Hautauskappelit halutaan myös ei-kirkollisiin hautauksiin

Anonyymi

75 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että kirkon hautausmaiden kappeleita tulisi voida käyttää myös ei-kirkollisiin hautajaistilaisuuksiin. 18 prosenttia katsoo, että nii-tä tulee käyttää vain kirkollisiin hautajaistilaisuuksiin. 7 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Taloustutkimuksen haastatteli Vapaa-ajattelijain liiton toimeksiannosta
1003 henkilöä 10.-18.8.2020. Virhemarginaali on noin 3 prosenttia suuntaansa. http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2020/08/26/hautauskappelit-halutaan-myos-ei-kirkollisiin-hautauksiin/

Kysymyksen taustalla on kaksijakoinen tilanne seurakuntien hautausmailla. Eräiden hautausmaiden (esim. Helsinki, Vantaa, Hyvinkää, Tampere) kappeleita voi käyttää ei-kirkollisiin hautajaistilaisuuksiin, mutta toisilla hautausmailla (esim. Espoo, Kera-va, Lahti, Pori, Jyväskylä ym.) kappeleita ei myönnetä muihin kuin kirkollisiin hauta-jaistilaisuuksiin. Kirkko on jakautunut tässä asiassa, ja Kirkkohallitus on tukenut ei-linjaa.

Laki ei määrää kappelin käytöstä. Kuitenkin hautaustoimilailla kirkon hautausmaat on säädetty kaikkien, myös uskonnottomien hautaamiseen, ja kirkko saa ns. yleisen hau-taustoimen hoitamiseen rahoitusta valtion budjetista. Tuki on noin 20 euroa suoma-laista kohti vuodessa.

Erot eri vastaajaryhmien välillä esimerkiksi sukupuolten, ikäryhmien, alueiden, am-mattiryhmien, ansiotason ja koulutustaustan suhteen ovat melko pieniä, pääasiassa virhemarginaaliin sijoittuvia. Vain maanviljelijöiltä ja pienituloisimmilta tuki myös ei-kirkollisille hautauksille kappeleissa oli keskitasoa vähäisempää.

Liike Nyt, Vasemmisto, Vihreät ja SDP olivat kärjessä puolueiden kannattajien yli 80 prosentin tuessa ei-kirkollisten hautauksien sallimiselle, mutta tukea sille tuli yli 70 prosentilta myös Kokoomuksen ja Keskustan kannattajista. Vain Kristillisdemokraateilla ei-kirkolliset hautaukset salliva kanta jäi alle puoleen, 33 prosenttiin.

- Tilanne on ihmisten yhdenvertaisen kohtelun kannalta ongelmallinen, syrjivä. Eri-tyisen ikävää on, jos kappelin käyttökielto tulee uskonnottoman vainajan omaisille yllätyksenä, sanoo Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri Esa Ylikoski.
- Vapaa-ajattelijain liitto esittää hautaustoimen siirtämistä kirkollisasioista Sosiaali- ja terveysministeriön alaiseksi ja hautaustoimilain yhdenvertaistamista. Lähtökohtana tulee olla vainajan omaisten ja muiden läheisten tunteiden kunnioittaminen sekä sosi-aalisen ja henkisen hyvinvoinnin edistäminen, sanoo Ylikoski.

94

906

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kirkon hautausmaat on säädetty kaikkien, myös uskonnottomien hautaamiseen. Kirkko saa siihen valtion rahoitusta. Eräiden hautausmaiden (esim. Helsinki, Vantaa, Tampere) kappeleita voi käyttää ei-kirkollisiin hautajaistilaisuuksiin, mutta toisilla hautausmailla (esim. Espoo, Lahti, Pori ym.) kappeleita ei myönnetä ei-kirkollisiin hautajaistilaisuuksiin. Laki ei määrää kappelin käytöstä.

      Mitä mieltä olette kappelien käyttömahdollisuudesta?

      1. Kappeleita tulisi voida käyttää myös ei-kirkollisiin hautajaistilaisuuksiin
      2. Kappeleita tulee käyttää vain kirkollisiin hautajaistilaisuuksiin
      3 En osaa sanoa

      • Anonyymi

        Kirkko saa hautaustoimeen yli 100 miljoonaa euroa valtion budjetista. Se tekee 20 euroa/vuosi/kansalainen. Seurakunta/seurakuntayhtymä saa rahat kunnan väkiluvun perustella.


    • Anonyymi

      Varsin laaja kannatus yhdenvertaiselle kohtelulle.

    • Anonyymi

      Itse tienaten kaivaa oman haudan parhaiten, niinhän makaa kuin petaa.

    • Anonyymi

      Tuo 75 % on ihan noteerattava, merkitsevä tulos. Se pitää ottaa huomioon!?

    • Erikoista tässä on se miten tasaisia jakaumat ovat. Yleensä joka asiassa löytyy jonkinlaista eroa ikäluokkien, sukupuolten ym. välillä. Tässä eroja oli kummallisen, suorastaan hämmästyttävän vähän.

