U20 Sm-sarjan taso heikkene, syynä väärä käsitys pelinopeudesta

Anonyymi

Tänä syksynä olen katsonut yli 20 nuorten Sm-sarjan peliä ja taso on melko heikkoa ja suomalaisen jääkiekon tulevaisuus iso kysymysmerkki.

Miten tämä ilmenee?
1. Joukkueiden tasoerot ovat todella suuria - useita otteluita on päättynyt noin 10 maalin erolla
2. Kärkijoukkueidenkin kohtaamisissa pelin taso muistuttaa liian usein pikkujunnujen peliä, jossa yksi kaveri kuljettaa kiekkoa keskialueelta päätyyn ja menettää sen siellä
tai toinen kaveri kuljettaa kiekon omasta päädystä hyökkäyssiniviivalle ja menettää kiekon siinä - viimeistä oljenkortta pelastaa oman joukkueen hyökkäys - laukoa kiekko päätyyn - ei joka osata tai sallita.

Yksin kiekon kanssa kovaa suoraan luistelu ei luo pelinopeutta - päinvastoin.


Kilpailukyistä pelinopeutta luovat pelaajat, jotka kykenevät alle sekunnin reaktioajassa antamaan älykkään syötön ja sen jälkeen nopealla luistelulla tekemään itsensä taas pelattavaksi. Tällainen pelinopeus on välttämätön edellytys A- junnuista miehiin voittavalle kansainvälisen tason jääkiekolle. Pelinopeuskorostus hyökkäyksiin lähdöissä; hyökkäysalueella voi olla aikaa ja syytä pidempiinkin soolosuorituksin maalipaikkojen luomiseksi.

Miksi U20 sarjassa sitten pelataan ”minä ite” kiekkoa? Suurin syy on nuorisomaajoukkueissa (U16-18), joihin valitaan liikaa tietyn (pidemmän päälle väärän) tyyppisiä pelaajia, jotka sitten taas nostetaan 15-17 vuotiaina U20 sarjaan ja isoille peliminuuteille. Tällöin käy niin, että monessa joukkueessa kärkiketjuissa on näitä yksin yrittäjiä ja vain yksi älypelaajaa, joka ei yksin voi pelata nopeaa älypeliä.

Suomalaisessa nuorisokiekossa pitäisi nyt vihdoin ymmärtää se, että pelinopeus syntyy nopealla kiekon syöttämisellä ja fiksulla paikanhaulla, ei yksin yrittämisellä. Maajoukkueissa ja seurajoukkueissa pitäisi tätä opettaa ja kehittää pelaajia, joilla on kyky -äly- salamannopeisiin ratkaisuihin ja joiden luistelu onnriittävän hyvää. Luisteluteissäkin pitäisi korostaa 30 metrin luistelua, ei 300 metrin luistelua sekä luistelua kiekon kanssa.

U16 -U18 maajoukkueet kohtaavat maita, joissa nuoret kasvavat keskimäärin nopeammin kuin Suomessa joko geenien ja/tai hormonipitoisen ravinnon vuoksi ja/tai maita, joissa pelaajia voidaan valita valtasta joukosta. Jotta näille maille pärjättäisiin heti alusta asti, on meillä valittu majupelaajia liikaa pelkän luostelun ja koon perusteella ja tällä on toki pärjätty junnuissa. Myöhemmin tie menestykseen umpeutuu, jos olemme kehittäneet vain näitä vahvoja pikaluistelijatyyppejä ja unohtaneet sen, että jääkiekko on ensisijaisesti älypeli.

10

789

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Luistelu on kenties tärkein lajiominaisuus nykykiekossa, muttei suinkaan takaa minkäänlaista menestystä.
      Pelinopeus syntyy pikemminkin nopeista aivoista ja lihaksista, oikeasta asenteesta peliin ja joukkuekavereihin, sekä kiekonkäsittelytaidosta.

      Jos pelaaja häviää ”pikaluistelussa” puolimetriä 60 metrillä (kentän pituus), ei sillä ole jääkiekossa mitään merkitystä, jos a) hänellä on parempi reaktiokyky eli ehti liikkeelle aikaisemmin ja/tai b) parempi pelinäkemys eli on osannut ennakoida tilanteen ja sijoittunut järkevästi. Ehdottomasti meidän pitää satsata sellaisiin pelaajiin, joilla on salamannopeat aivot, näppärät kädet, oikea asenne ja riittävän hyvä luistelu.

