Mitä säilykkeitä laihdutusruokavaliossanne käytätte

Anonyymi

Olen karsinut monenlaiset runsaasti prosessoidut elintarvikkeet pois ruokavaliostani, eli teen lähes kaikki tuoreista raakaaineista, mutta on joitakin säilykkeitä jotka helpottavat ruuanlaittoa, ja joitakin joita en ole jaksanut opiskella tekemään itse. Tässä ehkä sallitaan tuotenimet koska muuten niistä on vaikea keskustella. Minulla laihdutusruokavalion säilykevalikoima on seurava:

Tonnikala vedessä, Abba, täyssäilyke, valutettu paino=150 g. Energia=99 kCal/100g, proteiini= 22.4 g/100g. Tämä on proteiinin runsas lähde, se on kuivaa ja mautonta sellaisenaan.

Tomaattihakkelus, Mutti Polpa, finkrossade tomater, täyssäilyke, paino=210 g, energia=26 kCal/100g. Käy kastikkeeksi, tai kastikkeen pohjaksi, kun ei ole tuoreita tomaatteja kaapissa/mukana. On miedosti tomaatin makuinen, vähintään maustan yrteillä mausteilla. Kotona survaisen tuoreista tomaateista tehosekottimella.

Makrillifileitä tomaattikastikkeessa, Rainbow, täyssäilyke, paino=125 g, energia=137 kCal/100g, rasva=8.6 g/100g, proteiini=12 g/100g Tämä on omega-3 rasvahappojen lähde, lattean makuinen, maustan yrteillä, valkosipulilla, keltasipulilla ja mausteilla. HUOM: kaikki makrillisäilykkeet eivät ole kelpoisia, kuten Abba makrillifileet tomaatissa johon on lisätty rapsiöljyä.

Ahti perinteinen sipulisilli, jääkaappisäilyke, valutettu paino=150 g. energia=237 kCal/100g, rasva=13 g/100g, proteiini=12 g/100g, suola=7 g/100g, jodi=0g. Tämäkin on omega-3 rasvahappojen lähde. Tämä sopii hyvin kanamunanvalkuaisten kanssa, on niin jämäkästi tönkkösuolattua ettei lisättyä suolaa tarvitse lainkaan. (Kelpo aamiainen: 5 kovaksi keitetyn kanamunan valkuaiset on noin 200 g siihen 30 g silliä jotka yhteensä tuottaa energiaa 178.2 kCal ja proteiiniä 28.9 g, siihen sitten lisäksi muutama kapemman mallinen rusipala @ 20 kCal/kpl, ja sitten vielä yritit mausteet lisäksi).

Sammen mäti, pakastesäilyke, energia=264 kCal/100g, proteiini=24.6 g/100g, rasva=17.9 g/100g. Tämäkin on omega-3 rasvahappojen lähde mutta myös yksi herkuista.

31

2131

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      laihdutusruokavalioon???

      • Anonyymi

        "laihdutusruokavalioon???"

        Niin, onko se liian pitkä sana? Pitäisikö olla laihtumisruokavalio tai laihdutteluruokavalio, tai laihduttelunedistämisruokavalio?

        Sana "dieetti" tarkoittaa nykyään ihan mitä tahansa menu:a. Ja se on liskäsi rumanlainen sana, sen mukaan nelipyöräinen tiellä kulkeva ajoneuvo olisi "auuto".


    • Anonyymi

      Minun laihdutusruokavalioni on vettä ja tuoremehuja!
      Jos en ole laihiksella , niin syön normaalisti!

      vesituoremehu-dietisti

      • Anonyymi

        Eivät vesi ja mehut kuulu RUOKAvalioon. Vesi on juoma ja mehut ovat turhakkeita.


      • Anonyymi

        "Minun laihdutusruokavalioni on vettä ja tuoremehuja!"

        = vettä ja sokeria


    • Anonyymi

      Kyllähän hernekeittoa purkista tulee syötyä,ei paljoa kaloreita.

    • Anonyymi

      Löysin taas omega-3 lähteen, John West, Sardiinit vedessä (sardines in brine), valutettu paino 90 g, 173 kCal/100g, rasva=9 g/100g, proteiini=23g/100g, suola = 1 g/100g. Siinä on jokunen sardinin häntä (peräsin on pätkitty pois).

      Purkissa on paljon terveysmainontaa, kuten (käänän englanninkielestä):
      1) "valutetussa sisällössä on 1.8 g omega-3:a"
      2) "Heart UK:n suosittama"
      3)"älä unohda, sinun kerrran viikossa, auttamaan tasapainoisen dietin saavuttamisessa".
      4) "syömälllä päivittäin 0.25 g pitkäketjuista omega3:a, osana terveeellistä elämäntapaa, auttaa ylläpitämään sydän terveyttä".

      Hauskasti muotoiltu tuo kohta 4), jos käykin niiin ettei kuitenkaan auta siiihen mihin luvataan, niin voidaan kyseenalaistaa terveellisen elämäntavan noudattaminen. Kohta 3) naurattaa myös, kuinkahan määritelläään tasapainotettu dietti.

      Päivittäin "hyviä" öljyjä/rasvoja ei tarvitse saada, koska rasva varastoituu kehoon. 0.25 g päivässä on 1.75 g/viikko eli kokolailla kohdassa 1) mainittu määrä joka stemmaakin kohdan 3) kanssa hyvin. On hatunnoston arvoinen seikka, että tuotteen myyjä sekä heart.uk esittävät näinkin järjellisiä määriä omega-3 rasvahappoja.

