Huivin käyttö kirkossa: miksi saa kuulla toisilta naisilta kettuilua siitä?

Anonyymi

Laitoinpa kerran huivin päähän, kun menin mieheni kanssa Uspenskiin. No siellä sitten pää kenossa toiset ortodoksiNAISET tuijottivat, ja yksi kehtasi tulla ehtoollisen jälkeen puhumaan, että kuinka sinä huivia käytät, kun ei ole ennenkään ollut, että tiedätkö sinä, huivi ei meidän kirkkoon kuulu, se on slaavilainen tapa, eikä sen pidä antaa pesiytyä tänne meidän kirkkoon.

Laitoinpa toisen kerran huivin päähän, kun menin mieheni kanssa Uspenskiin. Samanlainen meno, naiset jupisivat ja kuulin sitten yhdeltä tutultani, että minua oli siellä naisporukalla haukuttu ja naurettu, että kuvittelee olevansa niin harras ja siveä, hehhehhehhheee.

Kysynpä vaan, että mikä teitä tiettyjä ortodoksinaisia niin loukkaa, jos jollain naisella onkin se huivi päässä? Ja miksi nämä samat naiset ovat niitä feministi-suvaitsevaisia, jotka mm. jakavat FB:ssa postauksia siitä, miten musliminaisilla on OIKEUS käyttää huivia ja burkhaa niin halutessaan, ettei millään maalla ole oikeutta niitä naiselta kieltää.

Huivin käyttämättömyyttä myös perustellaan sillä, että naisella on vapaa tahto. No mitäpä jos vapaasta tahdostaan haluaa käyttää huivia? Ja pitkää hametta, olkapäät kunnolla peittävää yläosaa...? Mikä siinä on niin pahaa ja pelottavaa? Minä käytän huivia vapaasta tahdostani. Olen puhunut rippi-isäni kanssa, hän sanoi että tee kuten haluat. Puhuin mieheni kanssa, hän sanoi tee kuten haluat. No sitten minä tein kuten halusin, ja sain toisten naisten vihat niskoilleni. Miksi on näin? Erityisesti olisi mainiota kuulla kommentteja "tunnettujen ortodoksisukujen" edustajilta, heiltä sitä kritiikkiä tulee eniten, tässäkin asiassa.

9

122

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jopas jotakin. Ystävä oli Valamossa 25-30 v. sitten saanut kuulla joltakulta tanttaraiselta, miten ei ole huivia. Oli kuulemma siihe tokaissut, että "lehmä!".

    • Anonyymi

      Naiset pelkäävät, että jos huivin käyttö lisääntyy, hekin joutuvat käyttämään.

      Ja se huivittomuus ja vahva asema kirkossamme on kovan työn tulos, ja sitten muutamat innokkaat käännynnäiset tulee ja pilaa koko jutun.

      • Anonyymi

        Ei kuulu krllekkään. Varo petofeministejä.


    • Anonyymi

      Kunpa kaltaisia naisia olisi enemmänkin kirkossamme. Te olette niitä todellisia rohkeita, itsevarmoja naisia, jotka tekevät kuten haluavat, ei se massan mukana menevä porukka lyhyissä hameissaan, huulet punassa, korkkareissa ja ilman huivia.

      Nuo edellämainitut asusteet olisivat varmasti oikein soveliaat vaikka illanistujaisiin, pikkujouluihin tai teatteri-iltaan, mutta miksi kirkkoon mennään itseä esittelemään.?

      • Anonyymi

        Vastaa että "ei ortodoksinainen" arvostele toista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vastaa että "ei ortodoksinainen" arvostele toista.

        Toisaalta jos ajattelet minkä verran Jeesus kesti, niin pientähän tuo on.


    • Anonyymi

      En ymmärrä.
      Huivia pitäisi saada käyttää ihan mistä syystä haluaa muiden arvostelematta tai kyselemättäkään sen enempää. Ja kertoessa henkilökohtaisen syyn huivin käytölle, tulisi toisen valintaa kunnioittaa, eikä alkaa kritisoimaan tai muuta.
      Sama oikeus käyttää huivia ja samalla tavalla tulisi kunnioittaa oli syy sitten se, että on muslimi, nunna, käy kirkossa, kuuluu tyyliin tms.
      Jos kirkossa olisi tullut käymään vaikka nunna, tuskin häneen olisi ihan samalla tavalla suhtauduttu. Silloin huivin ajateltaisiin kuuluvan hänen nunnan asuunsa, mutta jos ei ole nunna ja käyttää huivia, on suhtautuminen erilaista, jos ajatellaan sen liittyvän erityisesti kirkossa käymiseen. Jos, joku haluaa käyttää huivia erityisesti kirkossa käydessä, niin eihän se ole mikään kannanotto muiden huivin käyttämistä kohtaan, miten joku voisi asian ajatella.
      Ihmisillä on aika omituinen suhtautuminen tiettyihin asioihin, joilla ei pitäisi olla heidän kannalta niin suurta merkitystä ja sen suhtautumisen annetaan näkyäkin sen tarkemmin ajattelematta.
      Kasvomaskien käytöllekin etenkin Suomessa ja joissain muissa länsimaissa on iso kynnys jo siksi, kun otetaan huomioon miten muut suhtautuu niihin. Vaikka ilman koronaakin voisi olla ihan hyviä syitä joidenkin joskus käyttää kasvomaskia ulkona ja julkisilla paikoilla, jo vaikka astman vuoksi.

      Arvostan sitä, että uskalletaan ajatella ja toimia itsenäisesti, eikä pyritä menemään aina massan mukana.

    • Anonyymi

      Itse en käytä huivia, mutta minulla ei ole mitään huomauttamista siitä, että joku muu käyttää. En koe sitä naista alistavaksi eleeksi. Tiedän, että monet kirkkomme naiset ovat huivia vastaan, koska sen ajatellaan olevan jonkinlaista miehisen vallan alle alistumista, oman perinteen hylkäämistä ja venäläisen perinteen tilalle ottamista.

      Kritisoijien pitäisi ehkä tajuta, että huivin käyttö Suomessa on tosiaankin naisilta vapaa valinta, ja siksi sitä pitäisi kunnioittaa.

      Ja toisekseen pitäisi tajuta, ettei ole mitään sellaista omaa perinnettä, johon pään peittäminen ei kuuluisi. Karjalaisessa perinteessä käytettiin säpsää tai sorokkaa, kirkkohuiviakin, ennen vanhaan ei nainen kirkkoon ilman pään peittämistä mennyt. Sama juttu oli luterialaisella puolella. Perinne alkoi elää. Ja se elää yhä edelleen. Ei suomalainen ortodoksisuus mikään museoitu juttu ole vaan aktiivista perinnettä, jossa kirkon traditio säilyy muuttumattomana, mutta jäsenet tuovat sitten tullessaan omia paikallisia ja yksilöllisiä lisämausteitaan siihen omaan uskonnonharjoittamiseen. Missäänhän ei myöskään kielletä sitä huivin käyttöä, joten tässä kohtaa Suomen ortodoksinaiset saavat valita, miten tekevät. Annettakoon jokaiselle maahdollisuus valita siitä turhia kyselemättä tai kritisoimatta.

    • Anonyymi

      Olen ihmetellyt tätä. Ei ole minulta pois jos joku haluaa huivia käyttää. Itse en käytä kun rn ole koskaan käyttänyt.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      140
      5993
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3645
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1935
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1929
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1748
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      75
      1601
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1522
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1418
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1416
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1327
    Aihe