Todiste Israelin muutosta Egyptistä

Anonyymi

Löytöjä, jotka todistavat, että Egypistä maastamuutto oli todellinen
Raamattu kuvaa alueita, joilla juutalaiset matkustivat Exoduksen seurauksena. Suuri tarina tapahtui Siinai-autiomaassa. Arkeologeilla on erittäin vakuuttava näyttö siitä, missä muinaiset tarinat tapahtuivat.
Meren halkaisu
Exodus on voimakas ja inspiroiva tarina sorron vastaisesta kansannoususta ja jumalallisesta väliintulosta. Mutta tapahtuiko se todella? Voidaanko joku tarina perustella empiirisillä todisteilla? Löydätkö punaisen meren lattiasta peräisin olevat sotavaunupyörät, jotka ovat peräisin vuodelta 1400 eaa, riittävän todistamaan, että punainen meri todella hajoaa. Läpäisivätkö israelilaiset ja egyptiläiset tosiasiallisesti kuivalla maalla Raamatun mukaan?
Kysymys on tässä uskon kysymyksestä eikä empiirisestä todisteesta. Juutalaiset ovat eläneet ja kuolleet uskonsa pohjalta vuosisatojen ajan. On mielenkiintoista löytää todisteita siitä, että Punainenmeri halkaistiin. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että uskosta tulee menneisyyttä. Päinvastoin, nykyaikana usko on jotain, joka on lähellä sukupuuttoa. Jos et voi todistaa sitä, vangita se elokuvalle, näyttää sen matemaattinen tai fyysinen perusta, niin ei ole todennäköistä, että se on todellinen. Joku, joka elää uskossa, asuu eri valtakunnassa. Joten uskonnolliselle henkilölle todistus Raamatun aitoudesta ei välttämättä ole maata murskaavaa ilmoitusta - vaan mielenkiintoisempaa. Juutalaisessa perinteessä maailman luominen osoittaa, että on olemassa Luoja ja maastamuutos osoittaa jumalallista väliintuloa, että Jumala todellakin osallistuu siihen, mitä tapahtuu hänen maailmassa. Mihin tiede ja arkeologia sopivat? Se on pohjimmiltaan tausta, johon uskovainen henkilö on aina uskonut. Mutta osa siitä on yksinkertaisesti uskomatonta. Se yhdistää meidät Raamatun tarinoihin kuin mikään muu.

https://israelunwired.com/these-discoveries-prove-that-the-exodus-from-egypt-was-real/?fbclid=IwAR26X-TNr2l5d0-m5IKHuKgrn_NtniqrTeCedEMrPx5a5MFzLOUVe11FhJ0

41

172

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      5Moos.11:24 Mihin paikkaan te jalkanne astutte, se on oleva teidän. Erämaasta ja Libanonista, virrasta, Eufrat-virrasta, aina Länsimereen saakka on teidän alueenne ulottuva. Joos.1:3 Jokaisen paikan, johon te jalkanne astutte, minä annan teille, niinkuin olen Moosekselle puhunut. Ps.78:55 Hän karkotti pakanat pois heidän tietänsä, jakoi ne heille arvalla perintöosaksi ja antoi Israelin sukukuntain asua niiden majoissa. Ps.105:44 Ja hän antoi heille pakanain maat, ja he ottivat omaksensa kansojen vaivannäöt,

      • Anonyymi

        " Ja hän antoi heille pakanain maat, ja he ottivat omaksensa kansojen vaivannäöt,"

        Nykyään tällaista käytöstä tuskin katsottaisiin hyvällä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        " Ja hän antoi heille pakanain maat, ja he ottivat omaksensa kansojen vaivannäöt,"

        Nykyään tällaista käytöstä tuskin katsottaisiin hyvällä.

        Tähän on Jumalalla valta ja oikeus, koska Hän on Jumala. Hän tiesi pakanat pahoiksi epäjumalien palvojiksi, siksi pakanat joutuivat väistymään.


      • V.Lintu kirjoitti:

        Tähän on Jumalalla valta ja oikeus, koska Hän on Jumala. Hän tiesi pakanat pahoiksi epäjumalien palvojiksi, siksi pakanat joutuivat väistymään.

        Tilaahan sen ajan maailmassa oli valtavasti vapaana, joten juutalaiset olisivat ihan hyvin voineet siirtyä seudulle jolla ei ollut ketään. Mutta kun piti aina sotia ja murhata.

        Tietysti voi kysyä, millaiset henkiset kyvyt on heimolla, joka saa kulumaan 40 vuotta matkaan, joka on samaa luokkaa kuin väli Helsingistä Toijalaan.


      • RepeRuutikallo kirjoitti:

        Tilaahan sen ajan maailmassa oli valtavasti vapaana, joten juutalaiset olisivat ihan hyvin voineet siirtyä seudulle jolla ei ollut ketään. Mutta kun piti aina sotia ja murhata.

        Tietysti voi kysyä, millaiset henkiset kyvyt on heimolla, joka saa kulumaan 40 vuotta matkaan, joka on samaa luokkaa kuin väli Helsingistä Toijalaan.

        Ajattele mitenkä suuri kansa lähti kuivaan erämaahan. Mitenkä paljon nyt jouduttaisiin varaamaan eväitä tuollaiselle matkalle? Olisivat he päässeet nopeamminkin, mutta eivät luottaneet Jumalan ohjaukseen ja joutuivat rangaistukseksi vaeltamaan 40 vuotta. Siinä yksi sukupolvi ei päässyt perille. Se sisältää opetuksen myös meille jotka elämme tässä ajassa.

        Tämä maa, johon israel oli matkalla oli se maa jonka Jumala oli luvannut israelille jo Aabrahamin aikana. Nämä eivät ole sattumaa, vaan täysin oikeudenmukaisia tapahtumia. Meidän on vaikea ymmärtää näitä ilman syvällisempää asiantuntemusta, jonka vain Pyhä Henki antaa.

