Tietoisuus ja elämä

Anonyymi

Kristillisen ihmiskuvan arviointia (jatkuu)

Jos ihmisessä on aineeton henki tai sielu, niin se elää eri elämää kuin elävä ruumis ja aivot, jotka tekevät ihmisestä tietoisen olennon. Käytän ihmisen aineettoman tietoisuuden asuinsijasta termiä henki, mutta jotkut puhuvat mieluummin sielusta. Näillä ei ole käytännössä paljon eroa, mutta käsittelen sitä asiaa seuraavaksi.

Aivot eivät tiedä sitä, mitä henki tietää. Henki tietää kuitenkin sen, mitä ruumiille tapahtuu ja mitä aivot ajattelevat. Nämä ovat kaksi erillistä ihmisen osaa, mutta kytketyt toisiinsa. Henki asuu ruumiissa, josta se voi myös lähteä pois ja jatkaa elämää ruumiin ulkopuolella. Aivojen tietoisuus sammuu, mutta hengen elämä jatkuu ruumiin kuolemassa.

Ihminen voidaan jakaa tämän arvioinnin mukaan kolmeen osaan, joista muodostuu yhteen liitettynä yksi kokonainen ihminen. Henki ei ole yksin ihminen, sielu ja ruumis ilman henkeä eivät ole ihminen. Siitä miten, missä ja milloin ihmisen uskotaan muodostuvan yhdeksi kokonaisuudeksi ei käsitellä tässä. (sikiäminen, alkionkehitys ja syntyminen) Siitä aiheesta on olemassa monia näkemyksiä varhaisista kirkkoisistä lähtien ja juutalaisuudessa jo sitä ennen.

Ruumis on ihmisen ulkokuori: biologinen kone, jossa henki asuu. Jotkut kristityt pitävät sielua aineettomana kuten henkeä, mutta se ei ole järkevä oletus edes Raamatun mukaan. Tässä referaatissa esitetään sielu ihmisen fyysiseen olemukseen kuuluvana tietoisuutena. Se perustuu aivojen toimintaan terveessä ruumiissa. Kun ruumis kuolee niin sielukin kuolee ja tietoisuus sammuu.

Ihmisen tietoisuus on jaettu täten kahteen paikkaan yleisen kristillisen ajattelun mukaan. Maallikot eivät ole tulleet tätä ajatelleeksi, mutta teologit ovat pohtineet tätä asiaa keskenään. Heidän joukossaan on näkemys, että henki on se osa ihmistä, joka elää ikuisesti, mutta ruumis ja sielu kuolevat: ne katoavat.

Jotta ruumiin ylösnousemuksessa olisi järkeä, on arveltu että ihmisen henki (jotkut puhuvat sielusta) elää ikuisesti vain asuessaan ruumiissa, joka on Paavalin kuvailema taivaallinen ja hengellinen ruumis. (Pawson vrt. 1Kor 15:13ss.) Se millainen tämä ruumis voisi olla, jää tässä käsittelemättä. Sellaisen pohdinta on yhtä turhaa kuin miettiä, millaisia kummitukset tai enkelit ovat.

Ihmisen tietoisuuden taso vaihtelee elämän eri vaiheissa ja riippuen siitä, nukkuuko vai valvooko hän ja onko hän tajuissaan. Vauva toimii vaistojen varassa eikä ymmärrä ympäristöään järkevän aikuisen tavalla. Vanhus voi kärsiä muistisairauksista ja tietoisuuden taso laskee ennen kuolemaa monilla ihmisillä sairauden vuoksi. Tästä huolimatta kristityt uskovat hengen olevan jatkuvasti järjissään ja tietävän asioita, joita hiipuva sielu ei enää tunne.

Tietoisuuden jakaantuminen kahtia sielullisen ruumiin ja hengen osalle on järjetön oppi. Se selittää toisaalta sen, miksi ihminen ei tiedosta nukkumisen ja tajuttomuuden ajan tapahtumia ja ympäristöä. Jos tietoisuus on jaettu kahtia, niin se tarkoittaa sitä että ihminen ei ole yksi vaan kaksi persoonaa! Tämä väite on kumottu sanomalla että henki toimii konkordanssissa sielullisen ruumiin kanssa. Myös henki nukkuu ja on tajuton, kun ihminen nukkuu ja aivot eivät tuota tietoista kuvaa mielelle.

Tämäkin ajatus on absurdi. Se todistaa käytännössä sen että mitään aineetonta ja tietoista henkeä ei ole olemassakaan. Jos hengellä ja fyysisellä tietoisuudella ei ole mitään eroa, niin ne ovat yksi ja sama asia. Ihminen on tietoinen olento vain ruumiilisesti terveenä ja elävänä olentona. Tähän faktaan unitaarit, adventistit ja Jehovan todistajat perustavat opetuksensa. Se ei silti poista monia seikkoja, jotka tekevät siitä ja ruumiin ylösnousemuksesta mielettömän opin.

14

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Raamatussa henki ja sielu ovat käytännössä sama asia. Tästä johtuen myös kristityt käyttävät näitä sanoja samassa merkityksessä.

    • Anonyymi

      Raamattu ei opeta mitään sielun kuolemattomuusoppia. Pawson on väärässä (tai oli, koska on jo kuollut). Oppi sielun luontaisesta kuolemattomuudesta on suoraan luopumuksen tulos ja lainattu pakanuudesta. Vaikka miljoonat kristityt siihen uskovat, se on puhdas valhe.

    • Anonyymi

      Oppi ylösnousemuksesta on yksi Raamatun pelastusopin keskeisiä piirteitä ja faktuaalinen tosiasia. Jumala herättää kuolleet ja sillä siisti.

      • Anonyymi

        Tosin kuolleet ”heräävät” ilman Jumalaakin. Tuonpuoleisessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tosin kuolleet ”heräävät” ilman Jumalaakin. Tuonpuoleisessa.

        Minkä puoleisessa? Vasemman?


    • Anonyymi

      Jos ihmisessä on aineeton henki tai sielu, niin se on täysin riippuvainen aivoista, hermoradoista ja elävästä ruumiista toimivine aisteineen.

      Se ei tiedosta itseään ja ympäristöään, ei osaa ajatella, puhua tai tehdä mitään. Se ei tunne, tahdo tai muista mitään. Se on siis täysin merkityksetön ja siten myös olematon niin kuin Jumala ja jumalat. Ne ovat olemassa vain ihmisten mielissä ja epätosissa jumaltaruissa.

      • Anonyymi

        Ihminen on tietoinen olento vain ruumiilisesti terveenä ja elävänä riittävän pitkälle kehittyneenä olentona. Tsygootti ja alkeisrakkula ja kehityksen alussa oleva sikiö ei ole itseään ja ympäristöään tiedostava olento. Ihmisessä ei ole aineetonta henkeä tai sielua, joka jatkaa elämää ruumiin kuoleman jälkeen.

        Tajuton tai koomassa oleva ihminen ei tiedosta itseään ja ympäristöään. Kuollut ei tiedä mitään, ei ajattele mitään, ei sano mitään, ei tunne mitään, ei muista mitään, ei tahdo mitään, ei tee mitään ja on lakannut olemasta tietoinen olento. Kokemukset tätä vastaan voidaan selittää luonnollisista syistä johtuviksi.

        Tämä on hyvin perusteltu ja totta parhaan saatavilla olevan tiedon perusteella. Ihmisen tietoisuus on riippuvaista toimivista aivoista, hermoradoista ja aisteista. Mitään aineetonta henkeä tai sielua ei ihmisen ruumiin sisällä asu, vaikka tämä on kristittyjen näkemys asiasta.

        Jotkut kristityt hyväksyvät tämän näkemyksen ihmisen tietoisuudesta ja uskovat ihmisen olevan hengestä, sielusta ja ruumiista muodostuva kokonaisuus kreikkalaisen filosofian tavoin. Tämä on tietysti väärä käsitys siitä, mitä ihminen on, ellei henkeä ja sielua selitetä materiasta johtuvan tietoisuuden osiksi . Miksi näin pitäisi tehdä? Ainoa syy siihen on uskonnollinen. Tahdotaan pitää kiinni Raamatun ihmiskuvasta edes etäisesti, vaikka sen ilmeisiä virheitä ei sisällytettäisi opetukseen.