      • Anonyymi

        Erot eivät ole kovin noteeratavia - puolueiden kannatajia lukuun ottamatta - myös siksi, että virhemarginaali on pienten ryhmien kohdalla yli 3 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin. Kokonaistulos on luotettavampi, ja tosiaan merkittävä, noteerattava.


    • Anonyymi

      Vainajan olisi hyvä kirjata hautaustahtonsa testamenttiin. Muutenhan kaikkien pitäisi haudata kuolleensa.

    • Anonyymi

      Tähän tulekseen palataan vielä monella foorumilla, vaikka valtavirtamedia ei sitä toistaiseksi suuremmin noteerannut.

    • Anonyymi

      Siis kirkot on rakennettu palvelemaan omaa uskonnollista vakaumusta.
      Olen monissa hautajaisissa ollut, mm.ei-uskovaisten ja ortodoksien ja ne on pidetty ev.lut.kirkon kappelissa. Niin muisto-kuin siunaustilaisuudetkin. Kauniita tilaisuuksia.

      Minusta hautajaistilaisuus, joka jotenkin loukkaisi kirkon uskoa, häpäisisi pyhää kappelia, tulisi voida seurakunnan kieltää. Me emme tiedä, kaikkien maailmassa olevien uskontojen hautajaismenoista. Niin kuin emme osanneet varautua monikulttuurisuuden myötä tuleviin uusiin rikollisuuden muotoihinkaan.

      Poliitikkojen ei tule sanella edes valtion uskonnolle sääntöjä, sanella miten kirkon tulee toimia. Avustuksia vastaan toimia poliitikoiden ehdoilla, keitä he sitten milloinkin on.
      Kirkko on monin eri tavoin yhteiskunnalle hyödyllinen, ei vain kirkollisine toimineen. Vaan myös tukee monin eri tavoin lapsiperheitä, vähävaraisia... ja on henkisenä tukena onnettomuuksien ja kriisien sattuessa.

      • Anonyymi

        "Minusta hautajaistilaisuus, joka jotenkin loukkaisi kirkon uskoa, häpäisisi pyhää kappelia, tulisi voida seurakunnan kieltää. "

        Tässä on syytä todeta, ettei esim. Pron puhujien puheet koskaan loukkaa kirkkoa tai uskontoa. Puheet ovat aina katsomuksellisesti neutraaleja.


    • Anonyymi

      Tuhkani saa siroittaa Itämereen , siellä ne isommatkin fiskaalit :D

    • Anonyymi

      Uutinen asiasta: HALLINTO-OIKEUS HYLKÄSI KAPPELIVALITUKSET
      Helsingin ja Turun hallinto-oikeudet ovat hylänneet valitukset, jotka liittyivät seurakuntien hautausmaiden syrjivään käytäntöön kieltää uskonnottomat hautajaistilaisuudet hautausmaan ja krematorion kappelissa.
      Valitus koski tapauksena Porin seurakuntien hautausmaan menettelyä ja sen lisäksi Kirkkohallituksen hautausmaille antamaa suositusta. Hautaustoimilain mukaan seurakuntien hautausmaat hoitavat Suomessa yleistä hautaustoimea, ja ainoastaan niitä avustetaan valtion budjetista noin 20 euroa/kuntalainen/vuosi.
      Hallinto-oikeus katsoi valittajan selvityksen pohjalta, että ”asiassa on katsottava syntyneen valittajan vakaumukseen perustuvaa välitöntä syrjintää koskeva syrjintäolettama”.
      Tämä syrjintäolettama kuitenkin katsottiin kumoutuneen, koska kirkolle on perustuslaissa turvattu itsehallinnollinen asema ja kappelien käyttämisestä säädetään kirkkolailla, kirkkojärjestyksellä ja kirkon omilla ohjeilla, jotka perustuvat kirkon näkemykseen evankelis-luterilaisen uskonnon tulkinnasta, ja seurakunta saa päättää tilojensa käytöstä. Kumoutuminen nojaa yhdenvertaisuuslain 11 §:ään: ”Erilainen kohtelu ei ole syrjintää, jos kohtelu perustuu lakiin ja sillä muutoin on hyväksyttävä tavoite ja keinot tavoitteen saavuttamiseksi ovat oikeasuhtaisia.”
      Oikeus siis totesi, että syrjintää oikeastaan on, mutta koska nykytilanteesta on säädetty kirkkolailla ja kirkon säädöksillä, syrjintä ei olekaan syrjintää. Lisäksi syrjinnällä on hyväksyttävä tavoite, siis ilmeisesti kirkon jäsenten etuoikeus yleisen hautausmaan lämpimiin tiloihin. Hautaustoimilaki ei säädä kappelien käytöstä mitään.
      Uskonnottomia syrjivän tilanteen lopettamiseen hautaustoimessa tarvitaan näin ollen lainsäädännöllisiä toimia. Hautaustoimilakiin voidaan tehdä yhdenvertaisuutta lisääviä muutoksia. Kuntien ja maakuntien tehtäviin voidaan ottaa siviilihautajaisten pitopaikkojen eli seremoniatilojen tarjoaminen. Niiden tulisi ottaa tehtäväkseen myös uusien krematorioiden perustaminen. Vapaa-ajattelijain hautausmaita aletaan tukea.