        Hepr. 3:
        17. Keihin hän oli vihastunut neljäkymmentä vuotta? Eikö niihin, jotka olivat tehneet syntiä ja joiden ruumiit kaatuivat autiomaahan?
        18. Ja keille hän vannoi, etteivät he pääse hänen lepoonsa? Eikö tottelemattomille?
        19. Näemme siis, että epäuskon tähden he eivät voineet päästä siihen lepoon.


    • Anonyymi

      2Moos.23:28-31 Ja minä annan sinun rajasi Kaislamerestä filsitealasten mereen ja erämaasta Eufrat-virtaan asti; sillä minä annan maan asukkaat teidän valtaanne, ja sinä karkoitat heidät tieltäsi. Hörhiläiset antaa kyytiä kansoille.

    • Anonyymi

      2Moos.23:28 Biblia (1776) Minä lähetän hörhöläiset sinun edelles, jotka pitää ajaman pois sinun edeltäs, Heviläiset, Kaanaanelaiset, Hettiläiset. 5Moos.7:20. Joos.24:12

      • Anonyymi

        Raamattu on totta!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Raamattu on totta!

        Wau! Pakkohan se on uskoa, kun noin vakuuttavasti todistit!


      • Rkk
        2.Moos. 23:
        27. Minä lähetän kauhuni sinun edellesi ja saatan hämminkiin kaikki kansat, joiden keskuuteen sinä menet, ja ajan kaikki vihollisesi pakoon sinun edeltäsi.
        28. Minä lähetän herhiläisiä sinun edellesi, ja ne karkottavat hivviläiset, kanaanilaiset ja heettiläiset sinun tieltäsi.
        29. Minä en kuitenkaan karkota heitä sinun edeltäsi yhdessä vuodessa, ettei maa autioituisi ja etteivät villieläimet kävisi sinulle liian lukuisiksi.
        30. Vähä vähältä minä karkotan heidät sinun edeltäsi, kunnes olet tullut kyllin lukuisaksi ottaaksesi maan haltuusi.
        31. Minä säädän alueesi ulottumaan Kaislamerestä filistealaisten mereen ja autiomaasta Eufratvirtaan asti. Minä annan maan asukkaat valtaasi, ja sinä karkotat heidät edeltäsi.
        32. Älä tee liittoa heidän ja heidän jumaliensa kanssa.
        33. He eivät saa jäädä asumaan sinun maahasi, etteivät he saattaisi sinua tekemään syntiä minua vastaan. Jos sinä palvelet heidän jumaliaan, niistä tulee sinulle ansa."


    • Anonyymi

      Jos yli kaksimiljoonainen kansa olisi vaeltanut erämaassa 40 vuotta niin kuin Raamattu kertoo, niin siitä olisi varmasti jäänyt selvät arkeologiset todisteet, mutta koska ne puuttuvat KOKONAAN, niin voimme jo siitäkin päätellä sen, että kertomus on keksitty tai sitä on runsaasti liioiteltu (muutama heppu on voinut vaeltaa erämaassa).

      Kertomus on jo itsessään uskomattoman järjetön. Egyptin taikurien ja Mooseksen ihmeet, enkelit johdattamassa kansaa ja puhumassa Moosekselle, kansan vanhimmat katsomassa Jumalaa valtaistuimella, typerät lain käskyt mukamas Jumalan hyvänä lakina ja niin edelleen. Aivan älytöntä väittää taruja todeksi.

      Historia ei myöskään tunne Israelin miljoonapäistä kansaa Egyptin orjuudessa ja Ramses ja Piitom kaupunkien rakentajina. Raamattu ajoittaa Exoduksen vuosiin 1400- luvulle eaa., maallinen historia sijoittaa Ramses II:n 1200-luvulle. Kumpaakohan uskoisi? ;)

      • Anonyymi

        "typerät lain käskyt mukamas Jumalan hyvänä lakina ja niin edelleen."

        Onko käskyt Kunnioita vanhempiasi, älä tapa, älä varasta, älä tee huorin, älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi, älä himoitse sinusta typeriä?

        Minusta ne ovat järjestäytyneen ja turvallisen elämän ja yhteiskunnnan perusasioita.

        Ja kun pidämme Jlan ykkösenä, niin emme palvele mammomaa eli materialismia tms tämän maailman elämän edyllyksiä tuhoavia toimintoja "jumalinamme" eli tärkeimpinä arvoinamme.

        2Ms20:1. Sitten Jumala puhui kaikki nämä sanat:
        2. "Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka toin sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä.
        3. Älköön sinulla olko muita jumalia minun rinnallani.
        4. Älä tee itsellesi patsasta äläkä mitään kuvaa mistään, mikä on ylhäällä taivaalla tai alhaalla maan päällä tai vesissä maan alla.
        5. Älä kumarra niitä äläkä palvele niitä, sillä minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala. Minä vaadin lapset tilille isien pahoista teoista kolmanteen ja neljänteen polveen saakka, jos he vihaavat minua,
        6. mutta osoitan armoa niille tuhansille, jotka rakastavat minua ja pitävät minun käskyni.
        7. Älä lausu turhaan Herran, sinun Jumalasi, nimeä, sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka lausuu hänen nimensä turhaan.
        8. Muista pyhittää lepopäivä.
        9. Kuutena päivänä tee työtä ja hoida kaikkia tehtäviäsi,
        10. mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti. Älä tee silloin mitään työtä, älä sinä, älköön poikasi tai tyttäresi, palvelijasi tai palvelijattaresi tai juhtasi älköönkä alueellasi(28) asuva muukalainen.
        11. Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi. Sen tähden Herra siunasi sapatinpäivän ja pyhitti sen.
        12. Kunnioita isääsi ja äitiäsi, että eläisit kauan siinä maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa.
        13. Älä tapa.
        14. Älä tee huorin.
        15. Älä varasta.
        16. Älä anna väärää todistusta lähimmäisestäsi.
        17. Älä himoitse lähimmäisesi taloa. Älä himoitse lähimmäisesi vaimoa, älä hänen palvelijaansa, palvelijatartaan, härkäänsä, aasiaan äläkä mitään, mikä kuuluu hänelle."


    • Anonyymi

      4Moos.14:16 Koska Herra ei kyennyt viemää tätä kansaa siihen maahan, jonka hän oli heille valalla vannoen luvannut, tappoi hän heidät erämaahan. 5Moos.9:28 ettei sanottaisi siitä maasta, josta sinä veit meidät pois: Koska Herra ei kyennyt viemään heitä siihen maahan jonka hän oli heille luvannut, koska hän vihasi heitä, vei hän heidät täältä pois surmatakseen heidät erämaassa.

      • Vääristät Raamattua jättämällä tärkeän kohdan pois, joka ilmaisee kenenkä puhe tekstissä on

        4.Moos. 14:
        13. Mutta Mooses vastasi Herralle: "Egyptiläiset ovat kuulleet, että sinä olet vienyt voimallasi tämän kansan pois heidän keskeltään.
        14. He ovat kertoneet siitä tämän maan asukkaille. Nämäkin ovat siis kuulleet, että sinä, Herra, olet tämän kansan keskellä - sinä Herra, joka olet ilmestynyt sille näkyvällä tavalla(11) - ja että sinun pilvesi pysyy israelilaisten yllä ja että sinä kuljet heidän edellään päivisin pilvipatsaassa ja öisin tulipatsaassa.
        15. Jos sinä nyt surmaat tämän kansan kuin yhden miehen, silloin kansat, jotka ovat kuulleet sinun teoistasi, sanovat: ...............

        Jätit myös seuraavan kohdan pois joka kertoo ketkä kuhuvat näin.
        5.Moos.9:
        27. Muista palvelijoitasi Abrahamia, Iisakia ja Jaakobia! Älä katso tämän kansan kovuutta, jumalattomuutta ja syntiä,
        28. ettei siinä maassa, josta sinä veit meidät pois, sanottaisi: 'Koska Herra ei kyennyt viemään heitä siihen maahan, josta oli heille puhunut, ja koska hän vihasi heitä, hän vei heidät autiomaahan surmatakseen heidät siellä.'.........


    • Anonyymi

      Joh.6:31 Meidän isämme söivät mannaa erämaassa, niinkuin kirjotettu on: Hän antoi leipää taivaasta heille syötäväksi. Joh.6:49 Teidän isänne söivät mannaa erämaassa, ja kuolivat. Hebr.3:17 Mutta keihin hän oli vihastunut neljäkymmentä vuotta? Eikö niihin, jotka olivat syntiä tehneet, joiden ruumiit kaatuivat erämaahan? 18. Ja kenelle hän vannoi, etteivät he pääse hänen lepoonsa? Eikö tottelemattomille?

    • Anonyymi

      Hebr.4:1 Varokaamme siis, koska lupaus päästä hänen lepoonsa vielä pysyy varmana, ettei vain havaittasi kenenkään teistä jääneen taipaleelle. Hebr.4:10 Sillä joka on päässyt hänen lepoonsa, on saanut levon teoistaan, hänkin, niinkuin Jumala omista teoistansa. Ilm.14:13

    • Katselin vähän hyppien läpi ensimmäisen puoliskon videosta. Se näyttää lähinnä perustuvan siihen, että huomio kiinnitetään asioihin, joita kukaan ei kiistä. Ei siinä ole mitään kyseenalaista, onko Ramses II:n aikana rakennettu iso uusi kaupunki, tai onko Theran purkaus pimentänyt taivaan ja aiheuttanut muutakin ikävää. Nämä ovat ihan yleistä perustietoa. Silti videossa ne esitetään ikään kuin niissä olisi jotain kiistanalaista ja ikään kuin ne nyt vasta olisi onnistuttu todistamaan.

      Ensin käsitellään Ramses II:n rakennuttamaa pääkaupunkia, Pi-Ramsesta (”Ramseksin kaupunki”). Kohdassa 14:30 eteenpäin haastateltava kertoo, että jos 2. Mooseksen kirja olisi kirjoitettu vasta myöhemmällä ajalla, niin kirjoittaja ei olisi osannut nimetä Pi-Ramsesta Egyptin pääkaupungiksi, sillä pääkaupunki rakennuksineen siirrettiin sittemmin Tanisiin. Hän tosin ”unohtaa” mainita, että Pi-Ramses elvytettiin 900-luvulla eKr. ja siitä muodostui sittemmin Pithomin ohella yksi rajaseudun varikkokaupungeista.

      Vielä merkittävämpää on se, että toisin kuin haastateltava valehtelee, Raamattu ei viittaa Pi-Ramsekseen pääkaupunkina, vaan varastokaupunkina. (2. Moos. 1:11: ” Niin heille asetettiin työnjohtajia rasittamaan heitä raskaalla työllä. Ja heidän täytyi rakentaa faraolle varastokaupungit Piitom ja Ramses.”). Jos 2. Mooseksen kirja olisi oikeasti kirjoitettu vähän sen jälkeen, kun Pi-Ramses rakennettiin, olisi luontevaa, että se viittaisi kaupunkiin pääkaupunkina. Sen sijaan se ei tee niin, vaan kutsuu sitä ja Pithomia varastokaupungeiksi. Tämä määritelmä sopii paljon paremmin 500-eKr. (jolloin Mooseksenkirjojen oletetaan saaneen lopullinen muotonsa) Pithomiin ja Pi-Ramsekseen, eikä Ramses II:n aikaan. Käsitän vielä sen, että uskovainen arkeologi kiistää uskonsa kanssa ristiriitaiset arkeologiset tulokset, mutta se menee yli ymmärrykseni, että Raamatun sisällöstä valehdellaan, jotta osoitettaisiin Raamatun olevan oikeassa.

      Sitten viitataan Theran purkaukseen Egyptin peittäneen pimeyden aiheuttajana. Ja esitetään asia ikään kuin kyseinen purkaus ja sen ympäri Välimerta ja maailmaa levittämä tuhka ja sen pimentämät taivaat olisivat jotenkin kyseenalaisia. Eivät ole. Tässä vaan sellainen pikku ongelma, että purkaus tapahtui vuoden 1650 eKr. paikkeilla, siis reippaasti ennen väitettyä exodusta. Tosin dokumentti valehtelee tästä, kun viittaa (kohdassa 29:10) siihen, että 1530-luvulla kirjoitettu teksti olisi samalta ajalta kuin Theran purkaus. Ja sitä paitsi Ramsen II hallitsi vasta 1200-luvulla eKr. Videon tekijät eivät näytä kovinkaan paljoa välittävän ajoituksen kaltaisista ikävistä faktoista.

      En jaksanut katsoa videota kokonaan kun alkupuolikin oli tuollaista höttöä.

      • Anonyymi

        Exodus tapahtui Raamatun mukaan 1448-1408 eaa. Tämä voidaan laskea Salomon hallituskaudesta ja temppelin rakentamisesta:

        1.Kuningasten kirja:
        6:1 Neljäntenäsadantena kahdeksantenakymmenentenä vuotena siitä, kun israelilaiset olivat lähteneet Egyptin maasta, neljäntenä vuotena siitä, kun Salomo oli tullut Israelin kuninkaaksi, alkoi hän siiv-kuussa, joka on toinen kuukausi, rakentaa temppeliä Herralle.

        1448-480= 968 eaa.

        Salomon hallitusaika Raamatun kronologian mukaan oli 972-932 eaa. (1Kun 11:42)

        Neljäs vuosi hallituskaudella oli vuosi 968 eaa.

        Ramses II hallitsi Egyptiä 1279–1213 eaa. (Wikipedia)

        Yleinen historia (tieteelliseen tutkimukseen perustuva) poikkeaa ajoitukseltaan Raamatun kronologiasta, joten kumpaa uskoa? :)


      • Anonyymi

        Jumalan suunnitelma jonka hän lupasi Aabrahamille toteutui täydellisesti:

        "Tiedä totisesti, että jälkeläisesi tulevat elämään muukalaisia maassa, joka ei ole heidän, ja heidän on oltava sortajiensa orjina neljäsataa vuotta.
        Mutta minä tuomitsen sen kansan, jonka orjina he on ovat, ja sitten he pääsevät lähtemään suuri omaisuus mukanaan....
        Neljännessä polvessa jälkeläisesi palaavat tänne, sillä amorilaisten syntien määrä ei ole vielä täysi." (1Moos 15:13-16).


      • Anonyymi kirjoitti:

        Jumalan suunnitelma jonka hän lupasi Aabrahamille toteutui täydellisesti:

        "Tiedä totisesti, että jälkeläisesi tulevat elämään muukalaisia maassa, joka ei ole heidän, ja heidän on oltava sortajiensa orjina neljäsataa vuotta.
        Mutta minä tuomitsen sen kansan, jonka orjina he on ovat, ja sitten he pääsevät lähtemään suuri omaisuus mukanaan....
        Neljännessä polvessa jälkeläisesi palaavat tänne, sillä amorilaisten syntien määrä ei ole vielä täysi." (1Moos 15:13-16).

        "Jumalan suunnitelma jonka hän lupasi Aabrahamille toteutui täydellisesti:"

        Niinhän se toteutui tarinan mukaan. Mutta todellisuudessa exodus on tosiaan vain myytti. Eikö Sinua yhtään häiritse, että yrittäessään todistella exsodusta, videolla haastateltu uskovainen arkeologi valehtelee Raamatun sisällöstä? Vai kuulutko niihin uskovaisiin, joita ei tippaakaan haittaa törkeä valehtelu, jos sillä puolustetaan uskoa.


      • Michelarkangelo kirjoitti:

        "Jumalan suunnitelma jonka hän lupasi Aabrahamille toteutui täydellisesti:"

        Niinhän se toteutui tarinan mukaan. Mutta todellisuudessa exodus on tosiaan vain myytti. Eikö Sinua yhtään häiritse, että yrittäessään todistella exsodusta, videolla haastateltu uskovainen arkeologi valehtelee Raamatun sisällöstä? Vai kuulutko niihin uskovaisiin, joita ei tippaakaan haittaa törkeä valehtelu, jos sillä puolustetaan uskoa.

        MichelarkangeloTänään 17:20

        Ethän sinä sitä tiedä. On rumaa väittää sellaista todeksi mikä on sinun mielipiteesi. Vielä rumempaa on väittää toista valehteliaksi, jos hänen tietonsa on toisenlainen kuin sinun mielipiteesi.


      • V.Lintu kirjoitti:

        MichelarkangeloTänään 17:20

        Ethän sinä sitä tiedä. On rumaa väittää sellaista todeksi mikä on sinun mielipiteesi. Vielä rumempaa on väittää toista valehteliaksi, jos hänen tietonsa on toisenlainen kuin sinun mielipiteesi.

        ” Ethän sinä sitä tiedä. Ethän sinä sitä tiedä. On rumaa väittää sellaista todeksi mikä on sinun mielipiteesi.”

        Ei tuo ole minun mielipiteeni, vaan kansainvälisen tiedeyhteisön kanta asiaan. Toki korjaan kantaani, heti kun joku esittelee todisteet siitä, että exodus on historiallinen tapahtuma ja että tunnettu Egyptin historia on täysin väärässä (sen pitäisi olla täysin väärässä, jotta siihen saisi sovitettua exoduksen).

        ” Vielä rumempaa on väittää toista valehteliaksi, jos hänen tietonsa on toisenlainen kuin sinun mielipiteesi.”

        Tässä ei ole mitään epäselvää, eikä kyse ole minun mielipiteestäni, vaan puhtaista faktoista: Aloittajan linkkaamassa videossa haastateltu arkeologi Jim Hoffman kertoo (kohdassa 14:40), että Raamatussa Pi-Ramseksen sanotaan olevan pääkaupunki.
        Raamatussa ei kuitenkaan sanota niin. Kaupunkia kutsutaan ”varastokaupungiksi”. Tässä uudestaan nyt vielä: 2. Moos. 1:11: ” Niin heille asetettiin työnjohtajia rasittamaan heitä raskaalla työllä. Ja heidän täytyi rakentaa faraolle varastokaupungit Piitom ja Ramses.”

        Sinuako ei siis häiritse, että aloittajan videolla valehdellaan Raamatun sisällöstä?


      • Anonyymi
        Michelarkangelo kirjoitti:

        ” Ethän sinä sitä tiedä. Ethän sinä sitä tiedä. On rumaa väittää sellaista todeksi mikä on sinun mielipiteesi.”

        Ei tuo ole minun mielipiteeni, vaan kansainvälisen tiedeyhteisön kanta asiaan. Toki korjaan kantaani, heti kun joku esittelee todisteet siitä, että exodus on historiallinen tapahtuma ja että tunnettu Egyptin historia on täysin väärässä (sen pitäisi olla täysin väärässä, jotta siihen saisi sovitettua exoduksen).

        ” Vielä rumempaa on väittää toista valehteliaksi, jos hänen tietonsa on toisenlainen kuin sinun mielipiteesi.”

        Tässä ei ole mitään epäselvää, eikä kyse ole minun mielipiteestäni, vaan puhtaista faktoista: Aloittajan linkkaamassa videossa haastateltu arkeologi Jim Hoffman kertoo (kohdassa 14:40), että Raamatussa Pi-Ramseksen sanotaan olevan pääkaupunki.
        Raamatussa ei kuitenkaan sanota niin. Kaupunkia kutsutaan ”varastokaupungiksi”. Tässä uudestaan nyt vielä: 2. Moos. 1:11: ” Niin heille asetettiin työnjohtajia rasittamaan heitä raskaalla työllä. Ja heidän täytyi rakentaa faraolle varastokaupungit Piitom ja Ramses.”

        Sinuako ei siis häiritse, että aloittajan videolla valehdellaan Raamatun sisällöstä?

        Ei tullut uskovaiselta vastausta, siirtyi vain valehtelemaan muuta.


    • Anonyymi

      2Moos.12:41-42 Kun ne neljäsataa kolmekymmentä vuotta olivat kuluneet, juuri sinä päivänä kaikki Herran joukot lähtivät Egyptin maasta. Valvontayö Herran kunniaksi on tämä yö, koska hän silloin vei heidät pois Egyptin maasta; tämän yön kaikki israelilaiset valvokoot Herra kunniaksi, sukupolvesta sukupolveen.

    • Nyt juuri on tapahtumassa toinen exsodus. Juutalaiset (=Jaakob) ovat palaamassa israeliin Jumalan heille lupaamalleen maahan 2000 vuoden hajotuksen jälkeen.

      Jer. 31:
      8. Katso, minä tuon heidät pohjoisesta maasta, kokoan heidät maan perimmäisiltä ääriltä. Heidän joukossaan on sokeita ja rampoja, raskaana olevia ja synnyttäjiä. Suurena joukkona he palaavat tänne.
      9. Itkien he tulevat, ja minä johdatan heitä, kun he kulkevat rukoillen. Minä vien heidät vesivirroille tasaista tietä, jolla he eivät kompastu, sillä minä olen Israelin isä ja Efraim on minun esikoiseni.
      10. Kuulkaa Herran sana, te kansat, kuuluttakaa kaukaisilla saarilla ja sanokaa: 'Hän, joka hajotti Israelin, kokoaa sen jälleen, hän vartioi sitä kuin paimen laumaansa.'
      11. Sillä Herra on ostanut vapaaksi Jaakobin ja lunastanut hänet sen vallasta, joka on häntä vahvempi.

      • Mistä maasta ja mainitsemasi juutalaiset ovat palaamassa takaisin Israeliin?


      • Anonyymi

        "Nyt juuri on tapahtumassa toinen exsodus."

        Ensinnäkään "nyt juuri" ei voi tapahtua mitää sellaista, joka yli kaksinkertaistaisi Israelin valtion asukasmäärän, Trumpin maassa on juutalaisia vähintään yhtä paljon vapaaehtoisesti, kuin ns. emämaassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Nyt juuri on tapahtumassa toinen exsodus."

        Ensinnäkään "nyt juuri" ei voi tapahtua mitää sellaista, joka yli kaksinkertaistaisi Israelin valtion asukasmäärän, Trumpin maassa on juutalaisia vähintään yhtä paljon vapaaehtoisesti, kuin ns. emämaassa.

        Poul Borchiuksen Kirjassa "Pitkä Vaellus osa 2", joka ilmestyi suomeksi 1977, sanotaan Neuvostoliiton juutalaisista: "Toive Israeliin pääsemisestä on voimistunut, ja sanomalehdet ovat paljon kertoneet siitä. Neuvostoliitto kuulee ikivanhan huudon: 'Päästä minun kansan!' kaikuvan yhä korvissaan."

        Tuo juutalaisten exodus Neuvostoliistoa toteutui sen romahduksen myötä. Se on yksi aikamme suurista juutalaisten massamuutosta Israeliin. Ja tuo tanskanjuutalainen Borchius näki sen jo NL:n ollessaa täydessä voimassa. Kreml ei voinut pidättää juutalaisia, kuten ei faaraokaan. Molemmat valtakunnat kokivat ison luoka katastrofin ja kävivät halvoiksi. IVY heräättää varmaan IVAa vieläkin.

        Kaikki aina toteutuu omaan aikaansa. Niin myös Raamatun ennustukset. Jos Jumala tahtoo amerikanjuutalaisten muuttavan Israeliin, he myös muuttavat sinne


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Poul Borchiuksen Kirjassa "Pitkä Vaellus osa 2", joka ilmestyi suomeksi 1977, sanotaan Neuvostoliiton juutalaisista: "Toive Israeliin pääsemisestä on voimistunut, ja sanomalehdet ovat paljon kertoneet siitä. Neuvostoliitto kuulee ikivanhan huudon: 'Päästä minun kansan!' kaikuvan yhä korvissaan."

        Tuo juutalaisten exodus Neuvostoliistoa toteutui sen romahduksen myötä. Se on yksi aikamme suurista juutalaisten massamuutosta Israeliin. Ja tuo tanskanjuutalainen Borchius näki sen jo NL:n ollessaa täydessä voimassa. Kreml ei voinut pidättää juutalaisia, kuten ei faaraokaan. Molemmat valtakunnat kokivat ison luoka katastrofin ja kävivät halvoiksi. IVY heräättää varmaan IVAa vieläkin.

        Kaikki aina toteutuu omaan aikaansa. Niin myös Raamatun ennustukset. Jos Jumala tahtoo amerikanjuutalaisten muuttavan Israeliin, he myös muuttavat sinne

        'Päästä minun kansan!' kaikuvan yhä korvissaan."

        No, Venäjältä saa nykyään muuttaa vaikka Israeliin. Tosin paljon juutalaisia on vaikutusvaltaisessa asemassa siellä, ja se ei kaikkia innosta muuttamaan. Muutama vuosi sitten Putin kehoitti juutalaisia siirtymään Venäjälle, jotka tunsivat vainoa muualla Euroopassa. Kainuun maakunnan kokoinen Israel ei maantietellisesti pysty kovinkaan paljon laajenemaan. Raamatullistenkin rajojen valtaaminen vaatii militarismia.


      • Henki kirjoitti:

        Mistä maasta ja mainitsemasi juutalaiset ovat palaamassa takaisin Israeliin?

        Jumala tuo Jaakobin jälkeläiset takaisin luvattuun maahan Israeliin kaikista maista missä heitä on.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Poul Borchiuksen Kirjassa "Pitkä Vaellus osa 2", joka ilmestyi suomeksi 1977, sanotaan Neuvostoliiton juutalaisista: "Toive Israeliin pääsemisestä on voimistunut, ja sanomalehdet ovat paljon kertoneet siitä. Neuvostoliitto kuulee ikivanhan huudon: 'Päästä minun kansan!' kaikuvan yhä korvissaan."

        Tuo juutalaisten exodus Neuvostoliistoa toteutui sen romahduksen myötä. Se on yksi aikamme suurista juutalaisten massamuutosta Israeliin. Ja tuo tanskanjuutalainen Borchius näki sen jo NL:n ollessaa täydessä voimassa. Kreml ei voinut pidättää juutalaisia, kuten ei faaraokaan. Molemmat valtakunnat kokivat ison luoka katastrofin ja kävivät halvoiksi. IVY heräättää varmaan IVAa vieläkin.

        Kaikki aina toteutuu omaan aikaansa. Niin myös Raamatun ennustukset. Jos Jumala tahtoo amerikanjuutalaisten muuttavan Israeliin, he myös muuttavat sinne

        Jer .32:
        37. Katso, minä kokoan heidät jälleen kaikista maista, joihin minä heidät karkotin vihassani, kiivaudessani ja suuressa suuttumuksessani. Minä annan heidän palata tähän paikkaan, ja he saavat asua turvassa.


      • V.Lintu kirjoitti:

        Jumala tuo Jaakobin jälkeläiset takaisin luvattuun maahan Israeliin kaikista maista missä heitä on.

        Saattavat ne halutessaan palatakin takaisin Israeliin, mutta kyse ei ole exoduksesta eli pakolaisuudesta kuten väitit. Suurin osa lähti täysin vapaaehtoisesti mm. ameriikkaan etsimään parempia elinehtoja.


    • Anonyymi

      Totta puhut. Se on totta ja todistettu tosiasia, se exodus.

      https://www.youtube.com/watch?v=-VFOFGwCZvI
      https://www.youtube.com/watch?v=Hji0VSMCJ34
      https://www.youtube.com/watch?v=-Ey7mLcso0Q

      • ”Se on totta ja todistettu tosiasia, se exodus.”

        Mikset sitten linkkaat todisteiden sijaan mainoshaastattelun? Ja vielä aika tylsän sellaisen:
        Ensimmäiset 10 minuuttia kului siinä kun Möller kertoili leipätyöstään ja tutkimusmetodeistaan ja sukeltelusta. Sitten vasta hän pääsi asiaan ja kertoi kirjansa sisällöstä, että Joosef oli Imhotep ja Mooses Senenmut. Loppu oli vaan vakuuttelua siitä, että hän löytänyt oikean Siinainvuoren paikan.
        Tässä vaan sellainen ongelma, että Imhotep eli 2600- ja 2500-lukujen taitteessa eKr., Senenmut vaikutti 1400-luvun puolivälissä eKr. ja Ramses II eli 1200-luvulla eKr. (ainoa Raamatun antama ajankohta exodukseen liittyen on Ramseksen kaupungin, siis Pi-Ramessun, rakentaminen. Tädtä Möller ei tosin mainitse mitään). Möller siis vaan poimii Egyptin historiasta väitteilleen sopivia yksityiskohtia ja ohittaa sen, että ne eivät mitenkään sovi 430:n vuoden sisään, jotka juutalaisten Egyptin orjuus väitetysti kesti. Vaikka absoluuttiset ajoitukset (siis se, minä vuonna mitäkin tapahtui) olisivat kuinka pielessä tahansa, se ei muuta suhteellisia ajoituksia (mitä tapahtui missäkin järjestyksessä).

