Näin ET-opetukseen lukuvuoden vaihteessa

Anonyymi

Elokuussa 2020 peruskoulun aloittavat lapset ilmoitetaan kouluun jo tammikuussa 2020. Selkeintä on erottaa vauvakasteessa kirkkoon liitetty lapsi jo sitä ennen. Seuraava koskee niitä lapsia, jotka ovat jo aloittaneet peruskoulun uskonnonopetuksessa:

Lukuvuoden vaihde on paras aika siirtyä uskonnonopetuksesta elämänkatsomustiedon ryhmään!

Peruskoulussa oppilas voi siirtyä lukuvuoden aikanakin uskonnosta elämänkatsomustietoon. Huhtikuussa huomio kuitenkin suuntautuu lukuvuoden vaihteeseen, joka on paras aika katsomusaineen vaihtamiseen.

Pedagogisia ja didaktisia ongelmia uskonnosta ET-opetukseen siirtymiseen ei liity, koska katsomusaine on erilainen aine kuin esimerkiksi vieras kieli tai matematiikka.

Oikeus ET-opetukseen on niillä lapsilla, jotka eivät kuulu kirkkoon. Osa heistä on syystä tai toisesta peruskoulun alussa laitettu uskonnonopetukseen. Korjausliike kannattaa tehdä kodin nykyisen tilanteen ja ajattelun pohjalta. Mitään velvoitetta sitoutua johonkin taannoin tehtyyn ratkaisuun ei ole.

Monen kirkosta eronneen vanhemman vauvana kastettu kouluikäinen lapsi on yhä ev.-lut. kirkon jäsen ja sitä kautta peruskoulun "pakkouskonnon" opetuksessa. Kouluikäisistä lapsista kirkon jäsenenä on yli 80 prosenttia, vaikka heidän vanhempiensa ikäluokassa kirkon jäsenosuus on alle 60 %. Lapset on vauvakastettu 10-17 vuotta sitten, mutta heitä ei ole erotettu kirkosta, vaikka 710 000 aikuista on eronnut kirkosta 15 vuoden aikana.

Lasten tilanteeseen voi liittyä, että naisten ja miesten välillä on kouluikäisten lasten vanhempien ikäluokissa noin 10 prosenttiyksikön ero kirkon jäsenosuudessa. Tämä on myös (miehet jopa alle 5o %, naiset yli 60 %).

Tässä on lomake yhden aikuisen ja lapsen samaan aikaan tapahtuvaan kirkosta eroamiseen: https://www.eroakirkosta.fi/dynamic/index.php/erolomake?kind=lapset
Ja sama valmiina tulostettavana lomakkeena:
https://www.eroakirkosta.fi/static/erolomakkeet/ero-lapset.pdf

Lapsi voidaan erottaa kirkon jäsenyydestä myös yksin kirjallisella ilmoituksella maistraattiin. Siis ilman että kumpikaan vanhemmista eroaa samaan aikaan.

Kirkosta erottamisen jälkeen voi tehdä ilmoituksen oppilaan siirtymisestä ET-opetukseen syyslukukauden alussa. Ilmoitus kannattaa tehdä ennen kesälomaa tai ainakin ennen syksynopetuksen alkua.

Uskonnonopetuksen keinotekoinen, ylisuuri rooli kouluissa heikentää uskonnottomien perheiden lasten oikeuksia ja ET-opetuksen asemaa kouluissa.

Erottamalla lapsensa kirkosta ja mahdollistamalla hänelle et-opetus voivat kirkosta eronneet ei-uskonnolliset vanhemmat parantaa oman lapsensa katsomusopetuksen lisäksi myös muiden lasten oikeuksia.

Ja tietenkin et-opetukseen voivat siirtyä lapset, jotka ole olleetkaan kirkon jäseniä mutta ovat syystä tai toisesta aloittaneet ja jatkaneet uskonnonopetuksessa. Syynä on usein ollut huonoilta tuntuneet opetusjärjestely aivan alimmilla luokilla. Tilanne voi olla parempi ylemmillä luokilla, joten vaihto voi ollakin hyvin mahdollinen.

31

60

  Vastaukset

  • Nyt tulikin vahingossa tuohon alkuun tämä ekaluokkalaisia koskeva asia: Elokuussa 2020 peruskoulun aloittavat lapset ilmoitetaan kouluun jo tammikuussa 2020. Selkeintä on erottaa vauvakasteessa kirkkoon liitetty lapsi jo sitä ennen.

  • Ihan VARMASTI tuo on nyt näissä poikkeusoloissa ykkösenä vanhempien mielessä!

   • Esimerkiksi lukioon menoa ajattelevat katselevat kevääll' kurssivalintoja.


  • Kymmene prosenttia tai 4,5% jos toisin lasketaan. On varsin ikävää, että vaparit syyttävät naisia siitä, että kirkolla on erityisasema Suomessa. Niinhän se menee jo uskonnoissakin, että miehet hallitsevat ja naiset kantavat vastuun. Vertaa syntiinlankeemustarina.

   • Vapaa-ajattelijat arvostelevat valtiovaltaa, eduskuntaa ja hallitusta, että vastoin yhdenvertaisuutta ja lapsten oikeujksia ET on kielletty aine kirkkoon kuuluville. Ei ole järkeä syyttää kirkoa, joka tekee vain luontonsa, lähestyskäskynsä mukaan. Se olisi sama kuin syyttää sutta eikä paimenta siitä jos susi pääsee syömään lampaita.


  • Tästä asiasta keskustelussa ei olel yhtää liian aikaisessa. Monella kestää aikansa tehdä periaatepäätös ja sittenv voi ottaa aikansa panna se käytäntöön.

   • Asiasta on hyvä keskusella kohteliaasti ja ystävällisesti, mutta kuitenkin mahdollisuus esille tuoden. Kyse olisi sekulaarista, humanistisesta pohdiskelusta jo mallistuneiden kesken. Uskonnolliset tietenkin pitävät lapsensa kirkon ja uskonnonopettajieen helmoissa.


  • Tiede, humanismi, sekulaari maailmankatsomus! Niiden merkitys tunnustetaan yhä laajemmin uskonnon sijaan, sillä rukoilu ei auta korona-virukseen.
   Siirtyminen uskonnonopetuksesta elämänkatsomustiedon opetukseen on perusteltua.

  • Kannattaa jakaa myös FETO:n julkaisemaa ET-esittelyä videotiedostona. Mainio. ET kuvataan myös taitoaineena.

  • Islamsosialistipsinotteinen vaparit ei ole hyvä opetuksen sormeilija

  • Osa uskontokuntaan kuulumattomista peruskoululaisista on johkaantunut uskonno opetukseen vastoin perheen perustoivetta, jos esimerkiksi koulussa ei ollut ET-opetusryhmää tiedossa, kun olli lapsen ekal luokalle ilmoittamisen taika (tammikuussa). Voi myös olla, että opetusjärjestely olivat sopimattomia eli kyydit naapurikouluun olisivat olleet pitkiä ja hankalia muiden kyytien kannalta. Tilanne voi kuitenkin alakoulun ylemmille luokille tai yläkouluun siirryttäessä olla parempi.

   Oppilaita voi tulla lisää mys kirkosta eroamisten/erottamisten kautta.

  • Anteeksi, mutta arvostan tällaista prangmatismia elli käytännön otetta asioiden eteen.

  • Alle kouluikäisissä kasteprosentti jo pudonnut, mutta haasteena ovat yläkoulu- ja lukioiköiset.

  • Kaikenlaiasta voi filosofioida ja ihmetellä, mutta tässä on selkeä tekemisen paikka. Ja "parannuksen paikka".

  • Minua raivostuttaa tämä ET- into.

  • Tavoitteena ET-opetuksen oppilasmäärän kasvu ja samaan aikaan uskonnolllisten tilaisuuksien saaminen päiväkotien ja koulujen päiväohjleman ulkopuolelle.

   Koulutuksen järjestäjä voi päätyä myös siihen, ettei peruskoulun/lukion työsuunnitelmassa määriteltynä työaikana järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia.

  • Pelkäävätkö vanhemmat, että jos ilmoittaa liian aikaisin vaihdosta, uskonnon opettaja kosta huonommalla numerolla?!

  • Kiitos tästä toiminnallisesta aloituksesta. Teoilla muutosta. Pelkät sanat eivät ratkaise.

   • Jaetaan FETO:n tekemää ET:n esittelyvideota, linkkiä.


  • Nyt joukolka jäitä särkemään. Kevät oi kevät!

  • Vahva suositus. Se on tietysti vain suositus.

  • Vaparit ajavat shariaa kouluihin. Vapaa-ajattelijoiden liiton VAL kom-pääsihteeri Vantaalta on järjestänyt muslimeille etuja Vantaalla ja ollut hiljaa vaparilehdissä hissun kissun

   Riikka Purra 19.5. PS kansanedustaja
   "Suomessa on koulusta vapaata esim. helatorstaina, joka on kirkkolaista ilmenevä kirkollinen juhlapäivä.

   Sitä en olisi uskonut, että Suomessa muslimioppilaat saavat lisäksi oman, erillisen vapaapäivänsä ramadanin päättyessä. Näin kuulemma ainakin Vantaalla. Miksi ihmeessä?"

  • ETn vahvistuminenhan heikentäisi uskonnon asemaa koulussa.

  • Vapari on demari komurilla kuorrutettuna

   Trumpin lääkekokeilusta luettuaan sdp:n Turun kaupunginvaltuutettu ja demarien eduskuntaryhmän ryhmäavustaja Mari-Elina Koivusalo sai ajatuksen Yhdysvaltain presidentin myrkyttämisestä.

   – Joku voisi suositella Trumpetille myös syanidia, Koivusalo kirjoittaa Facebook-päivityksessä, jonka hän on jakanut omille kavereilleen. Saatetekstin yhteydessä Koivusalo jakoi uutisen, jossa kerrotaan Trumpin ottavan päivittäin hydroksiklorokiinia sisältävää lääkettä.

   Syanidi on tappavan vaarallinen myrkky. Jopa puolen gramman annos riittää nopeasti tappamaan ihmisen.

  • Vaihto ET_opetukseen on nyt toukokuussa mitä ajankohtaisia asia. Edistää. Kertoa. Tehdä.

  • Antivapari koittii piilottaa tämän ketjun, koska pyrkii pitämään mahdollisimman monta lasta uskonnon opetuksesa.

   • Kirkon hyysääjä käy ikiomaa kampanjaansa.


  • Paras aika vuodesta on ensi viikko! Ja kaikkien paras - tanään.

  • Kouluikäisistä lapsista kirkon jäsenenä on yhä liki 80 prosenttia, mikä on ylisuuri osuus, kun heidän vanhempiensa ikäluokassa kirkon jäsenosuus on jo alle 60 %. Lapset on vauvakastettu 7-16 vuotta sitten, mutta heitä ei ole erotettu kirkosta, vaikka 740 000 aikuista on eronnut kirkosta 15 vuoden aikana. Mainittakoon, että kirkon mukaan kaste jää voimaan, vaikka lapsi on erotettu kirkosta, joten jos hän itse myöhemmin haluaa liittyä kirkkoon takaisin, uutta kastetta ei tarvita.

   • Tässä asiassa on todella gäppiä oikaistavaksi. Toisin sanoen suuria mahdollisuuksia.


  • Sähköinen ilmoitus virka-ajan jälkeenkin todennäköisesti riittää. Tarvitaessa allekirjoitettu paperi postissa koulun kansliaan.

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mielipiteitä amk pääsykokeesta?

   Itselle englanti ja eettiset taidot oli vaikeimpia... Jäikö teillä paljon vastaamatta kysymyksiin? Minulla joka osiossa jäi johonkin vastaamatta.
   Pääsykokeet
   189
   7097
  2. Kulmuni saavutti puolueen luottamuksen

   Juuri kun Kulmuni on saavuttanut täyden luottamuksen Keskustapuoleen todellisilta johtajilta hän ilmoittaa 5 minuutin kuluttua erostaan ministerin pes
   Suomen Keskusta
   227
   5198
  3. 44
   930
  4. Kirjaimelle, kerro se

   Kirjaimelle! Mitä haluaisit sanoa yhdelle kirjaimelle? A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P. Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Å, Ä, Ö? Kirjoit
   Ikävä
   96
   862