      s. 7 http://vapaa-ajattelijat.fi/wp-content/uploads/2020/04/va-2020-1.pdf

    • Anonyymi

      Moi! Jos tahdot, voit katsoa vastauksen, jonka kirjoitin aloitukseen hautaustoimien siirtämisestä sosiaalitoimen halliinnon piiriin. Käsittelen siinä myös hiukan sinun aloitustasi käsittelevää asiaa.

      Varmasti siunauskappeleita voidaan ainakin jossakin vaiheessa käyttää myös ei-kristillisten hautajaisten järjestämiseen. Toki on hyvä muistaa, että etusija totta kai täytyy olla aina kristillisillä hautajaisilla, koska tilat ovat vihitty Kristuksen kirkon tiloiksi ja ovat tämän kirkon omistuksessa. Totta kai sekin täytyy hyväksyä, että seurakuntien täytyy saada myös siitä taloudellista kompensaatiota hieman enemmän, jos tiloja vuokrataan muiden kuin kirkon jäsenten käyttöön.

      Siihen varmasti voi aika luottavaisin mielin aina suhtautua, että kaikki hautajaiset ovat vainajaa ja omaisia kunnioittavia tilaisuuksia, joiden luonne ei myöskään ole epäsopiva sakraalitilojen käytön kannalta. Enemmänkin tämä ongelma tulee esiin esim. jonkin konsertin tai muun ei-kristillisen esityksen järjestämisen yhteydessä kirkkotiloissa. Kiitos mielenkiintoisesta aloituksesta ja Tsemppiä!

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Piispainkokouksen pääsihteeri Komulainen arveli helmikuussa paneelikeskustelussa, että piispojen suositukseen seurakunnille voisi tulla jonkinlainen muutos tässä asiassa. Nähtäväksi jää.

      • Mihin suuntaan? Siis tiukennus vai linjan kääntö?


    • Anonyymi

      Kolme neljästä suomalaisesta on iso siivu. Kaikki eivät edes halua kirkkomaalle.

    • Anonyymi

      Valtavirtamedia ei utisoinut tätä lehdissä tai Ylen/Mtv:n uutisissa. Mutta tieto elää ja kulkee.

    • Anonyymi

      Niin se vain on, että suuri osa Pro-Seremonioiden asiakkaista toivoo, että saattotilaisuus voidaan pitää hautausmaan kappelissa. eivät kuitenkaan kaikki. Ja muistotilaisuus on asia erikseen. Vai onko?

    • Anonyymi

      Kannanamuodostus on merkitävä, tämä 3/4, vaikka kaikki eivät haluakaan kappeihin hautajaisiaan.

    • Anonyymi

      Osa uskonnottoman vainajan omaisista haluaa, osa ei halua. Toivottavasti ilmaistaun hautaustahdon mukaisesti. Sekä että. Ihan hyvä että olisi vapaus valita.

    • Anonyymi

      Kyselytutkimuksen tulos on kuitenkin merkittävä, merkitsevä, ehdottomasti huomion arvoinen. Media ei ole kuitenkaan uutisoinut.

    • Anonyymi

      Kolme neljäsosaa esi 75 % on merkittävä ja merkitsevä lukema. Mitäs siitä, sanovat piispat?

      • Anonyymi

        Vapaa-ajattelijat tarvitsevat lisää jäseniä. Tämä on armoton johtopäätös.


    • Anonyymi

      Tutkimus on suoritus, josta ei makseta eläkettä.

    • Anonyymi

      Tätä mieltä suomalaiset siis ovat. Vapaa-ajattelijain vaatimuksena on kuitenkin koko hautaustoimilain uudistaminen yhdenvertaisemmalle pohjalle. Kirkon asiana on harkita, mitä se "omille" (tosin uskonnottomien rahoittamille) kappeleilleen tekee.

    • Anonyymi

      Hyvä erottaa vaparien vaatimus erikseen. Että ei sellaista...

      • Anonyymi

        Korjaus: että ei anella.


    • Anonyymi

      Jatkakaa höpötyksiänne Vapariliitossa krematorioista ja hautakappeleista hautaan asti

    • Anonyymi

      Tämä on siis kansan mielipide. Vaparit ei anella vaan vaatii kokonaisremonttia.

    • Anonyymi

      Ei tämä ole ainoa kysymys jossa kirkko toimii kansan oikeustajun vastaisesti.

    • Anonyymi

      Harmittava tulos kirkon tiukkapipoille. Ei vaikuta?

    • Anonyymi

      Vapaa-ahattelijat mahdollistivat kansan mielipiteen esille tuonnin.

    • Anonyymi

      Vapaa-ajattelijat mahdollistivat. Tärkeää tietää. Toiset ottavat opikseen

    • Anonyymi

      Asia voitaisiin ratkaista friitänkkareita tyydyttävällä tavalla siten, että valtion varoin perustettaisiin 5 jumalattomille tarkoitettua hautausmaata eri puolille Suomea rakennuksineen.
      Hautausmaakiinteistöt luovutettaisiin friitänkkareitten käyttöön siten, että rakennusten ja hautausmaiden hoito jäisi friitänkkareiden vastuulle.
      Friitänkkaret voisivat periä haluamansa maksun ruumiiden hautaamisesta.

      Hautausmaa numero 1
      Vantaan lähelle

      Hautausmaa numero 2
      Tampereen tienoille

      Hautausmaa numero 3
      Jyväskylän suunnalle

      Hautausmaa numero 4
      Kajaanin lähelle

      Hautausmaa numero 5
      Rovaniemi

    • Anonyymi

      Tuossa tulee siis selvillä kansan enemmistön oikeustaju. Mainittakoon kuitenkin, että Vapaa-ajattelijain liiton mielestä tuollaiset ylhäältä annetut armopalat eivät riitä, vaan koko hautaustoimi tulee saattaa yhdenvertaiselle kannalle.

    • Anonyymi

      Vapaa-ajattelijat eivät rikoile armoa kirkolta.

    • Anonyymi

      Pysykäähän poissa seurakuntien tiloista.
      Vapaa-ajattelijoilla on omiakin hautausmaita eri puolilla Suomea, mm. Enossa, Kotkassa ja Forssassa. Viimeksi mainittuun (Forssan lehden artikkelin mukaan) papit eivät ole tervetulleita.
      Haudatkaahan vaparitkin ruumiinne omiin multiinne.

      Pohjois-Karjalassa (Eno) olevasta jumalattomien hautausmaasta on avattu alla oleva keskustelupalstakin 7.10.2019:

      "
      Muovipussihautaus vaparihautausmaalla

      Anonyymi
      07.10.2019 10:52

      Vapariliiton monivuotinen pääsihteeri ja puheenjohtaja päätti lyödä kuolemalla rahoiksi ja perusti hautausmaayrityksen. Monien epäonnistuneiden hankkeiden jälkeen hän onnistui vuokraamaan (!) Pohjois-Karjalasta maapalan ja perusti sinne uurnahautausmaan.

      Asiassa oli monia kohuja ja käänteitä, joita vapaa-ajattelijoille tyypilliseen tapaan setvittiin riitaisasti eri viranomais- ja oikeusinstansseissa. Yksi tapaus liittyi siihen, että hautausmaan perustaja pisti veljensä muovikassissa maahan niin, että sangat näkyivät. Kauhistuneet sukulaiset yrittivät peitellä hautaa, jolloin perustaja haastoi nämä(kin) oikeuteen. Mitään tuomioita ei tietenkään tullut.

      Tapaus on valitettava esimerkki vapaa-ajattelijoille tyypillisestä hörhöilystä ja riitaisuudesta, joka rasittaa yhteiskuntaa aivan kohtuuttomasti.
      "

      • Anonyymi

        Mitä sitten jos vapariruumis ois pystyynhaudattu siten että toinen käsi ois maanpinnalla ja kädessä kyltti:

        "Ken tästä käy saa kaiken toivon heittää"
        (Dante)

        Oiskohan kuitattu vaparihuumorilla?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Mitä sitten jos vapariruumis ois pystyynhaudattu siten että toinen käsi ois maanpinnalla ja kädessä kyltti:

        "Ken tästä käy saa kaiken toivon heittää"
        (Dante)

        Oiskohan kuitattu vaparihuumorilla?

        Olet varmaan nero?


      • Anonyymi
        cxz kirjoitti:

        Olet varmaan nero?

        >Olet varmaan nero?<
        ************************
        En tiedä varmaan.
        Mieluummin hankin elämänviisautta kuin neroutta.
        Tulee mieleen se Romanian johtaja, joka kieroutui ateistis-kommunisteseksi diktaattoriksi, ja kutsuttiin maassaan ´Karpaattien Neroksi´ ja
        `Ajatusten Tonavaksi´ . Teloitettiin.

        Verkkouutiset:
        JUHA-PEKKA TIKKA | 22.12.2014 | 17:22

        Karpaattien neron sekasortoinen puhe ennen teloitusta – ”Toverit! Olkaa hiljaa!”

        Romanian kommunistidiktaattori Nicolae Ceausescun viimeisen puheen ääninauhalle tarttui perheen sisäistä tiuskimistakin.

        Nicolae Ceausescun (1918-1989) ja Elena Ceausescun teloitukset olivat viimeinen merkittävä historiallinen tapahtuma Itä-Euroopan kommunismin luhistumisvuonna 1989.

        Bukarestista vallankumousta paennut pariskunta jäi kiinni ja teloitettiin pikaoikeudenkäynnin jälkeen. Ammutuista Ceausescuista levinneet kuvat kertoivat Itä-Euroopan vapautumisen jatkosta, kun vajaat kaksi kuukautta oli kulunut Berliinin muurin murtumisesta.

        Karpaattien neroksi maassaan kutsutun diktaattorin viimeiseksi jäi suurpuhe Bukarestissa. Se oli sekasortoinen. Kuulijat vihelsivät ja huusivat, puhuja pyysi useasti tovereita olemaan hiljaa, ja puhujaparvekkeella Elena käskytti miehelleen hätäisiä ohjeita.

        Puheen ääninauha ja englanninkieliset käännökset ovat ylemmällä Youtube-videolla.


    • Anonyymi

      Monilla hautausmailla on ainakin tarkoitus erottaa uskonnottomille tai muunuskoisille alue, johon heidän vainajansa voidaan haudata omien tapojen mukaisesti. En ole perillä, kuinka yleisiä nämä monimuotoiset hautausmaat ovat, mutta ajatukseni on, että niillä hautausmailla tulee olla tila, jota jokainen uskontokunta voi käyttää. Sen pitäisi olla ilman näkyviä uskontotunnuksia, niin että jokainen käyttäjäryhmä voisi tuntea hartautta ilman häiriötä.
      Ei kai se kovin vaikeata voisi olla. Monet seurakunnat ovat pulassa kalliiksi käyvien hautausmaiden hoitajina, joten olisi varmasti rahallisestikin edullista järjestää yhteisiä hautausmaita ja niiden ylläpitoa.
      Turha vedota lakeihin ja asetuksiin näissä asioissa. Kaikkia ihmisten tekemiä päätöksiä voidaan aina muuttaa, kun tilanteet niin vaativat.

      • Anonyymi

        Oikeastaan hautapaikka ei ole useimmille uskonnottomien ongelma. Siksi tunnustukseton alue ei niin kiinnosta., varsinkin jos on jo ns perhehaudan paikka valmiina. Ja tuhkan voi sijoittaa myös hautausmaan ulkopuolelle.


      • Anonyymi

        Jo vuosia on vallinnut tilanne, että kaikkien seurakuntien pitää, jos ei itse, niin yhdessä jonkin lähiseurakunnan kanssa, tarjota tunnustuksettomia hautapaikkoja niitä haluaville. Nämä ovat erillään muista haudoista omana alueenaan. Niillä ei kirkon puolesta ole minkäänlaisia uskonnollisia symbooleja mutta omaiset voivat oman valintansa mukaa sellaisia haudalle pystyttää, esimekiksi ristin.

        Seurakunnat eivät ole pulassa hautausmaitten kustannusten kanssa, koska saavat vuosittain n. 20€/kunnan asukas (vuositasolla hieman päälle 100 000 000€ koko maassa) kattamaan kustannuksia. Lisäksi seurakunta päättää itse, mitä se veloittaa eri toimenpiteistä. Jos se ei kykene hinnoittelemaan palveluitaan niin, että tulot peittävät kustannukset, on se täysin seurakunan oman surkeuden ansiota.


    • Anonyymi

      Melko luonnollinen ajatus näin talvikauden kokemusten pohjalta.

      • Anonyymi

        Ei enää hätää, kesä koittaa Espoossa ja Keravalla.


    • Anonyymi

      Kaikki eivät halua kirkon tilojen käyttöä, paitsi krematorion. Monet kuitenkin katsovat sen olevan ok logistisista syistä.

      • Anonyymi

        Yksilöllisyyttä ja monimuotoisuutta tarvitaan.


      • Anonyymi

        Kyllä kirkko sitten kelpaa kun apua tarvitaan.

        Perustakoot vaan vaparit ja muut hörhöt omat kappelinsa ja krematorionsa.


    • Anonyymi

      Hyvä, että tästä kysytään myös kuntavaalikoneessa.

    • Anonyymi

      Tämä on vain kansan mielipide. Vaparit esittävät laajempaa kokonaisratkaisua.

    • Anonyymi

      Kysekun teettäminen herättää myönteisiä tunteita.

    • Anonyymi

      Tämä piiloon, maan alle. T. AV

    • Anonyymi

      Yhdet haluavat ja toiset eivät halua. Siis osa uskonnottomista haluaa, koska kätevästi krematorion lähellä yms. Tai arkkuhautapaikan lähellä. Toiset eivät halua käyttää. Jätetään siis vapaus valita.

    • Anonyymi

      Tarvetta ja tarkoitusta on kuitenkin hankkia myös ei-uskonnollisia seremoniatiloja ei-uskonnolloisia jäähyväistilaisuuksia varten. Muistotilaisuuksien paikkoja onkin.

    • Anonyymi

      %Hautauskappelit halutaan myös ei-kirkollisiin hautauksiin%

      Niin, niin, niin.
      75 % sitä mieltä
      18 % tätä mieltä
      7 % tuota mieltä

      Sanotaan, että:
      Ensin on valhe.
      Sitten on emävalhe.
      Sitten on tilasto (prosentit).