        Toinen ongelma on se, että Joosefin egyptiläinen nimi ei ollut Imhotep, vaan Safenat-Paneah (1. Moos 41:45). Eli samoin kuin aloittajan linkkaamassa videossa, taas ollaan tilanteessä, että Raamattua todisteellaan piittaamatta siitä, mitä Raamatussa sanotaan.

        Möller väittää, että Imhotepin suunnittelema Djoserin pyramidi olisi rakennettu mesopotamialaisen mallin mukaan ja todistelee tällä, että Mesopotamiasta tullut Joosef suunnitteli sen. Tosiasiassa näin ei ole, vaan Djoserin pyramidi on kehittynyt mastaba-haudoista ja sen käyttötarkoitus, rakenne ja rakennusmateriaali poikkeavat mesopotamialaisista zikkuraateista. Tämä ei ole mitään erikoistietoa, vaan se toistetaan tyyliin jokaisessa yleistajuisessakin Egyptologian kirjassa. Möller on siis joko tietämätön tällaisesta perustiedosta, tai hän valehtelee härskisti.


      • Anonyymi
        Michelarkangelo kirjoitti:

        ”Se on totta ja todistettu tosiasia, se exodus.”

        Mikset sitten linkkaat todisteiden sijaan mainoshaastattelun? Ja vielä aika tylsän sellaisen:
        Ensimmäiset 10 minuuttia kului siinä kun Möller kertoili leipätyöstään ja tutkimusmetodeistaan ja sukeltelusta. Sitten vasta hän pääsi asiaan ja kertoi kirjansa sisällöstä, että Joosef oli Imhotep ja Mooses Senenmut. Loppu oli vaan vakuuttelua siitä, että hän löytänyt oikean Siinainvuoren paikan.
        Tässä vaan sellainen ongelma, että Imhotep eli 2600- ja 2500-lukujen taitteessa eKr., Senenmut vaikutti 1400-luvun puolivälissä eKr. ja Ramses II eli 1200-luvulla eKr. (ainoa Raamatun antama ajankohta exodukseen liittyen on Ramseksen kaupungin, siis Pi-Ramessun, rakentaminen. Tädtä Möller ei tosin mainitse mitään). Möller siis vaan poimii Egyptin historiasta väitteilleen sopivia yksityiskohtia ja ohittaa sen, että ne eivät mitenkään sovi 430:n vuoden sisään, jotka juutalaisten Egyptin orjuus väitetysti kesti. Vaikka absoluuttiset ajoitukset (siis se, minä vuonna mitäkin tapahtui) olisivat kuinka pielessä tahansa, se ei muuta suhteellisia ajoituksia (mitä tapahtui missäkin järjestyksessä).

        Toinen ongelma on se, että Joosefin egyptiläinen nimi ei ollut Imhotep, vaan Safenat-Paneah (1. Moos 41:45). Eli samoin kuin aloittajan linkkaamassa videossa, taas ollaan tilanteessä, että Raamattua todisteellaan piittaamatta siitä, mitä Raamatussa sanotaan.

        Möller väittää, että Imhotepin suunnittelema Djoserin pyramidi olisi rakennettu mesopotamialaisen mallin mukaan ja todistelee tällä, että Mesopotamiasta tullut Joosef suunnitteli sen. Tosiasiassa näin ei ole, vaan Djoserin pyramidi on kehittynyt mastaba-haudoista ja sen käyttötarkoitus, rakenne ja rakennusmateriaali poikkeavat mesopotamialaisista zikkuraateista. Tämä ei ole mitään erikoistietoa, vaan se toistetaan tyyliin jokaisessa yleistajuisessakin Egyptologian kirjassa. Möller on siis joko tietämätön tällaisesta perustiedosta, tai hän valehtelee härskisti.

        "ainoa Raamatun antama ajankohta exodukseen liittyen on Ramseksen kaupungin, siis Pi-Ramessun, rakentaminen"

        Väärin. Salomon temppelin rakentaminen on toinen lähde, josta on laskettu exoduksen ja erämaavaelluksen tapahtuneen vuosina 1448-1408.

        Exodus tapahtui Raamatun mukaan 1448-1408 eaa. Tämä voidaan laskea Salomon hallituskaudesta ja temppelin rakentamisesta:

        1.Kuningasten kirja:
        6:1 Neljäntenäsadantena kahdeksantenakymmenentenä vuotena siitä, kun israelilaiset olivat lähteneet Egyptin maasta, neljäntenä vuotena siitä, kun Salomo oli tullut Israelin kuninkaaksi, alkoi hän siiv-kuussa, joka on toinen kuukausi, rakentaa temppeliä Herralle.

        1448-480= 968 eaa.

        Salomon hallitusaika Raamatun kronologian mukaan oli 972-932 eaa. (1Kun 11:42)

        Neljäs vuosi hallituskaudella oli vuosi 968 eaa.

        Ramses II hallitsi Egyptiä 1279–1213 eaa. (Wikipedia)

        Yleinen historia (tieteelliseen tutkimukseen perustuva) poikkeaa ajoitukseltaan Raamatun kronologiasta, joten kumpaa uskoa? :)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "ainoa Raamatun antama ajankohta exodukseen liittyen on Ramseksen kaupungin, siis Pi-Ramessun, rakentaminen"

        Väärin. Salomon temppelin rakentaminen on toinen lähde, josta on laskettu exoduksen ja erämaavaelluksen tapahtuneen vuosina 1448-1408.

        Exodus tapahtui Raamatun mukaan 1448-1408 eaa. Tämä voidaan laskea Salomon hallituskaudesta ja temppelin rakentamisesta:

        1.Kuningasten kirja:
        6:1 Neljäntenäsadantena kahdeksantenakymmenentenä vuotena siitä, kun israelilaiset olivat lähteneet Egyptin maasta, neljäntenä vuotena siitä, kun Salomo oli tullut Israelin kuninkaaksi, alkoi hän siiv-kuussa, joka on toinen kuukausi, rakentaa temppeliä Herralle.

        1448-480= 968 eaa.

        Salomon hallitusaika Raamatun kronologian mukaan oli 972-932 eaa. (1Kun 11:42)

        Neljäs vuosi hallituskaudella oli vuosi 968 eaa.

        Ramses II hallitsi Egyptiä 1279–1213 eaa. (Wikipedia)

        Yleinen historia (tieteelliseen tutkimukseen perustuva) poikkeaa ajoitukseltaan Raamatun kronologiasta, joten kumpaa uskoa? :)

        Israel on mennyt Raamatun mukaan Egyptiin (Jaakob perheineen) vuonna 1878 eaa. koska siitä 430 vuotta myöhemmin kansa lähti pois orjuuden pesästä ja tästä kului 480 vuotta Salomon temppelin rakentamisen alkuun ja Salomo oli kuninkaana vuosina 972-932.

        2.Mooseksen kirja:
        12:41 Kun ne neljäsataa kolmekymmentä vuotta olivat kuluneet, niin juuri sinä päivänä kaikki Herran joukot lähtivät Egyptin maasta.

        Näin siis Raamatun kronologia. Vuodesta 1878 voidaan seurata aikoja taaksepäin ja päädytään lopulta jonnekin 4000 vuotta ennen ajanlaskun alkua, kun määritellään Aatamin luomisen ajankohta (eri tekstiversiot ja Raamatun ristiriidat aiheuttavat kuitenkin epävarmuutta ajoituksissa, mutta suurinpiirtein tuohon aikaan päädytään /- 100 vuotta).

        Minulla oli aiemmin tarkat laskelmat eri vaihtoehdoista excel-taulukoissa, mutta ne ovat sittemmin hävinneet muistitikun ja tietokoneen hajoamisen sekä deletoinnin myötä (vahinko se deletointi). Tuossa on kuitenkin mainittu laskelmien "luotettavat" lähtökohdat, jotka osoittavat Raamatun kronologian olevan ristiriidassa yleisen historian tutkimuksen tulosten kanssa.


    • Anonyymi

      Käyttäkää hyvät ihmiset omaa järkeänne älkääkä uskoko järjettömiä selityksiä, joilla yritetään todistaa sadut todelliseksi historiaksi!

      Raamatun mukaan Israelin kansassa oli yli kaksi miljoonaa ihmistä ja karjaeläimet kulkivat kansan mukana 40 vuotta erämaassa. Luuletteko tosiaan, että tästä ei olisi jäänyt paljon selviä arkeologisia todisteita (mm. luita ja muita jäänteitä), jotka olisi löydetty "erämaasta" ja näin vahvistettu kertomusten historiallisuus?

      Mitään Exodukseen tuossa mittakaavassa viittaavaa ei ole löydetty, joten arkeologiankaan mukaan sitä ei ole tapahtunut. Exodukselle pitäisi löytää sitten muita selityksiä: miksi se on kirjoitettu ja milloin se on kirjoitettu? Onko kyse liioittelusta, niin että pieni joukko ihmisiä olisi ollut Egyptissä ja kenties orjuudessa? Vai onko kyseessä kokonaan fiktiivinen sepitelmä, jolla on haluttu saada aikaan: mitä?

    • Anonyymi

      Googlen kartasta olen löytänyt mahdollisen kohdan, jossa meri vetäytyi Mooseksen edessä.
      https://www.google.fi/maps/place/28°29'01.9"N 34°30'47.9"E/@28.483864,34.5111063,656m/data=!3m2!1e3!4b1!4m14!1m7!3m6!1s0x464b27b6ee945ffb:0x528743d0c3e092cd!2sTanska!3b1!8m2!3d56.26392!4d9.501785!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d28.483864!4d34.5132948

      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Exoduksen todisteita käsittelevä, palkittu ja upea dokumenttielokuva Patterns of Evidence: Exodus on nyt katsottavissa netissä maksutta rajatun ajan.
      Dokumentissa elokuvan tekijä Tim Mahoney etsii (ja löytää) arkeologisia todisteita Israelin kansan Exoduksesta Egyptistä Jerikoon asti. Elokuvassa selviää myös miksi monet nykyiset tieteentekijät eivät pidä koko Exodusta todellisena tapahtumana.
      Elokuva käsittelee todisteita sekä niistä vedettyjä johtopäätöksiä tasapainoisesti ja vakuuttavasti. Tämä elokuva kannattaa jokaisen kristityn katsoa ja vielä enemmän jokaisen epäilijän.
      Kaksituntisen elokuvan pääsee katsomaan (englanniksi) suoraan tästä linkistä, en tiedä kuinka kauan:
      https://www.revelationmedia.com/watchexodus/
      Exodus on Patterns of Evidence -dokumenttisarjan ensimmäinen elokuva, ja elokuvien www-sivu on osoitteessa:
      https://patternsofevidence.com/
      Tuolta sivulta pääsee vuokraamaan tai ostamaan myös Moosesta ja Punaisen meren ylitystä käsittelevät elokuvat ja katsomaan niiden trailerit.
      Terveisin,
      ”Kaaleb”

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      134
      5385
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3337
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1867
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1840
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      12
      1443
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1317
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      20
      1288
    Aihe