        Nämä vähemmistönä olevat kristityt uskovat ruumiin ylösnousemukseen. He uskovat saavansa uuden ruumiin, joka ei sairasta ja elää ikuisesti. Jumala suojelee heitä onnettomuuksilta ja kaikelta vahingolta niin että he eivät kärsi tuskaa, kipua tai vaivaa. Kukaan ei tee pahaa eikä vahingoita muita ihmisiä. Sukupuolielämää ei ole. Kaikki ovat onnellisia ja elävät sulassa sovussa keskenään ja Jumala on heidän keskellään: asuu henkenä symbioosissa heidän ruumiissaan.

        Näin ajattelevat eivät usko ikuiseen piinahelvettiin. He uskovat että heidän omaiset ja läheiset ihmiset ovat kadonneet ja lakanneet olemasta. Kuolema ja olemisen lakkaaminen (kadotus, tuho ja hävitys) on heille iankaikkinen rangaistus ja se on ikuisen elämän vastakohta. Tähän uskoon liittyy usein näkemys siitä, että kadotukseen joutuvat herätetään tuomiolle. Heidät tuomitaan tekojen mukaan määräaikaiseen vankeuteen ja kärsimykseen, joka on suhteutettu heidän tekojensa pahuuteen, määrään ja kestoon. Näin jokainen tulee tuomituksi oikeuden mukaan ja oikeamielisesti.

        Tämäkin uskomus voidaan kumota ja pitää sitä muun kristillisyyden ohella täytenä humpuukina ja hölynpöynä, sängyn alla olevaa mörköä pelkäävän lapsen tasolle jääneen ihmisen typeränä taikauskona. Saamme tähän varmasti hyvät perustelut ja argumentit jatkossa: nyt en jaksa enempää kirjoittaa ja muut saavat jatkaa uskon takana olevien typerien argumenttien murskaamista rationaalisella ja tieteelliseen tietoon sekä logiikkaan perustuvalla tavalla. Pekkä maalaisjärki ja keskitasoakin pienempi älykkyys riittää tämän asian ymmärtämiseen.

        Lisäksi voidaan pohtia ihmisten pyrkimystä elää ikuisesti: onko ikuinen elämä mielekästä vai ei? Muodostuisiko se lopulta helvetiksi siinäkin tapauksessa, että Jumalaa ja Jeesusta ei olisi olemassa?

        Monet ihmiset ovat antaneet syväjäädyttää ruumiinsa tai päänsä siinä toivossa että tiede kehittyy ja heidät herätetään henkiin. Vaikka tällä tavalla ei saavuteta ikuista elämää, niin monet tahtovat elää paljon kauemmin kuin nyt on mahdollista. He toivovat tervettä ja nuoren ihmisen kehon tavoin toimivaa ruumista ja aivoja, joita muistisairaudet tai vanhuuden höperyys ei vaivaa. Onko tässä pyrkimyksessä ja toivossa mitään mieltä? Se on kuitenkin realistinen, toisin kuin taikauskoiset uskovien hullut puheet.

        Jos tiede kehittyy lisää, niin ihminen voi periaatteessa elää loputtomiin. Löydetään ratkaisu auringon ja tähtien sammumisesta ja universumin laajenemisesta johtuvaan elämän päättymiseen (universumista tulee äärettömän kylmä ja elämälle kelvoton paikka). Ihminen kehittyy täydellisen hyväksi ja voittaa kuoleman tieteen avulla. Lapsia ei enää tehdä, ellei joku tahdo kuolla ja niin vapautuu tilaa uudelle elämälle. Ikuinen elämä olisi vapaaehtoista, ei pakollista. Jumalaa ei olisi olemassa ja uskonnot olisivat kadonneet.

        Mitä mieltä olette näistä ajatuksista? Sen mitä olematon Jumala ei voi tehdä, se on mahdollista saavuttaa ihmisen äkykkyyden ja kykyjen ansiosta. Kuulostaako hyvältä? Kenenkään ei olisi pakko kyllästyä kuoliaaksi ikuisuudessa sen vuoksi että ei keksi mielekästä tekemistä tai uutta ajateltavaa ja tutkimuksen kohdetta. Lystiä saisi pitää ja ilojuomaa nauttia, pössytelläkin. Jokainen saisi riittävän paljon ja usein laatuseksiä halujen ja suuntautumisen mukaan, jota voidaan vaihtaa kulloisenkin tarpeen mukaan.

        Tämä loppu on kirjoitettu ateisteista varten.


    • Anonyymi

      Nykysuomenkielellä sielu ei ole sama kuin henki. Ei ihme, ettei kukaan ymmärrä mistä puhutaan. Sielu on suurinpiirtein sama kuin mieli.

      Pitäisi unohtaa nämä vanhan suomen sanat, joita ei nykyaikana ymmärrä kukaan.

    • Anonyymi

      Ikuisen elämän vastakohta on iankaikkinen rangaistus. Siitä on pääasiassa kaksi tulkintaa:

      1. Kuolema on rangaistuksena ikuinen, mutta sitä edeltävä kärsimys päättyy aikanaan.

      2. Kärsimys ei pääty koskaan.

      Miten on mahdollista että ihminen kärsii kuoleman jälkeen, kun hänen ruumiinsa ei tunne enää kipua ja aivokuollut ei tiedä mitään?

      Tästä on ainakin kaksi teoriaa:

      1. Ylösnousemuksen jälkeen ruumis ei kulu palaessa ja aistii tulessa kipua loputtomasti.

      2. Tuli on kuvaannollinen, ei todellinen.

      Molemmat edellyttävät ruumiin ylösnousemusta.

      Ensimmäinen teoria on aivan erityisen sadistinen. Katoliset isät perustelivat tuomittujen ylösnousemusta sillä, että ihminen kokee suurempaa tuskaa fyysisenä olentona kuin henkenä.

      Toinen teoria on vähemmän sadistinen. Jotkut eivät usko ruumiin ylösnousemukseen ja pitävät kärsimystä ihmisen hengen kokemana tuskana, kun syytösten ääni ei lakkaa ja muisto tehdyistä pahoista teoista kalvaa sielua.

      Ruumiin ylösnousemukseen uskovat voivat myös pitää tulta vertauskuvana. Helvetin madot kuvaavat sielun tuskaa synneistä, joita ei ole saatu anteeksi. Kun tuomittu on kärsinyt määrämittaisen rangaistuksen suhteutettuna tekoihin, niin hän kuolee toisen kerran ja lakkaa olemasta.

      Pahimpia ovat ne ihmiset jotka uskovat rangaistuksen olevan päättymätön. Jos oma oikeustaju ei tuomitse ikuista piinaa kohtuuttoman kovana rangaistuksena, niin sellainen ihminen on äärettömän paha, vaikka hänellä ei olisi näkyviä paheita ja hänen ulkokuorensa olisi hurskas.

      Nämä ovat kristittyjen uskovien näkemyksiä kuoleman jälkeen tulevasta tuomiosta ja ikuisesta elämästä. Kaikki eivät usko ruumiin ylösnousemukseen, mutta siinä on Uuden testamentin mukaan iankaikkisen elämän toivo. Se mahdollistaa myös sen että kukaan ei välty tuomiolta.

      Kaikki pahaa tehneet ihmiset eivät kärsi rangaistusta tämän elämän aikana. Yksi syy tuonpuoleiseen uskomiseen on oikeuden toteutumisen toivo ja kostonhalu. Toinen on kuoleman pelko ja halu elää ikuisesti. Uskonnoton ja ateisti ei välttämättä pelkää kuolemaa. Olemisen lakkaaminen on monille lohdullinen ja toivoa herättävä ajatus

      • Anonyymi

        ja lässyn lässyn.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ja lässyn lässyn.

