Aihe

Näin ET-opetukseen lukuvuoden vaihteessa

Anonyymi

Elokuussa 2020 peruskoulun aloittavat lapset ilmoitetaan kouluun jo tammikuussa 2020. Selkeintä on erottaa vauvakasteessa kirkkoon liitetty lapsi jo sitä ennen. Seuraava koskee niitä lapsia, jotka ovat jo aloittaneet peruskoulun uskonnonopetuksessa:

Lukuvuoden vaihde on paras aika siirtyä uskonnonopetuksesta elämänkatsomustiedon ryhmään!

Peruskoulussa oppilas voi siirtyä lukuvuoden aikanakin uskonnosta elämänkatsomustietoon. Huhtikuussa huomio kuitenkin suuntautuu lukuvuoden vaihteeseen, joka on paras aika katsomusaineen vaihtamiseen.

Pedagogisia ja didaktisia ongelmia uskonnosta ET-opetukseen siirtymiseen ei liity, koska katsomusaine on erilainen aine kuin esimerkiksi vieras kieli tai matematiikka.

Oikeus ET-opetukseen on niillä lapsilla, jotka eivät kuulu kirkkoon. Osa heistä on syystä tai toisesta peruskoulun alussa laitettu uskonnonopetukseen. Korjausliike kannattaa tehdä kodin nykyisen tilanteen ja ajattelun pohjalta. Mitään velvoitetta sitoutua johonkin taannoin tehtyyn ratkaisuun ei ole.

Monen kirkosta eronneen vanhemman vauvana kastettu kouluikäinen lapsi on yhä ev.-lut. kirkon jäsen ja sitä kautta peruskoulun "pakkouskonnon" opetuksessa. Kouluikäisistä lapsista kirkon jäsenenä on yli 80 prosenttia, vaikka heidän vanhempiensa ikäluokassa kirkon jäsenosuus on alle 60 %. Lapset on vauvakastettu 10-17 vuotta sitten, mutta heitä ei ole erotettu kirkosta, vaikka 710 000 aikuista on eronnut kirkosta 15 vuoden aikana.

Lasten tilanteeseen voi liittyä, että naisten ja miesten välillä on kouluikäisten lasten vanhempien ikäluokissa noin 10 prosenttiyksikön ero kirkon jäsenosuudessa. Tämä on myös (miehet jopa alle 5o %, naiset yli 60 %).

Tässä on lomake yhden aikuisen ja lapsen samaan aikaan tapahtuvaan kirkosta eroamiseen: https://www.eroakirkosta.fi/dynamic/index.php/erolomake?kind=lapset
Ja sama valmiina tulostettavana lomakkeena:
https://www.eroakirkosta.fi/static/erolomakkeet/ero-lapset.pdf

Lapsi voidaan erottaa kirkon jäsenyydestä myös yksin kirjallisella ilmoituksella maistraattiin. Siis ilman että kumpikaan vanhemmista eroaa samaan aikaan.

Kirkosta erottamisen jälkeen voi tehdä ilmoituksen oppilaan siirtymisestä ET-opetukseen syyslukukauden alussa. Ilmoitus kannattaa tehdä ennen kesälomaa tai ainakin ennen syksynopetuksen alkua.

Uskonnonopetuksen keinotekoinen, ylisuuri rooli kouluissa heikentää uskonnottomien perheiden lasten oikeuksia ja ET-opetuksen asemaa kouluissa.

Erottamalla lapsensa kirkosta ja mahdollistamalla hänelle et-opetus voivat kirkosta eronneet ei-uskonnolliset vanhemmat parantaa oman lapsensa katsomusopetuksen lisäksi myös muiden lasten oikeuksia.

Ja tietenkin et-opetukseen voivat siirtyä lapset, jotka ole olleetkaan kirkon jäseniä mutta ovat syystä tai toisesta aloittaneet ja jatkaneet uskonnonopetuksessa. Syynä on usein ollut huonoilta tuntuneet opetusjärjestely aivan alimmilla luokilla. Tilanne voi olla parempi ylemmillä luokilla, joten vaihto voi ollakin hyvin mahdollinen.

