En tiedä miten on päässyt taas uutinen lipsahtamaan ohi silmien.
( Linkki : https://phys.org/news/2020-04-laws-nature-downright-weird-constant.html )
Se mitä uutisessa lyhyesti halutaan kertoa, on se, että olettamukset koskien maailmankaikkeuden [fyysistä] samankaltaisuutta kaikkialla, eivät välttämättä pidä paikkaansa. Mikä on ollut ehkä vähän "toivotaantoivotaan", mutta kun ei parempaa tietoa ole ollut, eikä vieläkään oikeastaan kuin epäilys, se on riittänyt toistaiseksi kohtuulliseen hyvään käsitykseen, vähintäänkin.
Poiminta uutisesta : "We found a hint that that number of the fine structure constant was different in certain regions of the universe. Not just as a function of time, but actually also in direction in the universe, which is really quite odd if it's correct ... but that's what we found."
Vapaasti suomennettuna : "Löysimme vihneen siitä, että hienorakennevakion arvo oli erilainen tietyillä maailmankaikkeuden alueilla. Ei pelkästään ajan funktiona, mutta itseasiassa myös riippuen mihin suuntaan maailmankaikkeutta katsotaan, joka on melko erikoista, jos havainnot ovat oikeat... mutta tämä on se mitä löysimme."
( Linkki : https://fi.wikipedia.org/wiki/Hienorakennevakio )
Uutisessa on lisää ajatuksia mitä se voi tarkoittaa, esimerkiksi, jos on olemassa jotain erityisiä suuntia.
Uskoisin, että vaikka asiaan liittyy paljon skeptismiä ja intoa, kaikilla on yhteinen intressi paneutua asiaan ja penkoa hieman lisää. Saapa nähdä mistä oli kysymys vai oliko mistään. Yhden otsikon ja jutun verran julkisuutta kuitenkin.
-- planeetta
Avaruus erilainen eri suunnissa
23
<50
Vastaukset
"Löysimme virheen siitä että hienorakennevakion arvo oli erilainen tietyillä maailmankaikkeuden alueilla."
Voi luojani mitä sontajargonia. Täytyy olla hullu moisia sisäistääkseen.- Anonyymi
Joo kirjoitusvirhe, pitäisi lukea "Löysimme vihjeen siitä" ja niin edelleen. En osaa vieläkään kirjoittaa virheettömästi.
--planeetta - Anonyymi
Aika helposti menet sekaisin. Hienorakennevakio vaatii googlausta, mutta muuten aika selvää tekstiä. Eikö siinä sanota ihan suoraan, että tuon vakion arvo ei ollutkaan täsmälleen sama kaikkialla universumissa? Ota nasse pois päästä niin näkö korjautuu.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Aika helposti menet sekaisin. Hienorakennevakio vaatii googlausta, mutta muuten aika selvää tekstiä. Eikö siinä sanota ihan suoraan, että tuon vakion arvo ei ollutkaan täsmälleen sama kaikkialla universumissa? Ota nasse pois päästä niin näkö korjautuu.
Hienorakennevakio on siis ihan vaan numereerinen arvo (suhdeluku), jonka laskennassa käytetään neljää, sanotaanko nyt uutisen kunniaksi, vakioksi ajateltua asiaa:
- Alkeisvaraus
- Plancin vakio
- Tyhjiön permitiivisyys ja
- Valon nopeus tyhjiössä
Eli on se aika iso juttu, jos havainnot olivat oikeat. Siis jos joku neljästä tai mikään mainitusta ei olekaan vakio. Ja lisäksi tosiaan se, että samalla tehtyjen havaintojen mukaan, koko maailmankaikkeudella onkin olemassa jotain tiettyjä suunitia. Samaan tapaan tiettyjä siis kuten Maapallolla on pohjois- ja etelänapa.
--planeetta
- Anonyymi
Maailmankaikkus on liian suuri tutkittavaksi ja tulkittavaksi. Siinä on liian paljon mahdollisuuksia virhetulkintaan.
Jos pystyisimme havaitsemaan teleskoopeillamme vain kotigalaksimme Linnunradan suuruisen alan maailmankaikkeudesta niin tulkintamme tästä kaikkeudesta olisi tyystin erilainen.
Tällä Linnunrata "maailmankaikkeudella" olisi reunat, pyörimissuunta, muoto, keskipiste ym ym.- Anonyymi
Joskus haetaan tarkkaa tietoa, joskus tuntuu, että riittää sopivanmuotoinen "yleispössis", josta pääsee fiilikseen. Maailmankaikkeuden osalta mennään enimmäkseen tässä jälkimmäisessä ja välillä käydään tökkimässä jotain tiettyä tunkiota.
--planeetta - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Joskus haetaan tarkkaa tietoa, joskus tuntuu, että riittää sopivanmuotoinen "yleispössis", josta pääsee fiilikseen. Maailmankaikkeuden osalta mennään enimmäkseen tässä jälkimmäisessä ja välillä käydään tökkimässä jotain tiettyä tunkiota.
--planeettaJuu ja tutkittavaa riittää, avaruuden löytöretket ovat vasta alkutekijöissä.
Monta uutta polkua ....ja harhapolkua on vielä löytämättä.
- Anonyymi
Löysimme vihjeen ei vielä tarkoita, että avaruus todella olisi erilainen eri suunnissa.
Luetun ymmärtäminen olisi tieteellisessäkin tekstissä tarpeen.- Anonyymi
Se ei ole vain yksi tutkimus tai kaksi samalla lailla tehyä tutkimusta, jossa on saatu vihjeitä tällaisesta.
( Linkki toiseen erilailla tehtyyn tutkimukseen: https://www.aanda.org/articles/aa/abs/2020/04/aa36602-19/aa36602-19.html )
Linkit molempiin löytyy myös tuolta avauksen takaa löytyvän uutisen lähteistä, ylläoleva on ihan vaan kopioitu sieltä.
--planeetta
onko tuolla maailmakaikkeudessa mitään muuta kuin galakseja siellä sun täällä?
- Anonyymi
Isolla putkella kun katsoo, maailmankaikkeudessa näkee paljon erilaisia galakseja eri kehitysvaiheissaan. Pienemmällä putkella näkee vain valopisteitä.. Mutta siinäpä sitä jo onkin: Ainetta eri olomuodoissaan, erilaisia vuorovaikutuksia ja kausaliteettia, kompleksisuutta, vähintään vähän kaaosta, entropiaa tai lämpöoppia yleisemmin. Tuntematontakin löytyy, kuten pimeä aine ja pimeän energian aiheuttamat seuraukset. Se mitä ei ole havaittu on mm. yliluonnollisuus. Eikä ole havaittu omaa takaraivoakaan.
Oliko sulla joku tietty ajatus mielessä kysyessäsi?
--planeetta
- Anonyymi
Suhtaudun aina hyvin skeptisesti tällaisiin "mullistaviin" tutkimustuloksiin ja sitä skeptisemmin mitä kauemmin sitten se on julkaistu. Tämänkin julkaisusta on kulunut jo puoli vuotta ja mitään jatkoa ei asialle ole ilmaantunut. Viiden vuoden päästä ei kukaan enää tällaista tapausta muista koskaan olleenkaan. Okei, puoli vuotta voi olla hyvin luhyt aika maailmaa mullistavissa löydöissä mutta jos ei 6 kuukaudessa kukaan ole lotkauttanut korviaan ollenkaan koko asiaan, alkaa se jo haista tässä vaiheessa kuolleelle rotalle.
Aivan sama kuin maailman vakuuttavimmat ufotapauksetkin ovat jo yli 70 vuotta sitten tapahtuneita, mutta niille eikä uudemmillekaan tapauksille ole löytynyt mitään konkretiaa. Pelkkää hihhulointia ainoastaan sitäkin enemmän.- Anonyymi
Asian havaiineet ovat myös itsekin skeptisiä, joten eipä tuo harmia tuottane. Asia on sellainen, joka herättää tunteita, ja saa aika varmasti jatkotutkimusta. En ole itsekään vielä löytänyt viitteitä jatkotutkimuksista, mutta oletettavasti sellaisia on käynnissä.
--planeetta
- Anonyymi
Että uutinen on päässyt livahtamaan ohitsesi sitä huomaamatta?
Eiköhän maailmassa ole uutisia miljoonittain joita et ole "jostain syystä" huomannut ollenkaan.. Enemmän olisi ihmettelemistä siinä , että ehtisit kaikki maailman uutiset - olipa sitten tiede- tai muita uutisia - huomaamaan. Se ei ole yhdelle ihmiselle mahdollista. Taidat olla aika naiivi.
Kerro, mitä uutisia ja miltä foorumeilta seuraat, niin minä kerron miksi sinulta aina jää suurin osa huomaamatta. Samalla voit oppia seuraamaan uutisiasi oikealla tavalla ja keskittymään mielenkiintosi kohteisiin tehokkaammin. Ja tämä kaikki ihan ilmaiseksi. Ei maksa sentin senttiä!- Anonyymi
Näin on päässyt käymään. Voi olla, että olen myös naiivi, mutta minkäs sille voi, jos niin on. Minun puolestani voit toki jakaa täällä kanssamme foorumit ja julkaisut, joita kannattaa mieluiten seurailla, siitä voi olla hyötyä useammallekin lukijalle.
--planeetta
sitä vaan ihmetelly, ku väitetään että nähdään melkein alkupamaus, ni näkyykö mittää ennen ku oli galakseja. - Missä vaiheessa se galaksi alkaa näkyä, kun se ruppee syntymään. Onko missä lähistöllä syntyviä galakseja. - Miten se galaksi voi yleensä näkyä, kun ei ne yksittäiset tähdet sieltä kuitenkaan nävy tänne. Ohut kiekko vain ja kaikki niin kaukana, että mekään ei nähä omasta ku pisteitä.
- Anonyymi
Galaksiien synty on melko heikosti tunnettu asia. Sen tutkiminen ei ole yksinkertaista, koska kaikki galaksit ovat niin vanhoja. Niistä galaksien syntyajoista lähtöisin oleva säteily on venynyt ja heikko. Nykyään uusia galakseja ei enää synny, koska ei ole rakennusaineita tarpeeksi uuden syntymiselle. Tällä hetkellä se mitä tapahtuu on yhdistymiset pelkästään, ja jos maailmankaikkeutta tutkii, kyllä: on käynnissäolevia yhdistymisiä, lähellä: se on suhteellinen käsite. Itseämme koskeva yhdistyminen on meneillään, Linnunrata tulee yhdistymään suurempaan Andromedan galaksiin. Se on siis lähin, Andromeda on tällä hetkellä 2,5 valovuoden päässä, yhdistyminen alkanee joskus 5 miljardin vuoden päästä ja tapahtumana lienee ohi joskus 10 miljardin vuoden päästä viimeistään. Mergers. Aikajänne on niin pitkä, että Auringon elinkaaren päätös tapahtuu ennemmin, kuin yhdistyminen on ohitse. On erilaisia skenaarioita maailmankaiken synnylle. Vaikuttaa siltä, että vähintään havaittavalla maailmankaikkeudella olisi ollut jonkinlainen alkusysäys. Alun hetkillä, kun maailmankaikkeus hieman jäähtyi, ja oli tapahtunut mm. symmetriarikko, syntyi kaikki olemassaoleva vety sekä heliumia sekä vähän muutamaa muutakin ainetta. CP Violation. Tapahtuma, jossa ensimmäiset alkuaineet syntyivät, kesti niin lyhyen aikaa, että siitä syystä vain muutamia ainetyyppejä ehti fuusioitumaan. Fuusion lyhyt aika johtui sekin laajenemisesta ja jäähtymisestä. Nucleo synthesis. Maailmankaikkeus oli tuolloin todennäköisesti huomattavasti paljon nykyistä pienempi, joten kaikki syntynyt aine oli tiiviimmässä paketissa, kuin nykyään. Perinteisiä vaihtoehtoja galaksin synnylle ei niin montaa ole: ensimmäisenä olemassaolevista aineista syntyi tähdet ja sen jälkeen galaksien ytimet. Active Galaxy Nuclei. tai. molemmat syntyivät yhtäaikaa. tai. ensimmäisenä syntyi galaksien ytimet ja sitten tähdet. Ei-perinteisiin vaihtoehtoihin voi kuulua esimerkiksi sellainen skenaario, jossa maailmankaikkeus on jollain lailla uudistuva. Bouncing Universe. Siinä skenaariossa galaksien ytimiä on voinut tulla edellisen maailmankaikkeuden puolelta. Muistakin teorioista lähtöisin, on ajateltu, että ytimiä on voinut muodostua ennen aineiden syntyä. Primordial black holes. Ytimen ympärille kertyi lähialueen materia joko pilveksi tai kiekoksi tai jotain niiden väliltä. On mahdollista, että kaikissa galakseissa ei ole erityistä galaksin ydintä. Yleensä galaksi tulee havaittavaksi nimenomaan ytimensä ansiosta, ja varsinkin jos se on hyvin aktiivinen. Quasar, Blazar. Erilaiset galaksityypit voivat poiketa suuresti kooltaan, ja voi olla, että niillä on oma kehityskaarensakin siten, että yhdestä tyypistä muotoutuu ajankuluessa joku toinen. Spiral, lenticular, elliptical, irregular. Materiasta alkoi tapahtumaan tähtien elinkaareen liittyviä asioita. Ensimmäisten tähtien on oletettu olleen todella lyhytikäisiä ja energisiä. Elinkaaren päättyessä niistä voi vapautua paljon energiaa kerralla, ja tällöin ne ovat yksittäisinä tapahtumina havaittavissa vaikka tavalliset tähdet eivät erotukaan. Osa elinkaaren päätöksistä voi olla niin rauhallisia, että niitä ei voi havaita kaukaa. Kilonova, supernova, neutron star, brown dwarf, white dwarf, magnetar, carbon star... Tähtien elinkaaren lopuista alkoi vapautumaan lisää alkuaineita alun tuottamusten lisäksi. Galakseihin tai niiden osiin tai ilmiöihin liittyviä tutkimusmenetelmiä ovat kuten: näkyvän valon avulla tehtävät tutkimukset, muut sähkömagneettisen säteilyn taajuuksien tutkimukset, spektrianalyysit, punasiirtymän määrittelyt, lämpötilamittaukset, gravitaation häiriön mittaukset, valotehon vaihtelun mittaukset, taustasäteilyn analyysi, neutriinotutkimukset tai hiukkaskiihdyttimillä tehtävät tutkimukset. Hiukkaskiihdyttimiä ei voida enää käyttää ihan kaikkeen mitä haluttaisiin tietää tai tutkia, koska niiden synnyttämät energiat eivät riitä. Suunnitteilla on käyttää galaksien mm galaksien keskustojen tapahtumien havainnointia tutkimuksien välineinä. Se miksi galaksit näkyvät niinkuin näkyvät liittyy siihen, että niiden kiekoissa on paljon tähtiä, joista syntyy valoa. Osa valosta voi heijastua myös pölypilvistä. Se miksi ne näyttävät yhtenäisiltä, vaikka väleissä on paljon tyhjää tilaa, johtuu optiikasta ja erotustarkkuudesta. Valo ei sinänsä vähene, mutta mitä kauempana kohde on, sitä vaikeampaa on erottaa tarkkoja yksityiskohtia kuten yksittäisiä tähtiä, joten yksittäiset valopisteet alkavat näyttämään yhtenäiseltä objektilta. Pölypilvistä heijastuva valo vahvistaa optista harhaa.
Anonyymi kirjoitti:
Galaksiien synty on melko heikosti tunnettu asia. Sen tutkiminen ei ole yksinkertaista, koska kaikki galaksit ovat niin vanhoja. Niistä galaksien syntyajoista lähtöisin oleva säteily on venynyt ja heikko. Nykyään uusia galakseja ei enää synny, koska ei ole rakennusaineita tarpeeksi uuden syntymiselle. Tällä hetkellä se mitä tapahtuu on yhdistymiset pelkästään, ja jos maailmankaikkeutta tutkii, kyllä: on käynnissäolevia yhdistymisiä, lähellä: se on suhteellinen käsite. Itseämme koskeva yhdistyminen on meneillään, Linnunrata tulee yhdistymään suurempaan Andromedan galaksiin. Se on siis lähin, Andromeda on tällä hetkellä 2,5 valovuoden päässä, yhdistyminen alkanee joskus 5 miljardin vuoden päästä ja tapahtumana lienee ohi joskus 10 miljardin vuoden päästä viimeistään. Mergers. Aikajänne on niin pitkä, että Auringon elinkaaren päätös tapahtuu ennemmin, kuin yhdistyminen on ohitse. On erilaisia skenaarioita maailmankaiken synnylle. Vaikuttaa siltä, että vähintään havaittavalla maailmankaikkeudella olisi ollut jonkinlainen alkusysäys. Alun hetkillä, kun maailmankaikkeus hieman jäähtyi, ja oli tapahtunut mm. symmetriarikko, syntyi kaikki olemassaoleva vety sekä heliumia sekä vähän muutamaa muutakin ainetta. CP Violation. Tapahtuma, jossa ensimmäiset alkuaineet syntyivät, kesti niin lyhyen aikaa, että siitä syystä vain muutamia ainetyyppejä ehti fuusioitumaan. Fuusion lyhyt aika johtui sekin laajenemisesta ja jäähtymisestä. Nucleo synthesis. Maailmankaikkeus oli tuolloin todennäköisesti huomattavasti paljon nykyistä pienempi, joten kaikki syntynyt aine oli tiiviimmässä paketissa, kuin nykyään. Perinteisiä vaihtoehtoja galaksin synnylle ei niin montaa ole: ensimmäisenä olemassaolevista aineista syntyi tähdet ja sen jälkeen galaksien ytimet. Active Galaxy Nuclei. tai. molemmat syntyivät yhtäaikaa. tai. ensimmäisenä syntyi galaksien ytimet ja sitten tähdet. Ei-perinteisiin vaihtoehtoihin voi kuulua esimerkiksi sellainen skenaario, jossa maailmankaikkeus on jollain lailla uudistuva. Bouncing Universe. Siinä skenaariossa galaksien ytimiä on voinut tulla edellisen maailmankaikkeuden puolelta. Muistakin teorioista lähtöisin, on ajateltu, että ytimiä on voinut muodostua ennen aineiden syntyä. Primordial black holes. Ytimen ympärille kertyi lähialueen materia joko pilveksi tai kiekoksi tai jotain niiden väliltä. On mahdollista, että kaikissa galakseissa ei ole erityistä galaksin ydintä. Yleensä galaksi tulee havaittavaksi nimenomaan ytimensä ansiosta, ja varsinkin jos se on hyvin aktiivinen. Quasar, Blazar. Erilaiset galaksityypit voivat poiketa suuresti kooltaan, ja voi olla, että niillä on oma kehityskaarensakin siten, että yhdestä tyypistä muotoutuu ajankuluessa joku toinen. Spiral, lenticular, elliptical, irregular. Materiasta alkoi tapahtumaan tähtien elinkaareen liittyviä asioita. Ensimmäisten tähtien on oletettu olleen todella lyhytikäisiä ja energisiä. Elinkaaren päättyessä niistä voi vapautua paljon energiaa kerralla, ja tällöin ne ovat yksittäisinä tapahtumina havaittavissa vaikka tavalliset tähdet eivät erotukaan. Osa elinkaaren päätöksistä voi olla niin rauhallisia, että niitä ei voi havaita kaukaa. Kilonova, supernova, neutron star, brown dwarf, white dwarf, magnetar, carbon star... Tähtien elinkaaren lopuista alkoi vapautumaan lisää alkuaineita alun tuottamusten lisäksi. Galakseihin tai niiden osiin tai ilmiöihin liittyviä tutkimusmenetelmiä ovat kuten: näkyvän valon avulla tehtävät tutkimukset, muut sähkömagneettisen säteilyn taajuuksien tutkimukset, spektrianalyysit, punasiirtymän määrittelyt, lämpötilamittaukset, gravitaation häiriön mittaukset, valotehon vaihtelun mittaukset, taustasäteilyn analyysi, neutriinotutkimukset tai hiukkaskiihdyttimillä tehtävät tutkimukset. Hiukkaskiihdyttimiä ei voida enää käyttää ihan kaikkeen mitä haluttaisiin tietää tai tutkia, koska niiden synnyttämät energiat eivät riitä. Suunnitteilla on käyttää galaksien mm galaksien keskustojen tapahtumien havainnointia tutkimuksien välineinä. Se miksi galaksit näkyvät niinkuin näkyvät liittyy siihen, että niiden kiekoissa on paljon tähtiä, joista syntyy valoa. Osa valosta voi heijastua myös pölypilvistä. Se miksi ne näyttävät yhtenäisiltä, vaikka väleissä on paljon tyhjää tilaa, johtuu optiikasta ja erotustarkkuudesta. Valo ei sinänsä vähene, mutta mitä kauempana kohde on, sitä vaikeampaa on erottaa tarkkoja yksityiskohtia kuten yksittäisiä tähtiä, joten yksittäiset valopisteet alkavat näyttämään yhtenäiseltä objektilta. Pölypilvistä heijastuva valo vahvistaa optista harhaa.
Ansiokas kommentaari, josta kovasti pidin. Ainoa, mistä pikkasen pidättyvästi ja mahdollisesti vaatimattomin perustein kehtaan huomauttaa, ilmenee seuraavassa: "Nykyään uusia galakseja ei enää synny, koska ei ole rakennusaineita tarpeeksi uuden syntymiselle."
NASAlla oli takavuosina pienehkö projekti nimeltä GALEX (ks. http://www.galex.caltech.edu/ yms.) l. Galaxy Evolution Explorer, nyt jo vuosia sitten lakkautettu projekti, josta kuitenkin saatiin paljon lupaavaa dataa ja tiedepaperia.
Vv. 2004... 2009 julkaistiin em. perustuen useampia yleisölle osoitettuja uutisia joissa hehkutettiin mm. että galakseja syntyy edelleen, suhteellisen lähellä (2... 4 gigaparsekin säteellä) on löydetty parisen tusinaa potentiaalista galaksien muodostumisaluetta, jne.
Maallikon mielipiteeni mukaan tuntuisi oudolta ettei galakseja enää muodostuisi, kun aineksia on kuitenkin runsaasti (vaikkakin keskimäärin niin kovin harvassa ja edelleen oletettavasti edelleen yhä harvemmassa.)
Ja nimimerkille cent: Hyviä kysymyksiä ja riittävän juonikkaasti esitettyinä vielä. Erityismaininta tuosta "Missä vaiheessa se galaksi alkaa näkyä, kun se ruppee syntymään."
Halvatun hankala taitaa olla sanoa lyhyen aikajänteen havaintojen perusteella onko esimerkiksi jostain isommasta tähtiensyntyalueesta tulossa varmasti galaksi, tuleeko kääpiögalaksista piakkoin iso, nappaako joku suurempi galaksi ne ennen kuin niistä mitään kummempaa kehkeytyy ja niin edelleen.
Tarttis kai malttaa odotella jokunen satatuhatta vuosimiljoonaa tai sitten syynätä ympäristöt oikein tosi tarkkaan edeltä. Ei niistä tiedä kun ei niitä tutki.
- Anonyymi
Avaruudessa laajeneva näkyvä maailmankaikkeus laajenee kiihtyvällä vauhdilla ja samalla sen vauhti kiihtyy tietystä suunnasta tiettyyn suuntaan.
Tuo suunta voidaan selvittää ja kyseinen havainto mahdollistanee sen!!!
https://youtu.be/bmOsvgracbc
🤔 - Anonyymi
Kyllä avaruus on eri suunnissa erilainen. Esimerkiksi Andromedan suunnassa nökyy Andromedan galaksi mutta vastakkaisessa suunnassa ei näy semmoista.
Andromedan näkymisestä tuli mieleen, että miten kaukana se on. Tuolla kun mainittiin 2,5 valovuotta. Eikös Aurinkoa lähimmät tähdetkin ole kauempana.
Elikkä kysyisin lähinnä, että miten Andromedan ja Linnunradan nopeus ja suunnat tiedetään. Esim näemmekö Andromedan edes suunnilleen siellä missä se nyt on?
Jos muut ei tiedä asiasta mitään, niin olis kiva jos 'nasuvaan' kommentoisi asiallisesti.cent kirjoitti:
Andromedan näkymisestä tuli mieleen, että miten kaukana se on. Tuolla kun mainittiin 2,5 valovuotta. Eikös Aurinkoa lähimmät tähdetkin ole kauempana.
Elikkä kysyisin lähinnä, että miten Andromedan ja Linnunradan nopeus ja suunnat tiedetään. Esim näemmekö Andromedan edes suunnilleen siellä missä se nyt on?
Jos muut ei tiedä asiasta mitään, niin olis kiva jos 'nasuvaan' kommentoisi asiallisesti.Kiitän lämpimästi arvostamaani herra Centtiä osoittamastaan huomiosta.
Korostan kuitenkin etten ole tähtitieteen asiantuntija kuten melkein kaikki täällä vierailevat tähtitieteilijät.
He ovat lukeneet varmasti enemmän tähtikirjoja sekä voivatpa olla vielä jopa Tieteen Kuvalehden vuositilaajia. Näissä selvitetään perin pohjin kauniiden maalauksien ryydittäminä avaruuksien ihmeellisyyksiä.
Itse aloitin avaruuksien etäisyyksien pohtimisen sillä että kuinka Kuupallon etäisyys meistä on pystytty mittaamaan sentin tarkkuudella. Meille on tarjottu kolmiomittausta mutta suhtaudun siihen hyvin epäillen. Jokainen voinee tätä itse pohtia.
Sillä on kuitenkin 1700- luvulla todettu että Maapallo olisi navoiltaan litistynyt. Pidän väitettä valheena.
Tähtien valovuosien välisiä etäisyyksiä meille ilmoitetaan mutta niihin eivät usko kuin umpihullut tähtihöhlät.- Anonyymi
cent kirjoitti:
Andromedan näkymisestä tuli mieleen, että miten kaukana se on. Tuolla kun mainittiin 2,5 valovuotta. Eikös Aurinkoa lähimmät tähdetkin ole kauempana.
Elikkä kysyisin lähinnä, että miten Andromedan ja Linnunradan nopeus ja suunnat tiedetään. Esim näemmekö Andromedan edes suunnilleen siellä missä se nyt on?
Jos muut ei tiedä asiasta mitään, niin olis kiva jos 'nasuvaan' kommentoisi asiallisesti.Andromedan etäisyys on noin 2,5 miljoonaa valovuotta.
( Linkki : https://fi.wikipedia.org/wiki/Andromedan_galaksi )
--planeetta
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä983437Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.
Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda3071870Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2471697- 961557
IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!
Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel4111516Nyt kun Pride on ohi 3.0
Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että4301417Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik21390Esko Eerikäinen tatuoi kasvoihinsa rakkaan nimen - Kärkäs kommentti "Ritvasta" lävähti somessa
Ohhoh! Esko Eerikäinen on ottanut uuden tatuoinnin. Kyseessä ei ole mikä tahansa kuva minne tahansa, vaan Eerikäisen tat391166Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun3491003Miksi Purra-graffiti ei nyt olekkaan naisvihaa?
"Pohtikaapa reaktiota, jos vastaava graffiti olisi tehty Sanna Marinista", kysyy Tere Sammallahti. Helsingin Suvilahden277992