      Hautauskappelit halutaan myös ei-kirkollisiin hautauksiin

      No rakentakaa hautauskappeleita jumalattomille hautausmaillenne niin ei tarvitse riehua ja rienata kirkon kappeleissa.

      Ei muuta kuin kakkosnelosta ja 5-tuumalautaa.
      Kattopeltiä. Saha, vasara ja nauloja ja rakentamaan ateistien hautausmaille kappeleita.
      Saattehan te toimintaanne valtiolta avustustakin, vai ettekö saa?
      Protukappeleissa protupappi saa pitää uskonnollisia puheitaan ja tehdä uskonnollisia protumerkkejään ruumiin päällä.
      Älkää tehkö ruumiittenne hautaamisesta niin monimutkaista ja kuolemanvakavaa asiaa.

      • Anonyymi

        -----Ei muuta kuin kakkosnelosta ja 5-tuumalautaa.
        Kattopeltiä. Saha, vasara ja nauloja ja rakentamaan ateistien hautausmaille
        kappeleita-----

        Onnistuukohan vapareilta tuollainen kolhoosirakentaminen, vaikka valtio tai kunta toimittaisi lautakasan hautuumaalle.
        Voi olla että myös kappelien rakentaminen on tehtävä valtion toimesta ja varoin.


      • Anonyymi

        Turun vapaa-ajattelijat ovat laatineet luettelon uskonnottomien hautausmaista:

        Suomessa hautausmaita, joille voidaan useimmiten haudata missä tahansa asunut uskonnoton henkilö, ja yleensä myös uskontokuntiin kuuluvia. Lisätietoja hautauksista antavat hautausmaita hoitavat paikalliset yhdistykset:

        Rauhanmaan hautausmaa, Forssa:                                 
        Forssan Vapaa-ajattelijat ry
        Leporinteen hautausmaa,

        Jyväskylän Seppälänkangas: 
        Keski-Suomen vapaa-ajattelijat ry

        Tuonenviidan hautausmaa, Kajaani, Paltaniemi:          
        Kainuun vapaa-ajattelijat ry

        Lepolan hautausmaa,
        Karkkilan Nyhkälä:                    
        Karkkilan vapaa-ajattelijat ry

        Ristikankaan hautausmaa, Kemi:                                    
        Kemin vapaa-ajattelijat ry

        Kotivaaran hautausmaa, Kolari, Vaattojärvi:                
        Luoteis-Lapin vapaa-ajattelijat ry

        Lepopellon hautausmaa, Kotka, Parikantie 82:              
        Kotkan vapaa-ajattelijat ry

        Lepolan hautausmaa,
        Kouvola:                                     
        Kouvolan vapaa-ajattelijat ry

        Lepomäen hautausmaa,
        Siikaisten Sammi:                    
        Satakunnan vapaa-ajattelijat ry

        Lähin vapaa-ajattelijoiden ylläpitämä hautausmaa on Forssassa.
        Satakunnan vapaa-ajattelijoilla on Siikaisten Sammissa metsähautausmaa
        LepomäkiTurun ja Kaarinan seurakuntayhtymä ylläpitää Kärsämäen hautausmaata Tampereen valtatien ja Vahdontien risteyksessä ( hautausmaan kartta).
        Se on Turussa ainoa, jossa on erotettu alue tunnustuksettomille vainajille, korttelit 32 ja 33 luoteiskulmassa. Tunnustukseton tarkoittaa Turun seurakuntien terminologiassa muut uskonnot ja uskonnottomat. Siellä on tällä hetkellä lähes yksinomaan muslimien hautoja (kortteli 32). Kortteli 33 on käyttämätön, hoitamaton, villiksi kasvanut ja erottamaton. Kärsämäkeen saa haudata uskonnottomia vainajia muslimien tai kristittyjen viereen, ja käyttää kristillisesti sisustettua kappelia. Turun vapaa-ajattelijat ry koettaa löytää turkulaisille uskonnottomille tyydyttävämmän ratkaisun.

        Seurakuntayhtymän ylläpitämä Piikkiön Koroisten hautausmaa (vanhan hautausmaan vieressä) vihittiin käyttöön 2006. Hautausmaalla on myös tunnustukseton hautakortteli. Siistit mutta tyhjät rivit, on kuitenkin jo yksi hauta. Turkulaisten ja kaarinalaisten käytettävissä.  (Hautausmaan kartta).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Turun vapaa-ajattelijat ovat laatineet luettelon uskonnottomien hautausmaista:

        Suomessa hautausmaita, joille voidaan useimmiten haudata missä tahansa asunut uskonnoton henkilö, ja yleensä myös uskontokuntiin kuuluvia. Lisätietoja hautauksista antavat hautausmaita hoitavat paikalliset yhdistykset:

        Rauhanmaan hautausmaa, Forssa:                                 
        Forssan Vapaa-ajattelijat ry
        Leporinteen hautausmaa,

        Jyväskylän Seppälänkangas: 
        Keski-Suomen vapaa-ajattelijat ry

        Tuonenviidan hautausmaa, Kajaani, Paltaniemi:          
        Kainuun vapaa-ajattelijat ry

        Lepolan hautausmaa,
        Karkkilan Nyhkälä:                    
        Karkkilan vapaa-ajattelijat ry

        Ristikankaan hautausmaa, Kemi:                                    
        Kemin vapaa-ajattelijat ry

        Kotivaaran hautausmaa, Kolari, Vaattojärvi:                
        Luoteis-Lapin vapaa-ajattelijat ry

        Lepopellon hautausmaa, Kotka, Parikantie 82:              
        Kotkan vapaa-ajattelijat ry

        Lepolan hautausmaa,
        Kouvola:                                     
        Kouvolan vapaa-ajattelijat ry

        Lepomäen hautausmaa,
        Siikaisten Sammi:                    
        Satakunnan vapaa-ajattelijat ry

        Lähin vapaa-ajattelijoiden ylläpitämä hautausmaa on Forssassa.
        Satakunnan vapaa-ajattelijoilla on Siikaisten Sammissa metsähautausmaa
        LepomäkiTurun ja Kaarinan seurakuntayhtymä ylläpitää Kärsämäen hautausmaata Tampereen valtatien ja Vahdontien risteyksessä ( hautausmaan kartta).
        Se on Turussa ainoa, jossa on erotettu alue tunnustuksettomille vainajille, korttelit 32 ja 33 luoteiskulmassa. Tunnustukseton tarkoittaa Turun seurakuntien terminologiassa muut uskonnot ja uskonnottomat. Siellä on tällä hetkellä lähes yksinomaan muslimien hautoja (kortteli 32). Kortteli 33 on käyttämätön, hoitamaton, villiksi kasvanut ja erottamaton. Kärsämäkeen saa haudata uskonnottomia vainajia muslimien tai kristittyjen viereen, ja käyttää kristillisesti sisustettua kappelia. Turun vapaa-ajattelijat ry koettaa löytää turkulaisille uskonnottomille tyydyttävämmän ratkaisun.

        Seurakuntayhtymän ylläpitämä Piikkiön Koroisten hautausmaa (vanhan hautausmaan vieressä) vihittiin käyttöön 2006. Hautausmaalla on myös tunnustukseton hautakortteli. Siistit mutta tyhjät rivit, on kuitenkin jo yksi hauta. Turkulaisten ja kaarinalaisten käytettävissä.  (Hautausmaan kartta).

        Ihan hyvä, mutta vähän ihmetyttää nämä ihmisten (vainajien) jaottelut vielä kuoleman jälkeenkin.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Tilannekuva on hyvä olla olemassa. Kiitos siitä. Tällä ei pelkästään llä mennä.

    • Anonyymi

      Mikä teitä jumalankieltäjiä oikein vetää kirkon tiloihin? Perustakaa itsellenne oma hautausmaa ja rakentakaa sinne niin komea saatananpalvontapaikka kuin haluatte.

      • Anonyymi

        Ateistit rakentaisi saatanpalvelupaikkaa...

        Älysi kirkkaus sokaisee...


    • Anonyymi

      Tämä ei tarkoita, kuka mitäkin hsluaacitselleen, vaan mitä pidetään reiluna.

    • Anonyymi

      Kyllä se vaparit on parasta että protutatte ruumiinne
      uskonnollisin riitein vaparikappeleissa, joissa on selvät
      ♨️Liekkimaljatunnukset♨️
      Ellette saa sellaisia kappeleita aikaan, niin sitten pitää vaparien suorittaa kuolemanriittejään vaikka räntäsateessa.
      Pysykää kirkon kappelien ulkopuolella.

      Älkää tehkö ruumiittenne hautaamisesta niin kuolemanvakavaa kuolemantapausta.

      Vaparit saavat valtiolta toimeentulotukea tänäkin vuonna 50 000 €, joten eihän tuon vaikka yhden kappelin rakentamisen tänä vuonna vaparitalkoilla pitäisi olla rahasta kiinni.

      Lakia pitäisi muuttaa siten että valtio ei enää maksaisi vaparien osalta kirkolle 20 €/henkilö/vuosi, vaan valtio maksaisi maksun suoraan vapareille.
      Sillä tavalla saataisiin vaparit pullautettua pois kirkon hautaustoimesta.

    • Anonyymi

      Tämä ei ole vain vaparien kanta vaan naikkien kansalaisten.

    • Anonyymi

      Ehkä Kirkkohallitus modifioitu jyrkkää linjaansa?

    • Anonyymi

      Tilastojen mukaan Suomessa kuoli v. 2020 noin 55000 henkilöä. Se on noin 1 % väestöstä.
      Vapaa-ajattelijoita on Suomessa noin 1300. Silloin laskennallisesti Suomessa kuolee noin 13 vaparia vuodessa.