57

97

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Nyt tulikin vahingossa tuohon alkuun tämä ekaluokkalaisia koskeva asia: Elokuussa 2020 peruskoulun aloittavat lapset ilmoitetaan kouluun jo tammikuussa 2020. Selkeintä on erottaa vauvakasteessa kirkkoon liitetty lapsi jo sitä ennen.

   • Anonyymi

    Esim. Helsingissä katsomusaineesta ilmoitetaan vasta nyt huhtikuussa. sikäli ehtii vielä myös erottaa lapsen kirkosta ja sitten ilmoittaa ET-opetukseen.


  • Ihan VARMASTI tuo on nyt näissä poikkeusoloissa ykkösenä vanhempien mielessä!

   • Anonyymi

    Esimerkiksi lukioon menoa ajattelevat katselevat kevääll' kurssivalintoja.


   • Anonyymi

    Nyt on uuteen normaaliin totuttu sen verran, että sujuva vaihto tulee mieleen. Tiedepohjsiduus uskon sijaan.


  • Anonyymi

   Kymmene prosenttia tai 4,5% jos toisin lasketaan. On varsin ikävää, että vaparit syyttävät naisia siitä, että kirkolla on erityisasema Suomessa. Niinhän se menee jo uskonnoissakin, että miehet hallitsevat ja naiset kantavat vastuun. Vertaa syntiinlankeemustarina.

   • Anonyymi

    Vapaa-ajattelijat arvostelevat valtiovaltaa, eduskuntaa ja hallitusta, että vastoin yhdenvertaisuutta ja lapsten oikeujksia ET on kielletty aine kirkkoon kuuluville. Ei ole järkeä syyttää kirkoa, joka tekee vain luontonsa, lähestyskäskynsä mukaan. Se olisi sama kuin syyttää sutta eikä paimenta siitä jos susi pääsee syömään lampaita.


  • Anonyymi

   Tästä asiasta keskustelussa ei olel yhtää liian aikaisessa. Monella kestää aikansa tehdä periaatepäätös ja sittenv voi ottaa aikansa panna se käytäntöön.

   • Anonyymi

    Asiasta on hyvä keskusella kohteliaasti ja ystävällisesti, mutta kuitenkin mahdollisuus esille tuoden. Kyse olisi sekulaarista, humanistisesta pohdiskelusta jo mallistuneiden kesken. Uskonnolliset tietenkin pitävät lapsensa kirkon ja uskonnonopettajieen helmoissa.


  • Anonyymi

   Tiede, humanismi, sekulaari maailmankatsomus! Niiden merkitys tunnustetaan yhä laajemmin uskonnon sijaan, sillä rukoilu ei auta korona-virukseen.
   Siirtyminen uskonnonopetuksesta elämänkatsomustiedon opetukseen on perusteltua.

  • Anonyymi

   Kannattaa jakaa myös FETO:n julkaisemaa ET-esittelyä videotiedostona. Mainio. ET kuvataan myös taitoaineena.

  • Anonyymi

   Islamsosialistipsinotteinen vaparit ei ole hyvä opetuksen sormeilija

  • Anonyymi

   Osa uskontokuntaan kuulumattomista peruskoululaisista on johkaantunut uskonno opetukseen vastoin perheen perustoivetta, jos esimerkiksi koulussa ei ollut ET-opetusryhmää tiedossa, kun olli lapsen ekal luokalle ilmoittamisen taika (tammikuussa). Voi myös olla, että opetusjärjestely olivat sopimattomia eli kyydit naapurikouluun olisivat olleet pitkiä ja hankalia muiden kyytien kannalta. Tilanne voi kuitenkin alakoulun ylemmille luokille tai yläkouluun siirryttäessä olla parempi.

   Oppilaita voi tulla lisää mys kirkosta eroamisten/erottamisten kautta.

  • Anonyymi

   Anteeksi, mutta arvostan tällaista prangmatismia elli käytännön otetta asioiden eteen.

  • Anonyymi

   Alle kouluikäisissä kasteprosentti jo pudonnut, mutta haasteena ovat yläkoulu- ja lukioiköiset.

  • Anonyymi

   Kaikenlaiasta voi filosofioida ja ihmetellä, mutta tässä on selkeä tekemisen paikka. Ja "parannuksen paikka".

  • Anonyymi

   Minua raivostuttaa tämä ET- into.

  • Anonyymi

   Tavoitteena ET-opetuksen oppilasmäärän kasvu ja samaan aikaan uskonnolllisten tilaisuuksien saaminen päiväkotien ja koulujen päiväohjleman ulkopuolelle.

   Koulutuksen järjestäjä voi päätyä myös siihen, ettei peruskoulun/lukion työsuunnitelmassa määriteltynä työaikana järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia.

  • Anonyymi

   Pelkäävätkö vanhemmat, että jos ilmoittaa liian aikaisin vaihdosta, uskonnon opettaja kosta huonommalla numerolla?!

  • Anonyymi

   Kiitos tästä toiminnallisesta aloituksesta. Teoilla muutosta. Pelkät sanat eivät ratkaise.

   • Anonyymi

    Jaetaan FETO:n tekemää ET:n esittelyvideota, linkkiä.


  • Anonyymi

   Nyt joukolka jäitä särkemään. Kevät oi kevät!

  • Anonyymi

   Vahva suositus. Se on tietysti vain suositus.

  • Anonyymi

   Vaparit ajavat shariaa kouluihin. Vapaa-ajattelijoiden liiton VAL kom-pääsihteeri Vantaalta on järjestänyt muslimeille etuja Vantaalla ja ollut hiljaa vaparilehdissä hissun kissun

   Riikka Purra 19.5. PS kansanedustaja
   "Suomessa on koulusta vapaata esim. helatorstaina, joka on kirkkolaista ilmenevä kirkollinen juhlapäivä.

   Sitä en olisi uskonut, että Suomessa muslimioppilaat saavat lisäksi oman, erillisen vapaapäivänsä ramadanin päättyessä. Näin kuulemma ainakin Vantaalla. Miksi ihmeessä?"

  • Anonyymi

   ETn vahvistuminenhan heikentäisi uskonnon asemaa koulussa.

  • Anonyymi

   Vapari on demari komurilla kuorrutettuna

   Trumpin lääkekokeilusta luettuaan sdp:n Turun kaupunginvaltuutettu ja demarien eduskuntaryhmän ryhmäavustaja Mari-Elina Koivusalo sai ajatuksen Yhdysvaltain presidentin myrkyttämisestä.

   – Joku voisi suositella Trumpetille myös syanidia, Koivusalo kirjoittaa Facebook-päivityksessä, jonka hän on jakanut omille kavereilleen. Saatetekstin yhteydessä Koivusalo jakoi uutisen, jossa kerrotaan Trumpin ottavan päivittäin hydroksiklorokiinia sisältävää lääkettä.

   Syanidi on tappavan vaarallinen myrkky. Jopa puolen gramman annos riittää nopeasti tappamaan ihmisen.

  • Anonyymi

   Vaihto ET_opetukseen on nyt toukokuussa mitä ajankohtaisia asia. Edistää. Kertoa. Tehdä.

  • Anonyymi

   Antivapari koittii piilottaa tämän ketjun, koska pyrkii pitämään mahdollisimman monta lasta uskonnon opetuksesa.

   • Anonyymi

    Kirkon hyysääjä käy ikiomaa kampanjaansa.


  • Anonyymi

   Paras aika vuodesta on ensi viikko! Ja kaikkien paras - tanään.

  • Anonyymi

   Kouluikäisistä lapsista kirkon jäsenenä on yhä liki 80 prosenttia, mikä on ylisuuri osuus, kun heidän vanhempiensa ikäluokassa kirkon jäsenosuus on jo alle 60 %. Lapset on vauvakastettu 7-16 vuotta sitten, mutta heitä ei ole erotettu kirkosta, vaikka 740 000 aikuista on eronnut kirkosta 15 vuoden aikana. Mainittakoon, että kirkon mukaan kaste jää voimaan, vaikka lapsi on erotettu kirkosta, joten jos hän itse myöhemmin haluaa liittyä kirkkoon takaisin, uutta kastetta ei tarvita.

   • Anonyymi

    Tässä asiassa on todella gäppiä oikaistavaksi. Toisin sanoen suuria mahdollisuuksia.


  • Anonyymi

   Sähköinen ilmoitus virka-ajan jälkeenkin todennäköisesti riittää. Tarvitaessa allekirjoitettu paperi postissa koulun kansliaan.

  • Anonyymi

   Tässä ketjussa nostetaan esille se, että vuoden päästä peruskoulunsa aloittavien osalta päätöksiä pohditaan jo nyt ja kouluun ilmoittaminen tehdään tammikuussa. Niin se aika vierii.

   Ps. NYT eka luokalle menevän voi vaihtaa ET-opetukseen vieläkin, nyt alkavalla viikolla. Onnistuu kyllä, jos opetusryhmä kerran jo on.

   • Anonyymi

    Kyllä, jos et-ryhmä on 1-3 luokille, siihen voi vaihtaa aivan hyvin vielä.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kyllä, jos et-ryhmä on 1-3 luokille, siihen voi vaihtaa aivan hyvin vielä.

    Ansiokas rehtori pistää pystyyn uuden ryhmm,ä, jos kolmen oppilaan raja siten yllittyy. Yhteys kahteen muuhun.


  • Anonyymi

   Miksi eroakirkosta palvelussa puhutaan vain alle 12-vuotiaista, vaikka samassa yhtydessä voisi kertoa miten toimitaan 12-14-vuotuiaiden kanssa? Siis paperiin lisätään nuoren suostumusallekirjoitus.

   "2. Olen eronnut kirkosta. Miten voin erottaa lapseni kirkosta?

   Alle 12-vuotiaan lapsen voi erottaa kirkosta kirjallisella ilmoituksella. Erottamisen voi suorittaa Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa paikan päällä tai lähettämällä sinne kirjeen.

   Kirje on vapaamuotoinen. Siihen pitää kirjoittaa lapsen nimi, henkilötunnus ja uskontokunta. Lisäksi kirjeeseen pitää laittaa huoltajien nimet, allekirjoitukset, paikka ja aika.

   Esimerkki kirjeen muodosta jolla voit erottaa lapsesi kirkosta:

   Erotamme lapsemme ETUNIMET SUKUNIMI (HENKILÖTUNNUS) ev.lut. kirkosta.

   Huoltajien nimet..

   Huoltajien allekirjoitukset..

   Paikka ja aika"

   • Anonyymi

    Elämä on välillää puutteelllista. Mutta tuohon paperiin voi hankkia 12-vuotta täyttäneeltä suostumusallekirjotuksen. Vanhemmat voivat siis tehdä 12-14-vuotiaiden varsinaisen erottamispäätöksen ja ilmoituksen väestötietovirastoon.


   • Anonyymi

    Uudessa lomakeautomaatissa syntyy lomake sekä 12-14-vuotiaille että alle 12-vuotiaille. Vanhemmat siis päättävät alle 15-vuotiaiden erottamisesta yhdessä.

    Asian voi hoitaa syyslukukauden aikana, esimerkiksi nyt syysloman aikana kuntoon.


  • Anonyymi

   Kuntien "Tervetyloa kouluun " -oppaita tulisi kehittää! ET:n esittelyä enemmän.

   • Anonyymi

    Jaa'a. Nyt taitaa taas olla vähän myöhäistä painotuotteien osalta? Vai nettiopas, ehtiikö..


  • Anonyymi

   Hei, tätä viestiä olisi hyvä saada juuri nyt - joulukuussa - lehtiin ympäri maata.

  • Anonyymi

   Tarpeellista virikettä käytännön sekukarismin edistämiseen.

  • Anonyymi

   NYT itsenäinen päätös katsomusaineesta. Pää pystyyn. Hyvää itsenäisyyspäivää!

  • Anonyymi

   Kaverin puolesta kirkoita, että suurkiitos tästä vinkistä Mitä suotta eokuuhub venaamaan.

  • Anonyymi

   Onneksi kouluissa on terkkarit, kuraattorit, erityisopettajat ja psykologitkin (jos on). Kirkonmiesvetoinen armeijasysteemi tarkoittaisi, että koko juttu olisi pappisvetoista.

  • Anonyymi

   Vuodenvaihteen jälkeen alkaa valmiststuminen lukuvuoden vaihteeseen ja ekaluokkslaizilka ilmoittautuminen NYT tammikuussa.

   • Anonyymi

    Uusi lukuvuosi 2021-22 alkaa elokuussa.


  • Anonyymi

   Tässä ketjussa nostetaan esille ämntysalon ja lyikosken levittämää ja se, että vuoden päästä peruskoulunsa aloittavien aloitus on vuoden päästä. On tärkeä huomata että ekaluokkalaiset aloittavat koulun ja että sen jälkeen tule toka

   Joulukuun jälkeen on nopeassa tahdissa tammikuu ja sen osalta päätöksiä pohditaan jo nyt ja kouluun ilmoittaminen tehdään sitten. Niin se aika vierii vauhdilla

   • Anonyymi

    .ielipidetutkimuksen mukaan enemmistö myös perzujen kannattajista kannatta ETn avaamista kaikille.


  • Anonyymi

   Ei tarvitse muuta kuin ilmoittaa, että lapsi ei osallistu enää uskonnonopetukseen. ET-opetus on oikeus.

  • Anonyymi

   Suositeltavaa on ilmoittaa huhtumikuyssa, koska ekaluokkalaisten tiedot ja valinnat pitää antaa silloin. Yhdysluokkaopetus ETssä on hyvä.

   • Anonyymi

    Tämä voi saada aikaan uuden opetusryhmän muodostuminen. Se on tärkeää.


  • Anonyymi

   Samat sanat kuin aloituksessa koskevat myös vuotta 2021. Hyvin sanottu. Ilmoitus mielellään jo huhtikuussa.

  • Anonyymi

   Levitetään infoa kohteliaasti. Jokainen perhe ratkaisee itse.

  • Anonyymi

   Aivan, nyt huhtikuussa on erittäin hyvä aika ilmoittaa koululle, että oppilas siirtyy uskonnon opetuksesta elämänkatsomustietoon, ET-ryhmään. Pienissä kouluissa ja kunnissa siirtymäilmoitukset voivat johtaa uusien ET-ryhmien perustamiseen.
   Asian aktivoimiseksi käytössä on hyvä, informatiivinen, asiallinen video elämänkatsomustiedosta. Tätä kehtaa jakaa lapsiperheille: https://www.youtube.com/watch?v=aX9KRQXLY74

  • Anonyymi

   Kymmenen prosentin ET-vähemmistö on mitättömän pieni vähemmistö, josta ei tarvitse välittää.

  Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kapakat auki 18.4. ei hyvää päivää !

   Kepu taas kiristänyt kapakat auki. Viime keväänä kapakat oli kiinni 1. kesäkuuta asti ja nyt ne avataan puolitoista kuukautta aiemmin vaikka maassa 50
   Maailman menoa
   291
   9069
  2. Seiska: Sofia Belorf sai ehdollista vankeutta! Rahanpesua ja huumausainerikos...

   Sofia Belórf tuomittiin tänään käräjillä rahanpesusta ja huumausainerikoksesta. Napsahti ehdollista ja joutuu korvaamaankin ison tukun rahaa: https://
   Kotimaiset julkkisjuorut
   305
   7897
  3. Megasexy! Erika Vikman kiehnää sängyssä punaisessa lateksipuvussa: "Ilman häpeää..."

   Ensin tuli Cicciolina, sitten Syntisten pöytä ja nyt Häpeä. Superseksikkäästi pukeutuva Erika Vikman osaa todellakin kohahduttaa vai mitä mieltä olet?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   146
   4709