        Raamatun Jumala on paha ja niin ovat myös Jeesus, profeetat ja apostolit, koska pitivät VT:n Jahvea hyvänä luojana ja kaikkivaltiaana Jumalana.


    • Anonyymi

      Kannattaa ottaa tarkka selvitys mukaan ikuisuuden matkalle.
      Tästä selviää matkasi päämäärä:
      https://youtu.be/Kl4FWxFt21U

      Adventistiystäville todella tärkeä sanoma.

    • Anonyymi

      Voimme nähdä ihmisen sielun kehityksen kautta ihmisen lyriikoissa. Tässä Eurocrackin OLENIIKUOLET biisistä Khidin verse.

      Ei aistii, ei kuolemaa
      Kun mun sälekaihtimetkin nuorentaa
      Ikuisen ittensä lähde
      Jäälähde
      Hengityslaitteilla sisustettu sielu
      Toiveet on tukossa, kolikko ja nielu
      Ja koko maailma on olemas
      Jos joku on mukana kokemas
      Puno ympyräks nyöri ja sulka
      Et vitussa sieppaa mun unta
      Kuka odottaa tarinoita todeksi
      Ku on vaa täällä käymäs ja palaa horisontiksi

      Voimme tunnustella että Khid on perillä asioista, aistit = elämä, itse = ikuinen lähde, asia on olemassa = jos joku on kokemassa, ja lopuksi me kaikki ollaan vaan käymässä täällä ja palataan "horisontiksi", joka on sikäli taiteellinen sana mutta varsin totta.

      Seuraavaksi Julma-Henrin lyriikoita.

      Mun kroppa on mun kiesi, ikkunoita aistit
      Äly on kuski, takapenkil meitsi
      Eli tietosuus fiilistelee, taustalla kaikkee hiljaa katselee
      Se ei oo basso mikä tärinän tekee, helevetin monivärisee hetkeen
      Ku takakontista piilosta huutaa alitajunta
      Se ehdottelee kommentoi, ei välillä alykää ymmärrä noit
      Turinoi, törinöi, epämääräsii örinöi
      Ja toises etupenkis määräilee, istuu vöis
      Siihen on tunkenu ego, nyt se yrittää kuskille kertoo
      Ketä me ollaa, mistä me tullaa, mitä me halutaa, mitä ne huutaa
      Yrittää saada itsensä uskomaan jähmettymään ja takertumaan
      Muistista sen jutut kumpuaa, turpa kiinni koko porukka

      Eli varsin yksinkertaista lyriikkaa, helpottaa irtaantua egosta kun ymmärtää mistä Henri puhuu.

      Noh hypätään nyt nextille levelille niinkuin sanotaan.

      Olpekkalevin Poluton Maa feat. Paleface, varsin kova biisi.

      Luovutin siin vaiheessa ku tajusin et
      Sanat johtaa harhaan, sanat johtaa harhaan
      Lopetin siin vaiheessa ku tajusin et
      Totuus se mua karttaa, totuus se mua karttaa

      Niin kauan kun mä yritän
      Löytää sen
      Niin kauan kun mä yritän
      Löydä en

      Me puhutaan, me puhutaan
      Mut ei ymmärretä sanaakaan totuutta

      Koska totuus on poluton maa, poluton maa, poluton maa

      Mä olin räjähtäny neutroneiks, tulin kokoomaa itteni uudestaan
      Olin eksyny tajunnan taakse, törmänny johonki suurempaan
      Mä olin palannu pimeydest, noussu polttohaudattuna kuolleista
      Epävireydest, epäinhimillisistä kuoseista

      Mä löysin avaimen, mun sisällä on solmu, mä avaan sen
      Hah
      Tien salaisen, mun edes on polku, mä palaa e
      Enää takaisin, sille polulle jolla mä pragailin
      Epätasasen, polun lanasin, pimeyden soihdulla valaisin