      On se kumma kun näitä 13 vaparia ei voida saada hautaan ilman että pitää jarhuta jostain kirkon kappelien käytöstä.

      Nämä 13 vaparia voisi haudata vaikka sankarivainaja menoin ja tykinlaukauksin kirkon multiin, jotta saataisiin jotenkin vapareita tyydyttävä hautausmuoto.
      Loppuisi vaparien vinkuminen hautaustoimesta.

      • Anonyymi

        Uskonnottomia on Helsingissä jo enemmistö. Kysymys ei ole vain Vapaa-ajattelijain jäsenistä, vaan enemmistön oikeuksista.


    • Anonyymi

      Tämä pitää nostaa esille myös puolueillevlähetettävissä terveisistä.

    • Anonyymi

      Uusia paikkoja tilaisuuksille. Uutisia.

    • Anonyymi

      Näin siis kansa ajattelee. Tietysti kanssa voi olla väärässä. Pitäisi muuttaa koko hautaustoimilaki. Pitäkööt kirkkko omansa.

    • Anonyymi

      Vapaa-ajattelijoille, ateisteille ja kommunisteille on perustettava valtion varoin jumalattomien hautausmaita Metsähallituksen maille n.10 kpl eri puolille Suomea.
      Niille tunnustuksettomat kappelit.
      Tai niissä voisi olla vaparien
      ♨️Leikkimalja-tunnukset♨️
      Niissä jumalattomat voisivat suorittaa ruumiilleen kuolemanriittejään.

      Kristityille valtio voi osoittaa hautausmaaksi eri puolelta Suomea maa-alueita. Niille ei tarvitse rakentaa mitään kappeleita. Vainajat voidaan siunata haudan lepoon vaikka hautausmaalla räntäsateessa, tai kotona, kesämökillä tai muissa tiloissa.
      Hautauksesta ei kannata tehdä niin haudanvakavaa juttua.

      Pääasia että vapaa-ajattelijat, ateistit ja kommunistit saadaan pullautettua omille hautausmailleen.
      Pysyisivät vaan siellä!

    • Anonyymi

      Sama gallyp-kannatus kuin Nato-jäsenyyzellä oli.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Ateisteille, vapaa-ajattelijoille ja bolshevikeille pitää järjestää maksuton hautaus valtion varoin
      🧧Ateisti-Bolshevikki -hautausmaille🧧, joita Suomeen perustetaan 5 kpl.
      Hautaus kunnialaukauksin, tykinlaukauksin.
      Erillinen maksu, jos halutaan hävittäjien ylilento.

      Tämä maksuton hautaus vain niille, jotka ennen kuolemaansa ovat ilmoittaneet itsensä valtion ylläpitämään Ateisti-Bolshevikki -rekisteriin.

      Loppuisi vapaa-ajattelijoilta tämä hautausmaaurputus.

      © Ant'wapari

    • Anonyymi

      Näillä gallyp-prosenteilla Suomea vietiin Natoon.

    • Anonyymi

      Kansan mielipide. Vapaa-ajattelijat esittävät julkisia hautajaistiloja.

    • Anonyymi

      Kaikki vapaa-ajattelijat eivät pidä hautajaistilaisuutta kirkon kappelissa. Tässä kyse on vain siitä, mitä väestö pitää reiluna tai epäreiluna.

    • Anonyymi

      Osa seurakunnista suostuu vuokraamaan kappelitilojaan myös kirkkoon kuulumattomien jäähyväistilaisuuksiin, osa ei.

      Monen hautausmaan tai krematorion kappelia kieltäydytään vuokraamasta ei-kirkollisiin hautajaisiin.

    • Anonyymi

      Maalais-ja kaupunkilaisjärki.

    • Anonyymi

      Kuolemantapaus on kova paikka.

    • Anonyymi

      Niin sitä luulisi.

    • Anonyymi

      Se on vaan kansan oikeudentajun mukaan.

    • Anonyymi

      Tulos on il.einen.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Hyvä kun olette tehneet kyselyjä.

    • Anonyymi

      Tämä ei kuitenkaan ole ratkaisu

    • Anonyymi

      Kaikki ei vät halua pitää hautajaisia- tai hautajaisia pidettävän - kirkon krusifiksien ympäristössä.

    • Anonyymi

      Tämä ei ole mikään kestävä ratkaisu.

    • Anonyymi

      Tämä on vain kansan mielipide. Vapaa-ajattelijat ovat esittäneet tunnustuksettomia seremoniatiloja.

    • Anonyymi

      Kirkko saa 20 euroa/KUNTALAINEN/vuosi hautaustoimeen.

      • Anonyymi

        Mielenkiintoista tuossa on se, että yhä harvempi tulee enää haudatuksi kirkon maihin kun tuhkaukset ovat kasvaneet niin paljon.

        Tuhkatuistahan aika suuri osa päätyy veteen tai metsään.

        Mutta rahan jakaminen kirkolle vaan jatkuu, jatkuu, jatkuu...


    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2941
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      2065
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2024
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1845
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe