Uskonnon ymmärtäminen

Jos uskontoa haluaa ymmärtää, kannattaa selvittää itselleen kaikki ne mekanismit mitä sen ympärille kuuluu.
On joukko tosiasioita, jotka vaikuttavat sen, että henkiö A uskoo niin ja niin. Mutta samat tekijät vaikuttavat sen, että henkilö B uskoo jotenkin toisin.
Tosiasiallisia tekijöitä ovat kulttuuriset tekijät. Niitä on pidettävä ympäristötekijöinä, ovathan ḱulttuurit paikallisia. Henkilökohtaiset mentaaliset tekijät ovat myös relevantteja, toiset ihmiset ovat uskonnollisesti suuntautuneita, toiset taas muiden tuulten heiteltävissä. Vanha kunnon kolmio on tässäkin näkyvissä, kuuluuhan olemuksemme kokonaisuuteen kehi, sielu ja henki..
Mitä kaikkia tekijöitä uskonnon ymmärtämiseen voidaankin ottaa mukaan, ne ovat kaikki mitä suurimmassa määrin maallisia. Laskuista on jätettävä pois sellaiset, kuin että jumala päätti luoda maan, että maa syntyi hanhen munasta, että ihminen luotiin, että ihminen syntyi jumalten keskinäisistä lemmenpuuhista jne.
Laskusita on jätettävä myös se, että jumalan ilmoitus, jonka muslimit väittävät tulleen heille suoraa jumalalta Muhamman välityksellä, ja juutalaiskristilliset taas jumalan ilmoituksena joka on tapahtunut "henkeyttämällä" määrätyt kirjoitustaitoiset henkilöt ottamaan se vastaan.
Myös se kristillinen näkemys jonka nimeen vannotaan, että Jeesus kristus, jumalan poika, on verellään lunastanut jokaisen joka häneen uskoo, sekä tämän jatkoselitys, että uskon em. "tosiasiaan" voi saada ainoastaan jumalalta itseltään. Näin he kuitenkin uskovat, väittävät ja pitäytyvät, sillä perusteella, että "olen sen itse kokenut" ja "sitä ei voi ymmätrtää joka ei ole itse kokenut".
Viimeksimainitustä omasta väittämästään välittämättä he silti kulkevat jopa maan ääriin nimenomaan ymmärryttämässä tätä omaa kokemustaan muilla.

Oikeassa he ovat vain yhdessä asiassa: Usko on todellakin henkilökohtainen asia, mutta kunkin omasta henkilökohtaisuudesta. Siten ainoa lähetystyö jota voi todella tehdä, on henkilökohtaisen ilmaisukyvyn edistäminen ja tunnetuksitekeminen ja muiden avustaminen ko. taidossa. Hengentyössä, sisäisessä järjestyksen luomisessa, ovat aina menestyneet parhaiten ne, jotka ovat oppineet ilmaisemaan oman uskonsa. Siihen kuuluu paljon rojun raivaaminen sisimmästään, ja kyky olla vetämättä tilalle uutta rojua, vaan sensijaan tutustua juuri siihen omaan itseensä joka roinan alta paljastuu.

Se joka ymmärtää oman uskonsa, ymmärtää kyllä sitten muidenkin, eikä halua rankaista toista toisin uskomisesta. Lopulta yhteisymmärrys voittaa, ja uskontovaihe ihmisen historiassa jää taakse.

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hieno kirjoitus. Vähän tuossa loppuvaiheessa jännitin, että mihin tuo kirjoitus päättyy mutta sillähän oli ihan onnellinen loppu. Siis siinä tapauksessa, että jos aloittaja tarkoitti uskontovaiheen taaksejäämisellä sitä ,että maailma muuttuu ateistiseksi.

    • Se on tarkoitettu esipuheeksi (tai loppukaneetiksi) alaa käsittelevään laajempaan juttuun.

      Sen päätesi (johon siis tähtään) tulee olemaan, että mainitsemasi asia on jäänyt tykkänään pois agendalta, syynä oma merkityksettömyytensä.
      Nytkään nimittäin usko jumalaan (teismi) ei ole mikään ongelma; se on jokaisen ihmisen sisäinen asia, josta ei ole tarpeen edes vaihtaa mielipiteitä. Ongelma tuleekin siitä, kun asiaa perustellaan ihan naurettavin argumentein, nimittäin vanhojen kirjoitusten avulla.
      Olen tehnyt itselleni siitä asiasta havaintovälineen: narukerän, jossa on xx metriä naruja. Siihen olen tehnyt solmun 20 cm:n päähän, joka kuvaa aikaa Jeeusksen päivistä lähtien, siis paria tuhatta vuotta.
      Siitä taas 7 cm päähän toisen solmun, joka ampuu suunnilleen ns. Israelin pakkosiirtolaisuuden aikoihin, jonka aikana todistetusti koko Vanhanatestamenttina tunnettu teos kirjoitettiin.
      Jeesukselle kristukselle tämä edusti jumalan sanaa. Kuten sitten Jeesuksen kristuksen sanojen edellämaintun on määrä edustaa meille.
      Koko narukerästä on nyt merkitty solmuilla 27 vm pitkä pätkä. Sen kuvaama aika vodaan jollakin tavalla mieltää jonkinlaiseksi kronikaksi, kun taas toisesta solmusta aina narun toiseen päähän on täytynyt kirjoitusvaiheessa olla kuulopuhetta, toisisn sanoen vanhaa tarustoa.
      Tähän tulokseen ovat tulleet kaikki vakavasti otettavat tutkijatkin arkeologian todistusten perusteella.
      Teologi Eero Junkkaala totesikin, että koko israelilaisten historia on jouduttu kirjoittamaan uusiksi suunnilleen 10 vuoden välein viiskytluvulta lähtien.
      Ja senhän ymmärtää, että ei kirjoitettua historiaa ole voinut olla ennen kirjoitustaidon keksimistä :)
      Jumalat olivatkin ensin kivisiä muistomerkkejä erämaassa, sitten patsaita, ja lopulta kirjoituksia (joilla oli edeltäjiinsä nähden se etu, että niissä jumalat ikäänkuin todella puhuivat).
      Yritän selittää, että nykyuskonnossa ei yritetäkään todistaa mitään jumalan olemassaoloa, vaan sen funktio on todistaa, että kirjoitukset ovat jumalan sanaa.
      Tähän saumaan kantsii itsensä ateistiksi mieltävänkin iskeä!
      Mutta on huomioitava, että uskonto on syntynyt muodostamaan siltoja tiedoissamme ja käsityskyvyssämme olevien ammottavien aukkojen ylitse, ja niitä piisaa kyllä senkin jälkeen kun uskonto on pantu pois viralta. Mitäs sitten tehdään?
      Kiitos fanipostista, se nostaa kirjoituksen aina hetkeksi keulille :)

    • Anonyymi

      Teosofit sanovat että "usko on järjen uinailua eikä sen valvontaa" Hyvin viisaasti sanottu.

    • Anonyymi

      Aloittajan ajattelutapa on teologinen.

      Lähtökohtaisesti myös sellainen jota jokainen joutuu pohtimaan uskontonsa pohjaksi tai päätyessään tiettyyn ajatuskantaan olkoon se sitten lopulta vaikkakin ateistinen.

      Pohdintana poraava ja jopa uskonnon vapauden kannalta hyvä,sillä juuri siitä syystä tuo vapaus pitä kaikille taata. On kysymys näkemyksetä ,tunteista ja jopa kokemuksista joita ei voida järjellä selittää.Toisille ei edes kirkko tai uskontokunta ole selviö ,sillä he kokevat uskon olevan siellä missä he ovat ei rajkennuksissa tai lahkoissa ,joten peruskysymys on myös jokaisen sielussa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1592
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1349
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1192
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      118
      1169
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      42
      1033
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      67
      818
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      805
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      89
      686
    9. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      184
      683
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      634
    Aihe