      Mä oon kiertäny, kengät on hiertäny, viettäny tiettömän taipaleen
      Mä oon sietäny, vielä yks kierros, sen kiertäny jäämättä paikalleen
      Mä oon siellä ny, kieltäny vaikken oo tietäny mihin mä aina meen
      Mä oon kiivenny sukkulaan sisään ja ampunu itteni taivaaseen

      Äidin kohdust on koruton matka, yritän jaksaa polutont maat
      On lohtu et joku on vastas, totuus on et tää on loputonta
      Tää polku on raskas, tolkuton matka, joku meist osuman saa
      Mut kysymys kuuluu jaksanko pystynkö näkemään totuuden taa

      Totuus on poluton maa x10

      Taas kerran hyvä veto ja voimme olla varmoja että tämä on aivan totta, en näe tässä mitä pitäisi selittää koska ei varsin ole mitään ns. kaksoiskäsityksiä.

      Kolmanneksi tulee legendaarinen T-800 - DJ Kridlokk

      [Verse 1]
      Kridlokk T-kasisatanen
      Mutsi, patentoinu kasareit
      Ainoo mil ehkästä veivit
      Korjaa mut jeesusteipil
      Kloonaa mut ennen kun mä liiraan
      Tuuttiksen aivot leikkaa liimaa
      Maailma ku suttunen suihkuverho
      404 error

      Huonosti sensuroitu pahat tavat
      Kaikki paitsi kirosanat
      Edelleen paidassa Dipset
      Fuck a tekoäly, tee itse
      Tuhoutumaton, titaanikuontalo
      Luotiliivit duunattu puhelinluettelost
      Palasin, ajas takasin FedExil
      Varmistamaa et UG Solon tekisin

      Pölyy mun pääl, vinossa pää
      Viimene kapistus tääl
      Himaton gubbe kun loppuu leikki
      Mun Filat on bubble ja Fubu feikkii
      Elämä ku kiusallinen hetki
      Välis syntymän ja kuoleman
      Hoidan sen mielummin huomenna
      Mitä vaan kävi
      Kaheksangiganen aivo
      Litsarit menee must läpi

      [Verse 2]
      Ei muuta
      Kridlokk on analogi-malli, Genesis kulta
      Waretettu identiteetti MiniDiscil
      Punanen pupilli blehat rikki
      Passikuva, mahoton lärvi
      Ku jo ekal levyl naamanmuuntaja kärähti
      Onneks mukana irtonaama
      Kaiken näköst paskaa
      Tom Cruisee lainaan

      KC/MD, oletuskone
      IDDQD MegaZones
      Voitto kusettamal, todellaki
      Fuck a RoboCop, Murphyn laki
      Stöö on tietäjä, lukee lehtii
      Ja käyttää Paperi-T:n internettii
      Ja se sano aina kun ulos lähet
      Lataa pumppari yhel kädel

      [Outro]
      Mist mä tuun, sataa kivii
      Ja sotii sapiens vastaan Wi-Fii
      Varaosii ei maan päällä
      Joten sori en voi jäädä
      Ydinsodan univelat kutsuu
      Joten sori mut saisko nukkuu
      Tuun kyl takasi, saletti lupaan
      Mut nyt, salli mun sulaa

      Päätän tämän tähän tällä lyyrisellä mystiikalla, jossa on ripaus totuutta. Totuuden etsijät saa etsiä itse, kuten aiemmin todettiin, sanat johtaa harhaan. Eli seuraa tunnetta ja vatsa sisään kun tulee tiukka hetki. Onnea.


      https://www.youtube.com/watch?v=GHiqzruxqs0 - Oleniikuolet
      https://www.youtube.com/watch?v=M4CaydWDN58 - Poluton maa
      https://www.youtube.com/watch?v=iv9Vt8qbLOg - T-800

    • Anonyymi

      Ei oikein kolahda sun kirjoitus.
      Sinulla on tietoisuus kehossasi,oli aivot tai ei.
      Sinun keho kuolee,mutta tietoistuusesi jatkaa matkaa.
      Keho kuolee,mutta sinä et itse kuole.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1826
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      46
      1608
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1554
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1497
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1485
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1395
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1153
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe