Onko maksakirroosi perinnöllinen?

Anonyymi

Isäni kuoli maksakirroosiin 64-vuotiaana juuri eläkkeelle päästyään. Ei juonut kuin 1 vuoden reippaammin. Toki kyllä hänelläkin oli alkoholin käyttöä jo nuoresta asti.

Itse olen 31-vuotias ja juonut nyt jo lähes 14 vuotta melko säännllisesti viikonloppuisin itseni humalaan. Lisäksi käytän bentsoja ahdistukseen. Olenko itsekkin suuressa riskissä saada maksakirroosin?

Toisaaltta en paljon välitä kun isä oli mulle kaikki mutta lähinnä pelottaa tuo maksakirroosi kuolema että jos osuu myös omalle kohdalle että kuinka tuskainen loppu on edessä?

Mies31vuotta

13

139

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Niin ja kun ei ne anna perkele uutta maksaa vaikka olisit koko ikäs töitä tehnyt ja veroja maksanut jos on vähänkään epäilystä että oot sen alkoholia juomalla itse pilannut.

      Mies31vuotta

      • Anonyymi

        Tuo ei pidä paikkaansa. Jos on todettu, että kirroosidiagnoosin jälkeen ei ole juonut, pääsee kyllä siirtolistalle. Juominen näkyy monissa labrakokeissa, joten ihan turha salaillakaan, joten paras puhua totuuden mukaisesti.

        Ennen listalle pääsyä tehdään monenlaisia tutkimuksia; ultrat, tt, kolonoskopia, gastroskopia, sydämen ultra, hampaiden, tarkastus jne. Sekä alkoholilääkäri tekee haastattelun ja lausunnon uskooko tipattomaan loppuelämään.

        Helppoa koko prosessi ei ole, mutta mahdollista. Minulla kirroosidiagnoosi maaliskuussa 2019 ja siirtoleikkaus 7/2020.

        T. Tiitu


    • Anonyymi

      Ei ainakaan kannata puhua alkoholin käytöstä sanallakaan.

      Mies31vuotta

      • Anonyymi

        Päihteiden käytön näkee ihmisen olemuksesta, se on kuin leima otsassa. Sitä ei vaan pysty salaamaan. Ei hoitohenkilöstö ihan tyhmää ole. Ehkä poikkeukset ovat korkeakoulutettuja naisia, jotka ovat työelämässä ja hoitavat yhtä aikaa vielä pieniä lapsia. Jos he ottavat päihteiden käyttönsä puheeksi, asiaa vähätellään. Koska he eivät vaikuta alkoholisteilta. Useimmilla päihteidenkäyttöön kuitenkin liittyy muuta elämänhallinnan ongelmaa ja terveysongelmaa. Lopputulos on selvästi nähtävissä ihmisen olemuksesta.


    • Anonyymi

      puhut itseksesi

      • Anonyymi

        Mitä sitte? Luuletko sä että oon psykoosissa?

        Mies31vuotta


    • Anonyymi

      Perinnöllisyys on yksi kirroosiin johtavista asioista. Muita ovat mm. Sukupuoli, ylipaino, lääkkeiden käyttö, alkon käyttö tietysti ja joitain muitakin mitä en muista. Näin sanoi minulle päihdetieteen proffa evaluaatioissa.

      Tiitu

      • Anonyymi

        Itsensä lopettaminen hyväksyttävä teko


    • Anonyymi

      Kannattaa lopettaa mieluummin aikaisin, kuin myöhään. Aina vaikeampaa, mitä pidempään vetää. Jos saisin nyt päättää, niin olisin kolmekymppisenä lopettanut vaikka millä keinoilla.

      T. 30-vuotta juonut

    • Anonyymi

      Ihminen alkaa rappeutua nopeammin nk. lisääntymisiän eli keski-iän jälkeen. Siinä vaiheessa varmasti päihteidenkäytön seurauksetkin näkyvät nopeammin. Maksan toiminnan voi sotkea muillakin elämäntapatekijöillä, kuten ylensyömisellä. Rasvamaksa on yleinen ylipainoisilla kansalaisilla. Maksaa kuormitetaan myös lisäravinteilla, lääkkeillä ja ympäristömyrkyillä. Eli muutkin asiat kuin alkoholi ovat kuormittamassa sisäelimiä.

      Jos olet huolissasi maksasi tilasta, voit lopettaa alkoholin käytön. Jos lopettaminen on vaikeaa, on valinta omasi. Sinä itse päätät kehostasi. Maksansiirto ei ole ratkaisu. Jos addiktio ajaa terveyden ohi, niin valinta on omasi.

      Tänään kuulin radiosta, että Suomessa keuhkosyöpäkuolleisuus on korkeampaa kuin monessa Euroopan maassa. Syynä on se, että sairautta ei seulota ja se todetaan usein liian myöhään. Omasta mielestäni tupakointikin on valinta, eikä siksi tupakkasairauksia tarvitse hoitaa huolella. Ihminen on valinnut itse sairauden terveyden sijaan. Sama juttu alkoholin kanssa. Jos on huolissaan päihteen terveysvaikutuksista, niin ainoa oikea ratkaisu on olla käyttämättä päihteitä. Jos haluaa päihteitä käyttää, täytyy hyväksyä, että elinikä lyhenee mahdollisesti kymmenillä vuosilla. Valinta on oma.

      • Anonyymi

        Ylipainokin on valinta. Sen takia Kela tiputti tyypin 2 diabeteksen lääkekorvauksen sadasta prosentista 65%:iin. Ja laskeehan se siitä vielä, kun rahat loppuu mutta ihmiset lihoo vaan.
        Jokainen on omillaan. Kannattaa pitää itsestään huolta tai sitten kärsiä vaan seuraukset.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ylipainokin on valinta. Sen takia Kela tiputti tyypin 2 diabeteksen lääkekorvauksen sadasta prosentista 65%:iin. Ja laskeehan se siitä vielä, kun rahat loppuu mutta ihmiset lihoo vaan.
        Jokainen on omillaan. Kannattaa pitää itsestään huolta tai sitten kärsiä vaan seuraukset.

        Surullista, miten alkoholi on tärkeämpi kuin oma tai muiden terveys. Olen laittanut välit poikki juoppojen kanssa. Se on oma valinta ja olkoon.


    • Anonyymi

      Kun syöt lääkkeitä juomisen lisäksi, niin maksa on vielä kovemmalla. Kun omaat perinnöllisiä tekijöitä ja jos olet ylipainoinen, niin kyllä...vaarallisella tiellä olet maksasi kanssa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1545
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1321
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1257
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1255
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1238
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1233
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1214
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1190
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe