Kenttäpiispan asemasta

Kenttäpiispan asemasta on noussut kirkon sisällä taas keskustelua. Minustakin on vähän jännää jos kirkko vapaaehtoisesti irrottaa yhden köyden sen ja valtion väliltä.

https://www.kotimaa24.fi/artikkeli/aloite-on-loukkaus-kirkkoa-ja-puolustusvoimia-kohtaan-kenttapiispan-asema-nousi-taas-huomion-kohteeksi/

29

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Puolustusvoimain henkinen huolto, varusmiesten ja ammattisotilaiden psykososiaalinen tuki nojaa aivan liikaa pappeihin, hengellisen työn ekspertteihin, eikä uskonnollisesti sitoutumattomaan ammatilliseen osaamiseen.

      • Ymmärrän kyllä sen, että todellisessa sodassa uskosta yliluonnolliseen toimijaan voi olla joillekin apua mielettömän tilanteen henkisessä kestämisessä. Ei taistelussa oikein ole paikkaa eikä aikaa rauhalliselle terapialle, mutta Jumalalle voi hyvinkin olla. Hätä harvemmin lukee lakia.


      • Anonyymi
        RepeRuutikallo kirjoitti:

        Ymmärrän kyllä sen, että todellisessa sodassa uskosta yliluonnolliseen toimijaan voi olla joillekin apua mielettömän tilanteen henkisessä kestämisessä. Ei taistelussa oikein ole paikkaa eikä aikaa rauhalliselle terapialle, mutta Jumalalle voi hyvinkin olla. Hätä harvemmin lukee lakia.

        Yliluonnolliseen jumalaan uskova sotilas voi miettiä ihmeissään, miksei jumala lopeta tätä sotaa.


    • Anonyymi

      Kirkko on tuuliajolla, hyysää mm. muslimia. "Perussuomalaisten puheenjohtajan mielestä Suomen luterilainen kirkko on rappiotilassa. Se muistuttaa hänestä keskustapuoluetta" googlaa
      kirkko uskonto halla

      • Anonyymi

        Entä mitä mieltä itse olet kirkon tilanteesta ja siitä mikä sen pitäisi olla?


    • Anonyymi

      Lapsesta ateistina ymmärrän mystikoita vanhempana paremmin ja tämä johtuu opiskelusta, vihjeeksi annan vapareille Rooman ja Toscanan hyväksi kohteeksi kristinuskoon tutustumiseksi

      Daniel Jusleniuksen elämän panisin pappikoulukseen pakolliseksi kurssiksi

      ""Länsimainen ihminen, jolla on takanaan kaksituhatta vuotta vanha kristillinen kulttuuri, ei välttämättä ymmärrä, että suuri osa niistä perusarvoista, jotka hän jakaa, on osa tätä kulttuurista perintöä. Ne eivät tule tyhjästä, Halla-aho sanoo. – Ja että niitä ei välttämättä jaeta tämän kulttuuripiirin ulkopuolella. Maailma on täynnä ihmisiä, jotka ovat täysin eri mieltä esimerkiksi niistä arvoista, jotka on kiteytetty kymmeneen käskyyn. Halla-aho ajattelee, että kristinusko on rakentunut niin tiiviisti osaksi länsimaista kulttuuria, että sitä ei voi irrottaa ilman, että jotain tärkeää menee rikki""

      • Anonyymi

        Kyllä ne arvot pysyisi yhteiskunnassa ilman että kirkon asemaa pönkitetään julkisen vallan toimesta. Ja tietenkin yhteiskunta ja kulttuuri ovat historian saatossa rakentuneita ja koko ajan muuttuvia. Vaikka kristinuskoa ei kouluissa opetettaisi koko peruskoulun ajan, eivät yhteiskunnan arvot siitä romuttuisi. Kymmenen käskyn kohottaminen jonkinlaiseen myyttiseen ylivertaiseen asemaan on aika käsittämätöntä, ne ovat vain osa vanhan testamentin julmia ja enimmäkseen ajastaan jääneitä lakeja, joista kristityt tykkäävät poimia kulloinkin tarpeisiinsa sopivat, asiaa sen kummemin perustelematta. Lisäksi, monet kristinuskon ohjeista ovat pitkälti yhteisiä muidenkin katsomusten ja filosofioiden (ja myös uskontojen kanssa).
        Etenkin eroa islamiin halutaan korostaa, mutta samalla unohdetaan, että Raamattu on islamissakin tunnustettu osa pyhiä kirjoituksia, ml ne 10 käskyä. Samoin unohtuu, että kristityt ottavat miellään etäisyyttä vanhan testamentin käskyihin ja lakeihin ja vetoavat uuden testamentin kumoavan ne. Jollain loogisella kuperkeikalla 10 käskyä irrotetaan sitten kuitenkin taas erilleen.


    • Anonyymi

      Tällaista tuputusvirkaa ei tietenkään pitäisi olla 2020-luvun Suomessa. Kirkollinen henkilö propagoi yhtä uskontoa pakollisessa kansalaispalvelussa. Käsittämätöntä!

      Koska henkinen kapasiteetti on tärkeä sodassakin, voisi tilalle nimittää kenttäfilosofin. Hän johtaisi puolustuvoimien psykologista kestävyyttä ja apunaan olisi kenttäpsykologeja. Filosofi kuuluisi kenraalikuntaan ja psykologit olisivat sotilasarvoltaan luutnantteja.

    • Anonyymi

      Kyseisen aloitteen otsikoidaan olevan loukkaus.... toki käsittelyä jatketaan.
      Muistan vuosia sitten nähneeni erään puolueen ilmoituksen jolla haettiin ehdokkaita seurakuntavaaleihin. Ilmoituksessa selkeästi sanottiin, ettei ole kyse uskosta vaan halutaan oman puolueen edustajia kirkon päättäviin elimiin. Seurakunnan jäsen täytyy olla, mutta lopun päättävät äänestäjät. Mihinkään puolueeseen kuuluminen ei tietenkään tarkoita, ettei voisi olla myös uskoa. KIrkon päättävissä elimissä on hyvin erilaisia näkemyksiä edustavia jäseniä.

      Ainakin Hanna Mithiku näyttää hyvin saavan äänensä kuuluville, vaikka kokee joutuvansa "nöyrästi pyytämään oikeutta saada tulla kuulluksi".
      Ottamatta lainkaan kantaa avioliitto asiaan, totean vain että edes piispat joita ei hyvin paljon ole, eivät ole mikään samalla tavoin ajattelevien joukko.

      "Kirkolliskokous antoi vuonna 2018 piispoille tehtäväksi ”edistää kunnioittavaa keskustelua ja selvittää vaihtoehtoja avioliittokäsityksestä vallitsevan erimielisyyden ratkaisemiseksi”. Piispat keskustelivat aiheesta kaksi vuotta, mutta eivät päässeet yksimielisyyteen."
      https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/-saako-kirkossa-opettaa-etta-minun-rakkauteni-on-synti-ja-jumalan-luomistyota-rikkova-voima-kysyi-edustaja-hanna-mithiku-nain-kirkolliskokouksessa-kes#b67358be

      Asiasta toiseen, puolustusvoimilla on melko mittava terveydenhuollon ammattilaisten arsenaali ja terveydenhuolto. Onko henkinen huolto oikeasti pappien varassa vai närästääkö se että puolustusvoimissa on pappejakin?
      https://puolustusvoimat.fi/terveydenhuolto

    • Anonyymi

      Kirkolla on melko paljon kaikenlaisia jakoja. Usein kirkon enemmistö kannattaa kansan vähemmistön mielipidettä. Tai kirkolliskokousten vähemmistö kannattaa kansan enemmistön kantaa. Parasta erota kirkosta.

    • Anonyymi

      Kenttäpiispa ei ole kuitenkaan "oikea piispa".

      • Anonyymi

        Se on loogista, koska "jumala" ei ole oikeasti jumala.


    • Anonyymi

      Kirkon mielestä kenttäpiispa ei ole mikään "oikea piispa".

    • Anonyymi

      Kenttäpiiska roikkuu epätoivoisen sinnikkäästi vallassaan. Että kyllä sotilaspapit hoitavat kaikkien henkisen huollon, eikä tee heikkoakaan ateistienkaan osalta.

    • Anonyymi

      Kenttäpiispa ei ole kuitenkaan "oikea piispa" kirkon oman hierarkian mukaan.

    • Anonyymi

      Rohkeasti Jaakko Heinimäki Helsingissä otti kenttäpiispan aseman kriittisen huomion kohteeksi. Samoin sotilasvalan/sotilasvakuutuksen yhdistämisen.

    • Anonyymi

      Pappisvetoinen henkinen tuki varusmiehille toimii hiton huonosti. Vaihtoon. Ammattilaisia tilalle.

      • Anonyymi

        Tähän voi yhtyä sana sanalta. Tässähän on ihan turvallisuudestakin kysymys.


    • Anonyymi

      Kirkolliskokouksessa jälleen väittelyä ja kädenvääntöä. Siis elokuussa 2021. Tulos?

      • No ei oikeastaan mikään. Ehdotuskin oli ainoastaan se, että teetetään selvitys kenttäpiispan aseman teologisista perusteista. Ja sekin ehdotus äänestettiin nurin.

        Onhan tuo vähän epäjohdonmukainen kirkon sisällä, mutta toisaalta luomalla sidoksen valtioon se on minusta selvästi kirkon etu.


      • Anonyymi
        jori.mantysalo kirjoitti:

        No ei oikeastaan mikään. Ehdotuskin oli ainoastaan se, että teetetään selvitys kenttäpiispan aseman teologisista perusteista. Ja sekin ehdotus äänestettiin nurin.

        Onhan tuo vähän epäjohdonmukainen kirkon sisällä, mutta toisaalta luomalla sidoksen valtioon se on minusta selvästi kirkon etu.

        No, onhan nollatuloskin tulos. Oliko määräenemmistöaia?


    • Anonyymi

      Armeijan henkisen tuen ei pidä nojata papistoon.

    • Anonyymi

      Ärsyttävä tyyppi, ärsyttävä pozitio, piispojen mielestä.

      • Anonyymi

        Heppu on viime aikoina ollut ihmeen hiljanen.
        Rupeaako ikä painamaan? Onko ymmärrys iskenyt? Onko tajunnut ettei oikeastaan olekaan mikään kunnon piispa?


    • Anonyymi

      Sotilaspapisto on hoitanut huonosti varusmiesten henkisen huollon ja toimintakyvyn tukemisen.

    • Anonyymi

      Sotilaspappivetoinen henkinen tuki ei toimi armeijassa.

    • Anonyymi

      Kenttäpiispa on kaivautunut maahan puolustusasemiin.

      • Anonyymi

        Aika hiljaa on viime aikoina ollut.

        Vai kiirus: "Lisäksi Särkiö harrastaa mehiläisten hoitoa (Suomen paras hunaja -kilpailussa 4. lajihunajien sarjassa 2019) ja maatiaiskanojen kasvatusta.

        Tai sitten vaan viihtyy samankaltaisten kanssa...


    • Anonyymi

      Särkiön kommentit naisista - synnyttäjiksi palaamiseksi - ovat karkottaneet naisia reservistä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2052
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      46
      1591
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1471
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      20
      1451
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe