Onko maksakirroosi perinnöllinen?

Anonyymi

Isäni kuoli maksakirroosiin 64-vuotiaana juuri eläkkeelle päästyään. Ei juonut kuin 1 vuoden reippaammin. Toki kyllä hänelläkin oli alkoholin käyttöä jo nuoresta asti.

Itse olen 31-vuotias ja juonut nyt jo lähes 14 vuotta melko säännllisesti viikonloppuisin itseni humalaan. Lisäksi käytän bentsoja ahdistukseen. Olenko itsekkin suuressa riskissä saada maksakirroosin?

Toisaaltta en paljon välitä kun isä oli mulle kaikki mutta lähinnä pelottaa tuo maksakirroosi kuolema että jos osuu myös omalle kohdalle että kuinka tuskainen loppu on edessä?

Mies31vuotta

13

294

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Niin ja kun ei ne anna perkele uutta maksaa vaikka olisit koko ikäs töitä tehnyt ja veroja maksanut jos on vähänkään epäilystä että oot sen alkoholia juomalla itse pilannut.

      Mies31vuotta

      • Anonyymi

        Tuo ei pidä paikkaansa. Jos on todettu, että kirroosidiagnoosin jälkeen ei ole juonut, pääsee kyllä siirtolistalle. Juominen näkyy monissa labrakokeissa, joten ihan turha salaillakaan, joten paras puhua totuuden mukaisesti.

        Ennen listalle pääsyä tehdään monenlaisia tutkimuksia; ultrat, tt, kolonoskopia, gastroskopia, sydämen ultra, hampaiden, tarkastus jne. Sekä alkoholilääkäri tekee haastattelun ja lausunnon uskooko tipattomaan loppuelämään.

        Helppoa koko prosessi ei ole, mutta mahdollista. Minulla kirroosidiagnoosi maaliskuussa 2019 ja siirtoleikkaus 7/2020.

        T. Tiitu


    • Anonyymi

      Ei ainakaan kannata puhua alkoholin käytöstä sanallakaan.

      Mies31vuotta

      • Anonyymi

        Päihteiden käytön näkee ihmisen olemuksesta, se on kuin leima otsassa. Sitä ei vaan pysty salaamaan. Ei hoitohenkilöstö ihan tyhmää ole. Ehkä poikkeukset ovat korkeakoulutettuja naisia, jotka ovat työelämässä ja hoitavat yhtä aikaa vielä pieniä lapsia. Jos he ottavat päihteiden käyttönsä puheeksi, asiaa vähätellään. Koska he eivät vaikuta alkoholisteilta. Useimmilla päihteidenkäyttöön kuitenkin liittyy muuta elämänhallinnan ongelmaa ja terveysongelmaa. Lopputulos on selvästi nähtävissä ihmisen olemuksesta.


    • Anonyymi

      puhut itseksesi

      • Anonyymi

        Mitä sitte? Luuletko sä että oon psykoosissa?

        Mies31vuotta


    • Anonyymi

      Perinnöllisyys on yksi kirroosiin johtavista asioista. Muita ovat mm. Sukupuoli, ylipaino, lääkkeiden käyttö, alkon käyttö tietysti ja joitain muitakin mitä en muista. Näin sanoi minulle päihdetieteen proffa evaluaatioissa.

      Tiitu

      • Anonyymi

        Itsensä lopettaminen hyväksyttävä teko


    • Anonyymi

      Kannattaa lopettaa mieluummin aikaisin, kuin myöhään. Aina vaikeampaa, mitä pidempään vetää. Jos saisin nyt päättää, niin olisin kolmekymppisenä lopettanut vaikka millä keinoilla.

      T. 30-vuotta juonut

    • Anonyymi

      Ihminen alkaa rappeutua nopeammin nk. lisääntymisiän eli keski-iän jälkeen. Siinä vaiheessa varmasti päihteidenkäytön seurauksetkin näkyvät nopeammin. Maksan toiminnan voi sotkea muillakin elämäntapatekijöillä, kuten ylensyömisellä. Rasvamaksa on yleinen ylipainoisilla kansalaisilla. Maksaa kuormitetaan myös lisäravinteilla, lääkkeillä ja ympäristömyrkyillä. Eli muutkin asiat kuin alkoholi ovat kuormittamassa sisäelimiä.

      Jos olet huolissasi maksasi tilasta, voit lopettaa alkoholin käytön. Jos lopettaminen on vaikeaa, on valinta omasi. Sinä itse päätät kehostasi. Maksansiirto ei ole ratkaisu. Jos addiktio ajaa terveyden ohi, niin valinta on omasi.

      Tänään kuulin radiosta, että Suomessa keuhkosyöpäkuolleisuus on korkeampaa kuin monessa Euroopan maassa. Syynä on se, että sairautta ei seulota ja se todetaan usein liian myöhään. Omasta mielestäni tupakointikin on valinta, eikä siksi tupakkasairauksia tarvitse hoitaa huolella. Ihminen on valinnut itse sairauden terveyden sijaan. Sama juttu alkoholin kanssa. Jos on huolissaan päihteen terveysvaikutuksista, niin ainoa oikea ratkaisu on olla käyttämättä päihteitä. Jos haluaa päihteitä käyttää, täytyy hyväksyä, että elinikä lyhenee mahdollisesti kymmenillä vuosilla. Valinta on oma.

      • Anonyymi

        Ylipainokin on valinta. Sen takia Kela tiputti tyypin 2 diabeteksen lääkekorvauksen sadasta prosentista 65%:iin. Ja laskeehan se siitä vielä, kun rahat loppuu mutta ihmiset lihoo vaan.
        Jokainen on omillaan. Kannattaa pitää itsestään huolta tai sitten kärsiä vaan seuraukset.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ylipainokin on valinta. Sen takia Kela tiputti tyypin 2 diabeteksen lääkekorvauksen sadasta prosentista 65%:iin. Ja laskeehan se siitä vielä, kun rahat loppuu mutta ihmiset lihoo vaan.
        Jokainen on omillaan. Kannattaa pitää itsestään huolta tai sitten kärsiä vaan seuraukset.

        Surullista, miten alkoholi on tärkeämpi kuin oma tai muiden terveys. Olen laittanut välit poikki juoppojen kanssa. Se on oma valinta ja olkoon.


    • Anonyymi

      Kun syöt lääkkeitä juomisen lisäksi, niin maksa on vielä kovemmalla. Kun omaat perinnöllisiä tekijöitä ja jos olet ylipainoinen, niin kyllä...vaarallisella tiellä olet maksasi kanssa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      3170
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      117
      2214
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1624
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1408
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      76
      1112
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      941
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      904
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      900
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      815
    10. Rahtari s salmi

      Onkohan jutussa perää että kylän tyhmin rahtari on palanut ratista
      Suomussalmi
      8
      795
    Aihe