Sitouttamattomuus ja yksityisyyden suoja mukana oppaassa

Anonyymi

On ilmestynyt PERUS- JA IHMISOIKEUDET OPETUS- JA KASVATUSALALLA
Oikeudellinen ja pedagoginen opas alan opiskelijoille ja asiantuntijoille
Tuija Kasa, Kristiina Kouros & Piatta Skottman-Kivelä
"Uskonnon ja omantunnon vapaus on perus- ja ihmisoikeus. Suomessa kaiken opetuksen tulee olla katsomuksellisesti sitouttamatonta. Uskonnon ja omantunnon vapaus turvaa sekä vapautta harjoittaa tai olla harjoittamatta uskontoa. Negatiiviseen uskonnonvapauteen kuuluu myös vapaus olla kertomatta omasta vakaumuksestaan tai käyttäytyä tavalla, josta uskonnollinen vakaumus tai maailmankatsomus voitaisiin päätellä."

61

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Jatkotekstissä ei ole kuitenkaan siteerattu opetussuunnitleman perusteita eikö varhaiskasvatuksen perusteita, vaikka juuri niissä säädetään, että opetuksen pitää ollea uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttamatonta. Sen sijaan hypätään oph:n ohjeisiin kuitenkin mainitsematta, että kouluja päiväkoti vooivat päätyä siihen, että niiden toimintaan ei sisällytetä uskonnollisisa tilaisuuksia ja toimituksia.

      • Anonyymi

        Jos joku on liian hyvää ollakseen totta, se yleensä ei ole ihan totta.


      • Anonyymi

        Fb-ryhmässä Ylikoski esittää seuraavaa kritiikkiä:
        Kohdassa "Arjen haasteet ja pedagogiset tehtävät" lähtökohdaksi annetaan HAASTE "Uskonnolliset tilaisuuksien järjestäminen" näin: "Uskontoon ja katsomuksiin liittyvät asiat herättävät paljon tunteita ja keskustelua. Lainsäädäntö, sen tulkinnat ja Opetushallituksen ohjeet uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä ovat varsin selkeät. Vanhojen käytäntöjen muuttaminen, silloin kun se ylipäätään on tarpeen, voi kuitenkin herättää pelkoja ja vastustusta."

        Miksi itse tekstissä ei viitata perusopetuksen opetussuunnitelman perusrteisiin ja varhaiskasvatuksen perusteisiin, joiden mukaan toiminnan tulee olla "uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttamatonta", ja pohdita, mitä se tarkoittaa?

        Tilanne ei ole käytännössä selkeä, koska esille ei ole nostettu se yksinkertainen ja selkeä ratkaisu, että koulu ja päiväkoti eivät järjestä uskonnollisia tilaisuuksia eivätkä toimituksia, koska sellaiset ovat uskonnollisesti sitouttavia, Operushalllituksen ohjeissakin mainitaan erikseen, että uskonnolliset tilaisuuudet voidaan jättää liittämättä toimintaan.

        Tätä ratkaisua perustelee ingessissä mainittu tärkeä asia: "Negatiiviseen uskonnonvapauteen kuuluu myös vapaus olla kertomatta omasta vakaumuksestaan tai käyttäytyä tavalla, josta uskonnollinen vakaumus tai maailmankatsomus voitaisiin päätellä." Nyt tätäkään ei operationalisoida eli käsitellä käytännön kannalta oppaan tekstissä.


    • Anonyymi

      Perus- ja ihmisoikeudet ovat osa oikeusjärjestelmää. Ne perustuvat kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin ja perustuslaissa vahvistettuihin perusoikeuksiin, joita kansallinen lainsäädäntö täsmentää. Ihmisoikeudet ovat myös arvoja,
      politiikkaa ja arkea. Opettaja on tehtävässään julkisen vallan käyttäjä ja hänen
      tulee tuntea oman hallinnonalansa lainsäädäntö sekä hallinnon yleislait. Erityinen valvollisuus ja vastuu on rehtorilla ja päiväkodin johtajalla.

      • Anonyymi

        Koko julkaisu käy läpi ihmisoikeuskasvatuksen koko kenttää, siis muutakin kuin uskontoja ja vakaumuksia koskevaa asiaa.


    • Anonyymi

      Vaikuttaa melkein vitsiltä: "Tapauksessa tunnustuksellisen pääsiäisvaelluksen vaihtoehtona oli laskettu matematiikan tehtäviä. Apulaisoikeusasiamies ei arvioinut sitä, ovatko matematiikan tehtävät ja koulun ulkopuolelle suuntautunut retki lapsen näkökulmasta samanarvoisia vaihtoehtoja, mutta muistutti, että Opetushallituksen ohjeiden mukaisesti vaihtoehtoisen toiminnan tulee olla luonteeltaan ja tavoitteeltaan mahdollisimman samankaltaista. (EOAK/2186/2018, 5.11.2019)"

      • Anonyymi

        Tietenkin ainakin oppilailla voi olla selvä kanta, onko matematiikkan harjoitukset vastaavaa kuin koulun seinien ulkopuolelle löähtö. Joku voisi keksiä jonkun muun retken. Niin kuin monessa koulussa on keksittykin.


    • Anonyymi

      Ainakin tämä tarjoaa mahdollisuuden jatkokeskusteluun,. Ja ingressin sisällöstä kannattaa kysyä, mitä tämä tarkoittaa.

    • Anonyymi

      Vapaa-ajattelijat tukevat ihmisoikeus- ja perusoikeuskasvatusta kauttaaltaan. Uskonnon ja katsomuksen vapaus yksi tärkeä osa siine kokoniausuudessa ja konteksstissa.

    • Anonyymi

      Opetushalllituksen uusia ohjeita odotetaan. Tästä oppaasta ei ole vielä pitkälle asian eteen uskonnottomien näkökulmasta.

      • Anonyymi

        Niin, johdanto eli ingfressi oli lupaava, mutta teksti ei lunasta lupauksia. Toki herättää pohdintaa.


    • Anonyymi

      Vaparit ovat pihalla oleva hömppäjoukko koska ihmisoikeudet ovat sanahelinää
      ja se mikä ratkaisee on kansalaisoikeus ja se maksaa maltaita. Ukkelit kirjoittelee haloslaista - YK-liturgiaa hömppää joka ei ole tästä päivästä. Tietenkin ihmisoikeuksia kunioitetaan mutta laittomia ei pitäisi päästää maahan eikä matuille tarjota kansalaisoikeuksia jotka maksavat rutosti

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pershöppäliturgiaa tähänkin ketjuun lukiojoiden piristykseksi. Osoittaa oslataan, että Vapaa-ajattelijain liittoa pitää vahvistaa: http://vapaa-ajattelijat.fi/liity-jaseneksi/

        Vapareita on vahvistettu niin, että ne ovat haljenneet jo monta kertaa
        Sinisalo skp:ssä vahvisti koko ajan puoluetta ihan näitä sanoja käyttäen kunnes
        sitä ei enää ollut tai siis keräys on menossa puoluerekisteristä poiston jälkeen


    • Anonyymi

      Sisouttamattomuus ja yksityisyyden suoja eteneee, mutta ristiriitaista on. Johdannossa johdatetaan jo hyvin, mutta toteutus itse oppaassa ontuu - samoin kuin reaalimaailmassa.

    • Anonyymi

      Kyllä tätä voi levittää, mutta samalla tarjoaa mahdollisuusdne kriittiseen keskusteluun.

    • Anonyymi

      Kun yksityisyyden suoja mainitaan noin selvästi kappaleen johdannossa, herää kysymyksiä ja tarvetta sanoa, "mitä se on".

    • Anonyymi

      Harmi että lupaus ei täyty, kun ingressi on näin mahtavan hyvä: "Uskonnon ja omantunnon vapaus on perus- ja ihmisoikeus. Suomessa kaiken opetuksen tulee olla katsomuksellisesti sitouttamatonta. Uskonnon ja omantunnon vapaus turvaa sekä vapautta harjoittaa tai olla harjoittamatta uskontoa. Negatiiviseen uskonnonvapauteen kuuluu myös vapaus olla kertomatta omasta vakaumuksestaan tai käyttäytyä tavalla, josta uskonnollinen vakaumus tai maailmankatsomus voitaisiin päätellä."

    • Anonyymi

      "Negatiiviseen uskonnonvapauteen kuuluu myös vapaus olla kertomatta omasta vakaumuksestaan tai käyttäytyä tavalla, josta uskonnollinen vakaumus tai maailmankatsomus voitaisiin päätellä." - Tämän voisi sanoa myös näin: "Uskonnonvapauteen kuuluu myös vapaus olla kertomatta omasta vakaumuksestaan tai käyttäytyä tavalla, josta uskonnollinen vakaumus tai maailmankatsomus voitaisiin päätellä. Uskonnonvapauteen kuuluu negatiivinen ja positiivinen ulottuvuus."

    • Anonyymi

      Raivostuttaako antivaparia, että tämmöinen joku Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tulee jotain määräilemaan?

      • Anonyymi

        Nooh, häntä raivostuttaa uskonnon ja kirkon eroityisaseman heintämispyrkimykset.


    • Anonyymi

      Takana perusajatuksena on jukisen vallan neutraalisuus. Kohti katsomusneutraalia valtiota, joka on neutraali niin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuin vapaa-ajatteljoihinkin.

      • Anonyymi

        Eikä valtion pidä vaatia ihmisiä kertomaaan julkisesti onko vai eikö ole uskonnolisia katsomuksia.


    • Anonyymi

      Toivottavasti opettajat ja rehtorit noteeraavat tämän oppaan niin, että se vaikuttaa jo elokuusta alkaen.

    • Anonyymi

      EIT:n linjauksen implementointi pitää saada ihmisoikeusselontekoon.

      • Anonyymi

        Juurikin niin. Ja samaan aikaa jo toimeen kouluissa.


    • Anonyymi

      Harmi, että opast ei etene ingressistä konkretiaan leipätekstissä. Mutta silti tuo tekstin pätkä on äärimmäisen tärkeä.

      • Anonyymi

        Eivät saaneet sanottua, että uskonnolliset tilasuudet eivät kuulu kouujen tehtäviin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eivät saaneet sanottua, että uskonnolliset tilasuudet eivät kuulu kouujen tehtäviin.

        Menikö pupu pöksyyn sanoa suoraan ilmeinen johtopäätös? Kyllähän uskonnolliseen tilaisuuteen osallistuminen/osallistumattomuus on selkeästi suoraan tai välillisesti yksityistä asiaa ilmaiseva.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Menikö pupu pöksyyn sanoa suoraan ilmeinen johtopäätös? Kyllähän uskonnolliseen tilaisuuteen osallistuminen/osallistumattomuus on selkeästi suoraan tai välillisesti yksityistä asiaa ilmaiseva.

        Niin, johtopäätös tuosta ingressistä on kyllä varsin selvä. ei pidä pakottaa arpomaan jumalanpalveluksen ja ei-kirkollisuuden kanssa.


    • Anonyymi

      Kysymys arkaluontoisen tiedon yksityisyyden suojasta on vielä ihan kesken Suomessa.

      • Anonyymi

        Miten tästä eteenpåin? Kuntien koulutoimi, halloo.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten tästä eteenpåin? Kuntien koulutoimi, halloo.

        Opetuslautakuntien jäsenet, haloo!! Herätys.


    • Anonyymi

      Kasvatusala-termi viittaa siis varhaiskasvatuksen. Se on nykyään opetustoimen piirissä, ei enää sosiaali- ja terveystoimen.

    • Anonyymi

      Mainio, lupaava ingressi, jossa mainitaan ihmisoikeuslähtökohta. tosin itse "leipätekstissä" ei lunasteta ingressin lupauksia. Joku jäänyt kesken...

    • Anonyymi

      Rehtorit eivät ymmärrä koko asiaa. Ei ole tullut mieleen. Empatian puute.

    • Anonyymi

      Julkaisu - ingressin ja tekstin peni epäsuhde, kuvaa hyvin sitä RISTIRIITAA joka asiaan liittyy viranomaispuolella. Liekanarussa tempoillaan.

      • Anonyymi

        Rehtorit ovat siis kirkkoherrojen liekanarussa, vai? Ja päiväkodin johtajat?


    • Anonyymi

      Opetusviranomaisten pitäisi ottaa valtiollisella tasolla kana tähän arkaluontoisen tiedon yksityisyyden suojaan.

      • Anonyymi

        Tässä on vielä kana kynittävänä, että saadaan selkeä valtakunnallinen kanta.


    • Anonyymi

      Sitouttamattomuus ja yksityisyyden suoja oppaista käytäntöön

    • Anonyymi

      Voiko rehtorille saada virkarikossyytteen, jos jättää toistuvasti noudattamatta selviä viranomaisohjeita koskien ns. uskonnolisia tilaisuuksia?

    • Anonyymi

      Pahasti puolitiessä otsikosta huolimatta.

    • Anonyymi

      Oppaat on oppaita. Köytäntö käytäntöä.

    • Anonyymi

      Hyvä että asia tunnistetaan ja nimetään. Jostain syystä käytäntö jäänyt puolitiehen.

    • Anonyymi

      Onko uskonto muka joku arkaluontoinen tieto? Eikös se ole yhteisöllinen asia?

    • Anonyymi

      Oppaassa juu mutta ei koulujen toiminnassa

    • Anonyymi

      Pitää kiittää ja pitää moittia. Ingressi, johdanto on erinomainen. Sitten itse leipäteksti ei lunasta toiveita. Joten vaiheessa ollaan, mutta eteenpäin mennään.

    • Anonyymi

      Niin, ylipäätään henkilöllä ei ole velvollisuutta toimia niin, että toiminnasta voitaisiin tehdä päätelmiä hänen vakaumuksestaan (Alexandridis v. Kreikka 21.2.2008). Us-konnollista vakaumusta koskevat tiedot ovat henkilötietolain (523/1999) 11 §:n mu-kaan ns. arkaluonteisia tietoja. Tällaiset tiedot kuuluvat myös Euroopan neuvoston tietosuojasopimuksen mukaan erityisen suojan piiriin (L 35/1992; SopS 36/1992). Valtion on myös toimittava neutraalisti ja puolueettomasti suhteissaan eri uskonnol-lisiin yhdyskuntiin ja käyttäessään niitä koskevaa sääntelyvaltaa (esim. Metropolitan Church of Bessarabia ym. v. Moldova 13.12.2001).

    • Anonyymi

      Valitettavasti jätetään puolitiehen. Intressi hyvä, konkretia puuttuu.

    • Anonyymi

      Ei koske kirkkoa eikä uskontoa! Koska niin voin.

    • Anonyymi

      Pala palalta. Pieninä paloina maailmalta.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kunnat voivat ottaa tuon huomioon jo nyt. OPHn ohjeet antavat täyden mahdollisuuden. Kuntatoimijat - haloo!

      • Anonyymi

        Kuntavaaliehdokkaat - hohoi!? Kysytään heiltä. Useammaltakin. Kilpailutus.


    • Anonyymi

      Asiasta pitäisi alkaa mainita myös OPHn oppaassa.

      • Anonyymi

        OPH:n ohjetta uusitaan nyt. Tavoitteeksi tulee olla saada sitouttamaton toiminta.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Vallitsee epäluottamus, on luottamuspula näiltä osin.

    • Anonyymi

      Hyvä johdanto asiaan. Koulujen kannattaisi ottaa opiksi. Markkinointialustaksi kouluja ei pidä saada alistaa.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1816
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1593
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      51
      1542
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1478
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      11
      1263
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1142
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1123
    Aihe