Junnikkala sahaa

Anonyymi

Lakosta huolimatta,kommarit v..ttuun

56

8382

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Miten se kommareihin liittyy?

    • Mietippä sitä?

      • Anonyymi

        No sepä oli valaiseva vastaus. Oikeinkin omaperäinen.


    • Anonyymi

      Mietippä sitä?

      • Anonyymi

        Ei jouva, pittää sahata.


    • Anonyymi

      Puukulkee

    • Anonyymi

      Rikkurit töissä...

      • Anonyymi

        Näin juuri, miellyttämisen haluiset puudelit oikein. Voi ristus mikä luottomies oli piipittämässä kympinuutisissa.


      • Anonyymi

        Toverien pitäis menne Venäjälle,,siellä saa lakkoilla rauhassa!


    • Anonyymi

      Miksi luottamusmies on polvillaan Junnikkaloiden edessä.Paljonko saa tilin päälle extraa, kun puolustaa porvareita eikä.työntekijöitä. On aina ollut samaa mieltä kuin työnantajansa eli Junnikkalat. Pelottelu? Tähän olis kiva saada vastaus, kun niin moitti työntekijöitä lehdessä lakosta. Miksi ei pidä työntekijöiden puolta?

      • Anonyymi

      • Anonyymi

        Pitää muistaa että SDP ja KOOOMUS OVAT YKSI JA SAMA PUOLUE. Samat tavoitteet jo Lipposen aikana. Ja siksi demarit kutistuu.


      • Anonyymi

        Täys nolla se mies.


    • Anonyymi

      Olisko siellä samatyyli kuin aikoinaan Raumarepolaalla ,keskustalainen työhönottaja isännät oli etusijalla.

      • Anonyymi

        Raumarepolalla oltiin lakossa joka mies kun sen aika oli. Kepulaisia siellä ei montaa ollut, jos sitä tarkoitit. Ja lakossa ollaan yhä nykyäänkin kun tilanne vaatii. Metallimiehillä on sentään vielä selkärankaa, ja sen verran järkeä päässä että tajutaan missä oltaisiin ilman järjestäytymistä.


    • Anonyymi

      OikeusSelittäjä kehiin, kunhan pää paranee

      • Anonyymi

        Etkös sinäkin joutaisi mennä lakkoon jos työnantajasi sairastaa.


    • Anonyymi

      Nyt herätys sanan työntekijät. Teidän luottamusmies itkee lehdessä kun työnantaja ei saa pudottaa 20% ansiotuloja eikä tehdä heikennyksiä. Semmoinen velikulta teillä. Ja tekstaripalstalla tais olla hänen tekstari?

    • Anonyymi

      Kaikki merkit viittaavat siihen, että yhteiskunnassa vallitsevat vastakkainasettelut tulevat voimistumaan tulevina vuosina ja yksi ilmentymä tästä tulee olemaan lakkojen yleistyminen työelämässä. Siksi on paikallaan sanoa sananen lakkojen taustoista.

      Valtamedia esittää lakot irrallisina pintailmiöinä – joko kapitalistiluokan tai kuluttajan näkökulmasta, mutta ei koskaan työväenluokan näkökulmasta

      Valitettavasti valtamediassa ei enää nykyään esitetä mitään varteenotettavaa yhteiskunta-analyysia ja siksi suuri osa kansaa tarkastelee lakkoja pelkkinä pinnallisina ilmiöinä eivätkä osaa yhdistää niitä yhteiskuntamme luokkarakenteeseen.

      Valtamedia esittää lakot kapitalistiluokan näkökulmasta: niin ja niin monen euron arvosta jää työtä tekemättä.

      Valtamedia esittää lakot kuluttajan näkökulmasta: ne ja ne palvelut lakkaavat toimimasta lakkopäivinä.

      Silloinkin kun valtamedia on esittävinään lakot työläisen näkökulmasta, työläinen nähdään vain kuluttajana: kuinka hyvin lakkoavustus pystyy pitämään työläisen kulutuskykyä yllä lakon aikana.

      Vahingossakaan valtamedia ei esitä lakkoilua siitä näkökulmasta käsin, että kyseessä on työväenluokan ja kapitalistiluokan välinen valtataistelu. Tällaisen valtataistelun ja ylipäätään koko luokkajaon olemassaolosta valtamedia vaikenee tyystin. Voiko olla mahdollista, että toimittajat oikeasti ovat siitä täysin tietämättömiä?

      Valtamedia ei puhu politiikasta, vaan poliitikoista – tehden tosielämän Kauniita ja Rohkeita

      Niin lakkojen kohdalla kuin muutenkin muka politiikasta uutisoidessaan valtamedia raportoi innokkaasti siitä, kuka sanoi mitä kenelle milloin ja kielsikö vai myönsikö tämän jälkikäteen. Sitten kiistellään siitä, mitä sanottiin, milloin, kenelle… juupas vai eipäs, kuka tiesi mutta ei kertonut, kuka ei tiennyt, mutta kertoi silti jne…

      Tuollaista typerää saippuaoopperaa kansa sitten seuraa henkeään pidätellen päivästä toiseen ja unohtaa tyystin kysyä, mistä koko näytelmässä ylipäätään on kyse? Ja jos joku nyt pysähtyi miettimään tuota, niin todennäköinen vastaus on, että pitäähän nyt tuotannon pyöriä, koska muuten ei kapitalisteille tule riittävästi voittoa ja he siirtävät tuotannon muualle ja sitten me kuolemme nälkään kun ei ole enää isäntää meitä ruokkimassa. Ihanko totta kuolisimme nälkään, jos meillä ei olisi isäntää kertomassa, mitä pitää tehdä? Olemmeko oikeasti niin avuttomia?

      Kapitalistiluokka ja työväenluokka

      Koska useimmat lukijat eivät tiedä, mitä tarkoittaa kapitalistiluokka ja mitä tarkoittaa työväenluokka, niin aloitetaan noiden määrittelemisellä.

      Kapitalistiluokkaan kuuluvat ne henkilöt, jotka tulevat toimeen omistamansa pääoman tuotolla. Pääoma tarkoittaa rahaa ja tuotantovälineitä. Pääoma ei tarkoita omaa työvoimaa.

      Ne henkilöt, jotka eivät kuulu kapitalistiluokkaan, kuuluvat työväenluokkaan – olivatpa työelämässä mukana tai eivät, saivatpa suurta palkkaa tai pientä, tahrivat kätensä fyysisesti työnteossa tai eivät, olivatpa pomoja tai eivät.

      On tärkeää ymmärtää, että kapitalisti ja työläinen ovat yhteiskunnallisia rooleja, eivätkä ole kiinteä osa henkilöä. Yhdellä henkilöllä voi olla kumpaakin roolia jossain määrin ja roolit voivat vaihtua elämän aikana. Älä silti erehdy pitämään itseäsi kapitalistina vain siksi, että saat muutaman sata euroa kuussa pääomatuloja ja omistat asunnon, auton, veneen ja kesämökin. Nuo viimemainitut ovat pelkkiä kulutustavaroita, ellet hanki niillä tuloja.

      Työväenluokan voimaresurssit vs. kapitalistiluokan voimaresurssit

      Kapitalistiluokalla on hallussaan tuotantovälineet ja valtamedia. Olemme kaikki riippuvaisia kulutustarvikkeiden tuotannosta. Tuossa tuotannossa tarvitaan toisaalta tuotantovälineitä ja raaka-aineita ja toisaalta työvoimaa.

      Työelämän neuvotteluissa kapitalistit ja työläiset – eli työnantajat ja palkansaajat – neuvottelevat siitä, millä ehdoilla työtä tehdään. Jos sopimukseen ei päästä, ei työtä tehdä. Silloin jäävät tuottamatta niin voitto kapitalistille kuin tuotteet kuluttajille.

      https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/tyovaenliikkeen-jarjestaytyminen-ja-lakkoilu-seka-orjien-elintaso/

    • Anonyymi

      Kapitalistin suurempi varallisuus antaa kapitalistille suuremman kyvyn kestää neuvottelujen pitkittymistä. Kapitalisti voi elää säästöillään neuvottelujen venyessä, mutta työläisellä ei mainittavia säästöjä ole. Tämän takia kapitalistilla on lähtökohtainen etulyöntiasema noissa neuvotteluissa.

      Hallitsemansa valtamedian avulla kapitalistiluokka hallitsee kansan maailmankuvaa – ennenkaikkea käsitystä siitä, mitkä asiat ovat tärkeitä ja mitkä eivät. Valtamedia asettaa tavallisten tallaajien keskustelunaiheet päivästä toiseen. Siitä, mistä valtamedia ei puhu, ei puhu tavalliset tallaajatkaan.

      Kun valtamedia esittää asiat vuosikymmenestä toiseen aina vain kapitalistiluokan näkökulmasta, työväenluokkaisetkin ihmiset omaksuvat vähitellen tuon näkökulman ja alkavat tarkastella asioita itselleen vastakkaisesta näkökulmasta. Yksi esimerkki tästä on se, että työläisetkin alkavat keskusteluissaan käyttää termiä ”palkkakustannus”, vaikka palkka on kustannus vain työnantajalle – ei työntekijälle. Työntekijälle palkka on tuloa. Miksi ihmeessä työläinen puhuisi palkkakustannuksista? Vain siksi, että hän on omaksunut työnantajan näkökulman ja unohtanut omansa.

      Valtamedian avulla kapitalistiluokka saa myös huomattavan osan työväenluokkaisista ihmisistä suhtautumaan työväenliikkeeseen ja erityisesti lakkoihin negatiivisesti.

      Kapitalistiluokalla on siis valtavat voimaresurssit käytettävissä kädenvääntöön työväenluokan kanssa. Työväenluokalla on vain yksi resurssi: järjestäytyminen ja kurinalainen joukkotoiminta.

      Jokainen työläinen omistaa oman työvoimansa eikä juuri muuta. Miksi työläinen muuten jatkaisi vuodesta toiseen sellaisen työn tekemistä, josta ei edes pidä? Vain siksi, ettei hänellä ole varaa olla tekemättä niin.

      Työväenluokan voima kädenväännössä kapitalistiluokkaa vastaan on siinä, että työväenluokka voi järjestäytyneenä neuvotella vahvemmin työehdoista. Kun työläiset lakkaavat kilpailemasta toisiaan vastaan, he vahvistuvat neuvotteluissaan työnantajatahon kanssa. Tässä järjestäytymisen idea.

