Etenevä ilmoitus

Luterilaisen uskonnonopetuksen mukaan Jumalan aitoa ilmoitusta on ollut myös ennen, kuin se annettiin israelilaisille. Tätä ilmoitusta on ollut tapana nimittää YLEISEKSI ILMOITUKSEKSI. Nykykielellä sanoisimme, että osa siitä on jo geneettisinä taipumuksina, kuten taipumus uskoa yliluonnolliseen olentoon ja kuolemanjälkeiseen elämään.

Vieraissa uskonnoissa on näitä piirteitä, joten niissäkin on yleistä ilmoitusta.

Erityinen ilmoitus jakautuu kahteen osaan. Israelilaisille annettu ilmoitus oli ALUSTAVAA ILMOITUSTA. Koko maailmalle annettiin LOPULLINEN ILMOITUS, jonka välitti Herramme Jeesus Kristus. Lopullinen ilmoitus kertoi, että KOKO maailman synti oli annettu anteeksi Kristuksen kärsimyksen vuoksi. Siihen kuului myös tieto että Hän oli kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan lopettanut kuoleman vallan ensimmäisenä ylösnousseena.

Elämme nyt odottaen yleistä ylösnousemusta.

Israelilaisille annettu ilmoitus oli monella tapaa sidottu ajan tapoihin, tietotasoon ja yhteiskunnallisiin oloihin. Emme pitäisi nykyisin sopivana, että mies, kuten Aabraham, omisti palvelijansa ja piti tätä myös seksikumppanina ja tuli myös arabien kantaisäksi. (Aaraham = Ibrahim)

Vielä vähemmän pidämme sopivana, että mies uskoo saaneensa käskyn Jumalalta uhrata poikansa. Antautuneinkin Raamatun ilmoitusta kirjaimellisesti tulkitseva olisi ilman muuta sitä mieltä, että tällainen isä pitäisi kiireesti toimittaa mielisairaalaan.

Mutta mitä VT:stä sitten tulee noudattaa, mitä ei? Vanhojen kirkkojen opetuksessa piispoja pidettiin auktoriteetteina. Ongelmaa ei ollut, koska he määräsivät, mitä noudatetaan ja mitä ei. Kun Luther sanoi noudattavansa Raamattua, ongelma syntyi, mutta se yritettiin painaa villaisella ja toimittiin edelleen kuin katolisena aikana. Piispat päättivät.

Luther horjui. Toisaalta hän edelleen otti katekismuksensa pohjaksi 10 käskyä, mutta selitti ne täysin toisin, kuin ne olivat tarkoittaneet alunperin. Kuvantekokiellon hän sivuutti suoraan.

Vanhempien kunnioitus oli alunperin tarkoittanut isän despoottista valtaa. Oli ryhdyttävä siihen työhön ja otettava se aviopuoliso, jonka isä määrää. Luther toisaalta lieventeli käskyä, mutta toisaalta ulotti sen esivaltaan.

Sapattikäskyn selityksessä hän ei mainitse, mitä päivää se kenties koskisi, tai koskisiko mitään. Sanoi vain, että emme saa "halveksia saarnaa ja Jumalan sanaa, vaan mielellämme sitä kuulemme ja opimme". Samoin Isossa katekismuksessa. Oppineena teologina Luther sivuutti tärkeän asian tietoisesti ja antoi ymmärtää, kuin käsky muka tarkoittaisi sunnuntaita, vakka varoo sitä suoraan sanomasta.

Edelleen Luther katsoi vaimon kuuluvan yhteen palvelijoiden ja karjan kanssa miehen omaisuuteen. Ongelmaton ei ole myöskään lähimmäistä koskevien asioiden selittäminen "parhain päin". Jo Luther poikkesi siis rajusti VT:n tarkoituksesta, mutta ero nykyiseen tasa-arvoiseen ajatteluun on edelleen huutava.

On eri kantoja. 1) VT on kokonaan Jumalan oikeata ilmoitusta ja kaikilta osiltaan voimassa. 2) VT on Jumalan alustavaa ilmoitusta, vain israelilaisille annettua, eikä ole enää kokonaan voimassa. 3) Minkä UT selittää olevan voimassa, pätee. Muu on mennyttä.

Kirkko on lähinnä 3. kannalla, mutta monet kirkon opettajat ja seurakuntaväki eivät ole edes ajatelleet koko kysymystä. Noudatetaan edelleen katoliselta ajalta periytyvää sekakäytäntöä ja perinnettä.

Herää uusi kysymys. Onko UT:nkään ilmoitus lopullinen? Sekin on vielä sidottu aikansa käsityksiin niin tieteessä, pankkitoiminnassa kuin sodankäynnissä, puhumattakaan teeveestä ja internetistä.

UT puhuu orjuudesta orjan velvollisuutena. Antiikin orjuus oli myös orjattaren, orjan ja orjien lasten velvollisuutta toteuttaa isännän iljettävimpiäkin seksuaalisia haluja. UT:llä ei ole pahaa sanaa orjuudesta. Kristityissä maissa orjuus kesti aina 1800 luvun loppuun.

Roomalaiskatolinen oppi "lisääntyvästä valosta" merkitsisi, että uudetkin havainnot voisivat olla Jumalan oikeaa ilmoitusta.

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      On aina yhtä hämmästyttävää lukea miten järkeisopissa pitkälle edistyneet osaavat yhteen kirjoitukseensa sijoittaa niin valtaisan määrän valheita, Raamatun vääristelemistä ja omaan tietämättömyyteensä pohjautuvia urbaanilegendoja mutta sinulle aloittaja sanoisin: -todellakin! Usko ei ole joka miehen!

    • Anonyymi

      Hei, mistäs syystä tästä poistettiin asiallinen vastaus, mutta herjaajan viesti jätettiin?

      • Anonyymi

        Joo. Helluntailainen mode terrorisoi luterilaista foorumia.

        Helluntailaisten, luterilaisia vastaan suunnatuilla herjausviesteillä, kuten edellä, on aivan erityinen oikeutensa, mutta luterilaisen linkittämä Lutherin "Jumala ompi linnamme" oli sentään liikaa, saatanaa palvovien hellareiden sietokyvylle.


      • Anonyymi

        Poistettu kommentti oli Anonyymin klo 18.40. Alkoi tiedoston mukaan:

        "Aloitus on asiallinen, teologinen, tosiasioihin perustuva. Kerrankin fiksua kirjoit..."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Poistettu kommentti oli Anonyymin klo 18.40. Alkoi tiedoston mukaan:

        "Aloitus on asiallinen, teologinen, tosiasioihin perustuva. Kerrankin fiksua kirjoit..."

        Näin oli. Miksi se poistettiin?


    • lenteri

      Henkilö, joka ei ole ollut luterilaisessa uskonnonopetuksessa tai ei muista sitä, ei oikein voi kommentoida, mitä kirkko opettaa.

    • Anonyymi

      "Herää uusi kysymys. Onko UT:nkään ilmoitus lopullinen? Sekin on vielä sidottu aikansa käsityksiin niin tieteessä, pankkitoiminnassa kuin sodankäynnissä, puhumattakaan teeveestä ja internetistä."

      UT:n lopullinen ilmoitus on kiteytetty tässä: " Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että Hän antoi ainoan Poikansa (Jeesus) . Ja kuka ikinä Häneen uskoo, ei huku, vaan saa iankaikkisen elämän." Raamatun avulla ei ole tarkoituskaan tulkita muita asioita, kuten tiedettä, pankkitoimintaa ym, aikaan ja kulttuuriin sidottuja asioita.

      Paavali ei muuten kannattanut orjuutta. Hän kehotti kyseisessä kirjeessä kaikkia kristittyjä pysymään vaikeiden aikojen vuoksi (vainot) sen hetkisessä tilanteessaan. Orjista hän sanoi: Vapautukaa jos voitte . Mutta jos se ei ole mahdollista, niin eläkää uskoanne todeksi omassa tilanteessanne.

      Kirje oli siis kirjoitettu tiettyyn tilanteeseen, vaikka toki siitä yleispäteviäkin ohjeita löytyy. Vaikka raamattu sisältää Jumalan ilmoituksen, niin on hyvä ymmärtää, että jokainen sana ei ole myöskään Jumalan puhetta. Psalmit ovat lauluja, sananlaskut ja saarnaaja alueelta kerättyä viisautta. Osa Mooseksen laista tarkoitettu juutalaiselle valtiolle.

      Raamattua lukiessa ei pidä kompastua tarinoiden, yksityiskohtien ja kielikuvien lillukanvarsiin. On mietittävä 1) kuka sanoi kenelle ja miksi 2) onko tarinalla opetus 3) miten sitä voi soveltaa tässä päivässä.

      • Uusikin testamentti sisältää aikaansa sidottuja aineksia, joita jotkut pitävät pelastukselle välttämättöminä. Riittää kuitenkin, että turvautuu Herraan Jeesukseen. Uskon lujuus ei tuo mitään etua. Hän kuulee heikoimmatkin huokaukset. Jos emme jaksa edes rukoilla, Pyhä Henki rukoilee meidän puolestamme,


    • Anonyymi

      Kyse ei ole vain luterilaisesta uskonnonopetuksesta. Paavali kirjoittaa 2. roomalaiskirjeessä Jumalan laista niiden sydämissä, jotka eivät ole evankeliumia koskaan kuulleet:

      14 Sillä kun pakanat, joilla ei lakia ole, luonnostansa tekevät, mitä laki vaatii, niin he, vaikka heillä ei lakia ole, ovat itse itsellensä laki 15 ja osoittavat, että lain teot ovat kirjoitetut heidän sydämiinsä, kun heidän omatuntonsa myötä-todistaa ja heidän ajatuksensa keskenään syyttävät tai myös puolustavat heitä — 16 sinä päivänä, jona Jumala on tuomitseva ihmisten salaisuudet Kristuksen Jeesuksen kautta, minun evankeliumini mukaan.

      • Paavali puhuu muissakin kohdin yleisestä ilmoituksesta, mm. kun hän puhui "Ateenan miehille ja veljille", että hän oli tullut kertomaan siitä Jumalasta, jota nämä olivat tietämättään palvelleet.

        Silti on kristittyjä, jotka eivät tunne yleistä ilmoitusta. Tällä palstalla käynee verrattain usein niitä, jotka eivät asiasta tiedä.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Maailman menoa
      258
      2386
    2. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      81
      2085
    3. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      100
      1805
    4. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      115
      1639
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      175
      1203
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      65
      1190
    7. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      117
      1048
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      65
      1042
    9. Olisi hauska tietää

      Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
      Ikävä
      60
      1036
    10. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      33
      1033
    Aihe