Vanhanaikaisuus

Anonyymi

Metsolan isäntä ja emäntä olivat ihmisiä, jotka elivät ja näkivät sota-ajan ja pula-ajan. Sarjaa seurattuani. Tuli niin monesti huomattua, että sinne menneisyyteensä he tuntuivat jääneen nykyajassakin elämään. Nykyaikaan ilmiöineen, heidän oli kovin vaikeaa sopeutua. He olivat siis,niinsanotusti, aika vanhanaikaisia ihmisiä. Tavoiltaan ja käytökseltään. Uutisetkin Antti kuunteli radion vieressä seisaallaan ja komensi silloin muita olemaan hiljaa. Antti Metsola oli siis jäänyt mielessään, sinne sota-aikaan ja kotiseudulleen karjalaan. Puheissaan toistui tämäntästä. " Velivenäläinen" Kun minä olin "sovassa" ja kun siellä Sakkolassa, sitä ja tätä. Vaikka se jo oli mennyttä aikaa. Eteenpäin ei vaan mieli näistä ajoista oikein ollut päässyt. Kaikkea uutta ja nykyaikaista tarkasteltiin, epäluuloisesti, hämmästellen ja joskus, hiukan nälvien ja paheksuenkin. Tiettyihin uudistuksiin suhtauduttiin, jopa vihaisen torjuvasti. Tästä johtuen nuori polvi nimitti Antti Metsolaa "vanhaksi jääräksi" Samanlainen uudistustenvastainen "vanha jäärä" oli tavallaan Annikki Metsolakin, lehmineen ja piirakoineen ja valkoisine pöytäliinoineen. Omat vanhempani olivat samaa ikäluokkaa, kuin Metsolan Antti ja Annikki. Eivät tosin olleet maalaisia. Siitäköhän sitten johtui, etteivät olleet koskaan, monien ikäistensä tavoin, näin vanhanaikaisia. Isä ei halunnut muistella sota-aikaa ja sodassa menetettyä nuoruuttaan. Ei halunnut sodasta muille puhua. Eikä evakkoreissusta koskaan. Halusi unohtaa. Sanoi sitä menneisyydeksi. Äiti oli myös nykyajasta kiinnostunut. Niin pukeutumisensa, kuin myös kodin sisustuksen ym suhteen. Olivat siis hyvin erilaisia ihmisiä, kuin Metsolat. Vanhenpani eivät jääneet menneeseen. Eivätkä kaivanneet menneitä aikoja. Sekin on tullut huomattua, että Ahti Haljalalle tarjottiin karjalaisen, lupsakkaan sotaveteraanin roolia myös Rintamäkeläisissä. Ilmeisen etevä ja pätevä hän oli näyttelemään tälläistä roolia.

5

1340

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Yleensä kun Metsolat sarjassa Annikin ja Antin kotona vastattiin puhelimeen niin aina alkuun sanottiin että Leppävaarassa.

      • Anonyymi

        Annikan os on Leppävaara, joten ehkä siksi toi nimi alussa oli kaikiklla ensimmäisenä mielessä.


    • Anonyymi

      Ennen oli käytössä talonnimet ei niinkään sukunimet.

    • Anonyymi

      No valitettavasti Suomessa mentiinkin sotien jälkeen jonkinlaiseen suomettumis-kommunismimoodiin. Kaikki "porvarilliset" asiat täytyi lakaista maton alle.
      Näihin kuuluivat hyvät käytöstavat, kohtelias pukeutuminen jne.
      Siksi Suomesta tuli juuri tällainen tuulipukujen maa, joita keskieurooppalaiset kummeksuivat ja naureskelevat. Tavat romukoppaan, pukeutuminen kulttuuri jne oli suoraan Venäjältä. Valitettavasti tuo Neuvostokulttuuri on kyllä valtavirtaa. Metsolan Antti ja Annikki edusti juuri sitä kulttuuria (vaikkakin olivat nk. tavallista väkeä), jonka suurin osa suurista ikäluokista ehti tuhota ja venäläistää "moderneilla" ajkatuksillaan.

    • Anonyymi

      Vanhanaikaisuus "mummola" näkyi vahvasti myös Metsoloiden kodin sisustuksessa.
      Oli kukertavan kirjava vahakangas keittiön pöydällä ja ikkunassa ruutuverhot.
      Tapetit kamarissa olivat vanhat, raitaa ja kukkakimppuja. Yhtä kuosien ja värejen sekamelskaa siis. Kirjahyllyn ylimmäisella tasolla oli jotain yhdistyslippuja, pikku tangoissaan ym roinaa. Seinillä oli ryijyjä ja pelakuita ikkunalla. Kun astuttiin kuistin läpi eteiseen ja leveästä ovesta keittiöön, saattoi jo mielikuvissaan aistia sen talon ja kodin tuoksunkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      195
      4564
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      255
      2582
    3. 133
      1687
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1381
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      202
      1273
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1126
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1104
    8. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1047
    9. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1047
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1041
    Aihe