      Kapitalistiluokka tietysti haluaa, että työläiset kilpailisivat toisiaan vastaan. Oletko koskaan kuullut valtamedian puhuvan kilpailukyvystä? Niinpä… Kapitalistiluokan hallitsema valtamedia usuttaa työläisiä kilpailemaan vähintäänkin toisten maiden työläisiä vastaan, mutta mieluiten omankin maan. Mitä kiivaammin työläiset kilpailevat toisiaan vastaan, sitä leveämmin voi kapitalisti nauraa matkalla pankkiin.

      Kilpailukykykilpailussa ”voittavat” ne työläiset, jotka myyvät itsensä halvimmalla. Sellaiseen kilpailuun ei pidä ensinkään ryhtyä.

      Oliko orjien elintaso riittävän korkea?

      Valtamediassa lakot esitetään taisteluna korkeammista palkoista. Jopa suuri osa työväenluokkaisia ihmisiä ajattelee, että lakoissa on kyse pelkästään palkoista tai työn turvallisuudesta yms. Harva kyseenalaistaa koko talousjärjestelmää, joka perustuu siihen, että työpaikalla ei vallitse demokratia vaan diktatuuri.

      Ennenvanhaan orjuuden aikakaudella monet ihmiset pyrkivät parantamaan orjien oloja. Nuo ihmiset voidaan jakaa karkeasti kahteen joukkoon. Ensimmäiset olivat sitä mieltä, että orjille pitäisi antaa enemmän ruokaa ja paremmat asunnot ja vaatteet jne. Toiset taas olivat sitä mieltä, että ongelmana ei ole pelkästään se, että orjilla ei olisi tarpeeksi ruokaa tai vaatteita tai riittävän hyviä asuntoja, vaan ongelmana on se, että orjat ovat orjia!

      Orjien elintaso nousi vuosisadasta toiseen. Entä sitten? Pitäisikö siitä vetää se johtopäätös, että orjuus oli hyvä järjestelmä ja että sen ylläpito oli isännän ja orjien yhteinen intressi?

      Mitä tapahtuu jos nykyään työläiselle myönnetään palkankorotus? Hän kuluttaa enemmän. Siihenkö vain työväenliike pyrkii? Sekö on korkein päämäärä? Eikö kenellekään tule mieleen, että ongelma on se, että työläinen on työläinen – työaikana ei juurikaan entisaikojen orjaa paremmassa asemassa?

      Työläisellä ei ole oikeutta päättää siitä, mihin hänen työssään tuottamaansa tuotetta tai voittoa käytetään. Eikö kukaan näe tässä ongelmaa?

      Vallankumouksellinen marxismi ja moderni sosialidemokratia

      Vallankumouksellisen marxismin näkökulmasta kapitalistinen talousjärjestelmä tulee vaihtaa sosialistiseen. Se merkitsisi valtavaa yhteiskunnallista muutosta; siksi sitä kutsutaan vallankumoukselliseksi.

      Moderni sosialidemokratia sen sijaan ei pidä kapitalistisen talousjärjestelmän vaihtamista sosialistiseen tarpeellisena, vaan sosialidemokraatit tyytyvät pelkkiin reformeihin – uudistuksiin – kapitalistisen talouden puitteissa.

      Marxistitkin haluavat toki uudistuksia, mutta ei pelkästään niitä. Työväenliikkeen lakkotaistelut voivat toimia valmennuksena suurempaan vallankumoukselliseen taisteluun. Vain talousjärjestelmää vaihtamalla voidaan saavutetut uudistukset varmistaa.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kommarit tulloo, helemat paukkuu.

    • Anonyymi

      AY-liike ei maksa tuloistaan veroa!!!!!

      • Anonyymi

        Eikä rikkurit ansaitse palkankorotuksia, ihmisarvosta puhumattakaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikä rikkurit ansaitse palkankorotuksia, ihmisarvosta puhumattakaan.

        Ei ystäväni, ei synny rakkaus maailmaan odottaessasi taivaan armoa, vallanpitäjien sääliä. Ei, ystäväni, niin kauan kuin leivästä jää reikä leipojan käteen, jääköön rakkaudesta puhuminen pastorien houreiksi!

        Pitäkööt leijonat makeiskorinsa, puolueettomat humanistit korulauseensa! Tätä vääryyttä vastaan ei taistella kukkasin. Tätä verta ei pysäytä pehmeä myötätunto. Nälkäisten vatsat eivät suudelmista täyty.

        Kenen joukoissa seisot? Kenen lippua kannat? Ei synny rakkautta ilman oikeutta, ei synny oikeutta ilman taistelua, ei taistelua ilman yhteistä rintamaa.

        Kenen joukoissa seisot? Kenen lippua kannat? Ei synny rakkautta ilman oikeutta, ei synny oikeutta ilman taistelua, ei taistelua ilman yhteistä rintamaa.


    • Anonyymi

      Sinun kätesi rakensi tehtaat ja louhi kaivokset. Missä aamusta iltaan uurastat, pois viedään rikkaudet.

      Vaan, jos kätesi työstä taukoaa, tehtaan piiput kylmenee, koneet tyhjän panttina seisovat kuin ne joille työtäsi teet.

      • Anonyymi

        Laita sinäkin Firma pystyyn,ja palkkaa sinne miehet töihin,ja muista maksaa heille Kunnon Palkka,niin Sinunkaan ei tartte sitten muuta kuin uuninpankolla maata ja syödä possunlihaa,kun duunarit siellä tekee puolestasi kaikki työt. Laita heti Firma pystyyn,ja rupea Sinäkin Porvariksi,niin ei tartte köyhyydessä riutua.


    • Anonyymi

      Taitaa Junnikkala olla oikein suurikin capitalisti, kun täälä noin hirviästi meuhkataa.
      On se hyvä,että joku sahaa, kun nyt on paraat kelit kuskata puuta, mutta monin paikoin ei puu jarahat kule, kun on lakkotehtaan laanit puuta täynnä.

      • Anonyymi

        Paljonko siellä sahalla on tuntiliksa perusduunarilla?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Paljonko siellä sahalla on tuntiliksa perusduunarilla?

        Vähintään 50€ ja muutenkin paikka on paratiisista seuraava, ylöspäin. Ainakin lakko aktiivisuudesta päätellen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vähintään 50€ ja muutenkin paikka on paratiisista seuraava, ylöspäin. Ainakin lakko aktiivisuudesta päätellen.

        Ihan oikeasti. 12e tunnilta? 15? Paljonko. Ei kai nämä mitään salaisuuksia ole.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ihan oikeasti. 12e tunnilta? 15? Paljonko. Ei kai nämä mitään salaisuuksia ole.

        Esimerkiksi eräällä nimeltä mainitsemattomalla kaihdintehtaalla palkka on alle 10e/h ja se on mielestäni lakon paikka ehdottomasti. Onko tuolla sahalla samaa luokkaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Esimerkiksi eräällä nimeltä mainitsemattomalla kaihdintehtaalla palkka on alle 10e/h ja se on mielestäni lakon paikka ehdottomasti. Onko tuolla sahalla samaa luokkaa.

        Oikeesti! Alle kympin tunnilta. Kyllä porvari kehtaa. Hyi saatana mitä riistäjiä.


    • Anonyymi

      Sahalaiset varmaan tekevät vielä Kikytunnitkin kun ne muilta poistuu

      • Anonyymi

        Jep. Ja herrojen ei tarvitse vessapaperia ostaa🤔kunhan vain märkärupea varovat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jep. Ja herrojen ei tarvitse vessapaperia ostaa🤔kunhan vain märkärupea varovat.

        Papana-aukko pestään vedellä, ja kuivataan pyyhkeeseen. Vessapaperi on vähän 1900-lukua. Pitäisi kyllä ajatella wc-paperitehtailijoiden lapsia. Ja sellutehtaiden, ja metsänomistajien. Vettä kun tulee taivaalta. Moni ajattelee kyllä taivaan omistajan lapsia, tai lasta. Mutta hehän ovatkin vähän sekaisin.


    • Anonyymi

      Halpa huora on haukkumasana. Kustannustehokas prostituoitu on paljon korrektimpi ilmaus.

    • Anonyymi

      Niin paljonko se tuntipalkka on tuolla sahalla? Eikö kukaan kehtaa sanoa.

      • Anonyymi

        Tuntipalkka n. 13-14e, joillakin menee siihen 15e, eli terämiehet jotka huoltaa. Sitten trukkikuskit 16 e, ja alimmat palkkakulut 12-13. Kaikilla ei sama. Luottamusmies saa 147e kuussa, sekä sen lisäksi 4h vapaata viikossa asioiden hoitoon. Toki lähtee kotiin. Siinä suunniilleen Junnikkalan palkat. Toki kesätyöntekijöitä kun on, niillä 8-9e.
        Noi ihan yleisiä sahojen palkkoja. Toki Kalajoella on Junnikkala lisä,joka tarkoittaa että kaikista tuntiliksoista otetaan euro pois. Ha-Sa-lla esim. on isommat palkat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuntipalkka n. 13-14e, joillakin menee siihen 15e, eli terämiehet jotka huoltaa. Sitten trukkikuskit 16 e, ja alimmat palkkakulut 12-13. Kaikilla ei sama. Luottamusmies saa 147e kuussa, sekä sen lisäksi 4h vapaata viikossa asioiden hoitoon. Toki lähtee kotiin. Siinä suunniilleen Junnikkalan palkat. Toki kesätyöntekijöitä kun on, niillä 8-9e.
        Noi ihan yleisiä sahojen palkkoja. Toki Kalajoella on Junnikkala lisä,joka tarkoittaa että kaikista tuntiliksoista otetaan euro pois. Ha-Sa-lla esim. on isommat palkat.

        Tuleeko esim. vuorolisät, pekkaset, arkipyhäkorvaukset työehtosopimuksen mukaan. Vai onko niistä joku paikallinensopimus/sanelu.? Jos tuo 13-14€ on peruspalkka niin teillähän 3 vuorotyössä kta on lähellä 20€


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuleeko esim. vuorolisät, pekkaset, arkipyhäkorvaukset työehtosopimuksen mukaan. Vai onko niistä joku paikallinensopimus/sanelu.? Jos tuo 13-14€ on peruspalkka niin teillähän 3 vuorotyössä kta on lähellä 20€

        No on teillä hirmusenhyvät palkat Tuollahan elelee jo aika leveesti Minä voisin tulla vaikka vähän halvemmalla jos sinne pääsee


    • Anonyymi

      Kommarit tulloo, helemat paukkuu.

    • Anonyymi

      Aikoinaan joku viisas sanoi minulle ,jos duunarilla ei oo muuta omaisuutta myytävänä kuin oma työpanos niin siitä on saatava kunnon hinta.Ilmeisesti nämä rikkurit on varakasta porukkaa joiden ei tarvi olla huolissaan tulevaisuudessakaan leivästä mutta......mutta tekevät korvaamatonta vahinkoa työllään elävien tulevaisuudelle .Rikkurit on yhteiskunnan rutto....

      • Anonyymi

        Kaikki merkit viittaavat siihen, että yhteiskunnassa vallitsevat vastakkainasettelut tulevat voimistumaan tulevina vuosina ja yksi ilmentymä tästä tulee olemaan lakkojen yleistyminen työelämässä. Siksi on paikallaan sanoa sananen lakkojen taustoista.

        Valtamedia esittää lakot irrallisina pintailmiöinä – joko kapitalistiluokan tai kuluttajan näkökulmasta, mutta ei koskaan työväenluokan näkökulmasta

        Valitettavasti valtamediassa ei enää nykyään esitetä mitään varteenotettavaa yhteiskunta-analyysia ja siksi suuri osa kansaa tarkastelee lakkoja pelkkinä pinnallisina ilmiöinä eivätkä osaa yhdistää niitä yhteiskuntamme luokkarakenteeseen.

        Valtamedia esittää lakot kapitalistiluokan näkökulmasta: niin ja niin monen euron arvosta jää työtä tekemättä.

        Valtamedia esittää lakot kuluttajan näkökulmasta: ne ja ne palvelut lakkaavat toimimasta lakkopäivinä.

        Silloinkin kun valtamedia on esittävinään lakot työläisen näkökulmasta, työläinen nähdään vain kuluttajana: kuinka hyvin lakkoavustus pystyy pitämään työläisen kulutuskykyä yllä lakon aikana.

        Vahingossakaan valtamedia ei esitä lakkoilua siitä näkökulmasta käsin, että kyseessä on työväenluokan ja kapitalistiluokan välinen valtataistelu. Tällaisen valtataistelun ja ylipäätään koko luokkajaon olemassaolosta valtamedia vaikenee tyystin. Voiko olla mahdollista, että toimittajat oikeasti ovat siitä täysin tietämättömiä?

        Valtamedia ei puhu politiikasta, vaan poliitikoista – tehden tosielämän Kauniita ja Rohkeita

        Niin lakkojen kohdalla kuin muutenkin muka politiikasta uutisoidessaan valtamedia raportoi innokkaasti siitä, kuka sanoi mitä kenelle milloin ja kielsikö vai myönsikö tämän jälkikäteen. Sitten kiistellään siitä, mitä sanottiin, milloin, kenelle… juupas vai eipäs, kuka tiesi mutta ei kertonut, kuka ei tiennyt, mutta kertoi silti jne…

        Tuollaista typerää saippuaoopperaa kansa sitten seuraa henkeään pidätellen päivästä toiseen ja unohtaa tyystin kysyä, mistä koko näytelmässä ylipäätään on kyse? Ja jos joku nyt pysähtyi miettimään tuota, niin todennäköinen vastaus on, että pitäähän nyt tuotannon pyöriä, koska muuten ei kapitalisteille tule riittävästi voittoa ja he siirtävät tuotannon muualle ja sitten me kuolemme nälkään kun ei ole enää isäntää meitä ruokkimassa. Ihanko totta kuolisimme nälkään, jos meillä ei olisi isäntää kertomassa, mitä pitää tehdä? Olemmeko oikeasti niin avuttomia?

        Kapitalistiluokka ja työväenluokka

        Koska useimmat lukijat eivät tiedä, mitä tarkoittaa kapitalistiluokka ja mitä tarkoittaa työväenluokka, niin aloitetaan noiden määrittelemisellä.

        Kapitalistiluokkaan kuuluvat ne henkilöt, jotka tulevat toimeen omistamansa pääoman tuotolla. Pääoma tarkoittaa rahaa ja tuotantovälineitä. Pääoma ei tarkoita omaa työvoimaa.

        Ne henkilöt, jotka eivät kuulu kapitalistiluokkaan, kuuluvat työväenluokkaan – olivatpa työelämässä mukana tai eivät, saivatpa suurta palkkaa tai pientä, tahrivat kätensä fyysisesti työnteossa tai eivät, olivatpa pomoja tai eivät.

        On tärkeää ymmärtää, että kapitalisti ja työläinen ovat yhteiskunnallisia rooleja, eivätkä ole kiinteä osa henkilöä. Yhdellä henkilöllä voi olla kumpaakin roolia jossain määrin ja roolit voivat vaihtua elämän aikana. Älä silti erehdy pitämään itseäsi kapitalistina vain siksi, että saat muutaman sata euroa kuussa pääomatuloja ja omistat asunnon, auton, veneen ja kesämökin. Nuo viimemainitut ovat pelkkiä kulutustavaroita, ellet hanki niillä tuloja.

        Työväenluokan voimaresurssit vs. kapitalistiluokan voimaresurssit

        Kapitalistiluokalla on hallussaan tuotantovälineet ja valtamedia. Olemme kaikki riippuvaisia kulutustarvikkeiden tuotannosta. Tuossa tuotannossa tarvitaan toisaalta tuotantovälineitä ja raaka-aineita ja toisaalta työvoimaa.

        Työelämän neuvotteluissa kapitalistit ja työläiset – eli työnantajat ja palkansaajat – neuvottelevat siitä, millä ehdoilla työtä tehdään. Jos sopimukseen ei päästä, ei työtä tehdä. Silloin jäävät tuottamatta niin voitto kapitalistille kuin tuotteet kuluttajille.

        Kapitalistin suurempi varallisuus antaa kapitalistille suuremman kyvyn kestää neuvottelujen pitkittymistä. Kapitalisti voi elää säästöillään neuvottelujen venyessä, mutta työläisellä ei mainittavia säästöjä ole. Tämän takia kapitalistilla on lähtökohtainen etulyöntiasema noissa neuvotteluissa.

        Hallitsemansa valtamedian avulla kapitalistiluokka hallitsee kansan maailmankuvaa – ennenkaikkea käsitystä siitä, mitkä asiat ovat tärkeitä ja mitkä eivät. Valtamedia asettaa tavallisten tallaajien keskustelunaiheet päivästä toiseen. Siitä, mistä valtamedia ei puhu, ei puhu tavalliset tallaajatkaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaikki merkit viittaavat siihen, että yhteiskunnassa vallitsevat vastakkainasettelut tulevat voimistumaan tulevina vuosina ja yksi ilmentymä tästä tulee olemaan lakkojen yleistyminen työelämässä. Siksi on paikallaan sanoa sananen lakkojen taustoista.

        Valtamedia esittää lakot irrallisina pintailmiöinä – joko kapitalistiluokan tai kuluttajan näkökulmasta, mutta ei koskaan työväenluokan näkökulmasta

        Valitettavasti valtamediassa ei enää nykyään esitetä mitään varteenotettavaa yhteiskunta-analyysia ja siksi suuri osa kansaa tarkastelee lakkoja pelkkinä pinnallisina ilmiöinä eivätkä osaa yhdistää niitä yhteiskuntamme luokkarakenteeseen.

        Valtamedia esittää lakot kapitalistiluokan näkökulmasta: niin ja niin monen euron arvosta jää työtä tekemättä.

        Valtamedia esittää lakot kuluttajan näkökulmasta: ne ja ne palvelut lakkaavat toimimasta lakkopäivinä.

        Silloinkin kun valtamedia on esittävinään lakot työläisen näkökulmasta, työläinen nähdään vain kuluttajana: kuinka hyvin lakkoavustus pystyy pitämään työläisen kulutuskykyä yllä lakon aikana.

        Vahingossakaan valtamedia ei esitä lakkoilua siitä näkökulmasta käsin, että kyseessä on työväenluokan ja kapitalistiluokan välinen valtataistelu. Tällaisen valtataistelun ja ylipäätään koko luokkajaon olemassaolosta valtamedia vaikenee tyystin. Voiko olla mahdollista, että toimittajat oikeasti ovat siitä täysin tietämättömiä?

        Valtamedia ei puhu politiikasta, vaan poliitikoista – tehden tosielämän Kauniita ja Rohkeita

        Niin lakkojen kohdalla kuin muutenkin muka politiikasta uutisoidessaan valtamedia raportoi innokkaasti siitä, kuka sanoi mitä kenelle milloin ja kielsikö vai myönsikö tämän jälkikäteen. Sitten kiistellään siitä, mitä sanottiin, milloin, kenelle… juupas vai eipäs, kuka tiesi mutta ei kertonut, kuka ei tiennyt, mutta kertoi silti jne…

        Tuollaista typerää saippuaoopperaa kansa sitten seuraa henkeään pidätellen päivästä toiseen ja unohtaa tyystin kysyä, mistä koko näytelmässä ylipäätään on kyse? Ja jos joku nyt pysähtyi miettimään tuota, niin todennäköinen vastaus on, että pitäähän nyt tuotannon pyöriä, koska muuten ei kapitalisteille tule riittävästi voittoa ja he siirtävät tuotannon muualle ja sitten me kuolemme nälkään kun ei ole enää isäntää meitä ruokkimassa. Ihanko totta kuolisimme nälkään, jos meillä ei olisi isäntää kertomassa, mitä pitää tehdä? Olemmeko oikeasti niin avuttomia?

        Kapitalistiluokka ja työväenluokka

        Koska useimmat lukijat eivät tiedä, mitä tarkoittaa kapitalistiluokka ja mitä tarkoittaa työväenluokka, niin aloitetaan noiden määrittelemisellä.

        Kapitalistiluokkaan kuuluvat ne henkilöt, jotka tulevat toimeen omistamansa pääoman tuotolla. Pääoma tarkoittaa rahaa ja tuotantovälineitä. Pääoma ei tarkoita omaa työvoimaa.

        Ne henkilöt, jotka eivät kuulu kapitalistiluokkaan, kuuluvat työväenluokkaan – olivatpa työelämässä mukana tai eivät, saivatpa suurta palkkaa tai pientä, tahrivat kätensä fyysisesti työnteossa tai eivät, olivatpa pomoja tai eivät.

        On tärkeää ymmärtää, että kapitalisti ja työläinen ovat yhteiskunnallisia rooleja, eivätkä ole kiinteä osa henkilöä. Yhdellä henkilöllä voi olla kumpaakin roolia jossain määrin ja roolit voivat vaihtua elämän aikana. Älä silti erehdy pitämään itseäsi kapitalistina vain siksi, että saat muutaman sata euroa kuussa pääomatuloja ja omistat asunnon, auton, veneen ja kesämökin. Nuo viimemainitut ovat pelkkiä kulutustavaroita, ellet hanki niillä tuloja.

        Työväenluokan voimaresurssit vs. kapitalistiluokan voimaresurssit

        Kapitalistiluokalla on hallussaan tuotantovälineet ja valtamedia. Olemme kaikki riippuvaisia kulutustarvikkeiden tuotannosta. Tuossa tuotannossa tarvitaan toisaalta tuotantovälineitä ja raaka-aineita ja toisaalta työvoimaa.

        Työelämän neuvotteluissa kapitalistit ja työläiset – eli työnantajat ja palkansaajat – neuvottelevat siitä, millä ehdoilla työtä tehdään. Jos sopimukseen ei päästä, ei työtä tehdä. Silloin jäävät tuottamatta niin voitto kapitalistille kuin tuotteet kuluttajille.

        Kapitalistin suurempi varallisuus antaa kapitalistille suuremman kyvyn kestää neuvottelujen pitkittymistä. Kapitalisti voi elää säästöillään neuvottelujen venyessä, mutta työläisellä ei mainittavia säästöjä ole. Tämän takia kapitalistilla on lähtökohtainen etulyöntiasema noissa neuvotteluissa.

        Hallitsemansa valtamedian avulla kapitalistiluokka hallitsee kansan maailmankuvaa – ennenkaikkea käsitystä siitä, mitkä asiat ovat tärkeitä ja mitkä eivät. Valtamedia asettaa tavallisten tallaajien keskustelunaiheet päivästä toiseen. Siitä, mistä valtamedia ei puhu, ei puhu tavalliset tallaajatkaan.

        Kun valtamedia esittää asiat vuosikymmenestä toiseen aina vain kapitalistiluokan näkökulmasta, työväenluokkaisetkin ihmiset omaksuvat vähitellen tuon näkökulman ja alkavat tarkastella asioita itselleen vastakkaisesta näkökulmasta. Yksi esimerkki tästä on se, että työläisetkin alkavat keskusteluissaan käyttää termiä ”palkkakustannus”, vaikka palkka on kustannus vain työnantajalle – ei työntekijälle. Työntekijälle palkka on tuloa. Miksi ihmeessä työläinen puhuisi palkkakustannuksista? Vain siksi, että hän on omaksunut työnantajan näkökulman ja unohtanut omansa.

        Valtamedian avulla kapitalistiluokka saa myös huomattavan osan työväenluokkaisista ihmisistä suhtautumaan työväenliikkeeseen ja erityisesti lakkoihin negatiivisesti.

        Kapitalistiluokalla on siis valtavat voimaresurssit käytettävissä kädenvääntöön työväenluokan kanssa. Työväenluokalla on vain yksi resurssi: järjestäytyminen ja kurinalainen joukkotoiminta.

        Jokainen työläinen omistaa oman työvoimansa eikä juuri muuta. Miksi työläinen muuten jatkaisi vuodesta toiseen sellaisen työn tekemistä, josta ei edes pidä? Vain siksi, ettei hänellä ole varaa olla tekemättä niin.

        Työväenluokan voima kädenväännössä kapitalistiluokkaa vastaan on siinä, että työväenluokka voi järjestäytyneenä neuvotella vahvemmin työehdoista. Kun työläiset lakkaavat kilpailemasta toisiaan vastaan, he vahvistuvat neuvotteluissaan työnantajatahon kanssa. Tässä järjestäytymisen idea.

        Kapitalistiluokka tietysti haluaa, että työläiset kilpailisivat toisiaan vastaan. Oletko koskaan kuullut valtamedian puhuvan kilpailukyvystä? Niinpä… Kapitalistiluokan hallitsema valtamedia usuttaa työläisiä kilpailemaan vähintäänkin toisten maiden työläisiä vastaan, mutta mieluiten omankin maan. Mitä kiivaammin työläiset kilpailevat toisiaan vastaan, sitä leveämmin voi kapitalisti nauraa matkalla pankkiin.

        Kilpailukykykilpailussa ”voittavat” ne työläiset, jotka myyvät itsensä halvimmalla. Sellaiseen kilpailuun ei pidä ensinkään ryhtyä.

        Oliko orjien elintaso riittävän korkea?

        Valtamediassa lakot esitetään taisteluna korkeammista palkoista. Jopa suuri osa työväenluokkaisia ihmisiä ajattelee, että lakoissa on kyse pelkästään palkoista tai työn turvallisuudesta yms. Harva kyseenalaistaa koko talousjärjestelmää, joka perustuu siihen, että työpaikalla ei vallitse demokratia vaan diktatuuri.

        Ennenvanhaan orjuuden aikakaudella monet ihmiset pyrkivät parantamaan orjien oloja. Nuo ihmiset voidaan jakaa karkeasti kahteen joukkoon. Ensimmäiset olivat sitä mieltä, että orjille pitäisi antaa enemmän ruokaa ja paremmat asunnot ja vaatteet jne. Toiset taas olivat sitä mieltä, että ongelmana ei ole pelkästään se, että orjilla ei olisi tarpeeksi ruokaa tai vaatteita tai riittävän hyviä asuntoja, vaan ongelmana on se, että orjat ovat orjia!

        Orjien elintaso nousi vuosisadasta toiseen. Entä sitten? Pitäisikö siitä vetää se johtopäätös, että orjuus oli hyvä järjestelmä ja että sen ylläpito oli isännän ja orjien yhteinen intressi?

        Mitä tapahtuu jos nykyään työläiselle myönnetään palkankorotus? Hän kuluttaa enemmän. Siihenkö vain työväenliike pyrkii? Sekö on korkein päämäärä? Eikö kenellekään tule mieleen, että ongelma on se, että työläinen on työläinen – työaikana ei juurikaan entisaikojen orjaa paremmassa asemassa?

        Työläisellä ei ole oikeutta päättää siitä, mihin hänen työssään tuottamaansa tuotetta tai voittoa käytetään. Eikö kukaan näe tässä ongelmaa?

        Vallankumouksellinen marxismi ja moderni sosialidemokratia

        Vallankumouksellisen marxismin näkökulmasta kapitalistinen talousjärjestelmä tulee vaihtaa sosialistiseen. Se merkitsisi valtavaa yhteiskunnallista muutosta; siksi sitä kutsutaan vallankumoukselliseksi.

        Moderni sosialidemokratia sen sijaan ei pidä kapitalistisen talousjärjestelmän vaihtamista sosialistiseen tarpeellisena, vaan sosialidemokraatit tyytyvät pelkkiin reformeihin – uudistuksiin – kapitalistisen talouden puitteissa.

        Marxistitkin haluavat toki uudistuksia, mutta ei pelkästään niitä. Työväenliikkeen lakkotaistelut voivat toimia valmennuksena suurempaan vallankumoukselliseen taisteluun. Vain talousjärjestelmää vaihtamalla voidaan saavutetut uudistukset varmistaa.

        Yhä useammat suomalaisetkin alkavat jo huomata, että niitä etuja, joita työväenluokka saavutti ankaran taistelun kautta sotien päättymisestä lähtien, on menetetty. Hyvinvointivaltiota rapautetaan. Se on mahdollista vain siksi, että itse järjestelmä on jätetty muuttamatta ja on tyydytty pienempiin tai suurempiin reformeihin. Valta on jätetty kapitalistiluokalle.

        https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/tyovaenliikkeen-jarjestaytyminen-ja-lakkoilu-seka-orjien-elintaso/


    • Anonyymi

      No niin, onnea onnea junnikkalan väki. Maanantaina yt neuvottelut, korjaan paikalliset sanelut pystöön ja joka jannulta pari euroa palkasta pois.

    • Anonyymi

      Eikai rikkureille kuulu mitkään palkankorotukset

    • Anonyymi

      Totta kai kaikille palkankorotus niille ennen kaikkia jotka eivät maksa ammattiyhdistyksen vuokrabisnestä bonuksesta vielä jäsenmaksua.

    • Anonyymi

      mittikää miksi on työnantaja ja työntekijä,josette ymmärrä niinkirjoitantänne,yrittäjä onsilti jokatarjoaa työntekijälle töitä ja perheelle hyvinvointia,työntekijä onsilti jokatekeetöitä että tyänantaja votarjota sitä hyvinvointia tyntekijälle,ja hänenperheelle,älkää olko katkeria tynantajan volvosta antaahan teidänkin tienata toimeentuloa,

      • Anonyymi

        Hyvinvointi syntyy työstä. Ei omistamisesta.


      • Anonyymi

        Juu ja yrittäjältä loppuu myös leipä jos ei ole työntekijöitä, eli hyvästä työntekijästä kannattaa pitää kiinni, huonoja aina löytyy mutta hyvät harvassa.


    • Anonyymi

      oispa rahulia :(

    • Anonyymi

      ORPO PETTERI on Tosi Kova Jätkä.

      • Anonyymi

        Köyhää käy sääliksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Köyhää käy sääliksi.

        Silti kannattaa lakkoilla


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Silti kannattaa lakkoilla

        2650 lakkoavustusta/kk. Ei huono.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      52
      1916
    2. Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille

      Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?
      Ikävä
      165
      1668
    3. Heikki Silvennoinen ( Kummeli)

      Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on
      Kotimaiset julkkisjuorut
      70
      1398
    4. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      241
      1347
    5. Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.

      Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda
      Maailman menoa
      219
      1278
    6. Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?

      Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk
      Pyhäjärvi
      338
      1163
    7. Mitä toivot

      ensi vuodelta? :)
      Ikävä
      128
      1155
    8. Minkä merkkisellä

      Autolla kaivattusi ajaa? Mies jota kaipaan ajaa Mersulla.
      Ikävä
      78
      1106
    9. Nyt kun Pride on ohi 3.0

      Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että
      Luterilaisuus
      315
      1075
    10. Hyvää huomenta 18. luukku

      Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️
      Ikävä
      227
      1067
    Aihe