryhmiin tai vakaumuskeen kohdistuneista rikoksista tehtiin 45 rikosilmoitusta.

1

66

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      MTV3:n uutisten mukaan Turussa tuhrittiin samalla tavalla myös katolista kirkkoa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      380
      3820
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      210
      1881
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      67
      1424
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      152
      1295
    5. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      961
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      58
      920
    7. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      903
    8. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      117
      890
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      51
      868
    10. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      849
    Aihe