      Laihduttajalle ja painonhallitsijalle yksi purkillinen (kerran viikossa) yhdessä istunnossa on liian tuhti annos (155.7 kCal pelkästään kalasta), minä olen jakanut sen kahdelle aterialle.

    • Anonyymi

      Katselin taas säilykehyllyjä sillä silmällä että löytyisi jotain jolla voisi helposti laajentaa makuelämyksiä. Silmiin osui säilyke: John West ruodotomat sardiinit tomaattikastikkeessa . Luin siinä pikaisesti ravintosisältö -osion joka ei herättänyt kysymyksiä, mutta en kiireessä lukenut kokonaan osioita ainekset, en osannut olettaa mitään vedätystä, koska kanteen on painettu erittäin harhauttavasti kala-logo jossa lukee "rich in omega", joten ostin muutamia kokeeksi. Kotona sitten paneuduin osioon ainekset jossa lukee: Sardini 68%, vesi, tomaattipyre, auringonkukkaöljy, suola, valkopippuri. Eli auringonkukkaöljyä tuoteessa saattaisi olla jopa (100-68)/3=10.666667% mutta ilmeisesti vähän vähemmän. Roskiin meni ne purkit, en edes maistanut.

      • Anonyymi

        "Eli auringonkukkaöljyä tuoteessa saattaisi olla jopa (100-68)/3=10.666667% mutta ilmeisesti vähän vähemmän. "

        Tykkäätkö numeroista?


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Eli auringonkukkaöljyä tuoteessa saattaisi olla jopa (100-68)/3=10.666667% mutta ilmeisesti vähän vähemmän. "

        Tykkäätkö numeroista?

        Ortorektikoilla ei ole helppoa. Ehdottaisin ruoka komeroon sikanautasäilykettä ja tölkkihapankaalia. Noissa ei ole lisättyä öljyä.

        Jo peruskoulussa opetettiin että lopputulosta ei saa esittää useammalla numerolla kuin mitä lähtöarvot.

        32/3 on siis 11%. Todellisuudessa öljyä on ehkä 5%. Roskiin menivät kun viikossa olisi ravintoon tullut peräti 10 g lisää rasvaa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Eli auringonkukkaöljyä tuoteessa saattaisi olla jopa (100-68)/3=10.666667% mutta ilmeisesti vähän vähemmän. "

        Tykkäätkö numeroista?

        Ortorektikoilla ei ole helppoa. Ehdottaisin ruoka komeroon sikanautasäilykettä ja tölkkihapankaalia. Noissa ei ole lisättyä öljyä.

        Jo peruskoulussa opetettiin että lopputulosta ei saa esittää useammalla numerolla kuin mitä lähtöarvot.

        32/3 on siis 11%. Todellisuudessa öljyä on ehkä 5%. Roskiin menivät kun viikossa olisi ravintoon tullut peräti 10 g lisää rasvaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Eli auringonkukkaöljyä tuoteessa saattaisi olla jopa (100-68)/3=10.666667% mutta ilmeisesti vähän vähemmän. "

        Tykkäätkö numeroista?

        En minä numeroista tykkää, niitä putkahtelee kun panee lähtöarvoja laskimeen.

        Se mistä en tykkää on öljyt ja rasvat koska ne lihottavat hyvin herkästi. Tuotetieto-vaatimukset ovat _erittäin_ puutteelliset/huonot, koska on mahdollista salata noinkin olellisen huonon ainesosan määrä.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Ortorektikoilla ei ole helppoa. Ehdottaisin ruoka komeroon sikanautasäilykettä ja tölkkihapankaalia. Noissa ei ole lisättyä öljyä.

        Jo peruskoulussa opetettiin että lopputulosta ei saa esittää useammalla numerolla kuin mitä lähtöarvot.

        32/3 on siis 11%. Todellisuudessa öljyä on ehkä 5%. Roskiin menivät kun viikossa olisi ravintoon tullut peräti 10 g lisää rasvaa.

        Ostin 5 kpl säilykekannua. Suomenkielisessä ravintosisältölistassa on seuraavasti:

        per 100g:
        energia: 142 kCal
        rasva: 7.5 g
        -josta tyydyttynyttä: 1.9 g
        Hiilihydraatit: 1.5 g
        -josta sokereita: 1.5 g
        Proteiini: 17.0 g
        Suola 1.0 g

        Ylläoleva on teipattu enlanninkielisen päälle, jossa tosin on samat tiedot mutta lisäksi teksti joka suomennettuna menee näin: Runsaasti omega-3 :a, tämä kannu sisältää 1,3 g omega-3:a. Siellä teipin alla on sama, erittäin harhaanjohtava kala-logo jossa teksi "rich in omega" joka on myös kannessa, kookkaampana. Erityisesti merkille pantavaa on että saman valmistajan toisessa tuotteessa on teksti: "Runsaasti omega-3 :a kalasta ..."

        FoodData Central:in mukaan "kala, sardiini, Tyynenmeren purkitettu tomaattikastikkeessa", valutettu, kiinteät aineet luilla" sisältää rasvoja kokonaisuudessaan 10.45 g /100 g.

        Tässä harhautustuotteessa on 68% luutonta sardiinia, mutta jos jätetään luuton/luullisuus huomoiomatta, niin 68 * 10.45 /100 = 7.106 g. Josta seuraisi, että auringonkukkaöljyä olisi aika vähän. Mutta voi olla, ja luultavasti onkin, että sardiinit on köyhdytetty lähes kokonaan terveellisistä ja arvokkaista kalan omega öljyistä (jotka myydään terveystuotteena kapseleissa), ja kaikki kannussa oleva öljy on huonoa siemenöljyä.

        Siinä tapauksessa olisin saanut elimistöni rasitteeksi 7.5 * 5 = 37.5 g huonoa, pahaa öljyä. Oli paljon turvallisempaa panna sellainen satsi roskiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ostin 5 kpl säilykekannua. Suomenkielisessä ravintosisältölistassa on seuraavasti:

        per 100g:
        energia: 142 kCal
        rasva: 7.5 g
        -josta tyydyttynyttä: 1.9 g
        Hiilihydraatit: 1.5 g
        -josta sokereita: 1.5 g
        Proteiini: 17.0 g
        Suola 1.0 g

        Ylläoleva on teipattu enlanninkielisen päälle, jossa tosin on samat tiedot mutta lisäksi teksti joka suomennettuna menee näin: Runsaasti omega-3 :a, tämä kannu sisältää 1,3 g omega-3:a. Siellä teipin alla on sama, erittäin harhaanjohtava kala-logo jossa teksi "rich in omega" joka on myös kannessa, kookkaampana. Erityisesti merkille pantavaa on että saman valmistajan toisessa tuotteessa on teksti: "Runsaasti omega-3 :a kalasta ..."

        FoodData Central:in mukaan "kala, sardiini, Tyynenmeren purkitettu tomaattikastikkeessa", valutettu, kiinteät aineet luilla" sisältää rasvoja kokonaisuudessaan 10.45 g /100 g.

        Tässä harhautustuotteessa on 68% luutonta sardiinia, mutta jos jätetään luuton/luullisuus huomoiomatta, niin 68 * 10.45 /100 = 7.106 g. Josta seuraisi, että auringonkukkaöljyä olisi aika vähän. Mutta voi olla, ja luultavasti onkin, että sardiinit on köyhdytetty lähes kokonaan terveellisistä ja arvokkaista kalan omega öljyistä (jotka myydään terveystuotteena kapseleissa), ja kaikki kannussa oleva öljy on huonoa siemenöljyä.

        Siinä tapauksessa olisin saanut elimistöni rasitteeksi 7.5 * 5 = 37.5 g huonoa, pahaa öljyä. Oli paljon turvallisempaa panna sellainen satsi roskiin.

        Minä ymmärrän että meillä kaikilla on ongelmia elämässä, mutta tuntuu että osalle meistä on annettu lahja, jolla mistä tahansa asiasta voi tehdä vaikeaa, hankalaa tai haasteellista.

        Tsemiä sulle, varmasti on vaikeaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ostin 5 kpl säilykekannua. Suomenkielisessä ravintosisältölistassa on seuraavasti:

        per 100g:
        energia: 142 kCal
        rasva: 7.5 g
        -josta tyydyttynyttä: 1.9 g
        Hiilihydraatit: 1.5 g
        -josta sokereita: 1.5 g
        Proteiini: 17.0 g
        Suola 1.0 g

        Ylläoleva on teipattu enlanninkielisen päälle, jossa tosin on samat tiedot mutta lisäksi teksti joka suomennettuna menee näin: Runsaasti omega-3 :a, tämä kannu sisältää 1,3 g omega-3:a. Siellä teipin alla on sama, erittäin harhaanjohtava kala-logo jossa teksi "rich in omega" joka on myös kannessa, kookkaampana. Erityisesti merkille pantavaa on että saman valmistajan toisessa tuotteessa on teksti: "Runsaasti omega-3 :a kalasta ..."

        FoodData Central:in mukaan "kala, sardiini, Tyynenmeren purkitettu tomaattikastikkeessa", valutettu, kiinteät aineet luilla" sisältää rasvoja kokonaisuudessaan 10.45 g /100 g.

        Tässä harhautustuotteessa on 68% luutonta sardiinia, mutta jos jätetään luuton/luullisuus huomoiomatta, niin 68 * 10.45 /100 = 7.106 g. Josta seuraisi, että auringonkukkaöljyä olisi aika vähän. Mutta voi olla, ja luultavasti onkin, että sardiinit on köyhdytetty lähes kokonaan terveellisistä ja arvokkaista kalan omega öljyistä (jotka myydään terveystuotteena kapseleissa), ja kaikki kannussa oleva öljy on huonoa siemenöljyä.

        Siinä tapauksessa olisin saanut elimistöni rasitteeksi 7.5 * 5 = 37.5 g huonoa, pahaa öljyä. Oli paljon turvallisempaa panna sellainen satsi roskiin.

        Menisit ulos luontoon! Kohta alkaa linnut oikein kunnolla laulaa ja luonto vihertää - unohtaisit sinäkin hetkeksi katalat numerot ja elämän raskauden. Sardiinit ja auringonkukkaöljy eivät ole pahin vihollisesi, vaan se taidat olla ihan sinä itse.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ostin 5 kpl säilykekannua. Suomenkielisessä ravintosisältölistassa on seuraavasti:

        per 100g:
        energia: 142 kCal
        rasva: 7.5 g
        -josta tyydyttynyttä: 1.9 g
        Hiilihydraatit: 1.5 g
        -josta sokereita: 1.5 g
        Proteiini: 17.0 g
        Suola 1.0 g

        Ylläoleva on teipattu enlanninkielisen päälle, jossa tosin on samat tiedot mutta lisäksi teksti joka suomennettuna menee näin: Runsaasti omega-3 :a, tämä kannu sisältää 1,3 g omega-3:a. Siellä teipin alla on sama, erittäin harhaanjohtava kala-logo jossa teksi "rich in omega" joka on myös kannessa, kookkaampana. Erityisesti merkille pantavaa on että saman valmistajan toisessa tuotteessa on teksti: "Runsaasti omega-3 :a kalasta ..."

        FoodData Central:in mukaan "kala, sardiini, Tyynenmeren purkitettu tomaattikastikkeessa", valutettu, kiinteät aineet luilla" sisältää rasvoja kokonaisuudessaan 10.45 g /100 g.

        Tässä harhautustuotteessa on 68% luutonta sardiinia, mutta jos jätetään luuton/luullisuus huomoiomatta, niin 68 * 10.45 /100 = 7.106 g. Josta seuraisi, että auringonkukkaöljyä olisi aika vähän. Mutta voi olla, ja luultavasti onkin, että sardiinit on köyhdytetty lähes kokonaan terveellisistä ja arvokkaista kalan omega öljyistä (jotka myydään terveystuotteena kapseleissa), ja kaikki kannussa oleva öljy on huonoa siemenöljyä.

        Siinä tapauksessa olisin saanut elimistöni rasitteeksi 7.5 * 5 = 37.5 g huonoa, pahaa öljyä. Oli paljon turvallisempaa panna sellainen satsi roskiin.

        Uskomatonta minkälaisilla asioilla rasitat itseäsi.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ostin 5 kpl säilykekannua. Suomenkielisessä ravintosisältölistassa on seuraavasti:

        per 100g:
        energia: 142 kCal
        rasva: 7.5 g
        -josta tyydyttynyttä: 1.9 g
        Hiilihydraatit: 1.5 g
        -josta sokereita: 1.5 g
        Proteiini: 17.0 g
        Suola 1.0 g

        Ylläoleva on teipattu enlanninkielisen päälle, jossa tosin on samat tiedot mutta lisäksi teksti joka suomennettuna menee näin: Runsaasti omega-3 :a, tämä kannu sisältää 1,3 g omega-3:a. Siellä teipin alla on sama, erittäin harhaanjohtava kala-logo jossa teksi "rich in omega" joka on myös kannessa, kookkaampana. Erityisesti merkille pantavaa on että saman valmistajan toisessa tuotteessa on teksti: "Runsaasti omega-3 :a kalasta ..."

        FoodData Central:in mukaan "kala, sardiini, Tyynenmeren purkitettu tomaattikastikkeessa", valutettu, kiinteät aineet luilla" sisältää rasvoja kokonaisuudessaan 10.45 g /100 g.

        Tässä harhautustuotteessa on 68% luutonta sardiinia, mutta jos jätetään luuton/luullisuus huomoiomatta, niin 68 * 10.45 /100 = 7.106 g. Josta seuraisi, että auringonkukkaöljyä olisi aika vähän. Mutta voi olla, ja luultavasti onkin, että sardiinit on köyhdytetty lähes kokonaan terveellisistä ja arvokkaista kalan omega öljyistä (jotka myydään terveystuotteena kapseleissa), ja kaikki kannussa oleva öljy on huonoa siemenöljyä.

        Siinä tapauksessa olisin saanut elimistöni rasitteeksi 7.5 * 5 = 37.5 g huonoa, pahaa öljyä. Oli paljon turvallisempaa panna sellainen satsi roskiin.

        Kerrotko millaisella prosessilla kaloista on erotettu kalaöljy ja miten ne kalat on sen jälkeen pakattu siististi purkkiin?

        Kalaöljy valmistetaan kalasta keittämällä ja puristamalla. Puristejäte kuivataan rehuksi. Itse en tuota kannata koska tuo kala olisi suoraan ihmisille kelpaavaa ruokaa.

        Sardiineja on montaa lajia. Kyseessä on yleisnimitys keskikokoisille sillikaloille. Näin ollen rasvapitoisuuskin vaihtelee ja siihen vaikuttaa myös kasvuolosuhteet.

        Ei ole ortorektikoilla helppoa. Pari grammaa auringonkukkaöljyä estää syömisen. Et varmaan syö koskaan ulkona kun ruuassa saattaa olla öljyä.?


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Kerrotko millaisella prosessilla kaloista on erotettu kalaöljy ja miten ne kalat on sen jälkeen pakattu siististi purkkiin?

        Kalaöljy valmistetaan kalasta keittämällä ja puristamalla. Puristejäte kuivataan rehuksi. Itse en tuota kannata koska tuo kala olisi suoraan ihmisille kelpaavaa ruokaa.

        Sardiineja on montaa lajia. Kyseessä on yleisnimitys keskikokoisille sillikaloille. Näin ollen rasvapitoisuuskin vaihtelee ja siihen vaikuttaa myös kasvuolosuhteet.

        Ei ole ortorektikoilla helppoa. Pari grammaa auringonkukkaöljyä estää syömisen. Et varmaan syö koskaan ulkona kun ruuassa saattaa olla öljyä.?

        "Kerrotko millaisella prosessilla kaloista on erotettu kalaöljy"

        Siihen on monta menetelmää.

        Kaikille jotka valmistavat itse ruokaa, tutuin menetelmä on lämmittäminen, esimerkiksi se neste joka ilmestyy uunissa uuninpellille kun uunissa valmistaa kalaa (liian kuumassa, eli yli 125 °C:ssa) pitää sisällään suuren määrän arvokkaita kalaöljyjä.

        Toinen hyvin tunnettu menetelmä on tyhjötislaus/alipainetislaus, öljyt kiehuvat alipaineessa, höyry voidaan tiivistää lämpötilakontrollin avulla ja valuttaa pois, ja korvaava huono öljy voidaan lisätä, eikä tuote kärsi ulkonäöllisesti. Mapähkinöistä saadaan näin noin 75% maapähkinäöljyä talteen ja sen lisäksi voidaan myydä huonolla siemenöljyllä täytetyt pähkinät "piimakunnossa". Arvelen että kaloista saa enemmän.

        Todella kummallista puolestaan on se, miten ihmeessä ne savat ruodot (ja sisälmykset) pois niistä sardiineista ja silti ne näyttävät ihan ehjiltä kaloilta (paitsi ilman päätä ja peräsintä).


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Kerrotko millaisella prosessilla kaloista on erotettu kalaöljy"

        Siihen on monta menetelmää.

        Kaikille jotka valmistavat itse ruokaa, tutuin menetelmä on lämmittäminen, esimerkiksi se neste joka ilmestyy uunissa uuninpellille kun uunissa valmistaa kalaa (liian kuumassa, eli yli 125 °C:ssa) pitää sisällään suuren määrän arvokkaita kalaöljyjä.

        Toinen hyvin tunnettu menetelmä on tyhjötislaus/alipainetislaus, öljyt kiehuvat alipaineessa, höyry voidaan tiivistää lämpötilakontrollin avulla ja valuttaa pois, ja korvaava huono öljy voidaan lisätä, eikä tuote kärsi ulkonäöllisesti. Mapähkinöistä saadaan näin noin 75% maapähkinäöljyä talteen ja sen lisäksi voidaan myydä huonolla siemenöljyllä täytetyt pähkinät "piimakunnossa". Arvelen että kaloista saa enemmän.

        Todella kummallista puolestaan on se, miten ihmeessä ne savat ruodot (ja sisälmykset) pois niistä sardiineista ja silti ne näyttävät ihan ehjiltä kaloilta (paitsi ilman päätä ja peräsintä).

        Paistaminen ei juurikaan vapauta kaloista öljyä ja tyhjiötislaus poistaisi ensiksi veden.

        Sisälmykset poistetaan koneellisesti ja ruodot sulavat autoklaavauksen aikana.

        Öljyjen kiehumispiste tyhjiössä on silti niin suuri että ei sitä voi käyttää pähkinöille. Mitens olisi uutto petrolieetterillä?


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Paistaminen ei juurikaan vapauta kaloista öljyä ja tyhjiötislaus poistaisi ensiksi veden.

        Sisälmykset poistetaan koneellisesti ja ruodot sulavat autoklaavauksen aikana.

        Öljyjen kiehumispiste tyhjiössä on silti niin suuri että ei sitä voi käyttää pähkinöille. Mitens olisi uutto petrolieetterillä?

        "Paistaminen ei juurikaan vapauta kaloista öljyä"

        Eli, et ole koskaan valmistanut, tai nähnyt valmistettavan, öljypitoista/rasvapitoista kalaa uunissa.

        "Öljyjen kiehumispiste tyhjiössä on silti niin suuri"

        Tuohon väärinkäsitykseen ei voi olla muuta selitystä kuin se että olet löytänyt jonkin graafin ja erehtynyt ymmärtämään niin että y-akselilla oleva arvo nolla tarkottaisi °C asteita.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Paistaminen ei juurikaan vapauta kaloista öljyä"

        Eli, et ole koskaan valmistanut, tai nähnyt valmistettavan, öljypitoista/rasvapitoista kalaa uunissa.

        "Öljyjen kiehumispiste tyhjiössä on silti niin suuri"

        Tuohon väärinkäsitykseen ei voi olla muuta selitystä kuin se että olet löytänyt jonkin graafin ja erehtynyt ymmärtämään niin että y-akselilla oleva arvo nolla tarkottaisi °C asteita.

        Kyllä, olen valmistanut kalaa myös uunissa. Aika vähän rasvaa irtoaa. Siksi kalaöljyn/kalajauhon valmistuksessa Kalat jauhetaan ja keitetään vedessä.

        Kun ruokaöljyjä puhdistetaan vakuumihöyrytislauksella niin lämpötila on noin 300 C. Tulee aika hyvin paistettua kalaa. Matalammassa lämpötilassa touhu vie hyvin pitkän ajan. Kun rypsiöljyn kiehumispiste olisi normaali-ilmakehässä noin 300 C jos se ei syttyisi tuleen niin on aika helppoa sanoa että vesi haihtuu ensiksi ja kala on varmasti syömäkelvotonta tuon jälkeen.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Kyllä, olen valmistanut kalaa myös uunissa. Aika vähän rasvaa irtoaa. Siksi kalaöljyn/kalajauhon valmistuksessa Kalat jauhetaan ja keitetään vedessä.

        Kun ruokaöljyjä puhdistetaan vakuumihöyrytislauksella niin lämpötila on noin 300 C. Tulee aika hyvin paistettua kalaa. Matalammassa lämpötilassa touhu vie hyvin pitkän ajan. Kun rypsiöljyn kiehumispiste olisi normaali-ilmakehässä noin 300 C jos se ei syttyisi tuleen niin on aika helppoa sanoa että vesi haihtuu ensiksi ja kala on varmasti syömäkelvotonta tuon jälkeen.

        Varmaankin olet valmistanut kalaa myös uunissa kuten kerroit. Muttase on selvästi ollut n.s valkoista kalaa (suuren proteiinipitoisuuden omaavaa), eikä sellaista kalaa josta nyt on keskusteltu, siis suuresti öljyinen/rasvainen kala, kuten lohi.

        Kuhasta, hauesta y.m.s ei tietenkään saa öljyjä irti juuri nimeksikään koska niitä ei ko kaloissa ole olemassa nimeksikään. Esimerkiksi lohesta öjlyt juoksevat jo 125°C:ssä niin paljon että ongelma pitää huomioida. Eli on syytä käyttää kalanpaistovuokaa ja antaa paistoksen vetäytyä uunituksen jälkeen. Vetäytyminen tarkoittaa että öljy imeytyy takaisin kalaan. Kohtalaisesti kalanmuotoinen kalanpaistovuoka auttaa vetäytymisessä suuresti verrattuna uuninpellillä paistamiseen.

        Niin kutsuttujen ruokalöjyjen eli siemenöljyjen puhdistaminen tislaamalla on aivan täysin eri asia kuin kalan ja pähkinöiden köyhdyttäminen öljystä/rasvasta, joiden rasvat muuttuvat juokseviksi (sulavat) ihan standardi-ilmakehässäkin jo paljon alle 100°C. Olet sinä ihme vänkääjä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Varmaankin olet valmistanut kalaa myös uunissa kuten kerroit. Muttase on selvästi ollut n.s valkoista kalaa (suuren proteiinipitoisuuden omaavaa), eikä sellaista kalaa josta nyt on keskusteltu, siis suuresti öljyinen/rasvainen kala, kuten lohi.

        Kuhasta, hauesta y.m.s ei tietenkään saa öljyjä irti juuri nimeksikään koska niitä ei ko kaloissa ole olemassa nimeksikään. Esimerkiksi lohesta öjlyt juoksevat jo 125°C:ssä niin paljon että ongelma pitää huomioida. Eli on syytä käyttää kalanpaistovuokaa ja antaa paistoksen vetäytyä uunituksen jälkeen. Vetäytyminen tarkoittaa että öljy imeytyy takaisin kalaan. Kohtalaisesti kalanmuotoinen kalanpaistovuoka auttaa vetäytymisessä suuresti verrattuna uuninpellillä paistamiseen.

        Niin kutsuttujen ruokalöjyjen eli siemenöljyjen puhdistaminen tislaamalla on aivan täysin eri asia kuin kalan ja pähkinöiden köyhdyttäminen öljystä/rasvasta, joiden rasvat muuttuvat juokseviksi (sulavat) ihan standardi-ilmakehässäkin jo paljon alle 100°C. Olet sinä ihme vänkääjä.

        Ihme vänkäämistä kun väität ilman minkäänlaisia todisteita että sardiineista poistetaan kalaöljyä ja se korvataan siemenöljyllä.

        Missä tahansa tislauksessa aineen lämpötilan täytyy olla niin suuri että tislausnopeus on riittävä. Kalaöljyjen kiehumispiste on korkeampi kuin siemenöljyjen koska hiiliketjut on pidempi. Veden kiehumapiste on huomattavasti pienempi kuin Öljyjen joten se poistuu ensin. Jos pähkinöitä lämmittää niin niiden maku muuttuu eikä öljyä tule paljoakaan. Itse teen satunnaisesti paahdettuja maapähkinöitä ja ne lähinnä muuttuvat öljyisiksi. Sanoisin että öljyä saisi valuuttamalla ehkä 10g per kilo.

        D-leikatusta lohestakaan ei eroa kuin pieni määrä rasvaa. Ehkä sama 10g per kilo. Silakasta eroaa uunissa myöskin vain vähän rasvaa. Öljyt erotetaan siemenistä ja pähkinöitä kuumentamalla, jauhamalla ja puristamalla. Myös liuottimia käytetään.

        Täytyykin huomenna tehdä lohta sous vide. Voisi myöskin tehdä suolapähkinöitä ja pitää elokuvaillan.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Ihme vänkäämistä kun väität ilman minkäänlaisia todisteita että sardiineista poistetaan kalaöljyä ja se korvataan siemenöljyllä.

        Missä tahansa tislauksessa aineen lämpötilan täytyy olla niin suuri että tislausnopeus on riittävä. Kalaöljyjen kiehumispiste on korkeampi kuin siemenöljyjen koska hiiliketjut on pidempi. Veden kiehumapiste on huomattavasti pienempi kuin Öljyjen joten se poistuu ensin. Jos pähkinöitä lämmittää niin niiden maku muuttuu eikä öljyä tule paljoakaan. Itse teen satunnaisesti paahdettuja maapähkinöitä ja ne lähinnä muuttuvat öljyisiksi. Sanoisin että öljyä saisi valuuttamalla ehkä 10g per kilo.

        D-leikatusta lohestakaan ei eroa kuin pieni määrä rasvaa. Ehkä sama 10g per kilo. Silakasta eroaa uunissa myöskin vain vähän rasvaa. Öljyt erotetaan siemenistä ja pähkinöitä kuumentamalla, jauhamalla ja puristamalla. Myös liuottimia käytetään.

        Täytyykin huomenna tehdä lohta sous vide. Voisi myöskin tehdä suolapähkinöitä ja pitää elokuvaillan.

        Minä olen viime aikoina tehnyt useasti lohta uunissa. Ja totta, ei siitä hirveän paljon sitä rasvaa irtoa. Olisin odottanut enemmänkin.

        Sitten kun laitoin kokonaisen broilerin uuniin, olin hämmästynyt kun uunivuoka lainehti rasvassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varmaankin olet valmistanut kalaa myös uunissa kuten kerroit. Muttase on selvästi ollut n.s valkoista kalaa (suuren proteiinipitoisuuden omaavaa), eikä sellaista kalaa josta nyt on keskusteltu, siis suuresti öljyinen/rasvainen kala, kuten lohi.

        Kuhasta, hauesta y.m.s ei tietenkään saa öljyjä irti juuri nimeksikään koska niitä ei ko kaloissa ole olemassa nimeksikään. Esimerkiksi lohesta öjlyt juoksevat jo 125°C:ssä niin paljon että ongelma pitää huomioida. Eli on syytä käyttää kalanpaistovuokaa ja antaa paistoksen vetäytyä uunituksen jälkeen. Vetäytyminen tarkoittaa että öljy imeytyy takaisin kalaan. Kohtalaisesti kalanmuotoinen kalanpaistovuoka auttaa vetäytymisessä suuresti verrattuna uuninpellillä paistamiseen.

        Niin kutsuttujen ruokalöjyjen eli siemenöljyjen puhdistaminen tislaamalla on aivan täysin eri asia kuin kalan ja pähkinöiden köyhdyttäminen öljystä/rasvasta, joiden rasvat muuttuvat juokseviksi (sulavat) ihan standardi-ilmakehässäkin jo paljon alle 100°C. Olet sinä ihme vänkääjä.

        Kirjoitatko arvaamalla?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Minä olen viime aikoina tehnyt useasti lohta uunissa. Ja totta, ei siitä hirveän paljon sitä rasvaa irtoa. Olisin odottanut enemmänkin.

        Sitten kun laitoin kokonaisen broilerin uuniin, olin hämmästynyt kun uunivuoka lainehti rasvassa.

        Kannattaa hommata ritilällä varustettu uunipakki. Harva irronnut rasva on hyvänmakuista.

        Itsellä ei ole muistikuvia kokonaisesta broilerista mutta Ankasta kyllä irtoaa helposti pari sataa grammaa rasvaa. Rasvan määrä riippuu oleellisesti paistolämpötilasta eli jos kala tai liha kuivuu niin tuo puskee lihasnesteitä ja rasvaa ulos reilusti. Paistolämpömittari ja järkevä paistolämpötila eli yleensä tuollaiset 175 C (isommilla kappaleilla vähemmän) tuottaa paremman lopputuloksen.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kirjoitatko arvaamalla?

        Ilmeisesti. Kertoo kyllä valmistavansa kalan matalassa lämpötilassa jolloin se kutistuu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä olen viime aikoina tehnyt useasti lohta uunissa. Ja totta, ei siitä hirveän paljon sitä rasvaa irtoa. Olisin odottanut enemmänkin.

        Sitten kun laitoin kokonaisen broilerin uuniin, olin hämmästynyt kun uunivuoka lainehti rasvassa.

        "olen viime aikoina tehnyt useasti lohta uunissa. Ja totta, ei siitä hirveän paljon sitä rasvaa irtoa"

        Jos lohesta irtoaa uunissa vain vähän rasvaa niin se on joko huonolaatuinen lohi (esimerkiksi huonolla ravinnolla altaassa kasvatettu) tai sitten se onkin kirjolohi joka ei lainkaan ole lohi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "olen viime aikoina tehnyt useasti lohta uunissa. Ja totta, ei siitä hirveän paljon sitä rasvaa irtoa"

        Jos lohesta irtoaa uunissa vain vähän rasvaa niin se on joko huonolaatuinen lohi (esimerkiksi huonolla ravinnolla altaassa kasvatettu) tai sitten se onkin kirjolohi joka ei lainkaan ole lohi.

        Ruokamarketeissä lohi -nimityksellä myydään etupäässä kalafarmeilla kasvatettua, jakeluketjussa pakastettua tai "tyhjöpakattua" kirjolohta (joka ei ole lohi) tai saman prosessin läpi kulkenutta farmattua lohta. Marketissa kala sulatetaan tai riisutaan tyhjöpakkauksesta ja myydään "tuoretiskillä" irtona, sekä sitä paloitellaan viileä-kaapeissa myytäviin pienpakkauksiin.

        Tuossa pitkässä toimitusketjussa minkä tahansa rasvaisen kalan rasvat oksidoituvat eli härskiintyvät enemmän tai valtavasti. Kaikki suuresti rasvainen elintarvike menee nopesti huonoksi pakkasessa, tyhjöpakattujen tuotteiden säilyysaikaa parantavat antibiootit y.m lisäaineet myöskin huonontavat erityisesti rasvoja.

        Härkiintynyt kalarasva ei sula niin alhaisessa lämpötilassa kuin hyvälaatuinen kalarasva. Härskiintynyt kalan rasva on harmaata, vähän kumimaista klimppiä/paakkua, suuri osa siitä säilyy sellaisena lautaselle siitä huolimatta että kalaa olisi paistettu aivan järjettömän kuumassa uunissa, kuten 200 °C.

        Kirjolohen sekä altaissa farmatun lohen moniin salaisuuksiin pääsee tutustumaan helposti hakusanalla 'salmofan'.

        Aitoa vaapaana uskennelllutta lohta (jollle on keksitty uusmääre villilohi, eli wild salmon, erotukseksi altaissa viljellyistä lohista) erittäin harvoin löytää joistakin marketeista, aitoa lohta voi ostaa liikkeistä joita kututaan nimellä 'kalakauppa'.

        USA:ssa FDA:n suosituksena on että uunissa valmistetun lohen sisälämpötilan tulee nousta vähintään vähintään 63 °C:een, jotta siitä neutraloituu taudinaiheuttajat. Kulinaristisista syistä uunilämpötila kannattaa pitää niin alhaisena kuin mahdollista jotta lohi ei kuivu, eli säilyy superpehmeänä, suussasulavana. Terveydendistelemissyiden kannalta ei kannata käyttää kovin kuumaa uuninlämpötilaa koska kuuma uuni pilaa kalan hyvät rasvahapot. Itse käytän125 °C uuninlämpötilaa ja odotan sisälämpötilan nousevan 105 °C:een (paitsi jos on varmuudella tuore lohi niin siten 80 °C:een), valinta rippuu myös visuaalisesta arvioinnista uunituksen aikana. Kovin kuuma uuni aiheuttaa kaloissa "proteiinivaahdon" muodostumista, se on makuhaitta, huonontaa suutuntumaa ja on epäilyttävän/epämiellyttävän näköinen kerros/läjä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruokamarketeissä lohi -nimityksellä myydään etupäässä kalafarmeilla kasvatettua, jakeluketjussa pakastettua tai "tyhjöpakattua" kirjolohta (joka ei ole lohi) tai saman prosessin läpi kulkenutta farmattua lohta. Marketissa kala sulatetaan tai riisutaan tyhjöpakkauksesta ja myydään "tuoretiskillä" irtona, sekä sitä paloitellaan viileä-kaapeissa myytäviin pienpakkauksiin.

        Tuossa pitkässä toimitusketjussa minkä tahansa rasvaisen kalan rasvat oksidoituvat eli härskiintyvät enemmän tai valtavasti. Kaikki suuresti rasvainen elintarvike menee nopesti huonoksi pakkasessa, tyhjöpakattujen tuotteiden säilyysaikaa parantavat antibiootit y.m lisäaineet myöskin huonontavat erityisesti rasvoja.

        Härkiintynyt kalarasva ei sula niin alhaisessa lämpötilassa kuin hyvälaatuinen kalarasva. Härskiintynyt kalan rasva on harmaata, vähän kumimaista klimppiä/paakkua, suuri osa siitä säilyy sellaisena lautaselle siitä huolimatta että kalaa olisi paistettu aivan järjettömän kuumassa uunissa, kuten 200 °C.

        Kirjolohen sekä altaissa farmatun lohen moniin salaisuuksiin pääsee tutustumaan helposti hakusanalla 'salmofan'.

        Aitoa vaapaana uskennelllutta lohta (jollle on keksitty uusmääre villilohi, eli wild salmon, erotukseksi altaissa viljellyistä lohista) erittäin harvoin löytää joistakin marketeista, aitoa lohta voi ostaa liikkeistä joita kututaan nimellä 'kalakauppa'.

        USA:ssa FDA:n suosituksena on että uunissa valmistetun lohen sisälämpötilan tulee nousta vähintään vähintään 63 °C:een, jotta siitä neutraloituu taudinaiheuttajat. Kulinaristisista syistä uunilämpötila kannattaa pitää niin alhaisena kuin mahdollista jotta lohi ei kuivu, eli säilyy superpehmeänä, suussasulavana. Terveydendistelemissyiden kannalta ei kannata käyttää kovin kuumaa uuninlämpötilaa koska kuuma uuni pilaa kalan hyvät rasvahapot. Itse käytän125 °C uuninlämpötilaa ja odotan sisälämpötilan nousevan 105 °C:een (paitsi jos on varmuudella tuore lohi niin siten 80 °C:een), valinta rippuu myös visuaalisesta arvioinnista uunituksen aikana. Kovin kuuma uuni aiheuttaa kaloissa "proteiinivaahdon" muodostumista, se on makuhaitta, huonontaa suutuntumaa ja on epäilyttävän/epämiellyttävän näköinen kerros/läjä.

        no voi vee sun pässittämisen kanssa

        jos paketissa lukee lohi niin kai se lohta on

        mulla on silmät päässä, osaan lukea ja myös ymmärtää lukemani, miten sulla on asiat?

        jos kuitenkin, tiedät asiani paremmin kuin minä itse niin kerro ihmeessä lisää


    • Anonyymi

      Tomppeli. Abban säilyke juuri on sydänmerkki tuote-

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miten kukaan voi ajatella

      Niin naiviisti että jos jokin asia tekee sinut onnelliseksi / iloiseksi niin se ei olisi ikinä muka väärin ? Jos joku es
      Ikävä
      40
      3204
    2. Nainen, sinä vain kaunistut

      Tiedätkö, minä täällä haukon henkeäni ja yritän rauhoitella tunteitani. Sinussa natsaa kaikki, ja olet todella päässyt k
      Ikävä
      97
      2453
    3. Olen mennyt jotenkin lukkoon sen jälkeen

      kun meillä meni miten meni. En vain pääse sinusta yli. Jäi niin monta kysymystä, ja sen lisäksi olet tullut niin tärkeäk
      Ikävä
      130
      1962
    4. Kunnes mitään ei ole

      Täällä on kaipaajia jotka odottaa että toinen tekee lähestymisen jollain tavalla, siksi koen etten kuulu enää tänne ja s
      Ikävä
      11
      1514
    5. Kerro jotakin mukavaa kaivatustasi?

      Sana on vapaa 💬
      Ikävä
      108
      1501
    6. Kylmäojan koululla löytynyt ruumis

      Kylmäojan koululta löytynyt ruumis lauantaina. Mitä on tapahtunut, omaisille voimia
      Kontiolahti
      15
      1346
    7. Ehkä sinä haluat samaa kuin minä

      Eli sitä et me päädytään yhteen. Ainakin toivoisin sitä..
      Ikävä
      43
      1319
    8. IS Viikonloppu 26.-27.10.2024

      No nyt tulikin mukava Kovis-ristikko tälle viikonlopulle. Toisille tämä on varmaan vihjeineen ihan helppo 2- tason risti
      Sanaristikot
      80
      1309
    9. Miten paljon sä

      Haluat häntä? Onko joku osa mikä jäi eniten mieleen?
      Ikävä
      52
      1263
    10. Taas yksi persuämmä sekosi

      Kun lapsilla oli korona-aikana kirkossa hengityssuojaiet käytössä. Persuämmä piti asiaa lasten pahoinpitelynä. https://
      Maailman menoa
      235
      1075
    Aihe