Mitä tarkoittaa, että pelastetuilla on Jeesuksen usko? Mihin Jeesus uskoi?

Ilm 14:12: "Tässä on pyhien kärsivällisyys, niiden, jotka pitävät Jumalan käskyt ja Jeesuksen uskon."

Pelastetut tunnistaa siis siitä, että he pitävät Jumalan käskyt ja heillä on Jeesuksen usko. Paljon on kiistelyä siitä, mikä on Jumalan käskyjen sisältö ja merkitys pelastuksen kannalta mutta useimmiten unohdetaan, että pelastetuilla on myös Jeesuksen usko. Mitä se tarkoittaa? Miten Jeesus uskoi? Mitä hän uskoi?

Mitä Jeesus uskoi esimerkiksi taivaasta ja helvetistä? Monet luulevat, että Raamatussa puhuttaisiin helvetissä ikuisesti palavista ihmisistä. Jotkut uskovat jopa siihen, että mitä syntisempi ihminen, sitä pidempi kidutus helvetissä. Monet luulevat, että Raamatun mukaan ihmisen kuollessa hänen sielunsa livahtaisi taivaaseen. Vanhan testmentin uskovat eivät uskoneet näin. Jeesuksen usko perustui Vanhan testamentin aikaisiin uskomuksiin, joten mihin Jeesus Itseasiassa uskoi?

1. Jeesuksen aikaan ei uskottu, että olisi olemassa konkreettinen taivas, johon ihmiset tai sielut kuolemansa jälkeen menevät. He eivät uskoneet myöskään olemassa olevaan helvettiin, joka olisi konkreettinen paikka. Vanha testamentti ei missään kohtaa kerro, että ihmisellä olisi sielu, joka nousisi taivaaseen ihmisen kuollessa. Jeesus ei tiennyt tällaisista opeista mitään, joten hän ei uskonut sielun siirtymiseen ihmisestä mihinkään ihmisen kuoltua. Nämä opetukset eivät kuuluneet juutalaisten eivätkä kristittyjen opetuksiin.

2. Jeesus uskoi, että ajan lopussa Jumala tuhoaisi pahan voimat ja elossa olevat pahat ihmiset sekä palkitsisi hyvät maanpäällisellä ikuisella hyvällä valtakunnalla. Hän uskoi, että ajan lopussa kuolleet herätettäisiin ja herätetyistä pahat tuhottaisiin ja hyvät pääsisivät elämään tuossa ikuisessa valtakunnassa. Pahat pysyisivät kuolleina ikuisesti. Jeesus uskoi, että ikuinen valtakunta toteutuisi maan päällä, jossa ihmiset eläisivät ruumiillisessa muodossa, ei henkinä. Ei taivaassa. Jeesus ei uskonut ikuisen kidutuksen paikkaan, jossa pahat kärsisivät pitkiä aikoja. Pahojen loppu oli Jeesuksen uskomuksen mukaan nopea ja kertakaikkinen.

3. Jeesus ei uskonut, että kuoleman jälkeen pahat joutuisivat kärsimään helvetissä ikuisesti. Jeesus uskoi, että pahat tuhotaan kerralla eikä heillä ole ikuista elämää eikä ikuista kidutusta.

4. Uskomus helvettiin ja taivaaseen eivät ole juutalaista eikä kristillistä alkuperää vaan ne tulevat kreikkalaisesta filosofiasta. Varhaisin viittaus taivaan ja helvetin filosofiasta löytyy Platonin kirjoituksista. Kyseessä ei siis ole edes uskonto vaan filosofinen ajattelumalli. Sielun kuoleman jälkeinen ihmisestä poistuminen kuuluu myös tähän kreikkalaiseen filosofiaan, ja siitä löytyy selkeitä mainintoja aikalaisten kirjoituksista, mm Platonin kirjoituksista.

5. Kaksi maailmanhistorian merkityksellistä henkilöä olivat Jeesus ja Sokrates. Sokrates uskoi, että on kaksi vaihtoehtoa, miten ihmiselle käy kuoleman yhteydessä. Ihminen joko päätyy kuoltuaan syvään uneen, jossa ei nähdä unia TAI hän pääsee tietoiseen kuoleman jälkeiseen elämään, jossa hän voi parantaa maailmaa ja keskustella syvällisistä, mielenkiintoisista asioista muiden hyvien ihmisten kanssa, vaikkapa edesmenneitten sukulaistensa kanssa. Jeesus uskoi, että ihminen joko lakkaa olemasta kuoltuaa tai jatkaa kuolemansa jälkeen elämäänsä Jumalan ikuisessa hyvässä valtakunnassa. Nämä ovat hyvin lohdullisia asioita lopun kannalta. Kuoleman jäljeen on vain mukavia asioita: nopean kuoleman jälkeen ikuista hyvän yön unta tai ikuista hyvää elämää. Ei ikuista kidutusta kadotuksessa.

Näin uskoo Raamatun ajan kulttuurien ja historian asiantuntija ja tutkija Bart D. Ehrman, joka katsoo näitä asioita täysin historiallisesta näkökulmasta ilman teologisia taakkoja, jotka vaikuttaisivat hänen tulkintoihinsa. Miksi kirkkokunnat opettavat valheellisia oppeja kuolemasta, taivaasta ja sielusta?

Lähde:

https://youtu.be/L0-tFahPVIU

11

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      > Ilm 14:12: "Tässä on pyhien kärsivällisyys, niiden, jotka pitävät Jumalan käskyt ja Jeesuksen uskon."

      Sanoisin, että kyse on uskollisuudesta. Jeesus oli Jumalalle uskollinen , vaikka joutui kärsimään. SAmoin Jeesuksen opetuslasten ("kristittyjen") olisi syytä olla uskollisia Jumalalle.

      • Anonyymi

        Olen iloinen hienosta vastauksestasi. Tuolla helluntailaisten palstalla ei osata kuin riidellä asioista, jotka eivät edes liittyneet aloitukseeni. Minulle ei tullut edes mieleen, että kyse olisi uskollisuudesta Jumalaa kohtaan. Mutta niinhän se on, sillä Jeesus teki Jumalan tahdon, jonka voimme nähdä hänen sanoistaan ja teoistaan. Mutta onko sitten toisarvoista se, mihin tai miten Jeesus uskoi omana aikanaan?


    • Anonyymi

      > Mutta onko sitten toisarvoista se, mihin tai miten Jeesus uskoi omana aikanaan?

      En sanoisi niin. Mutta sanon, että uskollisuus on tärkeää, koska:

      "mutta minun vanhurskaani on elävä uskosta, ja jos hän vetäytyy pois, ei minun sieluni mielisty häneen".
      Kirje heprealaisille 10:38

      "Ja nämä menevät pois iankaikkiseen rangaistukseen, mutta vanhurskaat iankaikkiseen elämään."
      Mat. 25:46

      "Sillä synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme."
      Room. 6:23

      Jos ihminen on uskollinen, hän pitää Jeesuksen ja Jumalan sanasta kiinni.

    • Anonyymi

      Se ettei kysellä keskustelupalstalaisilta neuvoa jos joku asia on epäselvää.
      Jeesuksen todistuksen saa hänen oppilaansa eikä muiden.

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaiken pitää perustua Jumalan sanaan, niinkuin se on kirjoitettu, eikä niin kuin joku taho sen selittää. Tässä lisää. https://www.youtube.com/watch?v=W2lgI9GSgvA&t=1s

        Olen samaa mieltä. Kirkkojen omat selitykset ja väärät opit sekä perinnäissäännöt pitää hyljätä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaiken pitää perustua Jumalan sanaan, niinkuin se on kirjoitettu, eikä niin kuin joku taho sen selittää. Tässä lisää. https://www.youtube.com/watch?v=W2lgI9GSgvA&t=1s

        Väärin!

        Tekstillä on aina kontekstinsa, jossa se tulee tulkita. On ymmärrettävä 2000 vuotta vanha kulttuuri ja Raamatun historia ja vielä osattava selittää Raamatun kohdat nykyihmiselle, joka elää aivan eri ympäristössä ja kulttuurissa kuin Raamatun kirjoittaja.


    • Anonyymi

      -- Jeesus oli Jumalalle uskollinen --
      toisaalta sanotaan että Jumala ,Jeesus ja Pyhähenki ovat yhtä , yksi.
      Oliko Jeesus uskollinen itselleen, vai itseään suuremmalle. ?

      ja vielä, Jeesus oli samaan aikaan tosi ihminen ja tosi Jumala.
      Voisin jatkaa tätä vielä , mutta jätän nyt tälläkertaa tähän.

      Tämä asia (kolminaisuus ? )ei ole koskaan auennut minulle.

      • Anonyymi

        Kun ihminen on kuolevainen ja kun Jumalat ei voi kuolla, niin miten selität sen että joku on saman aikaan molempia? Sehän on mahdottomuus.


    • Anonyymi

      Alkukielen teksti voi tulkita kolmella eri tavalla.

      1) ihminen uskoo Jeesukseen.
      2) ihmisellä on samanlainen usko kuin Jeesuksella
      3) ihminen on uskollinen Jeesukselle

    • Anonyymi

      Niinpä niin...

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6153
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3916
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2299
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1910
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1353
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1296
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1030
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      976
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      37
      915
    Aihe