      Pelkästä pikaluistelijasta ei tule huippukiekkoilijaa ikipäivänä. Tällä hetkellä Suomessa suositaan väärän tyyppistä pelaajaa, hyväksytään vääränlainen pelityyli, eikä kehitetä ominaisuuksia, jotka luovat kilpailukykyistä pelinopeutta.

      Mistä löytyisi se sankari, jonka auktoriteetti riittäisi muutoksen käynnistämiseen ensin liitossa ja sitten seuroissa?

      • Anonyymi

        Ei ainakaan Tampereelta löydy. Täällä on vanhan liiton miehet päättämässä.


      • Anonyymi

        Edellisillä paljon hyvää asiaa.
        Peli- ja syöttöäly kehittyy vain pelaamalla ja paljon. Treeneissä pitäisi jo varhaisesta vaiheesta lähtien pelata enemmän. Pelistä tulee into ja palo.
        Aika usein peliä on se viimeinen 5 minuuttia.
        Jos haluat oppia juoksemaan, juokse etc..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ainakaan Tampereelta löydy. Täällä on vanhan liiton miehet päättämässä.

        😂👍


    • Anonyymi

      U20 SM-sarjan tasoa pudottaa liiga seurojen mandaattipaikat. Helppo nostaa "alaikäisiä" pelureita joukkueseen kehittymään (monesti selviytymään)??? Vaikka ei vielä olisi valmiita tälle tasolle.

    • Anonyymi

      Hyvä kirjoitus. Päätöshän tehtiin noin 15 vuotta sitten Vierumäellä valmentajien kesken Erkka Westerlundin johdolla...."nyt satsataan yksilötaitoihin, pelirohkeuteen (= tyhmyyteen) eikä joukkupelitaitoihin". Väärin, minä sanon. Jääkiekko on peli ja pitää osata pelata. Sen määrittely on tietysti näkökulma-asia, mutta mielestäni, jos pelaajan ainoa anti joukkueelle on kiekon menettäminen, niin ei hyvä. Tätä 15 vuotta sitten tehtyä päätöstä hehkutettiin muutama vuosi sitten, kun suomalaisia joukolla varattiin NHLään... "Nyt ollaan oikealla linjalla". Monikohan noista ykköskierroksen varauksista pelaa nyt NHL:ssä oikeasti. Nyt on vähän hiljaisempaa ja Suomikiekosta on tullut yksinyrittäjien sohlokiekkoa.

      • Anonyymi

        Kyllä! Pelitaidot pitää saada taas kunniaan - onhan jääkiekko ensisijaisesti peli, jossa luistelu on toki hyvin tärkeä ominaisuus.

        Riittävä luistelu, loistavat kiekonkäsittelytaidot ja ennen kaikkea peliäly - kyky nopeisiin syöttöihin ja hyvä paikanhaku - pitäisi olla majuvalinnoissakin tärkeämpiä kuin iso koko ja kova luistelu kilometrin matkalla.

        Esim u20 joukkueet ovat täynnä ns. ”hyviä yleispelaajia”, jotka eivät koskaa ratkaise pelejä, vaikka toki heitäkin tarvitaan. Mutta ei joukkueen ykköskentät tai koko ikäluokan maju voi olla täynnä vain samanlaisia ”yleispelaajia”. Empä usko että näistä 2020 änäriin varatuista suomalaisista yleispelaajista yksikään saa menestyksellistä änäriuraa.


    • Anonyymi

      Joo, mutta korostaisin myös maalintekijöiden merkitystä.

      Esim änäripelaaja Daney Heatley on olut monessa ottelussa 58 minuuttia aika näkymätön, mutta 2 minuutin ”näkyvyysaikanaa” iskenyt 2 byyriä.

      Hän on yksi avainpelaaja joukkueelle ja näitä maalintekijöitä pitää oikeasti arvostaa ja vaalia! Suomessa meillä on tämä monessa seurassa unohdettu ja nuorisomajuissa erityisesti.

    • Anonyymi

      Lätkä on maalintekopeli - pelkkä luistelu ei riitä!

      Pelitaidot kunniaan ja lisää treeniä siihen.

    • Anonyymi

      Ilman luistelutaitoa maalintekotaidosta ei ole mitään hyötyä kun et pääse maalintekopaikkoihin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1605
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1439
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1348
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1334
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      37
      1275
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1218
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe