Kuuluiko Noskuan taistelut 1944 osana Tali-Ihantalaan?

Anonyymi

Juri Kilininin mukaan Noskuan suunnalla menetti Leningradin Rintaman 23.Armeijaan kuuluneen 6.Armeijakunnan joukot yhteensä 7 905 miestä kaatuneina, haavoittuneina tai kadonneina. Kilininin mukaan joidenkin armeijakunnan tuki yksiköiden tappioita ei ole tässä mukana joten kokonaistappiot nousseet luutavasti yli 8 000 miehen. Suomalainen 3.Divisioona puolusti lohkoa ja sen tykistö ampui enemmän ammuksia 20.6-7.7 (25 150) kuin esim. sen vieressä ollut 4.Divisioona jota yleensä esitellään Tali-Ihantalan yhtenä yhtymänä ampui 24 600 kenttätykistön kranaattia.

Iltalehti kirjoitti 3 vuotta sitten artikkelin: "Noskua – unohdettu rintama. TALI-IHANTALA, OSA 14. Suomalaisten puolustus kesti urhoollisesti vihollisen rynnistyksen Noskuassa."

Jos 3.D lasketaan mukaan Tali-Ihantalaan ja 17.Divisioonasta Viipurinlahden taisteluun kuuluvaan Tienhaaran kahakkaan osallistui vain JR 61 on luontevaa että kaikki muut Tiehaarasta itäänpäin mentäessä aina Kuparsaareen asti olisi luokiteltava Tali-Ihantalaan kuuluvaksi taisteluksi. Suomalaisia joukkoja on osallistunut siten siihen paljon enemmän kuin väitetty 50 000.

- JR 13 (17.D)
- Er.P 27 (17.D)
- 18.D
- 20.Pr
- 3.Pr
- 11.D
- Ps.D
- 6.D
- 4.D
- 3.D
-Rj.P 2
- Linnoituspataljoona 4 ja 5
- Ylijohdon/AK:n tykistöä 10 patteristoa
- Ylijohdon/AK:n tykkikomppanioita it joukkoja

Joukkoja mikäli joukot lasketaan määrävahvuuksina tulee n. 105 000. Eikä huoltomuodostelman ole edes kaikki mukana.

Mikäli taas joukot lasketaan vajauksella - 20% pitäisi sama tehdä kohtuuden nimissä myös puna-armeijan joukoille. Ei näytä siltä että Tali-Ihantalassa olisi taisteltu 1:3 altavastaajan asemassa. Pikemminkin näyttää suhdeluku miesmäärissä 2:3. Eikä sakemanneja (StuG-prikaati/pataljoona) ole laskettu edes mukaan.

4

1208

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuota noin. Olisi paljon luontevampaa siirtyä tarkastelemaan Viipurin jälkeistä taisteluvaihetta (jota Tiihonen kutsuu Operaatio Kotkaksi) kolmena eri taisteluna jossa koko Kannas jaetaan 3 osaan:

      -Viipurinlahti 21.6-17.7
      -Tali-Ihantala 21.6- 7.7 (tai viimeistään 9.7)
      - Vuosalmi-Äyräpää 21.6-19.7

      Joka ikinen yhtymä oli tavalla tai toisella kiinni taisteluissa, jopa melko vähällä päässyt 19.Pr joka joutui kovasti runnellun 2.Divisioonan ja haurastuneen Panssaridivisioonan takia lopulta siirtämään neljännen pataljoonansa (IV/19.Pr) keskelle myrskyn silmää. Siellä oli jo ennestään ollut 15.D:n erillinen patajoona ja toinen rykmenteistä sekä sen tykistöä.

      USA:ssa on hyvä käytäntö jakaa taistelut "kampanjoiksi" (campaign) joka ei jätä mitään yksikköä minnekään ulkopuolelle operaatioista. Tali-Ihantala päättyy siihen kun tilanne vakiintuu (7.7) ja Panssaridivisioona siirretään Vuosalmelle jossa on taisteltu 21.kesäkuuta alkaen ensin pienemmässä mittakaavassa mutta 4. heinäkuuta lähtien entistä rajuimmin.

      Tarkoittaa sitä että 3.Divisioona ja Noskua on laskettava mielestäni Tali-Ihantalan osaksi. Näin muuten Wikipedia tekeekin. Liekö Kilin-Raunio tutkimus Noskuan suunnan taistelun suurista neuvostotappioista vihdoinkin auennut myös sotahistorioitsijoille. Tähän asti on annettu kuva että siellä lähes vedettiin lonkkaa. (vrt Rhzevin taistelu itärintamalla marras-joulukuussa 1942)

      -----Stieglitz-----

    • Anonyymi

      Noskuan suunnalla ammutut 25 000 tykistökranaattia ja ilmeisesti jotain 15 000 krh-kranaattia ovat aiheuttaneet pääosan hyökkääjän 8 000 miehen tappioista. Siinä perspektiiviä arvioimaan mitkä neuvostojoukkojen tappiot muualla Kannaksella oikeasti ovat olleet.

      Mikäli 18.D/6.D/3.Pr:n kaistalla sekä 4.D:n kaistalla on pystytty samaan niin pitäisi olla neuvostotappiot 20.6-7.7 noin 44 000 miestä. Mikäli pienemmät nousee 3.D:n taistelu ja kyky tuottaa tappiota viholliselle merkittäväksi. Noskuassa ei taidettu edes tehdä mitään kamalia typeriä verisiä vastahyökkäyksiä vaan pyrittiin joustavaan puolustukseen ja inhoittavan tehokkaisiin ja brutaaleihin puolen minuutin ja minuutin epäsuoran ammunnan tulimyrskyihin.

    • Anonyymi

      Mukana myös Aaro Pajarin komentaja 3.Divisioona ja siihen kuuluva JR 11.

    • Anonyymi

      Jos olen ymmärtänyt oikein näkemieni karttojen perusteella, niin vain 4.D:n oikea siipi osallistui Tali-Ihantalan taisteluun, toisella sivustalla taisi olla hiljaisempaa. Muutenhan divisioona ei olisi pystynyt irroittaman joukkoja Talin myllyä kohti suuntautuneeseen hyökkäykseen, jonka oli tarkoitus muodostaa suunnitellun saarrostuksen pihtien toinen leuka.

      3.D:n kaista oli siitä pohjoiseen, joten ei kuulunut Tali-Ihantalan taistelualueeseen. Käsittääkseni se alue oli järvien puhkomaa Vuoksen vartta, eli oikein soveliasta yhtymän puolustaa. Paitsi sitoakseen suomalaisten voimia pois Talin suunnasta, neukut ovat ehkä hyökänneet tarkoituksenaan edetä Vuoksen vartta katkaisemaan taaempana kulkeneet etelä-pohjoissuuntaiset hyvä liikenneyhteydet Antrean seudulla.

      Pajarin 3.D murtui Kuuterselässä, mutta pääsi sitten antamaan vähän takaisin Noskuan taisteluissa. Oli oppinut Sipeariastaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      140
      5913
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3605
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1925
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1913
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1738
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1586
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1512
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1406
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1398
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1327
    Aihe