Vanhanaikaisuus

Anonyymi

Metsolan isäntä ja emäntä olivat ihmisiä, jotka elivät ja näkivät sota-ajan ja pula-ajan. Sarjaa seurattuani. Tuli niin monesti huomattua, että sinne menneisyyteensä he tuntuivat jääneen nykyajassakin elämään. Nykyaikaan ilmiöineen, heidän oli kovin vaikeaa sopeutua. He olivat siis,niinsanotusti, aika vanhanaikaisia ihmisiä. Tavoiltaan ja käytökseltään. Uutisetkin Antti kuunteli radion vieressä seisaallaan ja komensi silloin muita olemaan hiljaa. Antti Metsola oli siis jäänyt mielessään, sinne sota-aikaan ja kotiseudulleen karjalaan. Puheissaan toistui tämäntästä. " Velivenäläinen" Kun minä olin "sovassa" ja kun siellä Sakkolassa, sitä ja tätä. Vaikka se jo oli mennyttä aikaa. Eteenpäin ei vaan mieli näistä ajoista oikein ollut päässyt. Kaikkea uutta ja nykyaikaista tarkasteltiin, epäluuloisesti, hämmästellen ja joskus, hiukan nälvien ja paheksuenkin. Tiettyihin uudistuksiin suhtauduttiin, jopa vihaisen torjuvasti. Tästä johtuen nuori polvi nimitti Antti Metsolaa "vanhaksi jääräksi" Samanlainen uudistustenvastainen "vanha jäärä" oli tavallaan Annikki Metsolakin, lehmineen ja piirakoineen ja valkoisine pöytäliinoineen. Omat vanhempani olivat samaa ikäluokkaa, kuin Metsolan Antti ja Annikki. Eivät tosin olleet maalaisia. Siitäköhän sitten johtui, etteivät olleet koskaan, monien ikäistensä tavoin, näin vanhanaikaisia. Isä ei halunnut muistella sota-aikaa ja sodassa menetettyä nuoruuttaan. Ei halunnut sodasta muille puhua. Eikä evakkoreissusta koskaan. Halusi unohtaa. Sanoi sitä menneisyydeksi. Äiti oli myös nykyajasta kiinnostunut. Niin pukeutumisensa, kuin myös kodin sisustuksen ym suhteen. Olivat siis hyvin erilaisia ihmisiä, kuin Metsolat. Vanhenpani eivät jääneet menneeseen. Eivätkä kaivanneet menneitä aikoja. Sekin on tullut huomattua, että Ahti Haljalalle tarjottiin karjalaisen, lupsakkaan sotaveteraanin roolia myös Rintamäkeläisissä. Ilmeisen etevä ja pätevä hän oli näyttelemään tälläistä roolia.

4

1288

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Yleensä kun Metsolat sarjassa Annikin ja Antin kotona vastattiin puhelimeen niin aina alkuun sanottiin että Leppävaarassa.

      • Anonyymi

        Annikan os on Leppävaara, joten ehkä siksi toi nimi alussa oli kaikiklla ensimmäisenä mielessä.


    • Anonyymi

      Ennen oli käytössä talonnimet ei niinkään sukunimet.

    • Anonyymi

      No valitettavasti Suomessa mentiinkin sotien jälkeen jonkinlaiseen suomettumis-kommunismimoodiin. Kaikki "porvarilliset" asiat täytyi lakaista maton alle.
      Näihin kuuluivat hyvät käytöstavat, kohtelias pukeutuminen jne.
      Siksi Suomesta tuli juuri tällainen tuulipukujen maa, joita keskieurooppalaiset kummeksuivat ja naureskelevat. Tavat romukoppaan, pukeutuminen kulttuuri jne oli suoraan Venäjältä. Valitettavasti tuo Neuvostokulttuuri on kyllä valtavirtaa. Metsolan Antti ja Annikki edusti juuri sitä kulttuuria (vaikkakin olivat nk. tavallista väkeä), jonka suurin osa suurista ikäluokista ehti tuhota ja venäläistää "moderneilla" ajkatuksillaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2042
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      165
      1582
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      153
      1521
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1338
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1270
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      275
      1105
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      129
      1019
    8. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1012
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      993
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      52
      828
    Aihe